Uusi kohde!

Terasin lasitus, Pälkäne

1 tunti sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Priimaksi oy, Tampere

9 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Jyväskylä

10 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Keittiökaappien ovien maalaus, Hamina

1 tunti sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Vakitek Oy, Espoo

13 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Sähköjen uusiminen, Järvenpää

2 tuntia sitten

×

RINTAMAMIESTALON REMONTOINTI, MITÄ SE MAKSAA JA MITÄ KANNATTAA OTTAA HUOMIOON?

Rintamamiestalon remontointi

Tässä artikkelissa kerromme erilaisten toteutuneiden rintamamiestaloremonttien hintoja, sekä mitä kannattaa ottaa huomioon niitä remontoidessa.

Alla näet Urakkamaailman kautta kilpailutettuja, toteutuneiden remonttien hintoja. Löydä omalla remontillesi tekijä kilpailuttamalla remontti Urakkamaailmassa.


Kilpailuta remonttisi

Urakkamaailman käyttö on sinulle maksutonta.


Toteutuneita rintamamiestaloremontteja:


Rintamamiestalon ulkomaalaus ja laudoituksen vaihtoa

Noin 120 neliöinen rintamamiestalo Espoossa kaipasi ulkopinnan ehostusta. Vanhan maalin mekaaninen poisto ja talon ulkomaalaus/ kaikkien puuosien maalaus pensselityönä kertaalleen ja huonokuntoisten lautojen vaihto oli urakoinnin kohteena . Lue lisää remontista tästä. Katso lisää ulkomaalausten hintoja.

Urakan toteutunut hinta: 5 950€ (Työ 4462.50€+ materiaalikulut 1487.50€)


Rintamamiestalon sähköjen uusinta

Rintamamiestalon sähköpuoli tuli katsoa kuntoon. Remontissa tehtiin kaikkiaan seuraavat toimenpiteet: Mittauskeskuksen asennus/kytkentä, 1.krs:n ryhmäkeskuksen asennus/kytkentä, kellarin ryhmäkeskuksen asennus/kytkentä, 2.krs:n ryhmäkeskuksen asennus/kytkentä, kellarin sähkötyöt tehtynä ja käyttöönottotarkastatettuna. Lue lisää remontista tästä. Katso lisää sähköremonttien toteutuneita hintoja.

Urakan toteutunut hinta: 2926€ (Työ 1140€+ materiaalikulut 1750€+ matkakulut 36€)


Putkiremontti

Porissa sijaitseva kohde halusi uusia käyttövesiputkiston talossansa. Urakoitsijalle annettiin valtuutus päättää halutuista materiaaleista tämän suhteen. Materiaaleiksi valittiin Uponor-Komposiitti ja kylpyhuoneen osalta kromikupari. Lue lisää remontista tästä. Katso lisää omakotitalojen putkiremonttien hintoja.

Urakan toteutunut hinta: 3800€ (Työ 2300€+ materiaalikulut 1500€)


Lumiesteet rintamamiestalon katolle

Rintamamiestalon omistaja Keravalla halusi asennuttaa katollensa lumiesteet. Lumiesteet asennettiin ainoastaan toiselle puolelle taloa. Asennustakuuksi myönnettiin 4-vuotta Lue lisää remontista tästä. Katso lisää lumiesteiden asennuksien hintoja.

Urakan toteutunut hinta: 600€ (Työ 335€+ materiaalikulut 265€)


Rintamamiestalon sokkeliremontti

Lappeenrannassa sijaitseva rintamamiestalo kaipasi laaja-alaista sokkeliremonttia. Urakkana oli koko talon alla olevan kellarin ulkoseinien aukikaivuu, sen saneeraus, anturan viistous, kaikkien läpivientien korjaus, salaojien asentaminen, maanvaihto, olemassaolevien sadevesikaivojen siirto sekä lopuksi pihakaivon asentaminen syvemmälle. Lue lisää remontista tästä. Katso lisää rintamamiestalojen salaojaremonttien hintoja.

Urakan toteutunut hinta: 21670€ (Työ 17500€+ materiaalikulut 4170€)


Löydä remontillesi luotettava tekijä

Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin. Jätä remontistasi ilmoitus ilmaiseksi.


Perinteikkäät rintamamiestalot ihastuttavat jälleen

Rintamamiestaloon kiteytyy paljon suomalaisesta rakennusperinteestä, kansakunnan historiasta ja yhteiskunnallisesta murroksesta. Kun toinen maailmansota päättyi vuonna 1945, Suomi oli valtaisan asutusoperaation edessä. Evakoita oli noin 420 000, Lappi oli poltettu ja rintamalta palaavat nuorukaiset aloittelivat omaa perhe-elämäänsä.

Jälleenrakennusajan tyyppitalot eli rintamamiestalot olivat vastaus haasteeseen. Valtio loi maaomaisuuden uusjaon turvin 100 000 asutustilaa maaseudulle ja 35 000 asutustonttia kasvukeskuksiin. Kaupungeissakin tontit olivat suuria, sillä pihapiirit olivat osa kansallista ruokaturvaa: kasvimaa porkkanoineen ja perunoineen, marjapensaita ja omenapuita. Asuinrakennuksen lisäksi tontille rakennettiin yleensä pihasauna ja ulkokäymälä.

Omatoimirakentajat saivat valtiolta pitkiä, edullisia lainoja sekä tyyppitalon piirustukset. Talot oli suunniteltu niin, että ne olivat helposti muunneltavia, rakentaminen onnistui aikakauden jokamieheltä, materiaaleja kului niukasti mutta asumisen laatu oli korkea. Rintamamiestalot olivat merkittävästi edullisempia ja nopeampia rakentaa kuin varhaisemmat hirsirunkoiset talot, mikä mahdollisti asumistilavuuden kasvattamisen.

Tulevaisuutta rakentamassa

Rintamamiestalot olivat yhtä aikaa pula-ajan luomuksia ja uuden ajan airueita. Tunnusomaisia piirteitä ovat noppamainen muoto ja jyrkkä harjakatto, jonka saattoi kattaa yhtä hyvin päreillä, tiilillä kuin pellilläkin. 1,5-kerroksisissa taloissa on tyypillisesti kakkosnelosista naulattu puurunko sahanpurueristeineen ja lautavuorauksineen, vaikka hirsirunkoisia yksilöitäkin löytyy. Perustuksena on joko tuulettuva rossipohja tai maanvarainen laatta. Varhaisempien rintamamiestalojen ulkoseinät ovat puuverhoiltuja, mutta 50-luvulla valmistuneiden joukossa on myös rapattuja.

Lasipulan vuoksi ikkunat olivat maltillisen kokoisia ja tiilipulan vuoksi talon keskelle rakennettiin vain yksi savupiippu, jonka ympärille asuintilat sijoittuivat. Alakerrassa oli tavallisesti eteinen, keittiö ja kaksi huonetta. Toisinaan pesutilat löytyivät ulkorakennuksen sijasta kellarista. Lisäksi yläkerrassa oli tilaa kahdelle matalalle huoneelle, mikä on hyvä esimerkki muunneltavuudesta. Moni rakensi yläkerran valmiiksi vasta perheen vaurastuessa; talo saattoi saada myös paremman kattomateriaalin, lisäsiiven ja komean sisäkuistin.

Rintamamiestaloihin kiteytyy sotien jälkeinen tulevaisuususko: kansakunta oli selvinnyt vaaran vuosista ja rakensi nyt valoisampaa tulevaisuutta. Rintamamiestalo edusti myös yhteiskunnallista murrosta. Se oli modernin – äidin, isän ja lasten muodostaman – ydinperheen keskiluokkainen koti. Hyvin varusteltu keittiö oli uudenaikaisesti erotettu omaksi huoneekseen, olohuoneessa vietettiin aikaa ja makuuhuoneissa nukuttiin.

Rintamamiestalojen estetiikka hurmasi sodan kokeneet aikalaiset: ihmiset kaipasivat kodikkuutta, pysyvyyttä, soljuvaa arkea. Rintamamiestaloja rakensivat kaikki, ja talotyyppi säilytti ylivoimaisen suosionsa 60-luvun alkuvuosiin saakka.

Rintamamiestalojen uusi tuleminen

Rintamamiestalojen sukupolvi oli viimeinen, joka rakennettiin itse paikan päällä oman perheen kodiksi. Tulevat vuosikymmenet leimasivat ne nuhjuisiksi ja vanhanaikaisiksi: lautalattiat peitettiin muovimatoilla, vessa ja suihku rakennettiin vaatekaappiin, monet purettiin tai hylättiin. Nyt 2000-luvulla vanhaa arvostetaan taas uudella tavalla ja uusi on osin palannut juurille. Hengittävät rakenteet, toimivaksi viritetty painovoimainen ilmastointi sekä luonnolliset materiaalit on havaittu terveellisiksi ja kestäviksi ratkaisuiksi.

Moni ihastuu perinteisen, käsintehdyn rintamamiestalon persoonallisuuteen ja ihmisläheiseen tunnelmaan. Ostopäätöstä ei kuitenkaan pidä tehdä ilman perusteellista, rintamamiestalojen perinnekunnostuksiin erikoistuneen kuntotarkastajan kartoitusta. Rintamamiestaloissa on alun perin käytetty vain hengittäviä, luonnollisia materiaaleja, kuten puuta, puukuitulevyä, sahanpurua ja pellavaöljymaalia, mutta rakenne on helppo turmella. Myöhemmät, väärin toteutetut remontit ovat vaurioittaneet lukuisia taloja.

Esimerkiksi hengittämättömät muovimateriaalit sekä sisätiloihin rakennetut märkätilat nostavat huomattavasti eriasteisten home- ja lahovaurioiden todennäköisyyttä. Usein vaurioitunutkin rintamamiestalo on kunnostettavissa kukoistavaksi, mutta onnistunut remontti vaatii aikaa, rahaa, tietoa, taitoa sekä halua opetella rakennusfysiologiaa. Avuksi kannattaa ottaa talotyypin kunnostukseen perehtynyt perinnerakentaja. Väärillä menetelmillä saa pilattua hyvänkin talon – ja asukkaiden terveyden.

Rakennusperinnettä vaalimassa

Mikäli rintamamiestalo on säilynyt hyväkuntoisena tai kunnostettu taiten, uusien asukkaiden ei ole syytä rynnätä muutostöihin. Klassisen ohjeen mukaan perinnetalossa pitäisi asua vähintään vuosi ennen remontteihin ryhtymistä. Aluksi liian hallitsevalta tuntunut yksityiskohta tai erikoinen värimaailma osoittautuu usein olennaiseksi osaksi talon persoonallisuutta, eikä siitä myöhemmin tulisi enää mieleenkään luopua.

Vähitellen uudet asukkaat alkavat ymmärtää talonsa luonnetta, ja huomaavat, mitkä talotekniset ratkaisut toimivat ja missä olisi parantamisen varaa. Perinnetalossa eläminen on usein tasapainoilua vanhan arvostamisen sekä nykyisen elämäntavan ja omaksi kodiksi tekemisen välillä. Parhaimmillaan nykyaika on yksi talossa näkyvistä aikakausien kerrostumista. Vanhaa kunnioittaen tehdyt remontit ovat suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista.

Rintamamiestalojen historiasta, kunnostuksesta ja ylläpidosta kiinnostuneiden kannattaa tutustua perinnemestari Hannu Rinteen kirjaan Perinnemestarin rintamamiestalo (2013).


Aloita turvallinen remonttisi tästä

Tiesithän, että Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin. Jätä remontistasi ilmoitus ilmaiseksi.


Tällä sivulla kerromme

  • Erilaisten rintamamiestaloremonttien hintoja
  • Mitä rintamamiestalolla tarkoitetaan
  • Rintamamiestalojen historia
  • Mitä ottaa huomioon rintamamiestaloremonteissa


Urakkamaailman avulla löydät luotettavan urakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä

5 5 2 0 9 2 4 1

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.