Uusi kohde!

Kolmion lattialistojen asennus, 60m, Espoo

1 tunti sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

tmi RJ Lahtinen, Tampere

2 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Kaarina

3 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Mökin huopakaton korjaus vihti, Vihti

4 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Tmi Eneja Braho, Espoo

6 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Liimattavan vinyylilattian asennus, Vantaa

4 tuntia sitten

×

Tapetointi - mitä ottaa huomioon?

Lukuaika 3min

Seinän tapetointi on oiva tapa luoda kotiin uutta ilmettä ja lisätä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Tapetointi ei kuitenkaan ole yhtä helppo homma kuin vaikkapa seinän maalaus ja vaatii tarkat valmistelut ja mittaukset.

tapetointi

Lue tästä artikkelista millaista hintahaarukkaa voit odottaa, jos päätät ulkoistaa kotisi tapetoinnin ja jos taas päätät ryhtyä urakkaan itse, listasimme asioita, jotka tulee huomioida sekä mitä tarvikkeita tarvitset.

Kannattaako tapetointi tehdä itse vai palkata ammattilainen?

Tapetointi on suhteellisen haastava työvaihe, joka vaatii hyvän suunnittelun sekä pohjatyöt onnistuakseen. Hätiköiden tehty työ voi johtaa epäsiistiin ja jopa rumaan lopputulokseen.

Työstä voi suoriutua hyvin itse, mutta valmistautuminen on tällöin kaiken a ja o, tarvitset työhön myös useita eri työvälineitä. Palkkaamalla ammattilaisen varmistat, että työ on siististi suoritettu ja tekijältä löytyy kaikki työhön tarvittava välineistö.

Tapetoinnin tarvikkeet:

 • Kaukalo
 • Liima
 • Tela
 • Mattoveitsi
 • Lyijykynä
 • Tapettilasta ja tapettiviivain
 • Mittanauha
 • Pesusieni
 • Vatupassi
 • Tapettiveitsi
 • Sivellin

Mitä tapetointi maksaa?

Tapetoinnin hinta vaihtelee useimmiten n. 150 €-2000 € välillä. Hintaan vaikuttaa muun muassa tapetoitavan alueen koko, tarvittavien pohjatöiden laajuus sekä se onko tapetissa kohdistettavia kuvioita.

Listasimme esimerkkejä Urakkamaailman kautta toteutuneista tapetointiurakoista. Hinnat antavat hyvin suuntaa myös oman kotisi tapetointiin, mutta tarkemman arvion saat jättämällä ilmoituksen ja vertailemalla saamiasi tarjouksia.

Jätä remontti-ilmoitus


Tapetointi, Kokkola

Toteutunut hinta: 186 €

Omakotitalon lastulevyseinä tapetoitiin Kokkolassa. Tapetissa oli kuvioita, joiden kohdentaminen tuli huomioida työtä tehdessä. Lue tästä urakasta lisää täältä.


Makuuhuoneen seinän tapetointi, Pirkkala

Toteutunut hinta: 200 €

Makuuhuoneen päätyseinän vanha tapetti poistettiin ja tilalle asennettiin uusi tapetti. Seinän leveys oli n. 2m ja kyseessä oli valkoinen kiviseinä. Uusi tapetti oli kuitutapetti. Lue tästä urakasta lisää täältä.


Lastenhuoneen seinän tapetointi, Espoo

Toteutunut hinta: 300 €

Espoolaisessa omakotitalossa tapetointiin noin 3m leveä ja 2,5m korkea seinä. Seinän pohjana huoneessa oli kiviseinä ja tapetissa oli kuvioita, jotka tuli kohdistaa saumoissa. Lue tästä urakasta lisää täältä.


Tapetointi, Helsinki

Toteutunut hinta: 347 €

Kerrostaloasunnon seinä tapetoitiin. Tilan koko oli n. 21m2 ja seinä oli aiemmin maalattu, joten vanhoja tapetteja ei tarvinnut kohteessa poistaa. Lue tästä urakasta lisää täältä.


Seinien maalaus ja tapetointi urakka, Vantaa

Toteutunut hinta: 496 €

Kohteessa tapetoitiin yksi 5.7 m x 2.6 m kokoinen seinä sekä lisäksi maalattiin olohuoneen, makuuhuoneen sekä eteisen seinät. Kyseessä oli rivitaloasunto. Lue tästä urakasta lisää täältä.


Huolelliset pohjatyöt takaavat hyvän lopputuloksen

Ennen tapetoinnin aloittamista, tulee ensin poistaa mahdollinen vanha tapetti. Lisäksi jos seinässä on koloja tai reikiä, tulee ne kitata sekä hioa ennen tapetin asentamista. Mitä tasaisempi pohja on, sitä siistimpi lopputulos. Pinnasta tulee myös muistaa pyyhkiä hionnasta syntynyt pöly.

vatupassi

Asia mikä pohjatöiden yhteydessä usein unohtuu, on pohjan maalaaminen tapetin väriä vastaavaksi. Tämä on tärkeä toimenpide siitä syystä, että tapettiin jää usein pieniä saumanrakoja. Jos siis valitset tumman tapetin ja asennat sen vaalealle pohjalle, on mahdollista että vaalea pohja pilkistelee saumojen kohdista. Kuitutapeteissa saumat eivät näy.

Mitä muuta tapetoinnista on hyvä tietää?

Yksi tapetti “pala" tai suikale on yleiseltä nimitykseltään tapettivuota. Se kuinka monta vuotaa yhdestä tapettirullasta saadaan, riippuu huonekorkeudesta sekä siitä millainen kuvio tapetissa on.

Kriittistä tapetoinnissa on, että ensimmäinen tapettivuota asetetaan täysin pystysuoraan. Tässä apuna kannattaa käyttää vatupassia ja mittaa, sillä aina talon seinät eivät ole täysin suoria, varsinkin jos kyseessä on puutalo, joka elää lämpötilojen mukaan. Vatupassi on siis tapetoijan paras kaveri!

Mitä tietoa tapettirullan etiketistä löytyy?

 • Tapetin nimi ja sarjanumero
 • Rullan pituus ja leveys
 • Kiinnitystapa
 • Kuvion kohdistus
 • Auringonvalon kestävyys

Nonwoven tapetti = Nonwoven tapetin ei tarvitse vettyä vaan tapetti voidaan asettaa suoraan liisteröidylle seinälle. Nonwoven tapetista saatetaan käyttää myös nimeä easyup. Tämäntyyppistä tapettia käytettäessä on tärkeää valita oikeanlainen liisteri, esimerkiksi valmisliisteri on oiva valinta.


Urakkamaailmasta löydät luotettavan tekijän kotisi tapetointiin.

Aloita remontti

Ilmoituksen jättäminen on aina ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.