Uusi kohde!

Yksiön lattiamateriaalin uusinta vesivah..., Helsinki

23 sekuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

MJ LVI-PALVELU , Vantaa

6 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Salo

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Ilmalämpöpumpun asennus, Hanko

44 sekuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Parketti-Kymppi, Naantali

7 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Peltikattoremontti, Kouvola

22 minuuttia sitten

×
Päivitetty 08.01.2024

Routaeristäminen - Mitä sillä tarkoitetaan ja kuinka paljon routaeristäminen maksaa?

Routaeristykset suojaavat rakennusten perusrakenteita maaperän routimisesta seuraavalta liikkeeltä, joka voi aiheuttaa esimerkiksi rakenteiden halkeilua.

Tässä artikkelissa pääset tutustumaan tarkemmin routaeristykseen sekä hintaesimerkkeihin jo toteutuneista remonteista.


Mikä on routaeristys ja milloin sitä tarvitaan?

Eristykset ovat tärkeitä silloin, kun rakennetaan routivalle maapohjalle, jollaisia ovat esimerkiksi savi, siltti, lieju ja usein myös moreeni.

Routimisesta johtuvat vauriot ovat usein vakavia ja niiden korjaaminen on hankalaa ja kallista. Sillä, että routaeristyksestä ei säästetä, voidaan välttää suuret kulut myöhemmin. Eristykseen käytetään erityismateriaaleja, jotka eivät johda lämpöä tai ime itseensä kosteutta. Tyypillisiä eristeitä ovat esimerkiksi EPS- ja XPS-materiaalit. Materiaalia valittaessa on hyvä muistaa, että halvin routaeriste ei aina ole välttämättä se paras.

Aloita onnistunut routaeristyksen asentaminen

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailmassa tavoitat alueesi ammattilaiset hetkessä.

Routa on yksinkertaisesti sanottuna jäätynyttä maavettä. Suomessa routaa saattaa olla talvisaikaan 0 - 200 cm syvyydessä. Routiminen johtuu siitä, että pakkasella maaperässä oleva vesi jäätyy. Jäätyessään vesi laajenee ja samalla liikuttaa maaperässä olevia kiinteitä aineksia, mikä saattaa esimerkiksi nostaa maanpintaa ja muuttaa sen kallistuksia. Tämä routaliikkeeksi kutsuttava liike on syy roudan aiheuttamille vaurioille rakennuksissa ja teissä.

Routaeristämisen hinta

Kaikki alla olevat routaeristämisen hinnat ovat oikeita ja Urakkamaailman kautta toteutuneita remontteja.

Rivitalohuoneiston omistaja halusi routaeristää kuistin ympäryksen. Tätä varten kuistin ympäryksen alueelta maata tuli kaivaa ja asentaa routaeristys. Routaeristys haluttiin asentaa, jotta maa ei painuisi kuistin ympäriltä. Kohde sijaitsi Helsingissä . Lue lisää remontista tästä.

Hinta: 1400 euroa

Urakkamaailman käyttäjä etsi tekijää routaeristykseen, sadevesiviemäreiden ja salaojien tekoon. Tilaaja halusi urakan niin sanotusti avaimet käteen- periaatteella. Kohde oli omakotitalo Asikkalassa. Lue lisää remontista tästä.

Hinta: 16200 euroa

Vuonna 1984 rakennetun omakotitalolle tuli tehdä salaojitus, jossa samassa yhteydessä asennetaan myös routaeristeet ja patolevyt. Talo sijaitsi Nakkilassa ja oli pinta-alaltaan noin 124 neliöinen. Lue lisää remontista tästä.

Hinta: 15000 euroa

Routimisen aiheuttamia rakennevaurioita voidaan ennaltaehkäistä

Routaliike voi aiheuttaa rakennuksille pahojakin vaurioita, koska liikkuva maaperä voi liikuttaa myös tärkeitä rakenteita. Tyypillisiä rakennusten routavaurioita ovat muun muassa seinärakenteiden ja perustusten halkeilu, pihan kallistusten muuttuminen sekä putkien ja salaojien vauriot.

Vaurioita voidaan ennaltaehkäistä helposti käyttämällä routivalle maapohjalle rakennettaessa routaeristeitä. Ne estävät maaperän jäätymisen tarvittavilta alueilta, kuten perustusten reunoilta ja pihateiden alta.

omakotitalon routimisen eristäminen

Routimisen vaikutusten vähentämiseksi voidaan ottaa huomioon muutamia asioita. Jos on mahdollista, kannattaa rakentaa sellaiselle maapohjalle, joka ei roudi tai routii vain vähän. Esimerkiksi kallio ja karkea hiekka tai sora ovat hyviä routimattomia vaihtoehtoja. Routavaurioita voidaan välttää myös perustamalla rakenteet routarajan alapuolelle.

Jos rakennus on routivalla maalla, kuten savi- tai silttipohjalla, hyvällä routaeristämisellä saadaan suojattua rakenteet roudalta jopa viidenkymmenen vuoden ajan. Routasuojauksella voidaan estää myös esimerkiksi salaojituksen ja sadevesiputkien jäätyminen.

Routaeristeen asennus

Routasuojaus tehdään tavallisimmin alapohjan alle ja perustusten viereen tulevalla eristyskerroksella, joka estää maapohjan jäätymisen tarvittavilta alueilta. Eristykseen tulee käyttää erityismateriaaleja, joiden lämmönjohtavuus on alhainen ja jotka kestävät kosteita ja vaikeita olosuhteita.

Löydä luotettava tekijä

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Routaeristys suunnitellaan ja mitoitetaan aina rakennuskohtaisesti, jotta siinä voidaan huomioida maapohja, rakenteen ratkaisut ja routimisen olosuhteet. Yleensä routaeristyksen mitoituksesta vastaa osaava rakennesuunnittelija.

Routaeristykseen käytetään usein EPS- tai XPS-eristettä

Routaeristykseen on käytetty tavallisesti EPS-eristettä, joka onkin rakentajien hyvin tuntema materiaali. EPS-routaeristeillä voidaan estää maapohjan jäätyminen perustusten ympäriltä, jotta routaliikettä ja vaurioita ei synny. Sen rinnalle on nykyisin tullut käyttöön myös muita eristeitä, kuten XPS-materiaalia.

EPS-levyt ovat XPS-eristettä edullisempi vaihtoehto, mutta XPS-materiaali on hieman kestävämpää ja sillä on pidempi käyttöikä. XPS-eriste pysyy lujana vaativissakin olosuhteissa eikä ime kosteutta. Tämä tekee XPS-routasuojauksesta pitkäkestoisen ratkaisun.

Routaeristeitä voidaan perustusten eristämisen lisäksi käyttää muun muassa salaojien, putkijohtojen ja piha-alueiden suojaukseen.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi