Uusi kohde!

Silikonisaumojen uusiminen, Tampere

2 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

3k-Yhtiöt OY, Espoo

13 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Helsinki

3 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Rintamamiestalon ulkovuorauksen ja lämmö..., Muurola

4 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Kapre Oy, Tuusula

14 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Autotalli muuttaminen autohuoltotilaksi, Luhtikylä

7 tuntia sitten

×
Päivitetty 03.06.2024

Asbestipurku - Paljonko asbestin purkuremontti maksaa?

Mitä maksaa asbestipurku? Miten pitää toimia, jos epäilet kodissasi olevan asbestia? Keräsimme tähän artikkeliin tietoa asbestipurusta ja sen hinnasta.

Katso alta hintaesimerkit ja löydä luotettava tekijä onnistuneeseen asbestipurkuun!


Omakotitalon asbestipurku edessä? Selvitä mikä on asbestin purkutyön hinta

Urakkamaailma.fi on Suomen johtava palvelu löytää remontillesi tekijä. Voit helposti löytää esimerkiksi asbestin purkuun omakotitalossasi ammattilaisen jättämällä asbestin purkamisesta ilmoituksen Urakkamaailmaan. Ilmoituksen jättäminen on maksutonta, eikä sido sinua mihinkään.

Aloita onnistunut asbestipurku

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää remontoinnin ammattilainen.

Listasimme asbestipurun hintaesimerkkejä. Kaikki alla olevat asbestin purkutyöt ovat oikeita, Urakkamaailman kautta kilpailutettuja urakoita.

Asbestin purkuremonttia ei saa tehdä itse ilman lupia

Asbesti on Suomessa pääsääntöisesti 1920-1990-luvuilla käytetty rakennusmateriaali lämmön- ja sähköneristeenä. Asbesti on erittäin vaarallinen rakennusmateriaali, sen syöpää aiheuttavien ominaisuuksien takia. Tästä johtuen, jos epäilet, että kodissasi on asbestia, tulee työ ehdottomasti luovuttaa ammattilaiselle.

Ehjät asbestia sisältävät materiaalit eivät vaaranna terveyttäsi, vaan vaarallinen altistus tapahtuu abestin purkamisen tai rikkoontuneen asbestia sisältävän materiaalin yhteydessä. Asbestille altistuessa vaarana on sairastua erilaisiin syöpäsairauksiin.

Syynä, miksi asbestia on laajalti käytetty, johtuu sen erinomaisesta lämmön- ja sähkön eristävyydestä. Asbesti on ollut myös edullinen rakennusmateriaali verrattuna muihin eristysmateriaaleihin. Laajinta asbestin käyttö Suomessa oli 1960- ja 1970 luvuilla.

ASbestin käyttö Suomessa rakentaminen graafi
Kuva 1: Työterveyslaitos

Kiinteistön omistajien tulee huolehtia, että rakennuksessa käytetyt materiaalit eivät sisällä asbestia, ja että tulevat purkutyöt suoritetaan mahdollisimman vähän asbestille altistavalla tavalla. Asbestipurkutyö on luvanvaraista työtä. Asbestipurkajan tulee olla työsuojeluviranomaisen valtuuttama. Tarkista tämä aina urakoitsijaltasi.

Löydä luotettava tekijä

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Asbestin käyttäminen on Suomessa kielletty kokonaan vuonna 1994. Talot, jotka ovat rakennettu ennen kyseistä vuotta, saattavat sisältää asbestia jossain muodossa. Jos esimerkiksi olet tekemässä kylpyhuoneremonttia v. 1990 valmistuneessa talossa ja kylpyhuoneremonttiisi sisältyy rakenteiden purkua, tulee sinun varmistaa urakoitsijalta hänen tietotaitonsa asbestin purkamisen suhteen. Urakoitsijan välinpitämättömyys asian suhteen on erittäin vaarallista.

Jos epäilet, että kodissasi on asbestia, toimi näin:

  • Älä missään nimessä lähde purkamaan asbestia omin päin.
  • Jos epäilet, että asbestia sisältävä materiaali kotonasi on rikkoutunut, on kyseinen materiaali erittäin vaarallinen. Älä koske tai haistele kyseistä pinta-alaa. Kutsu asbestin purkutyön ammattilainen välittömästi paikalle. Rikkoutuneet materiaalit saattavat levittää ympäristöön asbestipölyä, joka keuhkoihin mennessä on vakava syöpää aiheuttava tekijä.
  • Asbestihiukkaset eivät kehoon päästessään poistu koskaan. Tämän takia pienikin altistus voi olla vaarallista.
  • Asbestiin liittyvät sairaudet ilmenevät monesti vasta vuosikausien päästä.
  • Asbestista muodostunut asbestipöly läpäisee tavalliset hengityssuojaimet, joten asbestipölyltä ei kotikonstein pysty suojautumaan.
  • Asbestipurkutyö on luvanvaraista työtä. Asbestipurkajan tulee olla työsuojeluviranomaisen valtuuttama. Tarkista tämä aina urakoitsijaltasi.
  • Jos epäillään, että remontoitavassa kohteessa on asbestia, on laadittava asbestikartoitus. Asbestikartoituksessa selvitetään mahdollisen asbestin sijainti, pölyävyys sekä asbestin määrä. Kartoituksen tulee laatia asiantuntija.

Asbestissa olevia mineraaleja ovat aktinoliittu, antofylliitti, amosiitti, krokidoliitti, tremoliitti ja krysotiili. Asbestia on käytetty laajalti eri kohteissa, eri muodossa. Asbestia on muun muassa käytetty maaleissa, rakennuslevyissä, ilmastointikanavissa, putkieristeissä sekä monissa muissa eri käyttötarkoituksissa.

Asbestipitoisen materiaalin erottaminen asbestia sisältämättömästä materiaalista on silmämääräisesti lähes mahdotonta. Tästä johtuen, jos materiaalin epäillään sisältävän asbestia, tulee sitä aina käsitellä kuin se olisi asbestia. Halutessaan asbestipitoisuuden voi selvittää lähettämällä näytteen materiaalista esimerkiksi Työterveyslaitoksen laboratorioon. Materiaalia käsitellään asbestimateriaalina, jos se sisältää yli 1 prosentin verran asbestia.

Asbestin käyttö remonteissa Suomessa
Kuva 2: Työterveyslaitos

Asbestilainsäädäntöön muutoksia vuonna 2016

Vuonna 2016 tuli voimaan uusi asbestilaki, joka pakottaa tekemään asbestikartoituksen purkukohteissa. Aiemmin kyseessä oli suositus. Käytännössä vuoden 2016 asbestilaki mahdollistaa purkutyön ainoastaan, jos asbestikartoitus on tehty ammattimaisesti. Purkutöitä saa tällöin tehdä ainoastaan jos purkajalla on asianmukainen purkulupa.

Muista teettää asbestikartoitus ennen muutostöitä

Asbestikartoitus tulee lain mukaan tehdä aina kun puretaan ennen 1994 rakennetun kiinteistön rakenteita. Asbestikartoitus tulee tehdä aina ammattilaisen toimesta ja velvoite asbestikartoitukseen on joko rakennuttajalla tai taholla, joka valvoo rakennushanketta.

Asbestinäyte otetaan nähtävillä olevista materiaaleista ja tarvittaessa saatetaan myös rikkoa tai avata pintoja. Jokaisesta kerroksesta otetaan oma näytteensä.

Kilpailuta asbestipurku

Pyydä tarjouksia

Saat ensimmäiset tarjoukset keskimäärin jo noin tunnissa.

Asbestin oireet

Asbestille altistuneilla henkilöillä keuhkoihin voi jäädä asbestikuituja, jotka aiheuttavat sairauksia. Pääsääntöisesti asbestisairauksia esiintyy henkilöillä, jotka ovat työskennelleet asbestin käsittelyn parissa. Oireet ilmenevät yleensä vasta noin. 10 - 40 vuoden jälkeen siitä kun asbestille on altistuttu. Asbestisairaudet voivat olla oireettomia tai oireina voi olla esimerkiksi rasitushengenahdostusta tai yskää.

Lue myös: Saunaremontin hintojaLaminaatin asennus hintojaTerassin rakentaminenTarjouspyyntömalliKattoremontin kustannusarviotKylpyhuoneremontti HKIPeltikaton maalaus hintojaAskelääniseriste asennusLattian laatoituksen hintojaRemontti Helsinki

Lisää tietoa asbestista: TyösuojeluhallintoTyöterveyslaitosWikipedia: Asbesti

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi