Uusi kohde!

Terassilaattojen piikkaus, Kirkkonummi

43 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Ojala ojankaivuu Oy, Pernajan Vanhakylä

6 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Oulu

3 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Lattian remontti, Espoo

48 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Kivityö Laakkonen, Kangasala

15 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Wc-pytyn asennus (2 kpl), Helsinki

1 tunti sitten

×
Päivitetty 12.01.2024

Koneellinen ilmanvaihto pitää huolen kodin sisäilman laadusta

Kodin ilmanvaihtoa voidaan tehostaa koneellisesti.

Rakennuksessa voi olla joko ainoastaan koneellinen poistoilmanvaihto tai sekä tulo- että poistoilmanvaihto. Jälkimmäinen löytyy nykyään jo lähes jokaisesta uudesta asunnosta.

Keräsimme vastauksia yleisimpiin koneellista ilmanvaihtoa koskeviin kysymyksiin.


Kuinka koneellinen ilmanvaihto toimii?

Toimiva ilmanvaihto on tärkeää, sillä se muun muassa estää kosteusvaurioiden syntymistä. Pahimmassa tapauksessa huonolla ilmanvaihdolla varustettuun taloon voi syntyä jopa hometta tai lahovaurioita. 

Kilpailuta koneellisen ilmanvaihdon asennus

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin.

Huono sisäilma voi aiheuttaa myös erilaisia hengitystieongelmia, jotka voivat pitkittyessään olla jopa vaarallisia. Erityisesti astmasta tai muista hengitystiesairauksista kärsivät voivat olla alttiita pienistäkin sisäilmaongelmista aiheutuville haitoille.

Nimensä mukaan koneellisessa ilmanvaihdossa käytetään ilmanvaihdon apuna konetta, kuten imuria. Ilmaa poistetaan tavallisesti kodin märkätiloista, kuten kylpyhuoneesta tai WC:stä ja raikasta ilmaa tuodaan kodin muihin tiloihin kuten makuu- ja olohuoneisiin.

Voiko huonosti asennetun ilmanvaihdon korjata?

Vaikka talon IV asennus ei rakennusvaiheessa olisikaan hoitunut täysin mallikkaasti, on sitä mahdollista korjata jälkikäteen lisäämällä ilmanvaihtoventtiileitä. Joissakin tilanteissa venttiilejä on saatettu syystä tai toisesta tukkia, jolloin ilmanvaihdon ongelmat voivat korjaantua pelkästään niiden avaamisella ja puhdistuksella.

Jos tukkimisen syynä on ollut ulkoa kantautuvat äänet, saatavilla on erilaisia äänenvaimentimia jotka auttavat vähentämään meluhaittoja. Venttiilejä tulee olla vähintään yksi jokaisessa talon huoneessa.

Aloita onnistunut remontti

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Koneellisen ilmanvaihdon yleisimmät ongelmat

Koneellisessa ilmanvaihdossa on riskinä esimerkiksi korvausilman puutteellinen saanti sekä väärät paine-erot. Nämä ongelmat saattavat johtaa epäpuhtauksien kulkeutumiseen huoneistoon.

Koneellinen ilmastointi voi lisäksi talvella aiheuttaa vetoisuutta. Joskus venttiilejä saatetaan tukkia talvella vetoisuuden vuoksi, jolloin voi ilmetä sisäilmaongelmia. Ongelmien ilmetessä on tärkeää tarkistaa ilmanvaihdon toimivuus ja ottaa yhteyttä ammattilaiseen.

Voiko koneellisen ilmanvaihdon sammuttaa?

Koneellista ilmanvaihtoa ei tule koskaan sammuttaa. Jos ilmanvaihto kytketään pois päältä, sisäilmaan kertynyt kosteus ei pääse poistumaan ja se jää rakenteisiin.

Ilmanvaihdon sammuttaminen on siis haitallista sekä rakennukselle, että ilmanvaihtokoneelle.

koneellisen ilmanvaihdon poistoilmaventtiili

Mitä ottaa huomioon vanhoissa taloissa joissa on koneellinen ilmanvaihto?

Myös vanhempiin taloihin on usein jälkikäteen asennettu koneellinen ilmanvaihto. Vanhemmat koneet eivät kuitenkaan ole aina yhtä toimivia kokonaisuuksia kuin nykyajan laitteet. Monesti ongelmaksi muodostuukin rakennukseen syntyvä alipaine kun ilmaa poistamaan on asennettu turhan kovilla tehoilla toimiva imuri. Koneellisessa ilmanvaihdossa tärkeintä onkin aina huolehtia kunnollisesta korvausilman riittävyydestä.

Monissa vanhoissa taloissa on tulisija, joka saattaa aiheuttaa omat ongelmansa koneelliselle ilmanvaihdolle. Silloin kun tulisijaa ei käytetä, tehokas imuri saattaa imeä ilmaa takkahormista, jolloin ilmaan pääsee sitä kautta erilaisia pienhiukkasia.

Kuinka usein poistoilmakanavat tulee puhdistaa?

Poistoilmakanavat suositellaan yleisesti puhdistamaan sekä säätämään noin viiden vuoden välein. Putkistot tulisi nuohota ja poistoilmaventtiilit puhdistaa, jotta taataan järjestelmän normaali toiminta. Säädön yhteydessä tulee laatia mittauspöytäkirja, josta päästään tarvittaessa myöhemmin tarkistamaan ilmanvaihtomäärät sekä säädöt.

Olisiko aika päivittää tai huoltaa kotisi koneellinen ilmanvaihto?

Pyydä tarjouksia remonttiisi

Ilmoituksen jättäminen on helppoa ja nopeaa.

Voiko puhdistuksen hoitaa itse?

Jos tunnet hyvin ilmanvaihtojärjestelmät sekä sinulta löytyy hommaan tarvittava kalusto, voit toki tehdä puhdistuksen myös itse. Parasta on kuitenkin tilata ammattilainen hoitamaan työ, jos olet yhtään epävarma siitä kuinka tulisi toimia. Ammattilainen varmistaa, että työ hoituu asianmukaisesti sekä laatii tarvittavan mittauspöytäkirjan.

Muistilista:

  • Pidä huolta siitä, että ilmanvaihtoventtiileitä on tarpeeksi
  • Tarkasta, että koneellinen ilmanvaihto ei muodosta alipainetta
  • Muista säännöllinen huolto ja puhdistus
  • Älä sammuta koneellista ilmanvaihtoa

Kilpailuta koneellisen ilmanvaihdon korjaustyö

Kilpailuttamalla tekijän koneellisen ilmanvaihdon töihin varmistat työlle parhaan hinnan sekä osaavan tekijän. Urakkamaailmassa tavoitat alueesi luotettavat ammattilaiset helposti ja nopeasti.

Ennen LVI-ammattilaisen valintaa, pääset tutustumaan heidän taustoihinsa sekä aiempien käyttäjien arvosteluihin. Solmimalla sopimuksen alustallamme, remonttiasi turvaa lisäksi Urakkamaailman remonttiturva.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi