Uusi kohde!

Sähkösuunnitelma, kesämökin sähköjen uus..., Kärrby

37 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Sulkanen.fi Oy, Vantaa

1 tunti sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Vantaa

38 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Talon ulkomaalaus, Hämeenlinna

41 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Pintataikurit, Lohja

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Muuttosiivous, Vantaa

58 minuuttia sitten

×
Päivitetty 05.12.2023

Leikkimökin rakentaminen

Suunnitteletko leikkimökin rakentamista, mutta et tiedä mistä aloittaa?

Listasimme tähän artikkeliin leikkimökin tärkeimmät rakennusvaiheet.


Tee-se-itse leikkimökki vai valmis paketti?

Leikkimökki on suhteellisen helppo ja yksinkertainen rakennus, joka voidaan toteuttaa joko itse tehtynä tai valmiina pakettina. Valmispakettien mukana mökin kokoaminen on yleensä nopeaa ja vaivatonta, minkä takia moni päätyykin tähän vaihtoehtoon.

Aloita onnistunut leikkimökin rakentaminen

Pyydä tarjouksia alueesi ammattilaisilta

Urakkamaailmassa tavoitat alueesi tekijät nopeasti ja helposti.

Itse rakentaminen antaa kuitenkin enemmän tilaa luovuudelle, mutta vaatii enemmän rakennusteknistä osaamista. Jos sinulla on idea, mutta taidot puuttuvat, kannattaa työ suunnitella yhdessä rakennusalan ammattilaisen kanssa.

1. Leikkimökin rakennuslupa

Yleisesti ottaen alle 20m2 kokoiset pienrakennukset eivät vaadi rakennuslupaa. Rakennuslupakäytänteet vaihtelevat kuitenkin kunnittain, joten ennen rakentamiseen ryhtymistä on asia syytä tarkistaa oman kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta.

2. Älä rakenna liian lähelle naapuria

Tontin rajan sekä mökin väliin tulee jättää vähintään yhtä paljon tilaa kuin mökin räystäskorkeus. Toki naapurin kanssa voidaan myös sopia erikseen muista järjestelyistä, tämä vaatii kuitenkin kummankin osapuolen hyväksynnän.

3. Leikkimökin perustukset

Leikkimökki on suhteellisen kevyt rakennus, joten kovin raskaat perustukset eivät ole tarpeen. Suosittu perustustapa leikkimökeissä on pilariperustus. Pilareina voidaan käyttää joko valmiita kevytbetoniharkkoja tai vaikkapa luonnonkiviä.

Kivien päälle asennetaan tämän jälkeen naulaamalla lattiapalkit ja niiden päälle lattialaudat.

leikkimökki

4. Leikkimökin runko

Jos leikkimökki tehdään alusta asti itse, tässä kohtaa mökkiin naulataan runkotolpat ja runkoa jäykistämään tehdään vinositeet, jotka tulevat sekä pitkittäis-, että poikittaissuunnassa. Runkotolppia tuetaan työn aikana vaakasiteillä ja päätyjä vinositeillä. Muista huomioida ikkunoiden sekä oven paikka tässä rakennusvaiheessa. Ikkunoihin tulee asentaa sekä ylä-, että alapuu ja oveen pelkkä yläpuu.

Jos olet tilannut valmis-paketin, ovat seinät jo valmiiksi kasatut ja ne tulee ainoastaan asentaa paikoilleen, seuraa siis tarkasti valmistajan ohjeita.

5. Kattotuolit

Kun runko on saatu paikalleen, tehdään leikkimökkiin seuraavaksi kattotuolit. Tässä käytetään asennuksen tukena aputukea ja kattotuolien vahvistamiseen käytetään vaneria, joka tulee asettaa harjaliitoksen molemmin puolin ja päätyyn ainoastaan toiselle puolelle. Kattotuolien kiinnitys sivujen yläsidepuuhun tapahtuu esimerkiksi kulmateräksien, U-teräksien tai vanneteräksien avulla.

Löydä luotettava tekijä!

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

6. Seinät ja lattia

Kattotuolien asentamisen jälkeen leikkimökkiin tehdään seinät ja lattia. Laudoitukset tehdään naulaamalla ja useimmiten leikkimökki jätetään ilman sisäverhoilua.

Huom! Leikkimökin ei aina tarvitse olla perinteisen mökin mallinen, mitä jos tekisit vaikka merirosvojen päämajan, muumitalon, avaruusaluksen komentokeskuksen tai linnan?

7. Vesikatteen asennus

Yleisin materiaali leikkimökin kattomateriaaliksi on bitumihuopakatto. Huovat tulee naulata yläreunasta kiinni alustaan ja saumat liimataan asianmukaisella bitumiliimalla.

8. Ovet ja ikkunat sekä viimeistely

Kun leikkimökki on saatu pystytettyä, asennetaan vielä ovet ja ikkunat paikoilleen. Ikkuna- ja oviaukkojen tarkka mittaaminen jo rakennusvaiheessa on tärkeää, jotta ne istuvat hyvin paikalleen.

Ovinupin asentamisessa on syytä ottaa huomioon leikkimökin käyttäjien pituus, jotta kahva on asennettu sopivalle korkeudelle. Ovien ja ikkunoiden ympärille naulataan siistit laudat, jotka usein maalataan eri värillä kuin itse mökki.

Jos mökkiin halutaan tehdä erillinen terassi, rakennetaan se yleensä vaiheessa. Lopuksi mökki maalataan halutuilla sävyillä sekä lisätään mahdollisia muita yksityiskohtia.

Leikkimökin rakentamisen hinta

Valmiin leikkimökin kasaus maksaa keskimäärin n. 800 - 1 200 euroa. Rakentamisen hintaan vaikuttaa muun muassa rakennettavan leikkimökin koko, perustusten vaativuus sekä se, kuuluuko urakkaan esimerkiksi maalaustöitä.

Kilpailuta leikkimökin kasaus

Pyydä tarjouksia

Saat ensimmäiset tarjoukset keskimäärin jo tunnissa.

Alta löydät esimerkkejä Urakkamaailman kautta toteutuneista leikkimökin rakentamiseen liittyvistä töistä. Esimerkkihinnat antavat hyvin suuntaa oman remonttisi kustannuksille, mutta tarkan arvion saat vain jättämällä remontti-ilmoituksen.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi