Leikkimökin rakentaminen

Lukuaika 4min

leikkimökki

Suunnitteletko leikkimökin rakentamista, mutta et tiedä mistä aloittaa? Listasimme tähän artikkeliin leikkimökin tärkeimmät rakennusvaiheet.

1. Muista tarkistaa tarvitsetko rakennusluvan

Yleisesti ottaen alle 20m2 kokoiset pienrakennukset eivät vaadi rakennuslupaa. Rakennuslupakäytänteet vaihtelevat kuitenkin kunnittain, joten ennen rakentamiseen ryhtymistä on asia syytä tarkistaa oman kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta.

2. Älä rakenna liian lähelle naapuria

Tontin rajan sekä mökin väliin tulee jättää vähintään yhtä paljon tilaa kuin mökin räystäskorkeus. Toki naapurin kanssa voidaan myös sopia erikseen muista järjestelyistä, tämä vaatii kuitenkin kummankin osapuolen hyväksynnän.

3. Leikkimökin perustukset

Leikkimökki on suhteellisen kevyt rakennus, joten kovin raskaat perustukset eivät ole tarpeen. Suosittu perustustapa leikkimökeissä on pilariperustus. Pilareina voidaan käyttää joko valmiita kevytbetoniharkkoja tai vaikkapa luonnonkiviä.

Kivien päälle asennetaan tämän jälkeen naulaamalla lattiapalkit ja niiden päälle lattialaudat.

leikkimökki

4. Leikkimökin runko

Jos leikkimökki tehdään alusta asti itse, tässä kohtaa mökkiin naulataan runkotolpat ja runkoa jäykistämään tehdään vinositeet, jotka tulevat sekä pitkittäis-, että poikittaissuunnassa. Runkotolppia tuetaan työn aikana vaakasiteillä ja päätyjä vinositeillä. Muista huomioida ikkunoiden sekä oven paikka tässä rakennusvaiheessa. Ikkunoihin tulee asentaa sekä ylä-, että alapuu ja oveen pelkkä yläpuu.

Jos olet tilannut valmis-paketin, ovat seinät jo valmiiksi kasatut ja ne tulee ainoastaan asentaa paikoilleen, seuraa siis tarkasti valmistajan ohjeita.


Pohditko leikkimökin pystyttämisen ulkoistamista?

Urakkamaailman käyttäjä Helsingissä teetti leikkimökin pystytyksen ammattilaisella. Kyseessä oli valmispaketti, jonka valmiselementit pystyttiin ja tilaaja maalasi leikkimökin asennuksen jälkeen itse. Hinnaksi pystytykselle tuli 496 € Lue lisää...


Löydä tekijä

5. Kattotuolit

Kun runko on saatu paikalleen, tehdään leikkimökkiin seuraavaksi kattotuolit. Tässä käytetään asennuksen tukena aputukea ja kattotuolien vahvistamiseen käytetään vaneria, joka tulee asettaa harjaliitoksen molemmin puolin ja päätyyn ainoastaan toiselle puolelle. Kattotuolien kiinnitys sivujen yläsidepuuhun tapahtuu esimerkiksi kulmateräksien, U-teräksien tai vanneteräksien avulla.

6. Seinät ja lattia

Kattotuolien asentamisen jälkeen leikkimökkiin tehdään seinät ja lattia. Laudoitukset tehdään naulaamalla ja useimmiten leikkimökki jätetään ilman sisäverhoilua.

Huom! Leikkimökin ei aina tarvitse olla perinteisen mökin mallinen, mitä jos tekisit vaikka merirosvojen päämajan, muumitalon, avaruusaluksen komentokeskuksen tai linnan?

7. Vesikatteen asennus

Yleisin materiaali leikkimökin kattomateriaaliksi on bitumihuopakatto. Huovat tulee naulata yläreunasta kiinni alustaan ja saumat liimataan asianmukaisella bitumiliimalla.

8. Ovet ja ikkunat sekä viimeistely

Kun leikkimökki on saatu pystytettyä, asennetaan vielä ovet ja ikkunat paikoilleen. Ikkuna- ja oviaukkojen tarkka mittaaminen jo rakennusvaiheessa on tärkeää, jotta ne istuvat hyvin paikalleen.

Ovinupin asentamisessa on syytä ottaa huomioon leikkimökin käyttäjien pituus, jotta kahva on asennettu sopivalle korkeudelle. Ovien ja ikkunoiden ympärille naulataan siistit laudat, jotka usein maalataan eri värillä kuin itse mökki.

Jos mökkiin halutaan tehdä erillinen terassi, rakennetaan se yleensä vaiheessa. Lopuksi mökki maalataan halutuilla sävyillä sekä lisätään mahdollisia muita yksityiskohtia.


Urakkamaailmasta löydät tekijän leikkimökille nopeasti ja vaivattomasti!

Aloita leikkimökin rakentaminen

Ilmoituksen jättäminen on aina ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.Miksi valita Urakkamaailma?

  • Ilmainen
  • Kilpailuttamalla saat huomattavaa säästöä
  • Näet urakoitsijoiden taustatiedot
  • Kirjallinen sopimus ja remonttiturva
  • Asiantunteva ja ystävällinen asiakaspalvelu on tukenasi koko remontin ajan


Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä


Lisää luettavaa:

Puun kaatamisen hinta

Puun kaatamisen hinta

kattotuolit

Kattotuolit

Terassin rakentamisen hinta

Terassin rakentamisen hinta

Talon maalauksen hinta

Talon maalaus hinta

Rakenna kasvihuone

Kasvihuoneen rakentaminen

Maanrakennus hinta

Maanrakennus hinta

Aidan rakentaminen

Aidan rakentamisen hinta

Siirtolapuutarhamökki

Siirtolapuutarhamökin remontti

rakennusluvan hankkiminen

Rakennuslupa

toimenpidelupa

Toimenpidelupa