Uusi kohde!

Parkettilattian hionta ja lakkaus, Espoo

54 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

T:mi Dimitar Hristov, Helsinki

1 tunti sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Järvenpää

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Laatoitustyö, Eurajoki

57 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

LVI-Eklund Oy , Helsinki

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Kattoikkunan huolto ja pellitys. tarkisr..., Turku

1 tunti sitten

×

Painovoimainen ilmanvaihto - toimiva järjestelmä pitää sisäilmaongelmat loitolla

Juttu julkaistu: 16.1.2023

painovoimainen ilmanvaihto

Toimiva ilmanvaihto on terveellisen asumisen edellytys, mutta valitettavan monessa suomalaisessa kodissa ilmenee kuitenkin sisäilmaongelmia.

Kokosimme tähän artikkeliin infopaketin painovoimaisen ilmanvaihdon perusperiaatteista, sekä listasimme esimerkkejä Urakkamaailman käyttäjien, jo toteuttamista, painovoimaiseen ilmanvaihtoon liittyvistä remonteista.


HINTAESIMERKKI 1:

Painovoimaisen ilmanvaihdon suunnittelun korjaaminen, Loviisa

Toteutunut hinta: 620 €

Urakkamaailman käyttäjän aiemmat suunnitelmat painovoimaisen ilmanvaihdon osalta haluttiin tehdä uudelleen toisen tahon kautta, sillä eivät kokeneet aiempia suunnitelmia tarpeeksi kattaviksi. Kohteena oli Loviisassa sijaitseva loma-asunto. Lue lisää....


Kuinka painovoimainen ilmanvaihto toimii?

Painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaperiaate perustuu siihen, että sisään ohjataan raitista ilmaa oleskelu- ja makuuhuoneiden kautta, jonka jälkeen kiertänyt ilma poistuu poistoilmaventtiilien kautta, joita on sijoitettu kylpyhuoneisiin, keittiöön tai vaatehuoneisiin. Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmän käyttövoima syntyy siis ulko- ja sisäilman lämpöeroista sekä tuulesta.


Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin, helposti ja nopeasti!

Aloita onnistunut remontti


Yleisenä ohjeena on hyvä muistaa, että raitisilmaventtiilejä tulee sijoittaa asuntoon vähintään yksi jokaista 20m2 kohden. Samaan tilaan ei tule asentaa sekä poistoilma- että raitisilmaventtiilejä.

Suomen sääolosuhteissa säädeltävät venttiilit , joita on mahdollista pitää lämpiminä kesäkuukausina auki enemmän kuin kylminä talvikuukausina, auttavat säästämään lämmityskuluissa.

painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaperiaate

Toimimaton ilmanvaihto voi aiheuttaa asukkailla oireilua

Suurin syy toimimattomaan ilmanvaihtoon on puuttuvat tai liian vähäiset ilmanvaihtoventtiilit. Toimivan ilmanvaihdon takaamiseksi on tärkeää, että asuntoon pääsee hallitusti korvausilmaa. Muussa tapauksessa ilma jää seisomaan huoneistoon aiheuttaen sisäilmaongelmia, jotka voivat pahimmassa tapauksessa heijastua asukkaiden terveyteen erilaisina hengitystien oireina kuten yskänä, silmien, nenän ja kurkun ärsyyntyneisyytenä, ihottumana, väsymyksenä tai lisääntyneinä ylähengitystien infektioina.

Ongelmia selittää pitkälti tukitut tai rikkinäiset korvausilmaventtiilit, joiden tarkastamisesta kannattaakin aloittaa kun lähdetään etsimään syytä huoneiston ilmanlaatuongelmiin.


HINTAESIMERKKI 2:

Painovoimaisen ilmanvaihdon parannus, Pomarkku

Toteutunut hinta: 855 €

Omakotitalon painovoimainen ilmanvaihto kaipasi parannusta. Urakkaan kuului korvausilmaventtiilien asennus (4kpl), läpivientien teko, Pax kanavapuhaltimen asennus sekä sähköistys. Lue lisää...


Ilmanvaihtoventtiilien asennus hoituu ammattilaiselta helposti ja nopeasti

Ilmanvaihtoventtiilien asennus on aina hyvä jättää lvi-alan ammattilaisen hoidettavaksi. Näin varmistutaan siitä, että ilmanvaihto toimii ongelmitta. Venttiilien asentaminen aloitetaan suunnittelemalla huolellisesti niille sopivat paikat. Venttiili voidaan asentaa ikkunan päälle tai n. 20 cm ikkunasta sivulle tai yläviistoon katon rajan tuntumaan.

Sopiva paikka ilmanvaihtokanavan reiälle on huomattavasti helpompi suunnitella, jos tiedossa on seinän pystykoolauksen paikat. Muussa tapauksessa voi käydä niin, että virheelliseen paikkaan porattuja reikiä joudutaan paikkaamaan ja poraamaan tilalle uusi reikä sopivampaan paikkaan.

ilmanvaihtoventtiilien asennus

Huom! Venttiilejä asentaessa on tärkeää muistaa tarkistaa myös ulkoseinässä olevat mahdolliset rajoitteet.

Reiän poraamisen jälkeen venttiili asennetaan paikalleen aloittaen sisäpuolelta. Kun ilmastointiputki on asennettu paikoilleen, asennetaan ulkoritilä ja suodatin. Lopuksi talon julkisivuun asennetaan venttiililautanen.

Painovoimaisen ilmanvaihtojärjestelmän asennuksen ja käyttöönoton yhteydessä tulee laatia asianmukainen mittauspöytäkirja sekä käyttö- ja huolto-ohjeet.

Painovoimaisen ilmanvaihdon huolto

Painovoimaisen ilmanvaihdon suositeltu huoltoväli on 10 vuotta. Oikein huollettu ja puhdistettu järjestelmä takaa hyvän asumisviihtyvvyyden, pitäen huolen siitä, että sisäilmaongelmia ei pääse syntymään. Säännöllinen huolto auttaa, asukkaiden terveyden lisäksi, pitämään huolta myös rakennuksen terveydestä. Huoltamaton ilmanvaihtojärjestelmä on myös paloturvallisuusriski.


HINTAESIMERKKI 3:

Ilmanvaihtokanavien nuohous, Nurmijärvi

Toteutunut hinta: 1 150 €

Painovoimaisen ilmanvaihdon ilmanvaihtokanavat nuohottiin paritaloyhtiössä Nurmijärvellä. Taloyhtiöön kuului yhteensä kahdeksan asuntoa, joiden kaikkien ilmanvaihtokanavat nuohottiin. Lue lisää...


Huolto ammattilaiselta vai itse?

Ilmanvaihtojärjestelmien huolto on hyvä tilata ammattilaiselta, jolta löytyy työhön oikeanlainen kalusto, sekä osaaminen eri järjestelmiin käytettävistä huoltomenetelmistä. Jos sinulta löytyy riittävä ymmärrys ilmanvaihtolaitteistojen toiminnasta, voit toki ryhtyä hommaan myös itse. Tällöin on tärkeää, että käytössä on asianmukaiset työvälineet. Jos välineistöä ei löydy omasta takaa, on ammattilaisen palkkaaminen hommaan todennäköisesti edullisempaa kuin työvälineiden hankkiminen.

Tilatessasi työn urakoitsijalta, voit saada työstä kotitalousvähennystä. Ollaksesi oikeutettu kotitalousvähennykseen, tulee yrityksen kuulua ennakkoperintärekisteriin. Urakkamaailma varmistaa kaikkien palveluamme käyttävien urakoitsijoiden kuulumisen rekisteriin, joten tilatessasi työn kauttamme voit olla varma että työ on kotitalousvähennyskelpoista.


Painovoimaisen ilmanvaihdon asennus tai huolto edessä?

Löydä luotettava tekijä

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.Tässä artikkelissa:

  • Mitä tarkoitetaan painovoimaisella ilmanvaihdolla?
  • Kuinka painovoimaisen ilmanvaihdon venttiilit asennetaan?
  • Hintaesimerkkejä toteutuneista urakoista.


Miksi valita Urakkamaailma?

  • Ilmainen
  • Kilpailuttamalla saat huomattavaa säästöä
  • Näet urakoitsijoiden taustatiedot
  • Kirjallinen sopimus ja remonttiturva
  • Asiantunteva ja ystävällinen asiakaspalvelu on tukenasi koko remontin ajan


Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä


Lue lisää:

Ilmanvaihtokanavien puhdistus

Ilmanvaihtokanavien puhdistus

koneellinen ilmanvaihto

Koneellinen ilmanvaihto

hybridilämmitys

Hybridilämmitys

patteriverkoston perussäätö

Patteriverkoston perussäätö

yläpohjan eristys

Yläpohjan eristys

taloyhtiön energiansäästö

Taloyhtiön energiansäästö

IV-asennus

IV-asennus

saneeraus

Saneeraus

Sisäilmatutkimus, sisäilmaongelmat

Sisäilmatutkimus

Energiasaneeraus kiinteistössä

Energiasaneeraus

sisäilman laatu ja sen tutkiminen

Sisäilman laatu

Omakotitalon rakennusvaihe

Omakotitalon rakennusvaihe

Ilmalämpöpumpun asennushinnat

Ilmalämpöpumpun asennushinnat

tulisijat

Tulisijat

harmaavesisuodattimen asennus

Harmaavesisuodatin