Uusi kohde!

Vesivahingon korjaus, Kisko

49 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

RemppaNiko, Lempäälä

14 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Vantaa

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Huopakaton pinnoitus, Kempele

8 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Maalauspalvelu Sivel, Helsinki

18 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Omakotitalon laatoitustyöt Espoo, Espoo

9 tuntia sitten

×
Päivitetty 01.12.2023

Vastaava työnjohtaja rakennustyömaalla

Lue mitä ovat vastaajan työnjohtajan tehtävät, vastuut ja milloin tarvitset vastaavan työnjohtajan omaan rakennusprojektiisi.

Jos tarvitset työnjohtajan palveluita, jätä yhteydenottopyyntö Urakkamaailmaan, niin ammattilaistyönjohtaja kertoo sinulle lisää.


Jokaisessa luvanvaraisessa rakennustyössä tulee olla vastaava työnjohtaja, joka on rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymä.

Löydä osaava työnjohtaja

Jätä yhteydenottopyyntö

Urakkamaailman kautta löydät luotettavan työnjohtajan helposti ja nopeasti.

Vastaavan työnjohtajan tehtävät

Työnjohtaja on palkattava viimeistään töiden alkaessa ja hänen vastuullaan on varmistaa, että työmaalla noudatetaan rakentamista koskevia lakeja, säännöksiä ja määräyksiä. Hän johtaa rakennustyötä, ja vastaa viranomaisiin päin sen suorittamisesta.

Rakennustyötä ei saa aloittaa, ennen kuin työlle on valittu vastaava työnjohtaja ja hänet on hyväksytty rakennusvalvonnan puolesta.

Vastaava työjohtaja valvoo muita erityisalojen työjohtajia ja varmistaa, että tarpeelliset valvontailmoitukset tulee tehtyä, katselmukset ja tarkastukset pidetään asianmukaisesti sekä rakennustyöt suoritetaan turvallisuusohjeita noudattaen. Hän vastaa, että hanke toteutetaan rakennusteknisesti oikein.

Työnjohtaja toimii rakennuttajan neuvojana rakentamiseen ja materiaaleihin liittyvissä kysymyksissä. Vastaavan työnjohtajan tulee pitää huolta, että tarpeelliset suunnitelmat ovat olemassa ja työt tehdään niiden ja lupien mukaisesti. Lisää informaatiota ja tarkemmat määritelmät vastaavan työnjohtajan tehtävistä löytyvät Suomen rakentamismääräyskokoelman kohdista A1 ja A2.

Kuka voi toimia vastaavana työnjohtajana?

Vastaavan työnjohtajan hyväksyy kunnan rakennustarkastaja. Pätevyysvaatimukset vaihtelevat hieman kunnittain ja projektin vaativuuden mukaan. Tyypillisesti kuitenkin työnjohtajalta vaaditaan tutkinto ja useamman vuoden työkokemus.

Tutkinnolla tässä tapauksessa tarkoitetaan rakennustekniikan insinööriä tai rakennusmestari- tai sitä korkeamman rakennusalan tutkintoa. Tarvittaessa tutustu oman kuntasi käytäntöihin ja vaatimuksiin.

remontin työnjohtaja

Jos vastaava työnjohtaja on esim. talotehtaan edustaja niin tällöin kannattaa harkita erillisen rakennusvalvojan hankkimista, joka edustaa sinun etujasi. Jos kuitenkin vastaavalla työnjohtajalla ei ole tällaista eturistiriitaa niin erillistä valvojaa ei välttämättä tarvita.

Hyvä vastaava työnjohtajan ei siis pitäisi olla taloudellisesti sitoutunut mihinkään toiseen hankkeen osapuoleen.

Vastaavalla työnjohtajalla on merkittävä vaikutus rakennustyön lopputuloksen ja voi vaikuttaa omilla taidoillaan ja aktiivisuudellaan tehdyn työn laatuun.

Turvaa onnistunut rakennusprojekti palkkaamalla luotettava työnjohtaja

Klikkaa tästä jättääksesi yhteydenottopyyntö

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido työn tilaamiseen.

Ota huomioon palkatessa työnjohtajaa

Tyypillisesti pientaloprojektin kokoisen hankkeen läpivieminen vaatii noin 100-200 työtuntia, mutta riippuu myös paljon siitä liittykö työhön laajemmin esimerkiksi muita projektihallinnan tehtäviä.

Kannattaa kiinnittää huomiota ja varoa sopimuksia, jossa on ehto, että työmaalla oloaika on vain vastaavan työnjohtajan vastuulla. Vastaava työnjohtaja voi nimittäin olla vastuussa vain asioista, jotka hän on voinut havaita työmaalla ollessaan.

Pääsuunnittelija voi periaatteessa olla myös vastaava työnjohtaja.

Kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, että jos vastaava työnjohtaja on eri henkilö kuin pääsuunnittelija niin mahdolliset suunnitelmien virheet eivät välttämättä siirtyisi yhtä helposti itse valmiiseen rakennukseen.

Vastaavan työnjohtajan hinta

Vastaavan työjohtajan palkkaaminen omakotitalohankkeen kokoisissa projekteissa maksaa noin 3 500 - 6 000 euroa.

Jos hinta jää selkeästi tämän alle kannattaa miettiä, tuleeko työnjohtaja keskittymään projektiisi sen ansaitsemalla tasolla. Hyvä työnjohtaja maksaa itsensä takaisin ammattitaidollaan esimerkiksi materiaalivalintojen suhteen tai esimerkiksi avustaessaan tarjousten vertailussa.

Hyvä työnjohtaja maksaa itsensä takaisin ammattitaidollaan

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi