Ilma-vesilämpöpumppu- mitä ilma-vesilämpöpumpun asennus maksaa?

Useimmiten ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän hintahaitari ulottuu 6 000 eurosta 14 000 euroon. Tyypillinen hankintahinta on reilut 8 000 euroa, jolloin takaisinmaksuaika asettuu 6–7 vuoteen. Ilma-vesilämpöpumpun hinta muodostuu vanhan järjestelmän purusta ja uuden asennuksesta sekä laitteiston ja tarvikkeiden hinnasta.

Ilma-Vesilämpöpumpun hinta

Kilpailuta ilma-vesilämpöpumpun hankinta

Urakkamaailman avulla kilpailutat ilma-vesilämpöpumpun hankinnan asennuksineen ja säästät rahaa ja energiaasi. Aloita kilpailutus jättämällä remontistasi ilmoitus:

Kilpailuta remonttisi

Urakkamaailman käyttö on sinulle maksutonta.


Tutustu alta toteutuneiden ilma-vesilämpöpumppuhankkeiden toteutuneisiin hintoihin:


Siirtyminen lämmistysjärjestelmänä ilmavesilämpöpumppuun
Tässä rintamamiestalossa korvattiin nykyinen öljylämmitys ilma-vesilämpöpumpulla. Remontin lvi-asennukset kustansivat 2 500 €, sähköasennukset 650€, vanhan järjestelmän purkutyöt ja patterien poisto sekä uusien asennus noin 2 400€. Loput kustannuksista olivat pumppu itsessään, uudet patterit ja muut tarvikkeet asennuksia varten. Katso lisätietoja tästä remontista klikkaamalla.

Hinta: 15 050 euroa

Omakotitalon lämmitysjärjestelmän saneeraus ilma-vesilämpöpumpulla

Noin 140 neliöisen omakotitalon lämmitysjärjestelmä haluttiin uusia. Vanha lämmitysjärjestelmä oli sähköllä lämmitettävä kuumavesivaraaja, josta lämmitetty vesi kiertää patterijärjestelmään. Vanhan kuumavesivaraajan purkaminen ei kuulunut osana urakkaan, se hoidettiin toisen urakoitsijan toimesta. Katso lisätietoja tästä remontista klikkaamalla.

Hinta: 9 000 euroa

Ilma-vesilämpöpumpun vaihdon kytkennät

Omakotitalon ilma-vesilämpöpumppu tuli vaihtaa, ja Urakkamaailman käyttäjä etsi tekijää, joka tekisi: kylmäaineputkien asentamisen sisäyksikön ja ulkoyksikön välille, sisäyksikön kytkemisen lämmitysjärjestelmän varaajaan sekä kylmäaineputkien tyhjiöinti. Ulkoyksikkö ja sisäyksikkö ovat valmiiksi asennettuja läpivienteineen. Katso lisätietoja tästä remontista klikkaamalla.

Hinta: 400 euroa

Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikön asentaminen

Vantaalaisen paritalon omistaja kilpailutti Urakkamaailmassa ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikön asentajaa. Katso lisätietoja tästä remontista klikkaamalla.

Hinta: 1 848 euroa

Katso lisää toteutuneita hintoja täältä.


Milloin ilma-vesilämpöpumppu on paras valinta ja miksi?

Ilma-vesilämpöpumppu on edelleen melko tuntematon lämmitysmuoto, vaikka järjestelmien suosio on kasvanut viime vuosina.

Ilma-vesilämpöpumppu kerää ulkoilmasta lämpöenergiaa ja siirtää sen talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, kun taas tutummat ilmalämpöpumput lämmittävät suoraan huoneilmaa. Ilma-vesilämpöpumppu tuottaa puhdasta, uusiutuvaa energiaa ilman ilmalämpöpumppuihin liittyviä sisäilmariskejä.

Ilma-vesilämpöpumppu asennetaan tyypillisesti sähkö- tai öljylämmitteiseen omakotitaloon, jonka vuotuinen kokonaiskulutus on vähintään 25 000 kWh. Suomessa karkeasti ottaen puolet kulutuksesta menee lämmitykseen. Ilma-vesilämpöpumppu sopii usein myös kohteisiin, joihin maalämpö ei sovellu esimerkiksi tontin ominaisuuksien vuoksi.

Elvari-selvityksessä ilma-vesilämpöpumppu vähensi ostoenergian kulutusta keskimäärin noin 10 000 kWh vuodessa. Maalämpöpumppu on vielä tehokkaampi, mutta alkuinvestointikin on isompi. Ilmalämpöpumppu puolestaan yltää keskimäärin 3 000 kWh vuosisäästöön.

Mitä ilma-vesilämpöpumppu maksaa?

Tavanomaisen ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän hintahaitari ulottuu 6 000 eurosta 14 000 euroon. Tyypillinen hankintahinta on reilut 8 000 euroa, jolloin takaisinmaksuaika asettuu 6–7 vuoteen. Hintaan ja takaisinmaksuaikaan vaikuttavat esimerkiksi pumpun ominaisuudet sekä kohteen lämmönjakojärjestelmä ja maantieteellinen sijainti. Laadukkaan pumpun käyttöikä on noin 20 vuotta. Kotiin tai mökille asennettaessa työn osuus on kotitalousvähennyksen piirissä.


Löydä luotettava tekijä LVI-töihin

Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin. Jätä remontistasi ilmoitus ilmaiseksi.


Lattialämmitys tuo suurimman hyödyn

Suomessa ilma-vesilämpöpumpun vuotuinen keskimääräinen lämpökerroin on kaksi tai vähän yli, eli laite tuottaa reilut 2 kW lämpöä kuluttamaansa 1 kW kohti. Pumppu voidaan mitoittaa kattamaan talon koko lämmitystarve, mutta järjestelmä vaatii rinnalleen tukijärjestelmän, joka riittää tarvittaessa vastaamaan kohteen koko energiankulutuksesta.

Ilma-vesilämpöpumppujen suorituskyky laskee jyrkästi yli 20 asteen pakkasilla. Kovilla pakkasilla lämmitykseen käytetään useimmiten pumpun omia sähkövastuksia tai esimerkiksi järjestelmään kytkettyä vanhaa öljykattilaa. Myös tulisija voi täyttää vähäisemmän lisälämmityksen tarpeen.

Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö sitoo ulkoilmasta kylmäaineeseen lämpöenergiaa, joka siirretään vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Pumpulla saa lämmitettyä veden reiluun 50 asteeseen ja se on parhaimmillaan yhdistettynä lattialämmitykseen: putkistoon syötettävän menoveden normaali lämpötila on reilut 30 astetta. Sen sijaan pattereita lämmitetään talvisin jopa yli 70-asteisella menovedellä, joka on siten kuumennettava loppuun tukilämmitysjärjestelmällä.

Lisälämmityksestä huolimatta pumppu vähentää ostoenergian tarvetta merkittävästi myös patterilämmityskohteissa.

Pumpulla voi lämmittää myös käyttöveden 50-asteiseksi, mutta hyötysuhde ei ole häävi, sillä lisälämmitystä tarvitaan joka tapauksessa. Pilottitutkimuksen mukaan taloudellisinta on esilämmittää käyttövesi pumpulla 30–40 asteeseen ja hoitaa loppulämmitys ostoenergialla.

Ilma-vesilämpöpumppu tuo suurimmat hyödyt ja säästöt, kun sen tuottama lämpöenergia käytetään lähes kokonaan lattialämmitykseen.


Löydä remontille luotettava tekijä
Tiesithän, että ilma-vesilämpöpumpun asentaminen on luvanvaraista työtä.


Lähtökohtaisesti ilma-vesilämpöpumput eivät sovellu sisätilojen viilentämiseen mutta poikkeuksiakin löytyy

Tällöin kannattaa muistaa, ettei suomalaista rakennuskantaa ole suunniteltu olosuhteisiin, joissa ulkoilma on huomattavasti sisäilmaa lämpimämpää. Liiallinen viilentäminen voi aiheuttaa kosteusvaurion. Eräiden asiantuntija-arvioiden mukaan sisäilma saisi olla korkeintaan neljä astetta ulkoilmaa viileämpää.

Markkinoilla on käytännössä kahdenlaisia ilma-vesilämpöpumppuja.

Split-laitteissa koneisto on jaettu ulko- ja sisäyksikköön, joiden välillä lämpö siirtyy kylmäainekierrossa.

Edullisemmissa monobloc-laitteissa tekniikka on kokonaan ulkoyksikössä ja sisätiloissa olevaan varaajaan johdetaan pelkkää vettä. Monoblock-laitteet on helppo kytkeä suoraan olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään, kuten öljykattilaan tai lämminvesivaraajaan.

Tarjolla on myös vaihtoehtoja, joissa pumppujärjestelmä liitetään lämmönvaihtimella ilmakiertoiseen lattialämmitykseen tai ilmalämmityskanavistoon.

Järjestelmän suunnittelussa ja hankinnassa kannattaa hyödyntää asiantuntija-apua. Mikäli laitteet ja asennus on tilattu samasta paikasta, vastuukysymykset ovat selkeämpiä mahdollisessa ongelmatilanteessa. Pumppua valitessa on hyvä varmistaa, että kyseinen malli soveltuu pohjoisiin olosuhteisiin.

Energia-alan asiantuntijayhtiö Motivan laatima opas ilma-vesilämpöpumpun hankintaan on luettavissa täältä.

Hyvällä suunnittelulla voidaan varmistaa järjestelmän miellyttävä sekä turvallinen käyttö.

Hurisevaa ulkoyksikköä ei esimerkiksi kannata sijoittaa makuuhuoneen ikkunan alle. Laite on asennettava niin, että ilma virtaa vapaasti sen ympärillä, ja kondenssivedet on ohjattava pois talon seinustalta. Sisäyksikkö sijoitetaan yleensä kodinhoitohuoneeseen tai muuhun lattiakaivolliseen tilaan. Talvisin on hyvä katsoa, ettei ulkoyksikön päälle kerry lunta tai jäätä, mutta muutoin järjestelmä vaatii hyvin vähän huoltoa.

Ilma-vesilämpöpumppujen kylmäaineissa on ilmastolle erittäin haitallisia hfc-kasvihuonekaasuja, joiden käyttöä on rajoitettu vasta vuoden 2019 alusta. Lain mukaan laitteiden asentaminen ja poistaminen ovat luvanvaraista toimintaa. Pumpun hankkimista voi kuitenkin pitää ympäristötekona, kunhan laitetta käsitellään asianmukaisesti, sillä se tuottaa puhdasta, uusiutuvaa energiaa.


Lukemasi artikkeli kuuluu uusiutuvia energiamuotoja käsittelevään juttusarjaan. Ilmalämpöpumpuista ja maalämmöstä kertovat artikkelit ovat löytyvät täältä:

Hintatiedot ja ohjeet ilmalämpöpumppuihin

Hintatiedot ja ohjeet maalämpöön

Maalämpö taloyhtiöön

Hintatiedot ja ohjeet aurinkoenergiaan

Energiasaneerauksesta


Jätä remontti-ilmoitus tästä
Remontti-ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido sinua remontin tilaamiseen.Tässä artikkelissa tutustut

  • Toteutuneita hintoja ilma-vesilämpöpumppujen urakoista
  • Mitä tulee tietää ilmavesilämpöpumpuista
  • Mitä hyötyjä ja haittoja liittyy ilma-vesilämpöpumppuihin


Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Ilmalämpöpumpun asennushinnat

Ilmalämpöpumpun asennushinnat

Maalämpö taloyhtiöön

Maalämpö taloyhtiöön

Lattialämmityksen hinta

Lattialämmityksen hinta

Sähköremontin hinta

Sähköremontin hinta

Lämminvesivaraajaremontti

Lämminvesivaraajaremontti


Syitä käyttää Urakkamaailmaa:

  • Maksuton
  • Säästä kilpailuttamalla remonttisi
  • Näe arvosteluja yrityksistä
  • Turvallinen remonttisopimus
  • Urakkamaailman asiakaspalvelu

sisäilman laatu ja sen tutkiminen

Sisäilman laatu

aurinkopaneeli hinta

Aurinkopaneelien hinta

Asfaltoinnin hinta

Asfaltoinnin hinta

nuohous hinta

Nuohouksen hinta

Sijoitusasunnon remontti

Sijoitusasunnon remontti

putkimies hinta

Putkimies hinta

öljysäiliön poisto hinta

Öljysäiliön poisto

Avokeittiö erilliskeittiö hinta

Avokeittiön hintoja
Urakkamaailma on suurin ja suosituin sivusto löytää remontille tekijä:

7 0 2 5 2 9 1 7

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.