Uusi kohde!

Keittiön välitilan laattojen asbestipurk..., Pirkkala

9 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Kangasalan Muurauspalvelu Oy, Kirkkonummi

21 sekunnin päästä

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Oulu

51 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Julkisivurappausten paikkakorjaukset, Espoo

17 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Jeirak oy, Helsinki

4 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Kylpyhuoneremontti, Rajamäki

21 minuuttia sitten

×
Päivitetty 01.12.2023

Ilma-vesilämpöpumppu - asennuksen hinta ja kustannukset

Useimmiten ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän hintahaitari ulottuu 6 000 eurosta 14 000 euroon. Tyypillinen hankintahinta on reilut 8 000 euroa, jolloin takaisinmaksuaika asettuu 6–7 vuoteen.


Ilma-vesilämpöpumpun hinta muodostuu vanhan järjestelmän purusta ja uuden asennuksesta, sekä laitteiston ja tarvikkeiden hinnasta.

Tutustu toteutuneiden ilma-vesilämpöpumppuhankkeiden hintoihin:

Katso lisää toteutuneita hintoja täältä.

Kilpailuta ilma-vesilämpöpumppu

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Mikä on ilmavesilämpöpumppu ja milloin se on paras valinta?

Ilma-vesilämpöpumppu (kutsutaan myös VILP) on edelleen melko tuntematon lämmitysmuoto, vaikka järjestelmien suosio on kasvanut viime vuosina.

Ilma-vesilämpöpumppu kerää ulkoilmasta lämpöenergiaa ja siirtää sen talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, kun taas tutummat ilmalämpöpumput lämmittävät suoraan huoneilmaa. Ilma-vesilämpöpumppu tuottaa puhdasta, uusiutuvaa energiaa ilman ilmalämpöpumppuihin liittyviä sisäilmariskejä.

Ilmavesilämpöpumppu asennetaan tyypillisesti sähkö- tai öljylämmitteiseen omakotitaloon, jonka vuotuinen kokonaiskulutus on vähintään 25 000 kWh. Suomessa karkeasti ottaen puolet kulutuksesta menee lämmitykseen. Ilma-vesilämpöpumppu sopii usein myös kohteisiin, joihin maalämpö ei sovellu esimerkiksi tontin ominaisuuksien vuoksi.

Elvari-selvityksessä ilma-vesilämpöpumppu vähensi ostoenergian kulutusta keskimäärin noin 10 000 kWh vuodessa. Maalämpöpumppu on vielä tehokkaampi, mutta alkuinvestointikin on isompi. Ilmalämpöpumppu puolestaan yltää keskimäärin 3 000 kWh vuosisäästöön.

Maalämpö vai ilmavesilämpöpumppu?

Lämmitysmuodon uusimista suunnitellessa moni miettii valintaa maalämmön ja vesi-ilmalämpöpumpun väliltä. Vertailussa tärkeintä on ottaa huomioon oman kiinteistön ja talouden tarpeet. Esimerkiksi tontin asettamien haasteiden vuoksi maalämpö ei sovi kaikkiin kohteisiin, mutta ilma-vesilämpöpumppu voi olla tällöin oikein toimiva ratkaisu. Jos mietit vielä näiden kahden lämmitysmuodon väliltä, tutustu myös maalämmön ominaisuuksiin ja hintoihin täältä.

Ilma-vesilämpöpumpun hinta ja sähkönkulutus

Tavanomaisen ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän hintahaitari ulottuu 6 000 eurosta 14 000 euroon. Tyypillinen hankintahinta on reilut 8 000 euroa, jolloin takaisinmaksuaika asettuu 6–7 vuoteen.

Hintaan ja takaisinmaksuaikaan vaikuttavat esimerkiksi pumpun ominaisuudet sekä kohteen lämmönjakojärjestelmä ja maantieteellinen sijainti. Laadukkaan pumpun käyttöikä on noin 20 vuotta. Kotiin tai mökille asennettaessa työn osuus on kotitalousvähennyksen piirissä.

Luotettava tekijä VILP asennukseen

Pyydä tarjouksia

Ilmoituksen jättäminen on helppoa ja nopeaa.

Ilma-vesilämpöpumpun asennus

Ilma-vesilämpöpumpun asennus koostuu putkitöistä, kylmätöistä, sähkötöistä ja perussäädöistä. Asennuksen saa tehdä vain alan LVI-alan ammattilainen, jolla on asennukseen tarvittavat luvat. Tavoitat alueesi luotettavat tekijät helposti Urakkamaailmasta. Muistathan, että ilma-vesilämpöpumpun asennustyöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia.

Lattialämmitys tuo suurimman hyödyn

Suomessa ilma-vesilämpöpumpun vuotuinen keskimääräinen lämpökerroin on kaksi tai vähän yli, eli laite tuottaa reilut 2 kW lämpöä kuluttamaansa 1 kW kohti. Pumppu voidaan mitoittaa kattamaan talon koko lämmitystarve, mutta järjestelmä vaatii rinnalleen tukijärjestelmän, joka riittää tarvittaessa vastaamaan kohteen koko energiankulutuksesta.

Ilma-vesilämpöpumppujen suorituskyky laskee jyrkästi yli 20 asteen pakkasilla. Kovilla pakkasilla lämmitykseen käytetään useimmiten pumpun omia sähkövastuksia tai esimerkiksi järjestelmään kytkettyä vanhaa öljykattilaa. Myös tulisija voi täyttää vähäisemmän lisälämmityksen tarpeen.

Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö sitoo ulkoilmasta kylmäaineeseen lämpöenergiaa, joka siirretään vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Pumpulla saa lämmitettyä veden reiluun 50 asteeseen ja se on parhaimmillaan yhdistettynä lattialämmitykseen: putkistoon syötettävän menoveden normaali lämpötila on reilut 30 astetta. Sen sijaan pattereita lämmitetään talvisin jopa yli 70-asteisella menovedellä, joka on siten kuumennettava loppuun tukilämmitysjärjestelmällä.

Lisälämmityksestä huolimatta pumppu vähentää ostoenergian tarvetta merkittävästi myös patterilämmityskohteissa.

Pumpulla voi lämmittää myös käyttöveden 50-asteiseksi, mutta hyötysuhde ei ole häävi, sillä lisälämmitystä tarvitaan joka tapauksessa. Pilottitutkimuksen mukaan taloudellisinta on esilämmittää käyttövesi pumpulla 30–40 asteeseen ja hoitaa loppulämmitys ostoenergialla.

Ilma-vesilämpöpumppu tuo suurimmat hyödyt ja säästöt, kun sen tuottama lämpöenergia käytetään lähes kokonaan lattialämmitykseen.

Aloita onnistunut energiaremontti

Löydä luotettava tekijä

Tiesithän, että vesi-ilmalämpöpumpun asennus on luvanvaraista?

Vesi-ilmalämpöpumpun ongelmat

Tyypillisimmät ongelmat vesi-ilmalämpöpumpuissa johtuvat virheellisestä asennuksesta tai väärin mitoitetusta koneesta. Tästä syystä taustatyö ennen koneen hankintaa ja asennusta on ensisijaisen tärkeää. Suositeltavaa onkin hankkia kone sekä asennus samasta paikasta, näin asentaja varmasti tuntee asennettavan koneen, eikä virheitä pääse syntymään.

Ammattilainen osaa myös neuvoa mikä kone sopii parhaiten kyseessä olevaan kohteeseen, sekä luoda toimivia ratkaisuja esimerkiksi ulkoyksikön sulamisvesien ohjaukseen.

Lähtökohtaisesti ilma-vesilämpöpumput eivät sovellu sisätilojen viilentämiseen

Kannattaa muistaa, ettei suomalaista rakennuskantaa ole suunniteltu olosuhteisiin, joissa ulkoilma on huomattavasti sisäilmaa lämpimämpää. Liiallinen viilentäminen voi aiheuttaa kosteusvaurion. Eräiden asiantuntija-arvioiden mukaan sisäilma saisi olla korkeintaan neljä astetta ulkoilmaa viileämpää.

vesi-ilmalämpöpumpun asennus

Markkinoilla on käytännössä kahdenlaisia ilma-vesilämpöpumppuja

Split-laitteissa koneisto on jaettu ulko- ja sisäyksikköön, joiden välillä lämpö siirtyy kylmäainekierrossa.

Edullisemmissa monobloc-laitteissa tekniikka on kokonaan ulkoyksikössä ja sisätiloissa olevaan varaajaan johdetaan pelkkää vettä. Monoblock-laitteet on helppo kytkeä suoraan olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään, kuten öljykattilaan tai lämminvesivaraajaan.

Tarjolla on myös vaihtoehtoja, joissa pumppujärjestelmä liitetään lämmönvaihtimella ilmakiertoiseen lattialämmitykseen tai ilmalämmityskanavistoon.

Järjestelmän suunnittelussa ja hankinnassa kannattaa hyödyntää asiantuntija-apua. Mikäli laitteet ja asennus on tilattu samasta paikasta, vastuukysymykset ovat selkeämpiä mahdollisessa ongelmatilanteessa. Pumppua valitessa on hyvä varmistaa, että kyseinen malli soveltuu pohjoisiin olosuhteisiin.

Hyvällä suunnittelulla voidaan varmistaa järjestelmän miellyttävä sekä turvallinen käyttö.

Hurisevaa ulkoyksikköä ei esimerkiksi kannata sijoittaa makuuhuoneen ikkunan alle. Laite on asennettava niin, että ilma virtaa vapaasti sen ympärillä, ja kondenssivedet on ohjattava pois talon seinustalta. Sisäyksikkö sijoitetaan yleensä kodinhoitohuoneeseen tai muuhun lattiakaivolliseen tilaan. Talvisin on hyvä katsoa, ettei ulkoyksikön päälle kerry lunta tai jäätä, mutta muutoin järjestelmä vaatii hyvin vähän huoltoa.

Vesi-ilmalämpöpumppujen kylmäaineissa on ilmastolle erittäin haitallisia hfc-kasvihuonekaasuja, joiden käyttöä on rajoitettu vasta vuoden 2019 alusta. Lain mukaan laitteiden asentaminen ja poistaminen ovat luvanvaraista toimintaa. Pumpun hankkimista voi kuitenkin pitää ympäristötekona, kunhan laitetta käsitellään asianmukaisesti, sillä se tuottaa puhdasta, uusiutuvaa energiaa.

Ilma-vesilämpöpumppu asennettuna

Kilpailuttamalla löydät parhaan tekijän juuri oman kotisi tarpeisiin. Jättämällä remontti-ilmoituksen Urakkamaailmaan, saat tarjouksia alueesi luotettavilta ammattilaisilta ja varmistat onnistuneen ilma-vesilämpöpumpun asennuksen.


Lukemasi artikkeli kuuluu uusiutuvia energiamuotoja käsittelevään juttusarjaan. Muut aiheeseen liittyvät artikkelit löydät täältä:

Hintatiedot ja ohjeet ilmalämpöpumppuihin

Hintatiedot ja ohjeet maalämpöön

Maalämpö taloyhtiöön

Hintatiedot ja ohjeet aurinkoenergiaan

Energiasaneeraus

Asiantuntijan neuvot energiakriisiin

Aloita remonttisi löytämällä luotettava tekijä

Remonttiturva sisältyy kaikkiin Urakkamaailmassa tehtyihin remontteihin, jotka solmitaan Urakkamaailman kautta

Pyydä tarjouksia remonttiisi

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi