Ilma-vesilämpöpumppu - asennuksen hinta ja kustannukset?

Juttu päivitetty: 3.10.2022

Ilma-Vesilämpöpumpun hinta

Useimmiten ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän hintahaitari ulottuu 6 000 eurosta 14 000 euroon. Tyypillinen hankintahinta on reilut 8 000 euroa, jolloin takaisinmaksuaika asettuu 6–7 vuoteen.

Ilma-vesilämpöpumpun hinta muodostuu vanhan järjestelmän purusta ja uuden asennuksesta, sekä laitteiston ja tarvikkeiden hinnasta.


Kilpailuta ilma-vesilämpöpumpun hankinta

Urakkamaailman avulla kilpailutat ilma-vesilämpöpumpun hankinnan asennuksineen ja säästät rahaa ja aikaa. Aloita kilpailutus jättämällä remontistasi ilmoitus:

Kilpailuta remonttisi

Urakkamaailman käyttö on sinulle maksutonta.


Tutustu toteutuneiden ilma-vesilämpöpumppuhankkeiden hintoihin:

Lämmitysjärjestelmän uusiminen ilma-vesilämpöpumppuun, Turku

Toteutunut hinta: 10 261 € (työn osuus 2 714 €)

Vuonna 1947 rakennettuun rintamamiestaloon asennettiin ilma-vesilämpöpumppu. Kohteessa oli aiemmin suora sähkölämmitys, joten talon energiatehokkuutta haluttiin parantaa asentamalla lämmityksen avuksi ilma-vesilämpöpumppu. Lue lisää...


Ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä avaimet käteen- mallina, Hämeenlinna

Toteutunut hinta: 14 490 € (työn osuus 4 900€)

155m2 kokoiseen omakotitaloon Hämeenlinnassa asennettiin uusi vesi-ilmalämpöpumppu. Tämä Urakkamaailman käyttäjä halusi ensisijaisesti nopealla aikataululla toteutetun lämmitysjärjestelmän uudistuksen, jolla pystyttiin täydentämään nykyistä lämmitysmuotoa sekä tuomaan säästöjä kulutukseen. Remontin tilaajaa houkutteli lisäksi vesi-ilmalämpöpumpussa sen toimintavarmuus. Lue lisää...


Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän ja vesi-ilmalämpöpumpun asentaminen, Pirkkala

Toteutunut hinta: 17 200 € (työn osuus 4 630 e)

Sähkölämmitteisen omakotitalon lämmitysjärjestelmän käyttöikä oli tullut tiensä päähän ja remontin tilaaja halusi asentaa vanhan järjestelmän tilalle patteriverkoston sekä vesi-ilmalämpöpumpun. Kohteessa oli myös kattolämmitys, jota ei urakan yhteydessä purettu. Lue lisää...


Katso lisää toteutuneita hintoja täältä.

Milloin ilma-vesilämpöpumppu on paras valinta ja miksi?

Ilma-vesilämpöpumppu on edelleen melko tuntematon lämmitysmuoto, vaikka järjestelmien suosio on kasvanut viime vuosina.

Ilma-vesilämpöpumppu kerää ulkoilmasta lämpöenergiaa ja siirtää sen talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, kun taas tutummat ilmalämpöpumput lämmittävät suoraan huoneilmaa. Ilma-vesilämpöpumppu tuottaa puhdasta, uusiutuvaa energiaa ilman ilmalämpöpumppuihin liittyviä sisäilmariskejä.

Ilma-vesilämpöpumppu asennetaan tyypillisesti sähkö- tai öljylämmitteiseen omakotitaloon, jonka vuotuinen kokonaiskulutus on vähintään 25 000 kWh. Suomessa karkeasti ottaen puolet kulutuksesta menee lämmitykseen. Ilma-vesilämpöpumppu sopii usein myös kohteisiin, joihin maalämpö ei sovellu esimerkiksi tontin ominaisuuksien vuoksi.

Elvari-selvityksessä ilma-vesilämpöpumppu vähensi ostoenergian kulutusta keskimäärin noin 10 000 kWh vuodessa. Maalämpöpumppu on vielä tehokkaampi, mutta alkuinvestointikin on isompi. Ilmalämpöpumppu puolestaan yltää keskimäärin 3 000 kWh vuosisäästöön.

Maalämpö vai ilma-vesilämpöpumppu?

Lämmitysmuodon uusimista suunnitellessa moni miettii valintaa maalämmön ja ilma-vesilämpöpumpun väliltä. Vertailussa tärkeintä on ottaa huomioon oman kiinteistön ja talouden tarpeet. Esimerkiksi tontin asettamien haasteiden vuoksi maalämpö ei sovi kaikkiin kohteisiin, mutta ilma-vesilämpöpumppu voi olla tällöin oikein toimiva ratkaisu. Jos mietit vielä näiden kahden lämmitysmuodon väliltä, tutustu myös maalämmön ominaisuuksiin ja hintoihin täältä.

Ilma-vesilämpöpumpun hinta ja sähkönkulutus

Tavanomaisen ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän hintahaitari ulottuu 6 000 eurosta 14 000 euroon. Tyypillinen hankintahinta on reilut 8 000 euroa, jolloin takaisinmaksuaika asettuu 6–7 vuoteen. Hintaan ja takaisinmaksuaikaan vaikuttavat esimerkiksi pumpun ominaisuudet sekä kohteen lämmönjakojärjestelmä ja maantieteellinen sijainti. Laadukkaan pumpun käyttöikä on noin 20 vuotta. Kotiin tai mökille asennettaessa työn osuus on kotitalousvähennyksen piirissä.


Löydä luotettava tekijä LVI-töihin

Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin. Jätä remontistasi ilmoitus ilmaiseksi.


Ilma-vesilämpöpumpun asennus

Ilma-vesilämpöpumpun asennus koostuu putkitöistä, kylmätöistä, sähkötöistä ja perussäädöistä. Asennuksen saa tehdä vain alan LVI-alan ammattilainen, jolla on asennukseen tarvittavat luvat. Tavoitat alueesi luotettavat tekijät helposti Urakkamaailmasta. Muistathan, että ilma-vesilämpöpumpun asennustyöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia.

Lattialämmitys tuo suurimman hyödyn

Suomessa ilma-vesilämpöpumpun vuotuinen keskimääräinen lämpökerroin on kaksi tai vähän yli, eli laite tuottaa reilut 2 kW lämpöä kuluttamaansa 1 kW kohti. Pumppu voidaan mitoittaa kattamaan talon koko lämmitystarve, mutta järjestelmä vaatii rinnalleen tukijärjestelmän, joka riittää tarvittaessa vastaamaan kohteen koko energiankulutuksesta.

Ilma-vesilämpöpumppujen suorituskyky laskee jyrkästi yli 20 asteen pakkasilla. Kovilla pakkasilla lämmitykseen käytetään useimmiten pumpun omia sähkövastuksia tai esimerkiksi järjestelmään kytkettyä vanhaa öljykattilaa. Myös tulisija voi täyttää vähäisemmän lisälämmityksen tarpeen.

Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö sitoo ulkoilmasta kylmäaineeseen lämpöenergiaa, joka siirretään vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Pumpulla saa lämmitettyä veden reiluun 50 asteeseen ja se on parhaimmillaan yhdistettynä lattialämmitykseen: putkistoon syötettävän menoveden normaali lämpötila on reilut 30 astetta. Sen sijaan pattereita lämmitetään talvisin jopa yli 70-asteisella menovedellä, joka on siten kuumennettava loppuun tukilämmitysjärjestelmällä.

Lisälämmityksestä huolimatta pumppu vähentää ostoenergian tarvetta merkittävästi myös patterilämmityskohteissa.

Pumpulla voi lämmittää myös käyttöveden 50-asteiseksi, mutta hyötysuhde ei ole häävi, sillä lisälämmitystä tarvitaan joka tapauksessa. Pilottitutkimuksen mukaan taloudellisinta on esilämmittää käyttövesi pumpulla 30–40 asteeseen ja hoitaa loppulämmitys ostoenergialla.

Ilma-vesilämpöpumppu tuo suurimmat hyödyt ja säästöt, kun sen tuottama lämpöenergia käytetään lähes kokonaan lattialämmitykseen.


Aloita energiaremontti
Tiesithän, että ilma-vesilämpöpumpun asentaminen on luvanvaraista työtä.


Vesi-ilmalämpöpumpun ongelmat

Tyypillisimmät ongelmat vesi-ilmalämpöpumpuissa johtuvat virheellisestä asennuksesta tai väärin mitoitetusta koneesta. Tästä syystä taustatyö ennen koneen hankintaa ja asennusta on ensisijaisen tärkeää. Suositeltavaa onkin hankkia kone sekä asennus samasta paikasta, näin asentaja varmasti tuntee asennettavan koneen, eikä virheitä pääse syntymään. Ammattilainen osaa myös neuvoa mikä kone sopii parhaiten kyseessä olevaan kohteeseen, sekä osaa luoda toimivia ratkaisuja esimerkiksi ulkoyksikön sulamisvesien ohjaukseen.

Lähtökohtaisesti ilma-vesilämpöpumput eivät sovellu sisätilojen viilentämiseen

Kannattaa muistaa, ettei suomalaista rakennuskantaa ole suunniteltu olosuhteisiin, joissa ulkoilma on huomattavasti sisäilmaa lämpimämpää. Liiallinen viilentäminen voi aiheuttaa kosteusvaurion. Eräiden asiantuntija-arvioiden mukaan sisäilma saisi olla korkeintaan neljä astetta ulkoilmaa viileämpää.

vesi-ilmalämpöpumpun asennus

Markkinoilla on käytännössä kahdenlaisia ilma-vesilämpöpumppuja

Split-laitteissa koneisto on jaettu ulko- ja sisäyksikköön, joiden välillä lämpö siirtyy kylmäainekierrossa.

Edullisemmissa monobloc-laitteissa tekniikka on kokonaan ulkoyksikössä ja sisätiloissa olevaan varaajaan johdetaan pelkkää vettä. Monoblock-laitteet on helppo kytkeä suoraan olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään, kuten öljykattilaan tai lämminvesivaraajaan.

Tarjolla on myös vaihtoehtoja, joissa pumppujärjestelmä liitetään lämmönvaihtimella ilmakiertoiseen lattialämmitykseen tai ilmalämmityskanavistoon.

Järjestelmän suunnittelussa ja hankinnassa kannattaa hyödyntää asiantuntija-apua. Mikäli laitteet ja asennus on tilattu samasta paikasta, vastuukysymykset ovat selkeämpiä mahdollisessa ongelmatilanteessa. Pumppua valitessa on hyvä varmistaa, että kyseinen malli soveltuu pohjoisiin olosuhteisiin.

Hyvällä suunnittelulla voidaan varmistaa järjestelmän miellyttävä sekä turvallinen käyttö.

Hurisevaa ulkoyksikköä ei esimerkiksi kannata sijoittaa makuuhuoneen ikkunan alle. Laite on asennettava niin, että ilma virtaa vapaasti sen ympärillä, ja kondenssivedet on ohjattava pois talon seinustalta. Sisäyksikkö sijoitetaan yleensä kodinhoitohuoneeseen tai muuhun lattiakaivolliseen tilaan. Talvisin on hyvä katsoa, ettei ulkoyksikön päälle kerry lunta tai jäätä, mutta muutoin järjestelmä vaatii hyvin vähän huoltoa.

Ilma-vesilämpöpumppujen kylmäaineissa on ilmastolle erittäin haitallisia hfc-kasvihuonekaasuja, joiden käyttöä on rajoitettu vasta vuoden 2019 alusta. Lain mukaan laitteiden asentaminen ja poistaminen ovat luvanvaraista toimintaa. Pumpun hankkimista voi kuitenkin pitää ympäristötekona, kunhan laitetta käsitellään asianmukaisesti, sillä se tuottaa puhdasta, uusiutuvaa energiaa.

Kilpailuta paras tarjous ilma-vesilämpöpumpun asennukseen

Kilpailuttamalla löydät parhaan tekijän juuri oman kotisi tarpeisiin. Jättämällä remontti-ilmoituksen Urakkamaailmaan, saat tarjouksia alueesi luotettavilta ammattilaisilta ja varmistat onnistuneen ilma-vesilämpöpumpun asennuksen.


Lukemasi artikkeli kuuluu uusiutuvia energiamuotoja käsittelevään juttusarjaan. Muut aiheeseen liittyvät artikkelit löydät täältä:

Hintatiedot ja ohjeet ilmalämpöpumppuihin

Hintatiedot ja ohjeet maalämpöön

Maalämpö taloyhtiöön

Hintatiedot ja ohjeet aurinkoenergiaan

Energiasaneeraus

Asiantuntijan neuvot energiakriisiin


Jätä remontti-ilmoitus tästä
Remontti-ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido sinua remontin tilaamiseen.Tässä artikkelissa:

  • Toteutuneita hintoja ilma-vesilämpöpumppujen urakoista
  • Mitä tulee tietää ilmavesilämpöpumpuista
  • Mitä hyötyjä ja haittoja liittyy ilma-vesilämpöpumppuihin


Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä


Lue myös:

Ilmalämpöpumpun asennushinnat

Ilmalämpöpumpun asennushinnat

Maalämpö taloyhtiöön

Maalämpö taloyhtiöön

hybridilämmitys

Hybridilämmitys

Lattialämmityksen hinta

Lattialämmityksen hinta

Sähköremontin hinta

Sähköremontin hinta

Lämminvesivaraajaremontti

Lämminvesivaraajaremontti

sisäilman laatu ja sen tutkiminen

Sisäilman laatu

aurinkopaneeli hinta

Aurinkopaneelien hinta

öljysäiliön poisto hinta

Öljysäiliön poisto

taloyhtiön energiansäästö

Taloyhtiön energiansäästö

yläpohjan eristys

Yläpohjan eristys

energiakriisi

Energiakriisin vaikutukset