Uusi kohde!

Tiilikaton korjaus ja, Rovaniemi

3 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

tmi RJ Lahtinen, Tampere

9 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Rovaniemi

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Kuntotarkastus asunnonmyyntiä varten, Hyönölä

3 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Tmi Re-Laa Remontti, Vantaa

11 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Muovimaton vaihto kerrostalo yksiön alko..., Forssa

5 tuntia sitten

×
Päivitetty 01.12.2023

Takan hinta asennettuna - Varaavat ja kevyet tulisijat

Varaava takka on noussut entistä suositummaksi lämmitysvaihtoehdoksi suomalaisissa kodeissa.

Jos harkitset varaavan takan hankkimista kotiisi, lue tästä artikkelista mitä kodin lämmityksestä tulisijoilla tulisi tietää.

Kuva: Naantalin Asuntomessut 2022 - kohde 24

Takat nostavat suosiotaan kodin lämmitysmuotona

Suomalaisten kotien suosituin lämmitysjärjestelmä on sähkölämmitys. Silloin kun sähkön hinta vaihtelee nopeasti – vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja ja varaavan takan hankkimista pohditaan ja puntaroidaan suomalaisissa kotitalouksissa yhä enemmän.

Tilastokeskuksen mukaan sähkö maksoi vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä keskimäärin 40–60 % enemmän kuin edellisvuonna, jolloin myös tulisijojen määrä Suomessa nousi.

Uusia koteja rakennettaessa useassa taloudessa valitaan sähkön sijaan jokin muu lämmitysmuoto. Lisäksi vanhojen asuntojen lämmitysjärjestelmiä voidaan korvata edullisimmilla ja ekologisemmilla tavoilla, kuten maalämmölläilmalämpöpumpuillailma-vesilämpöpumpuillaaurinkopaneeleilla tai näiden yhdistelmällä.

"Maalämpöpumppu on ylivoimaisesti suosituin uusien omakotitalojen lämmönlähde." (pientaloteollisuus.fi)

Etsitkö luotettavaa tekijää takan asennukseen?

Pyydä tarjouksia

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Takan asennuksen hinta

Takan asennuksen hinta vaihtelee muun muassa takkatyypistä ja tilan vaatimuksista riippuen. Listasimme tähän hintaesimerkkejä takan asennuksiin liittyvistä töistä, jotka antavat hyvin suuntaa omalle takkaremontillesi.

Aloita onnistunut takan asennuw

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Milloin takka on kannattava investointi ja millaiseen taloon takan voi asentaa?

Suomesta löytyy yli kaksi miljoonaa tulisijaa, joista saadaan vuosittain 15 TWh lämmitysenergiaa. Tämä vastaa jopa kahden ydinvoimalan reaktorin vuosittaista energiantuotantoa.

Silloin kun sähkön hinta on nousussa voidaan sanoa, että normaalisti kokonaan sähköllä kotinsa lämmittävä maksaa kodin koosta, rakenteesta ja energiatehokkuudesta riippuen moninkertaisen laskun verraten varaavalla takalla edes osittain kotiaan lämmittävään.

Varaavan tulisijan voisi sanoa olevan osa huoltovarmuutta – sähkön saannista riippumaton energiaratkaisu varmistaa kodin lämmön.

Takka on mainio ja varma ratkaisu lämmitysmenetelmäksi kotiin tai kakkosasunnolle. Jos harkitset tulisijan hankkimista, pohdi näitä ensiksi:

  1. Tuleeko takka pääasialliseksi lämmön tuottajaksi vai pieneksi lisäksi ja tunnelman luojaksi jo olemassa olevien lämmitysjärjestelmien tueksi.
  2. Tulisijan sijainti: Mihin kohtaan kotia takka kannattaa sijoittaa? Tulisijan asennuksen sijoittamisessa otetaan huomioon lämmön levittäytyminen mahdollisimman laajasti ja tasaisesti.
  3. Takan koko ja lämmitysteho tulisi suhteuttaa olemassa olevaan tilaan sopivaksi.

Jos takka asennetaan uuteen kotiin, suunnitelma ja asennus kannattaa hoitaa hyvissä ajoin kuntoon, jotta muut rakenteisiin liittyvät asiat ja lämmitys voidaan toteuttaa optimaalisesti.

Kuva: Naantalin Asuntomessut 2022- kohde 13

Varaava takka, kevyttakka vai valmistakka?

Jos tulisija halutaan asentaa pääsääntöisesti vastaamaan lisääntynyttä lämmitystarvetta tai parantamaan kodin energiatehokkuutta, on syytä valita lämpöä varaava takka. Varaavassa takassa lämmityksen aikana muodostunut lämpö vapautuu takasta huoneistoon pikkuhiljaa ja pitää tilan lämpimänä pitkiäkin aikoja.

Kevyttakka tai valmistakka on helppo ja suhteellisen nopea asentaa. Kevyttakalla lämmitetään tehokkaasti erityisesti pienet tilat, vaikka se ei varaakaan juuri lämpöä. Kevyttakan ylikuumenemisen välttämiseksi yhdellä lämmityskerralla ei tulisi polttaa enempää kuin maksimissaan kaksi pesällistä puuta.

Varaava takka asennettuna

Varaava takka voi pienentää lämmityskustannuksia huomattavasti.

Varaavalla tulisijalla voidaan tasata esimerkiksi sähkölämmityksen kustannuksia. Takan vaatimat investoinnit ovat:

  • Muuraus ja/tai asennus
  • Ammattilainen asentamaan takka
  • Polttopuut
  • Vuosittainen nuohous.

Nämä investoinnit maksavat itsensä takaisin pienen ajan kuluessa, kun takkaa lämmitetään oikein.

Hitaasti lämmittävällä ja lämpöä varaavalla takalla on mahdollista kattaa suuri osa kodin lämmityksestä. Kun varaava tulisija on lämmitetty oikein, sen antamasta lämmöstä nautitaan pitkään.

Takka on parhaimmillaan kannattava lämmönlähde myös uusien rakentamismääräysten mukaan rakennetuissa energiatehokkaissa taloissa.

Muista vielä nämä, kun suunnittelet varaavan takan hankkimista yhdeksi lämmitysmuodoksi kotiisi:

  • Polttopuut: Mistä voit hankkia niitä, kuinka paljon kerralla hankit polttopuita, onko sinulla kunnollinen tila säilyttää polttopuita?
  • Sytytä oikein: Sytytä puut päältä. Jos puita sytytetään alhaalta, ne palavat huonommin. Lisäksi päältä sytyttäessä savukaasut palavat nopeammin, leimahtaen.
  • Nuohous – Nuohous tulee hoitaa vähintään kerran vuodessa.

Aloita remonttisi löytämällä luotettava tekijä

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Pyydä tarjouksia

Takka jälkiasennuksena

Takka voidaan halutessa asentaa huoneistoon myös jälkikäteen, esimerkiksi muun saneerauksen yhteydessä. Tärkeintä on löytää takalle sopiva paikka ja valita kohteen tarpeisiin parhaiten soveltuva takkamalli ja -tyyppi.

Kun takkaa lähdetään asentamaan kohteeseen jälkikäteen, on tärkeää muistaa selvittää lupa-asiat tarkasti etukäteen. Tulisijojen rakennusluvat vaihtelevat kuntakohtaisesti, joten ennen asennuksen suunnittelun aloittamista tulee ottaa yhteyttä oman kunnan lupaviranomaiseen.

Asiantuntijan avulla valitset kotiin tai mökille tilaan sopivan tulisijan

Takan asennus tulee aina tehdä ammattilaisen toimesta. Asiantuntija on hyvä ottaa mukaan jo suunnitteluvaiheessa, jotta osataan valita juuri kohteeseen sopiva tulisija.

Käy ammattilaisen kanssa läpi halutaanko tulisija asentaa esimerkiksi puhtaasti lämmitystarkoitukseen vai lähinnä tunnelmanluojaksi. Kun suunnittelu ja asennus on tehty kerran kunnolla, voidaan takasta nauttia jopa vuosikymmenten ajan.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi