Uusi kohde!

Puulattian hionta ja lakkaus, Pukkila

5 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Jarskin Sähkö Oy, Helsinki

2 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Järvenpää

22 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Puulattian hionta, Mikkeli

10 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Kodit Kunnossa Oy , Helsinki

12 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Kylpyhuoneen remontti, Espoo

25 minuuttia sitten

×

MAALÄMPÖ TALOYHTIÖÖN: MITÄ TULEE TIETÄÄ

Maalämpö Taloyhtiö

Kilpailuta maalämmön hankinta

Urakkamaailman avulla kilpailutat maalämmön toimittajan helposti ja säästät rahaa taloyhtiöllesi. Aloita kilpailutus jättämällä maalämpötarpeestasi ilmoitus:

Kilpailuta ja säästä

Urakkamaailman käyttö on sinulle maksutonta.


Maalämmön asennuksen hinta taloyhtiölle

Huom. Hintaesimerkit ovat vain suuntaa-antavia

  • Tavanomaisen kerrostaloyhtiön maalämpöjärjestelmä maksaa yleensä 200 000–300 000 euroa
  • Isoissa taloyhtiöissä kustannukset voi nousta 400 000 euroon
  • Tyypilliseen rivitaloyhtiöön maalämpöjärjestelmän saa yleensä reilulla 100 000 eurolla.

Lue altaa lisää, kuinka voit säästää maalämmön hankinnan suhteen.


Maalämpö innostaa nyt taloyhtiöissä – puhdasta energiaa, suuria säästöjä

Suomessa on lähes 90 000 taloyhtiötä, joissa asuu kaikkiaan 2,6 miljoonaa ihmistä. Valtaosa taloyhtiöistä lämpiää kaukolämmöllä, joka on vasta viime aikoina saanut varteenotettavan kilpailijan. Maalämpö, joka on ollut omakotiasujien suosiossa pidempään, tekee nyt läpimurtoa taloyhtiöissä sekä muissa suurissa kohteissa. Taloyhtiöt painivat kasvavien energiakustannusten kanssa. Kaukolämmön hinta on noussut paikoin jopa 80 prosenttia reilussa vuosikymmenessä, eikä tulevaisuus lupaa helpotusta.

Maalämpö leikkaa lämmityskustannuksia reilusti. Tyypillisessä kaukolämpökohteessa maalämpöön siirtyminen puolittaa lämmityslaskut, kun taas öljy- ja sähkölämmitteisissä taloyhtiöissä lasku saattaa pudota kolmannekseen entisestä. Monissa taloyhtiöissä kaukolämpölaitteistot ovat tulossa käyttöikänsä päähän, ja osakkaat ovat kauaskantoisten energiaratkaisujen edessä. Ostoenergian kallistuessa maalämpöön siirtyminen saattaa olla kannattavaa, vaikka nykyinen järjestelmä ei vielä vaatisikaan mittavia kunnossapitotoimia. Maalämpö parantaa myös asumismukavuutta: kesäisin järjestelmää voi käyttää sisätilojen viilentämiseen.

Moni taloyhtiö painottaa myös aiempaa enemmän ilmastonäkökulmaa päätöksenteossa. Kaukolämpö tuotetaan polttamalla esimerkiksi kivihiiltä, turvetta, jätteitä, öljyä tai puuta, mikä aiheuttaa merkittäviä hiilidioksidipäästöjä. Maalämpöpumput puolestaan keräävät maan uumenista puhdasta, uusiutuvaa energiaa rakennusten sekä käyttöveden lämmittämiseen. Ekologinen lämmitysratkaisu, joka auttaa pitämään taloyhtiön energiakustannukset maltillisina myös tulevaisuudessa, nostaa asunto-osakkeiden arvoa.

Maalämpö tuo säästöä heti

Maalämpöön siirtyminen on iso panostus, mutta säästötkin ovat huomattavia. Vaikka maalämmön hankintakustannukset ovat suuria, moni taloyhtiö on vaihtanut maalämpöön ilman, että vastikkeita olisi jouduttu nostamaan. Joissakin kohteissa vastikkeet ovat jopa laskeneet maalämmön ansiosta. Järjestelmä käytännössä rahoittaa itsensä leikkaamalla lämmityskulut murto-osaan aiemmasta.


Löydä luotettava urakoitsija maalämmön asennukseen

Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin. Jätä urakastasi ilmoitus ilmaiseksi.


Maalämpö alkaa kerryttää säästöä ensimmäisestä käyttöpäivästä alkaen. Esimerkiksi kahden 6-kerroksisen kerrostalon kaukolämpökustannukset voivat olla 80 000 euroa vuodessa. Laskun puolittuminen tarkoittaa 40 000 euron vuotuista säästöä – ja mitä isompi taloyhtiö, sitä suuremmat säästöt. Energian nykyhinnoilla maalämpöjärjestelmä maksaa itsensä takaisin hyvinkin kohtuullisessa ajassa. Kaukolämmöstä maalämpöön siirryttäessä järjestelmän takaisinmaksuaika on tavallisesti noin 10 vuotta, öljy- tai sähkölämmitteisissä kohteissa 5–8 vuotta. Laadukas maalämpöpumppu kestää 25 vuotta ja maalämpökaivot ovat käytännössä ikuisia. Valmis järjestelmä on luotettava, vaivaton käyttää eikä vaadi huoltoa juuri lainkaan.

Maalämpöhankkeen rahoittamiseen on tarjolla useita vaihtoehtoja. Toiset taloyhtiöt ottavat perinteisen pankkilainan alkuinvestoinnin kattamiseksi, jotkut tekevät maalämpöjärjestelmästä vastaavan yrityksen kanssa eräänlaisen leasing-sopimuksen. Taloyhtiö saattaa maksaa esimerkiksi saman kuin maksaisi kaukolämmöstä ja lyhentää hankintahintaa erotuksen verran. Leasing sopii taloyhtiöille, jotka haluavat maksaa järjestelmää itselleen osamaksuperiaatteella ilman omaa alkuinvestointia. Molemmissa rahoitusmalleissa on toki omat luotto- ja sivukulunsa, joita kannattaa vertailla tarkoin.

Kaikkiin kiinteistöihin maalämpöjärjestelmää ei voi rakentaa. Kaupungeissa esteenä ovat tyypillisesti maanalaiset rakennelmat, kuten putkistot ja luolastot. Maalämpöjärjestelmien ja rakennustekniikoiden kehittyminen on kuitenkin tuonut maalämmön yhä useampien taloyhtiöiden ulottuville. Esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa joka kolmas taloyhtiö voisi eräiden arvioiden mukaan siirtyä maalämpöön.

Taloyhtiö, ota asiantuntijat avuksi!

Maalämpöjärjestelmän oikea mitoitus sekä luotettavan toimittajan valinta ovat kriittisen tärkeitä hankkeen onnistumiselle. Monet taloyhtiöt tilaavat maalämpöjärjestelmän avaimet käteen -periaatteella, mikä on usein sujuvin sekä vastuukysymysten kannalta turvallisin vaihtoehto. Onnistunut maalämpöhanke vaatii taloteknistä, juridista, operatiivista, taloudellista ja viestinnällistä osaamista – taloyhtiön kannattaa panostaa pätevien asiantuntijoiden palkkaamiseen.

Maalämmön kannattavuuteen vaikuttavat esimerkiksi taloyhtiön lämmönjakoverkko, lämpökaivojen lukumäärä ja tontin maaperä, joten järjestelmän takaisinmaksuaika voi vaihdella merkittävästi kohteiden välillä. Kannattavuusarvion teettäminen on maalämpöhankkeen ensimmäisiä askeleita. Lisäksi taloyhtiön on hyvä punnita, kannattaako hankkeen yhteydessä uudistaa esimerkiksi lämmönjakoverkkoa, ilmastointia tai salaojitusta. Varsinainen hanke jakautuu viiteen vaiheeseen: hankesuunnittelu, toteutuksen suunnittelu, töiden valmistelu, toteutus sekä valmiin työn vastaanotto ja jälkiseuranta.

Ensimmäiseksi taloyhtiön kannattaa etsiä maalämpöprojekteissa ansioitunut, puolueeton hankesuunnittelija. Suunnittelija kokoaa tarvittavat selvitykset, kartoittaa vaihtoehdot ja tekee riskianalyysit. Kun taloyhtiö on hyväksynyt hankesuunnitelman, vuorossa on projektipäällikön palkkaaminen. Toisinaan hankesuunnittelija jatkaa projektipäällikkönä, joka kartoittaa järjestelmätoimittajat, laatii tarjouspyynnöt, valmistelee päätökset taloyhtiölle, ohjaa suunnittelua, hoitaa sopimusasiat ja koordinoi hankkeen etenemistä.

Lisäksi taloyhtiön kannattaa palkata ulkopuolinen, pätevä valvoja. Valvojan asiantuntemuksesta on eniten hyötyä, kun hänet otetaan mukaan hankkeeseen jo toteutussuunnittelun alkaessa. Valvoja on taloyhtiön luottohenkilö. Hänen tehtävänsä on varmistaa, että hankkeen lopputulos vastaa sovittua. Taloyhtiön näkökulmasta hankesuunnittelija, projektipäällikkö ja valvoja ovat avainhenkilöitä. Pätevien asiantuntijoiden löytämiseksi kannattaa nähdä vaivaa: vahvat näytöt vastaavista hankkeista, suositukset muilta taloyhtiöiltä, laaja asiantuntemus ja hyvämaineinen yritys.

Valtion energia-asiantuntijayhtiö Motiva on laatinut taloyhtiöille ja kunnille lämpöpumppujen hankintaoppaan.

Yleisempää tietoa taloyhtiöhankkeiden läpiviemisestä löytyy Rakentamisen Laatu ry korjausrakentamispalveluiden hankintaoppaasta, joka on luettavissa täältä.


Jätä remontti-ilmoitus tästä
Remontti-ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido sinua remontin tilaamiseen.

Tällä sivulla kerromme

  • Kuinka paljon maalämmön asentaminen taloyhtiöön maksaa
  • Mitä tulee ottaa huomioon kun tilaa maalämpöurakan taloyhtiöön
  • Miksi maalämpö on erittäin ajankohtainen monelle taloyhtiölle
  • Kuinka paljon maalämpö säästää rahaa taloyhtiöllesi
  • Kuinka kilpailuttaa maalämpö


Urakkamaailman avulla löydät luotettavan urakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä
Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:


öljysäiliön poisto hinta

Öljysäiliön poisto

Taloyhtiö remontin valvonta

Taloyhtiöremontin valvonta

Taloyhtiön remontti

Taloyhtiöremontti hinta

taloyhtiön julkisivuremontti

Taloyhtiön julkisivuremontti

taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

sisäilman laatu ja sen tutkiminen

Sisäilman laatu

taloyhtiön kattoremontti

Taloyhtiön kattoremontti

aurinkopaneeli hinta

Aurinkopaneelien hinta

Julkisivurappauksen hinta

Julkisivurappauksen hinta

maalämpöpumppu vesistössä

Maalämmön hinta

Energiasaneeraus kiinteistössä

Energiasaneeraus

Sähköremontin hinta

Sähköremontin hinta

Asfaltoinnin hinta

Asfaltoinnin hinta

Maanrakennus hinta

Maanrakennus hinta


Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää remontille tekijä:

6 7 5 8 5 3 7 9

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.