Kylpyhuoneen allaskaapin ja altaan asenn..., Helsinki
3 tuntia sitten
Kylpyhuoneen allaskaapin ja altaan asenn..., Helsinki
3 tuntia sitten
Hämeen Kattopinta Oy, Espoo
4 tuntia sitten
Uusi sopimus luotu, Järvenpää
1 tunti sitten
Pihatyöt, istutusaltaan purku ja siirto..., Tampere
3 tuntia sitten
Rakennusurakointi Lähdeaho, Helsinki
6 tuntia sitten
Patteritermostaattien ja venttiileiden v..., Hyvinkää
3 tuntia sitten
- Kuinka paljon maalämmön asentaminen taloyhtiöön maksaa
- Mitä tulee ottaa huomioon kun tilaa maalämpöurakan taloyhtiöön
- Miksi maalämpö on erittäin ajankohtainen monelle taloyhtiölle
- Kuinka paljon maalämpö säästää rahaa taloyhtiöllesi
Kuinka kilpailuttaa maalämpö
Huom. Hintaesimerkit ovat vain suuntaa-antavia
Lue altaa lisää, kuinka voit säästää maalämmön hankinnan suhteen.
Urakkamaailman avulla kilpailutat maalämmön toimittajan helposti ja säästät rahaa taloyhtiöllesi.
Suomessa on lähes 90 000 taloyhtiötä, joissa asuu kaikkiaan 2,6 miljoonaa ihmistä. Valtaosa taloyhtiöistä lämpiää kaukolämmöllä, joka on vasta viime aikoina saanut varteenotettavan kilpailijan. Maalämpö, joka on ollut omakotiasujien suosiossa pidempään, tekee nyt läpimurtoa taloyhtiöissä sekä muissa suurissa kohteissa. Taloyhtiöt painivat kasvavien energiakustannusten kanssa. Kaukolämmön hinta on noussut paikoin jopa 80 prosenttia reilussa vuosikymmenessä, eikä tulevaisuus lupaa helpotusta.
Maalämpö leikkaa lämmityskustannuksia reilusti. Tyypillisessä kaukolämpökohteessa maalämpöön siirtyminen puolittaa lämmityslaskut, kun taas öljy- ja sähkölämmitteisissä taloyhtiöissä lasku saattaa pudota kolmannekseen entisestä. Monissa taloyhtiöissä kaukolämpölaitteistot ovat tulossa käyttöikänsä päähän, ja osakkaat ovat kauaskantoisten energiaratkaisujen edessä. Ostoenergian kallistuessa maalämpöön siirtyminen saattaa olla kannattavaa, vaikka nykyinen järjestelmä ei vielä vaatisikaan mittavia kunnossapitotoimia. Maalämpö parantaa myös asumismukavuutta: kesäisin järjestelmää voi käyttää sisätilojen viilentämiseen.
Moni taloyhtiö painottaa myös aiempaa enemmän ilmastonäkökulmaa päätöksenteossa. Kaukolämpö tuotetaan polttamalla esimerkiksi kivihiiltä, turvetta, jätteitä, öljyä tai puuta, mikä aiheuttaa merkittäviä hiilidioksidipäästöjä. Maalämpöpumput puolestaan keräävät maan uumenista puhdasta, uusiutuvaa energiaa rakennusten sekä käyttöveden lämmittämiseen. Ekologinen lämmitysratkaisu, joka auttaa pitämään taloyhtiön energiakustannukset maltillisina myös tulevaisuudessa, nostaa asunto-osakkeiden arvoa.
Maalämpöön siirtyminen on iso panostus, mutta säästötkin ovat huomattavia. Vaikka maalämmön hankintakustannukset ovat suuria, moni taloyhtiö on vaihtanut maalämpöön ilman, että vastikkeita olisi jouduttu nostamaan. Joissakin kohteissa vastikkeet ovat jopa laskeneet maalämmön ansiosta. Järjestelmä käytännössä rahoittaa itsensä leikkaamalla lämmityskulut murto-osaan aiemmasta.
Maalämpö alkaa kerryttää säästöä ensimmäisestä käyttöpäivästä alkaen. Esimerkiksi kahden 6-kerroksisen kerrostalon kaukolämpökustannukset voivat olla 80 000 euroa vuodessa. Laskun puolittuminen tarkoittaa 40 000 euron vuotuista säästöä – ja mitä isompi taloyhtiö, sitä suuremmat säästöt. Energian nykyhinnoilla maalämpöjärjestelmä maksaa itsensä takaisin hyvinkin kohtuullisessa ajassa. Kaukolämmöstä maalämpöön siirryttäessä järjestelmän takaisinmaksuaika on tavallisesti noin 10 vuotta, öljy- tai sähkölämmitteisissä kohteissa 5–8 vuotta. Laadukas maalämpöpumppu kestää 25 vuotta ja maalämpökaivot ovat käytännössä ikuisia. Valmis järjestelmä on luotettava, vaivaton käyttää eikä vaadi huoltoa juuri lainkaan.
Urakkamaailman kautta solmittuja sopimuksia turvaa Urakkamaailman remonttiturva.
Maalämpöhankkeen rahoittamiseen on tarjolla useita vaihtoehtoja. Toiset taloyhtiöt ottavat perinteisen pankkilainan alkuinvestoinnin kattamiseksi, jotkut tekevät maalämpöjärjestelmästä vastaavan yrityksen kanssa eräänlaisen leasing-sopimuksen. Taloyhtiö saattaa maksaa esimerkiksi saman kuin maksaisi kaukolämmöstä ja lyhentää hankintahintaa erotuksen verran. Leasing sopii taloyhtiöille, jotka haluavat maksaa järjestelmää itselleen osamaksuperiaatteella ilman omaa alkuinvestointia. Molemmissa rahoitusmalleissa on toki omat luotto- ja sivukulunsa, joita kannattaa vertailla tarkoin.
Kaikkiin kiinteistöihin maalämpöjärjestelmää ei voi rakentaa. Kaupungeissa esteenä ovat tyypillisesti maanalaiset rakennelmat, kuten putkistot ja luolastot. Maalämpöjärjestelmien ja rakennustekniikoiden kehittyminen on kuitenkin tuonut maalämmön yhä useampien taloyhtiöiden ulottuville. Esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa joka kolmas taloyhtiö voisi eräiden arvioiden mukaan siirtyä maalämpöön.
Maalämpöjärjestelmän oikea mitoitus sekä luotettavan toimittajan valinta ovat kriittisen tärkeitä hankkeen onnistumiselle. Monet taloyhtiöt tilaavat maalämpöjärjestelmän avaimet käteen -periaatteella, mikä on usein sujuvin sekä vastuukysymysten kannalta turvallisin vaihtoehto. Onnistunut maalämpöhanke vaatii taloteknistä, juridista, operatiivista, taloudellista ja viestinnällistä osaamista – taloyhtiön kannattaa panostaa pätevien asiantuntijoiden palkkaamiseen.
Maalämmön kannattavuuteen vaikuttavat esimerkiksi taloyhtiön lämmönjakoverkko, lämpökaivojen lukumäärä ja tontin maaperä, joten järjestelmän takaisinmaksuaika voi vaihdella merkittävästi kohteiden välillä. Kannattavuusarvion teettäminen on maalämpöhankkeen ensimmäisiä askeleita. Lisäksi taloyhtiön on hyvä punnita, kannattaako hankkeen yhteydessä uudistaa esimerkiksi lämmönjakoverkkoa, ilmastointia tai salaojitusta. Varsinainen hanke jakautuu viiteen vaiheeseen: hankesuunnittelu, toteutuksen suunnittelu, töiden valmistelu, toteutus sekä valmiin työn vastaanotto ja jälkiseuranta.
Ensimmäiseksi taloyhtiön kannattaa etsiä maalämpöprojekteissa ansioitunut, puolueeton hankesuunnittelija. Suunnittelija kokoaa tarvittavat selvitykset, kartoittaa vaihtoehdot ja tekee riskianalyysit. Kun taloyhtiö on hyväksynyt hankesuunnitelman, vuorossa on projektipäällikön palkkaaminen. Toisinaan hankesuunnittelija jatkaa projektipäällikkönä, joka kartoittaa järjestelmätoimittajat, laatii tarjouspyynnöt, valmistelee päätökset taloyhtiölle, ohjaa suunnittelua, hoitaa sopimusasiat ja koordinoi hankkeen etenemistä.
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.
Lisäksi taloyhtiön kannattaa palkata ulkopuolinen, pätevä valvoja. Valvojan asiantuntemuksesta on eniten hyötyä, kun hänet otetaan mukaan hankkeeseen jo toteutussuunnittelun alkaessa. Valvoja on taloyhtiön luottohenkilö. Hänen tehtävänsä on varmistaa, että hankkeen lopputulos vastaa sovittua. Taloyhtiön näkökulmasta hankesuunnittelija, projektipäällikkö ja valvoja ovat avainhenkilöitä. Pätevien asiantuntijoiden löytämiseksi kannattaa nähdä vaivaa: vahvat näytöt vastaavista hankkeista, suositukset muilta taloyhtiöiltä, laaja asiantuntemus ja hyvämaineinen yritys.