Uusi kohde!

Tiilikaton korjaus ja, Rovaniemi

2 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

tmi RJ Lahtinen, Tampere

8 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Kaarina

57 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Kuntotarkastus asunnonmyyntiä varten, Hyönölä

2 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Tmi Re-Laa Remontti, Vantaa

10 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Muovimaton vaihto kerrostalo yksiön alko..., Forssa

5 tuntia sitten

×
Päivitetty 07.12.2023

Hybridilämmitys eli yhdistelmälämmitys

Lämmityskustannusten noustessa, oikein mitoitetun ja suunnitellun lämmitysjärjestelmän merkitys kasvaa.

Esittelemme tässä artikkelissa hybridilämmityksen ominaisuuksia sekä vastaamme aihetta koskeviin yleisimpiin kysymyksiin.


Mikä on hybridilämmitys?

Hybridilämmitysmallissa, eli yhdistelmälämmityksessä vuorotellaan kahden tai useamman eri lämmitysmuodon välillä. Vuorottelu tapahtuu yleensä esimerkiksi vuodenajan tai vuorokauden ajan mukaan.

Hybridilämmityksessä pyritään hyödyntämään eri järjestelmien parhaat puolet ja näin ollen saamaan mahdollisimman energiatehokas lämmitysjärjestelmä kyseessä olevan kiinteistön tarpeisiin. Kodin lämmönlähteinä voivat toimia esimerkiksi aurinkopaneelitilmalämpöpumputtakat, öljykattilat tai maalämpö. Yleisimmin päälämmitysjärjestelmän, eli esimerkiksi sähkölämmityksen tai öljylämmityksen rinnalle asennetaan ilmalämpöpumppu tai ilmavesilämpöpumppu.

Suunnitelmissa kodin lämmitysjärjestelmän uusiminen?

Löydä tekijä Urakkamaailmasta

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Kuinka valita sopivat lämmitysmuodot?

Lämmitysjärjestelmän valintaa suunnitellessa on tärkeää ottaa huomioon lämmitettävän kiinteistön ominaisuudet ja mahdolliset haasteet. Suunnittelussa on hyvä pohtia kannattaako kohteeseen asentaa hybridilämmitys vai onko koko lämmitysjärjestelmän vaihto toimivampi ratkaisu. Päätöksentekoon vaikuttaa esimerkiksi se kuinka paljon remonttiin on mahdollista investoida, sekä kuinka tehokas olemassa oleva lämmitysjärjestelmä on.

Ennen varsinaiseen valintaan päätymistä kannattaa siis tarkkaan selvittää eri lämmitysmuotojen ominaisuudet, sekä mahdollisesti konsultoida ammattilaista.


Tiesitkö? Hybridilämmitystä voidaan hyödyntää myös kerrostaloissa!


Hybridilämmitys vähentää päästöjä

Huolellisesti suunnitellulla hybridijärjestelmällä voidaan päästä jopa päästöttömään lämmitysmalliin, kun käytetään uusiutuvaa energiaa, kuten ilmalämpöpumppua tai aurinkopaneeleja. Jopa öljylämmityksen päästöt voidaan minimoida käyttämällä uusiutuvaa lämmitysöljyä, jota on ollut Suomessa markkinoilla vuodesta 2021 lähtien. Jo pienilläkin muutoksilla voidaan saada aikaan huomattavia vaikutuksia.

Aurinkopaneelit lisälämmön lähteenä

Aurinkopaneelit antavat suurimman hyödyn kodin lämmittämiseen silloin, kun ne liitetään vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Lisäksi niiden tuottamalla energialla voidaan lämmittää käyttövesi. Aurinkopaneelit ovat mainio lisä esimerkiksi maalämmön, öljylämmityksen tai sähkölämmityksen rinnalle.

Lue lisää aurinkopaneelien ominaisuuksista ja hyödyistä löydät täältä.

Ilmalämpöpumppu öljylämmityksen rinnalle

ilmalämpöpumppu hybridilämmitys

Hybridiratkaisussa, jossa öljylämmityksen rinnalle asennetaan ilmalämpöpumppu, voi lämpöpumpun tuottama energiamäärä täyttää parhaimmillaan jopa n. 70-80 % energiantarpeesta. Näin ollen öljykattilan käyttötarve on käytännössä vain kovien pakkaskuukausien aikana. Kun lämmitysöljynä käytetään uusiutuvaa ja fossiilitonta öljyä, ei lämmityksestä synny päästöjä. Öljylämmitteiset talot myös auttavat pienentämään kuormittunutta sähköverkkoa.

Ilmalämpöpumppu maalämmön rinnalle

Maalämpö on nostanut viime vuosina suosiotaan ekologisuutensa ja kustannustehokkuutensa ansiosta. Maalämpö toimii vesikiertoisena lämmitysjärjestelmänä, jonka rinnalla ilmalämpöpumppu toimii hyvin tukevana lämmitysmuotona. Ilmalämpöpumpulla voidaan myös saada ilma liikkeelle, joka vähentää mahdollisesti asunnon vedontunnetta. Lisäksi ilmalämpöpumpulla voidaan halutessa hoitaa kesäkuukausina asunnon jäähdytys.

Hybridilämmityksen säästöt

Hybridilämmitys on kustannustehokas vaihtoehto. Esimerkiksi öljy- ja sähkölämmitteisissä taloissa, joihin asennetaan rinnalle ilmalämpöpumppu voivat säästöt olla keskimäärin 20 – 40 % luokkaa.

Hybridilämmitys on isoa lämmitysjärjestelmän vaihtoa huomattavasti pienempi investointi. Laadukkaat ilmalämpöpumput kestävät käytössä keskimäärin noin 15 vuoden ajan ja aurinkopaneelit vähintään 30 vuotta, joten ne maksavat itsensä takaisin nopeasti ja niiden hyötysuhde on korkea.

Hybridilämmitys on hyvä tapa saada huomattavia säästöjä aikaan erityisesti sähkö- ja öljylämmitteisissä vanhoissa omakotitaloissa.

Lämmitysremontteja teettäessä on hyvä muistaa hyödyntää kotitalousvähennys. Jos suunnitelmissa on öljylämmityksestä luopuminen, kannattaa remontti ajoittaa ennen vuotta 2027, jolloin siitä on mahdollista saada korotettua kotitalousvähennystä.

Kuinka hybridilämmityksen ohjaus toimii?

hybridilämmityksen ohjaus

Lämmityksen ohjaamiseen on olemassa erilaisia järjestelmiä, jotka pitävät huolen toimivasta kokonaisuudesta. Moni järjestelmä on tänä päivänä ns. älyjärjestelmä, joka seuraa lämpötila-antureiden keräämää tietoa ja osaa valita sillä hetkellä kannattavimman energiamuodon. Etäohjauksella kodin tai vaikkapa mökin lämmityksen säätäminen onnistuu älylaitteen avulla mistä tahansa.

Älykotien ominaisuuksiin pääset tutustumaan tarkemmin täältä.

Hybridilämmitystä harkitsevan muistilista

Kun lämmitysjärjestelmä kaipaa uusimista ja vaihtoehtona on hybridilämmityksen valitseminen, ota huomioon nämä:

  • Kartoita kotisi energiatarpeet
  • Selvitä mikä yhdistelmä on toimivin juuri sinun kotiisi - riittävätkö esimerkiksi katon neliöt tarvittavan kokoisen aurinkosähköjärjestelmän asennukseen?
  • Konsultoi ammattilaista
  • Panosta laadukkaisiin ja kestäviin ratkaisuihin
  • Valitse mahdollisuuksien mukaan uusiutuvaa energiaa

Aloita onnistunut remonttisi jo tänään!

Jättämällä ilmoituksen Urakkamaailmaan, tavoitat alueesi parhaat tekijät.

Löydä luotettava tekijä remontillesi

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi