Aurinkopaneeli - mikä on asennuksen hinta ja kuinka paljon sähköä paneelit tuottavat?

Juttu päivitetty: 5.10.2022

aurinkopaneeli hinta

Aurinkopaneelien suosio on ollut lähivuosina nousussa ja kasvanut entisestään Eurooppaa koettelevan energiakriisin myötä.

Aurinkopaneelit ovat oiva tapa lisätä kodin energian pientuotantoa ja säästää sähkölaskussa.

Mitä aurinkopaneelijärjestelmä maksaa?

Omakotitalon 3.18 kW aurinkopaneelijärjestelmän saa jo noin 6500 €:lla. Viime vuosina aurinkosähkön kiinnostus on ollut rajussa kasvussa ja järjestelmien hinnat ovat pudonneet noin 80% alaspäin verrattaessa aurinkopaneelien vuoden 2010 hintatasoon.

Aurinkopaneelien hinnat ovat tasaantuneet ja monet hankkivatkin nyt omiin koteihinsa aurinkovoimaloita esimerkiksi ilmalämpöpumppujen ja maalämmön tueksi, kun sähkön ja öljyn hinnat ovat nousussa. Yhtälö asettaa väistämättömän kysynnän yksityisomisteisiin aurinkosähköjärjestelmiin ja aurinkopaneelit ovat nykyisellään älykäs ratkaisu Suomessakin. Esimerkiksi Etelä- Suomessa pystytään hyödyntämään auringon säteilyenergiaa 90%:n tehokkuudella maaliskuun alusta lokakuun loppuun asti.

"Oikein mitoitetulla järjestelmällä saadaan tuotettua noin kolmasosa keskikokoisen omakotitalon sähkön tarpeesta. Tämä sähkö saadaan tuotettua ilmaiseksi omalla aurinkovoimalalla." toteaa Greensolar Oy:n toimitusjohtaja Matti Saarikoski.

Kesäaikana voimala tuottaa lisäksi ylimääräistä sähköä, joka voidaan siirtää sähköverkkoon muiden käytettäväksi ja siitä saadaan automaattisesti sähkön hinnan mukainen korvaus. Näin ollen ylituotanto ei mene hukkaan. Tämän lisäksi aurinkosähköjärjestelmät ovat yksi puhtaimmista energianmuodoista ja asunnon arvoa nostava valinta. "Suurimman taloudellisen hyödyn aurinkopaneeleista saadaan silloin, kun järjestelmä mitoitetaan siten, että myyntiin ei jää paljoa tuotetusta energiasta vaan suurin osa tuotetusta energiasta käytetään omaan sähkön tarpeeseen." Saarikoski tarkentaa.


Harkitsetko kotiisi aurinkosähköjärjestelmää? Löydä tekijä Urakkamaailmasta.

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.


Mistä aurinkopaneelin hinta muodostuu?

Aurinkopaneelin asennuksen työn osuus on keskimäärin n. 900 € - 2 000 €. Aurinkopaneelin hintaan vaikuttavat esimerkiksi valittu aurinkosähköjärjestelmä, paneelien määrä sekä kohteen sijainti. Lopullinen hinta muodostuukin itse aurinkosähköjärjestelmästä sekä asennuksen hinnasta.

"Omakotitalon yleisimmän 12 paneelin GS-aurinkosähköjärjestelmän saa jo noin 6500 €:lla avaimet käteen asennettuna laadukkailla materiaaleilla 3- vaiheisena. Tämän kokoinen järjestelmä vaatii katolta vapaata tilaa noin 20m2. Lopullisesta aurinkovoimalan käyttöasteesta riippuen laskemme aina kaikille parhaiten sopivan kokonaisuuden." sanoo Saarikoski.

Listasimme hintaesimerkkejä Urakkamaailman kautta toteutuneista aurinkopaneelien asennukseen liittyvistä urakoista:


Aurinkopaneeleiden kytkentä verkkoon, Espoo

Toteutunut hinta: 630 € (työn osuus 179,70 €)

Kohteessa oli jo aiemmin asennettu katolle 16 aurinkopaneelia, jotka Urakkamaailman käyttäjä halusi nyt kytkeä invertteriin sekä verkkoon. Toimenpiteestä tehtiin lisäksi sähköyhtiölle ilmoitus tuotantolaitteen liittämisestä sähköverkkoon. Lue lisää...


Aurinkopaneelien asennus kuistin katolle, Tampere

Toteutunut hinta: 951 € (työn osuus 558 €)

Omakotitalon terassin lukkosaumapeltikatteen päälle asennettiin aurinkopaneelit. Asiakas oli jo hankkinut itse paneelit, joten ne eivät kuuluneet lopulliseen hintaan. Materiaalikustannukset pitivät sisällään kiinnityskiskot, jotka hankittiin urakoitsijan toimesta. Lue lisää...


16 aurinkopaneelin asennus tiilikatolle, Espoo

Toteutunut hinta: 1 850 € (ei sisältänyt materiaalikustannuksia, sillä asiakas oli hankkinut paneelit sekä muut tarvikkeet etukäteen)

Espoolaisen paritalon etelänpuoleiselle tiilikatolle asennettiin 16 kpl aurinkopaneeleita. Työhön kuului mm. tiilien ohentaminen pidikkeitä varten, kiskojen asentaminen, paneeleiden nostaminen katolle, paneeleiden kiinnittäminen kiskoihin, kaapeleiden kytkentä ja kaapeleiden vienti invertterin luo. Lue lisää...


Aurinkoenergiajärjestelmä mökille, Sulkava

Toteutunut hinta: 2 862 € (työn osuus 700 €)

Urakkamaailman käyttäjä asennutti mökille pienen, yhden paneelin aurinkoenergiajärjestelmän. Järjestelmän avulla haluttiin tuottaa energiaa imurin käyttöä, jääkaapin viilentämistä, tietokoneen ja puhelimen lataamista ja kahvinkeitintä varten. Lue lisää...


Minkä kokoinen aurinkosähköjärjestelmä omaan kotiin?

"Omakotitalon yleisimmän 12 paneelin GS-aurinkosähköjärjestelmän saa jo noin 6500 €:lla avaimet käteen asennettuna laadukkailla materiaaleilla 3- vaiheisena. Tämän kokoinen järjestelmä vaatii katolta vapaata tilaa noin 20m2. Lopullisesta aurinkovoimalan käyttöasteesta riippuen laskemme aina kaikille parhaiten sopivan kokonaisuuden."

Järjestelmän koon mitoitukseen vaikuttavat mm. sähkön kulutus, lappeen suunta aurinkoon nähden, asunnon neliöt sekä käytettävissä olevat neliöt aurinkopaneelien asennukseen katolla. Aurinkopaneeleja tai tarkemmin kokonaisuudesta puhuttaessa, aurinkosähkö- tai aurinkopaneelijärjestelmiä, voidaan asentaa lähes kaikkiin kiinteistöihin, maatiloille, taloyhtiöihin, omakotitalouksiin sekä mökeille.

Alan yritykset asentavat useasti aurinkosähköjärjestelmiä vuodenajasta riippumatta ja itse asennus suoritetaan yleensä yhdessä päivässä. Asennus ei vahingoita kattorakenteita ja jokainen järjestelmä räätälöidään asiakkaan katon ja tarpeen mukaiseksi. Itse aurinkopaneelien asennusta varten ei yleensä tarvita rakennuslupaa, kun paneelit asennetaan katon lappeen suuntaisesti tai ulkoseinille asunnon muotoa mukailevaksi kokonaisuudeksi.

Aurinkopaneelin huoltaminen

Kuinka usein aurinkopaneelia pitää huoltaa?

"Järjestelmät alkavat olla lähes täysin huoltovapaita ja kokonaisuuden elinkaari on pitkä, sillä voimalassa ei ole kuluvia liikkuvia osia. Itse aurinkopaneeli koostuu kiteistä, joiden rakenne on hyvin stabiili ja kestää luonnon aiheuttamaa kulutusta. Käyttöiäksi muodostuu useita kymmeniä vuosia ja pelkästään paneelien tehontuottotakuut ovat yleensä 25 vuotta" Saarikoski avaa.

Aurinkopaneelin pesu

Pesu ja lianpoisto ovat ainoat tarvittavat huoltotoimenpiteet, jotta aurinkopaneelit pääsevät parhaimpaansa. Pesuun riittää lämmin vesi ja pesusieni. Talvisin lisäksi lumen poisto parantaa kennojen tehokkuutta. Näillä keinoilla maksimoidaan tuotto, mutta nämä eivät ole välttämättömiä toimenpiteitä. Laitteen toiminnan voi tarkastaa invertterin näytöltä tai nettisovelluksesta, josta pystyy seuraamaan myös sähkön tuottoa.

Aloita onnistunut remontti tästä

Tästä artikkelista löydät:

  • Aurinkopaneelien ja aurinkosähköjärjestelmien hintoja ja kokoja
  • Tietoa aurinkovoimalan sisällöstä
  • Huolto- ohjeet aurinkopaneeleihin


Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan mihin tahansa remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä


Lue myös:

aurinkopaneelien asentaminen

Aurinkopaneelien asentaminen

Energiasaneeraus kiinteistössä

Energiasaneeraus

hybridilämmitys

Hybridilämmitys

Lumiesteen asentaminen

Lumiesteen asentaminen

Valokatteen asennus

Valokatteen asentaminen

Kilpailuta energiatodistus

Energiatodistus

kattoremontti talvi

Kattoremontti talvella

Kattoremontin hinta

Kattoremontin kustannusarvio

sähkösuunnittelu

Sähkösuunnittelu

energiakriisi

Energiakriisin vaikutukset

taloyhtiön energiansäästö

Taloyhtiön energiansäästö

yläpohjan eristys

Yläpohjan eristys