Mikä on aurinkopaneelien hinta ja kuinka paljon sähköä ne tuottavat?

Aurinkopaneeli Suomessa


Omakotitalon 3.18 kW aurinkopaneelijärjestelmän saa jo noin 6500 €:lla. Viime vuosina aurinkosähkön kiinnostus on ollut rajussa kasvussa ja järjestelmien hinnat ovat pudonneet noin 80% alaspäin verrattaessa aurinkopaneelien vuoden 2010 hintatasoon.

Aurinkopaneelien hinnat ovat tasaantuneet ja monet hankkivatkin nyt omiin koteihinsa aurinkovoimaloita esimerkiksi ilmalämpöpumppujen ja maalämmön tueksi, kun sähkön ja öljyn hinnat ovat nousussa. Yhtälö asettaa väistämättömän kysynnän yksityisomisteisiin aurinkosähköjärjestelmiin ja aurinkopaneelit ovat nykyisellään älykäs ratkaisu Suomessakin. Esimerkiksi Etelä- Suomessa pystytään hyödyntämään auringon säteilyenergiaa 90%:n tehokkuudella maaliskuun alusta lokakuun loppuun asti.

"Oikein mitoitetulla järjestelmällä saadaan tuotettua noin kolmasosa keskikokoisen omakotitalon sähkön tarpeesta. Tämä sähkö saadaan tuotettua ilmaiseksi omalla aurinkovoimalalla." toteaa Greensolar Oy:n toimitusjohtaja Matti Saarikoski.

Kesäaikana voimala tuottaa lisäksi ylimääräistä sähköä, joka voidaan siirtää sähköverkkoon muiden käytettäväksi ja siitä saadaan automaattisesti sähkön hinnan mukainen korvaus. Näin ollen ylituotanto ei mene hukkaan. Tämän lisäksi aurinkosähköjärjestelmät ovat yksi puhtaimmista energianmuodoista ja asunnon arvoa nostava valinta. "Suurimman taloudellisen hyödyn aurinkopaneeleista saadaan silloin, kun järjestelmä mitoitetaan siten, että myyntiin ei jää paljoa tuotetusta energiasta vaan suurin osa tuotetusta energiasta käytetään omaan sähkön tarpeeseen." Saarikoski tarkentaa.


Minkä kokoinen aurinkosähköjärjestelmä omaan kotiin?

"Omakotitalon yleisimmän 12 paneelin GS-aurinkosähköjärjestelmän saa jo noin 6500 €:lla avaimet käteen asennettuna laadukkailla materiaaleilla 3- vaiheisena. Tämän kokoinen järjestelmä vaatii katolta vapaata tilaa noin 20m2. Lopullisesta aurinkovoimalan käyttöasteesta riippuen laskemme aina kaikille parhaiten sopivan kokonaisuuden."

Järjestelmän koon mitoitukseen vaikuttavat mm. sähkön kulutus, lappeen suunta aurinkoon nähden, asunnon neliöt sekä käytettävissä olevat neliöt aurinkopaneelien asennukseen katolla. Aurinkopaneeleja tai tarkemmin kokonaisuudesta puhuttaessa, aurinkosähkö- tai aurinkopaneelijärjestelmiä, voidaan asentaa lähes kaikkiin kiinteistöihin, maatiloille, taloyhtiöihin, omakotitalouksiin sekä mökeille.

Alan yritykset asentavat useasti aurinkosähköjärjestelmiä vuodenajasta riippumatta ja itse asennus suoritetaan yleensä yhdessä päivässä. Asennus ei vahingoita kattorakenteita ja jokainen järjestelmä räätälöidään asiakkaan katon ja tarpeen mukaiseksi. Itse aurinkopaneelien asennusta varten ei yleensä tarvita rakennuslupaa, kun paneelit asennetaan katon lappeen suuntaisesti tai ulkoseinille asunnon muotoa mukailevaksi kokonaisuudeksi.

Aurinkopaneelin huoltaminen


Kuinka usein aurinkopaneelia pitää huoltaa?

"Järjestelmät alkavat olla lähes täysin huoltovapaita ja kokonaisuuden elinkaari on pitkä, sillä voimalassa ei ole kuluvia liikkuvia osia. Itse aurinkopaneeli koostuu kiteistä, joiden rakenne on hyvin stabiili ja kestää luonnon aiheuttamaa kulutusta. Käyttöiäksi muodostuu useita kymmeniä vuosia ja pelkästään paneelien tehontuottotakuut ovat yleensä 25 vuotta" Saarikoski avaa.

Aurinkopaneelin pesu

Pesu ja lianpoisto ovat ainoat tarvittavat huoltotoimenpiteet, jotta aurinkopaneelit pääsevät parhaimpaansa. Pesuun riittää lämmin vesi ja pesusieni. Talvisin lisäksi lumen poisto parantaa kennojen tehokkuutta. Näillä keinoilla maksimoidaan tuotto, mutta nämä eivät ole välttämättömiä toimenpiteitä. Laitteen toiminnan voi tarkastaa invertterin näytöltä tai nettisovelluksesta, josta pystyy seuraamaan myös sähkön tuottoa.Tästä artikkelista löydät:

  • Aurinkopaneelien ja aurinkosähköjärjestelmien hintoja ja kokoja
  • Tietoa aurinkovoimalan sisällöstä
  • Huolto- ohjeet aurinkopaneeleihinUrakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan mihin tahansa remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästäSinua saattaa kiinnostaa myös:

aurinkopaneelien asentaminen

Aurinkopaneelien asentaminen

Yläkerran rakentaminen

Yläkerran rakentaminen

Lumiesteen asentaminen

Lumiesteen asentaminen

Valokatteen asennus

Valokatteen asentaminen

Kilpailuta energiatodistus

Energiatodistus

kattoremontti talvi

Kattoremontti talvella

Kattoremontin hinta

Kattoremontin kustannusarvio

sähkösuunnittelu

Sähkösuunnittelu