Uusi kohde!

Allaskaapin vaihto, Sipoo

2 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Vakitek Oy, Espoo

5 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Espoo

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

OKT-talon perustuksen nurkan uusiminen j..., Turku

2 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Pihapalvelut pirkanmaa, Nokia

8 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Autokatoksen rakentaminen, Lieto

3 tuntia sitten

×
Päivitetty 23.01.2024

Taloyhtiön energiansäästö - neuvot energiatehokkuuden lisäämiseen taloyhtiössä

Tässä artikkelissa:

- Tietoa taloyhtiön energiansäästötoimista
- Mitä tarkoittaa energiatalouden hallinta?
- Onko taloyhtiösi oikeutettu avustukseen?


Energiansäästö taloyhtiössä on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Säästötoimilla ei saada aikaan ainoastaan taloudellisia säästöjä, vaan se on tärkeää myös ilmaston suojelemisessa.

Aloita onnistunut energiaremontti

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailmasta löydät luotettavan tekijän taloyhtiöremonttiin.

Listasimme tähän artikkeliin tärkeimpiä asioita, jotka auttavat taloyhtiön energiansäästössä, niin lämmityskaudella kuin ympäri vuodenkin.

Sisälämpötilan alentaminen

Yksi suurimmista säästötoimista on alentaa huoneistojen sisälämpötilaa. Jo yhden asteen alennus säästää 5% lämmitysenergiasta. Lisäksi sellaisten tilojen lämpötilat joita ei käytetä jatkuvasti, kuten rappukäytävät, autotallit ja pyörävarastot, on hyvä alentaa huomattavasti.

Asukkaita voidaan joko ohjeistaa laskemaan huoneistojen lämpötilaa itse, tai jos mahdollista laskea lämpötilaa keskitetysti.

Ilmanvaihto kuntoon

Pahimmillaan toimimaton ilmanvaihto voi aiheuttaa suurtakin lämpöhukkaa. Ilmanvaihtojärjestelmän saneeraus auttaa lisäämään energiatehokkuutta sekä parantaa asukkaiden asumismukavuutta. Ilmanvaihtojärjestelmän saneeraus on isompi investointi, mutta vaikutuksiltaan merkittävä.

Ilmanvaihtoa tulee myös säätää ja käyttää tarpeen mukaan. Jos ilmanvaihtojärjestelmät ovat asuntokohtaisia, tulee pitää huolta siitä, että asukkaita opastetaan järjestelmien asianmukaisessa käytössä.

Sähkön säästäminen

Asuntojen sekä yleisten tilojen valaistus on hyvä tarkistaa ja tarvittaessa vaihtaa lamput energiatehokkaampiin led-valaisimiin. Yleisten tilojen valaisimet kannattaa säätää toimimaan ajastuksella ja pitää huolta siitä, että ajastukset toimivat asianmukaisesti, eivätkä valot pala turhaan käyttämättömissä tiloissa.

Esimerkiksi hisseissä valot palavat yleensä vuorokauden ympäri, joten jo hissin lamppujen vaihtaminen energiatehokkaampiin led-valoihin auttaa laskemaan sähkönkulutusta huomattavasti. Hissiremontti itsessään auttaa myös lisäämään taloyhtiön energiatehokkuutta.

sähkön säästäminen taloyhtiössä

Jos taloyhtiöstä löytyy kylmäkellari, kannattaa kartoittaa käytetäänkö sitä aktiivisesti. Tarvittaessa tila voidaan ottaa kokonaan pois käytöstä.

Erityisesti pientaloyhtiöiden on hyvä harkita myös energian pientuotantoa, esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmien avulla.

Kilpailuta taloyhtiön energiasaneeraus

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Energiatalouden hallinta

Saavuttaakseen ihanteellisen energiatalouden, taloyhtiöiden tulee ottaa energiahallinta osaksi kiinteistön ylläpitoa. Taloyhtiö voi huolehtia hallinnasta itse, tai palvelu voidaan ulkoistaa asiantuntijapalveluita tarjoavalle yritykselle. Energiahallinnan tarkoituksena on pitää kirjaa kiinteistön ylläpidollisista asioista, seurata energian- ja vedenkulutusta sekä huolehtia tarvittavista energiakatselmuksista sekä -todistuksista.

Selvitä onko taloyhtiösi oikeutettu energia-avustukseen

Asumisen rahoitus – ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää avustuksia vuosina 2020-2022 erilaisiin energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. Myös taloyhtiöt voivat hakea avustusta ja ARA vastaanottaakin hakemuksia ympäri vuoden. Käsittelyaika avustushakemuksissa on yleensä noin kuusi kuukautta.

Hakemisen ehtoja ovat muun muassa seuraavat:

  • Rakennuksen pinta-alasta vähintään puolet tulee olla ympärivuotisessa asuinkäytössä
  • Toimenpiteistä ei saa aiheutua haittaa tai vaaraa muille rakennuksille, ympäristölle tai naapurustolle
  • Toimenpiteiden avulla asuinrakennuksen energiatehokkuuden tulee parantua – parannusvaatimuksille ARA on asettanut omat, erilliset edellytyksensä.

Pienilläkin säästökeinoilla voi olla suuri merkitys

Jos isompiin saneerauksiin ei ole mahdollisuutta tai säästötoimet halutaan aloittaa pienemmistä toimenpiteistä, taloyhtiön on hyvä ottaa käyttöön ainakin nämä keinot:

  • Ikkunoiden ja ulko-ovien tiivistys
  • Lämmitysjärjestelmän tarkastus ja säätö
  • Valaistuksen uusiminen, saunan käytön vähentäminen, tilojen käyttöasteen kartoittaminen ja vähän käytettyjen tilojen lämmityksen ajastaminen
  • Vedenkulutuksen vähentäminen ja huonokuntoisten vesikalusteiden vaihtaminen

Löydä luotettava tekijä

Pyydä tarjouksia remonttiisi

Urakkamaailmassa solmittuja sopimuksia turvaa Urakkamaailman remonttiturva.


Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi

;