Mitä maksaa maalämpö ja maalämpöpumpun asentaminen?

Maalämmön suosio on kasvanut Suomessa nopeasti. Suosiota on kasvattanut yleinen tietoisuus ympäristöasioista ja uusiutuvasta energiasta, sekä valtion tuki uusiutuvan energian käyttöön vuonna 2011. Maalämpö voidaan asentaa joko asuntoa rakentaessa tai jälkikäteen. Maalämpö hyödyntää syvällä maaperässä olevaa geotermistä lämpöä. Maalämpöä varten porataan yleensä 100-200 metriä syvä reikä kallioperään. Tätä lämpöä voidaan hyödyntää rakennuksen tai käyttöveden lämmittämiseen.

Maalämpöpumppu vesistössä
Maalämpöpumppu voidaan asentaa myös vesistöön.

Mistä maalämmön hinta muodostuu?

Maalämmön hinta muodostuu useammasta eri osasta, ja siihen vaikuttaa mm. asennetaanko maalämpö uuteen vai vanhaan taloon, sekä vanhaan taloon asennettaessa edellinen lämmitysmuoto. Luonnollisesti lämmitettävän alueen pinta-ala, ja esimerkiksi lämpimän veden tarve vaikuttavat vaikuttavat luonnollisesti maalämpöpumpun asentamisen hintaan.

Maalämpöpumpun asentamisen hinta muodostuu:

  • vanhan purkamisesta

Purkaminen kustantaa aina riippuen siitä kuinka laaja pinta-ala on ja mikä on entinen lämmitysmuoto. Noin 150 neliöissä omakotitalossa purkamisen hinta liikkuu tapauksesta riippuen tuhansissa euroissa.

  • maalämpumpun hinnasta, sekä sen ja putkiston asentamisesta

Maalämpöpumppu-laitteisto voi maksaa noin 5 000 - 10 000 €.

  • porakaivon tekemisestä

Porakaivon tekeminen yksittäin maksaa noin 4 000 - 7 000 €.

Tyypillisesti normaalikokoiseen omakotitaloon maalämmön asentaminen kokonaisuudessaan maksaa noin 13 000-20 000 euroa. Muistathan kuitenkin, että esimerkit ovat arvioita, ja oikean hinnan remontillesi saat vain pyytämällä useamman tarjouksen maalämpöön erikoistuneilta yrityksiltä. Tavoitat helposti maalämmön ekspertit Urakkamaailman avulla:


Kilpailuta ja selvitä maalämpöpumpun asentamisen hinta

Muista myös, että maalämpöpumpun asennukset ovat kotitalousvähennyskelpoisia!

Milloin maalämpö maksaa itsensä takaisin?

Kuvitteellinen tilanne, jossa vanha öljylämmitys korvataan maalämmöllä, maksaisi itsensä takaisin noin 6-8 vuodessa. Muista myös, että öljylämmityksen hinnan lisäksi maalämmöllä saat käyttöösi kesällä maakylmän lisäämään asumismukavuutta kesähelteillä. Maalämmon käyttökulut ovat keskikokoisessa omakotitalossa noin 500-700 euroa vuodessa.

Maalämpö voidaan kerätä joko asentamalla putkisto pintamaahan, kallioperään tai vesistöön

Yleisin maalämmön lähde on kallioperä. Kallioperän energiansaanti on lähes kaksinkertainen putkimetriä kohti ja vaatii paljon pienemmän tontin. Pintamaan etuna on usein edullisuus. Se ei vaikuta puutarhan istutuksiin. Vesistöihin asennettavat järjestelmät vaativat rannan, joka syvenee nopeasti noin kolmeen metriin.

Maalämpöpumpun valinta

Maalämpöpumppua valittaessa yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on lämmön tuoton energiatehokkuus. Energiatehokkuutta mittaa COP-luku, joka mittaa energian tuoton hyötysuhdetta, kun lämmönkeruuputkista tuleva neste on 0-asteista ja maalämpöpumppu tuottaa joko 35- tai 50-asteista vettä. COP-luku kertoo kuinka monta kilowattituntia lämpöenergiaa lämpöpumppu tuottaa pumpun kuluttama sähkökilowattia kohden. Tämän hetken parhaimmat pumput tuottavat noin 4,5 kWh lämpöenergiaa per sähkökilowattitunti. Hyötysuhde laskee mitä kuumempaa vettä pumppu tuottaa.

COP-luvun merkitys kasvaa kun asunto lämmitetään pattereilla, jossa veden lämpö on verrattain korkea lattialämmitykseen verrattuna. Patterilämmitettyyn asuntoon kannattaa hankkia pumppu, jossa on korkea hyötysuhde 65-asteiselle vedelle. Jos maalämpöpumpussa on kolmiventtiilirakenne, pumpun tuottama lämmin vesi ohjataan joko asunnon lämmitykseen tai käyttövedenlämmitykseen. Kun asunnon lämmitykseen käytetty energia vastaa noin 75% osuutta kokonaisuudesta ja veden lämpö on alhaisempi niin maalämpöpumppu pääsee hyödyntämään korkeampaa hyötysuhdetta mahdollisimman usein.

Maalämpöpumpun lisäksi on päätettävä käyttövedenvaraajan koko. Lämpimän veden tarpeen määrää suihkujen ja kylpyjen määrä. Tyypillinen ratkaisu on 160-185 litrainen pumppuun integroitu varaaja. Veden ollessa reilut 50 asteista, riittää tämä noin viiteen 40 asteiseen suihkuun jonka aikana pumppu lämmittää kuudennen. Jos asunnossa käytetään samaan aikaan pore- tai kylpyammetta tarvitaan suurempi varaaja.

Jos tämä tekninen tieto kuulostaa vaikealta, ei haittaa, koska maalämpöpumppujen asentajat ovat rautaisia ammattilaisia, jotka osaavat kyllä arvioida parhaan mahdollisen maalämpöpumpun kodillesi.


Löydä maalämppöpumpullesi paras asentaja, ilmaiseksi

Tutustu myös näihin:

Rakennusalan yleiset sopimusehdot, Kotitalousvähennys 2015


Tässä artikkelissa pääset tutustumaan

  • Mitä maalämpö maksaa?
  • Mitä maalämpöpumpun asennus maksaa?


Miksi maalämpö?

  • Maalämpö on uusiutuvaa energiaa
  • Käyttökulut ovat erittäin pienet
  • Mahdollisuus myös viilentää kesän helteillä


Tee remontti-ilmoitus ja selvitä
maalämpöpumpun asentamisen hinta

Lue myös nämä:

Valoisa kylpyhuone vesieristys

Vesieristyksen hinta

putkimies hinta

Putkimies hinta

Maanrakennus hinta

Maanrakennus hinta

Kylpyhuone tumma hinta

Kylpyhuoneremontin hinta

Rintamamiestalon remontti hinta

Rintamamiestalon remontti

Parketti maksaa

Parketin asennus

Rakenna kasvihuone

Kasvihuoneen rakentaminen


Tutustu myös Etuoven Sisustus ja Vinkit osion bloggauksiin liittyen maalämpöön.


Esillä medioissa

Kauppalehti
Mtv3
Etelä-Suomen Sanomat
Suomen Kiinteistölehti
Etuovi
Vuoden verkkokauppa