Energiasaneeraus, kuinka parantaa energiatehokkuutta kiinteistöissä?

Energiasaneeraus, aurinkoenergia, maalämpö
Mitä energiasanaarauksessa on hyvä ottaa huomioon ja mitä vaihtoehtoja on olemassa.


Energia saneeraus käsittää laajan tavan parantaa energiatehokkuutta, mutta tässä artikkelissa keskitymme ainoastaan kiinteistön lämmitysteknisiin ratkaisuihin. Muista kotitalousvähennys, joka antaa huomattavan verollisen edun myös näihin remontteihin.

Öljylämmitys

Öljykattilan uusinta on järkevä ratkaisu silloin, kun ei haluta sijoittaa suuria summia energiatehokkuuden parantamiseen. Nykyaikaiset öljykattilat ovat kuitenkin huomattavasti hyötysuhteeltaan parempia kuin 20v vanhat järjestelmät.

Suurempaa hyötyä hakevalle löytyy todella monia eri ratkaisuja säästöjen aikaan saamiseen.

Ilma- tai vesilämpöpumpun voi myös kytkeä kunnossa olevan öljylämmityslaiteiston rinnalle jolloin esimerkiksi öljyllä voidaan lämmittää käyttövesi ja lämpöpumpulla hoidetaan kiinteistön lämmitys. Lämpöpumpun hyötysuhde pysyy hyvänä, koska sen ei tarvitse tehdä energiaa täydellä teholla.

Maalämpö

Maalämpö on ratkaisu varsinkin isommissa kiinteistöissä, joissa energian kulutus on suurta. Suurempaa kiinteistö energiasaneeratessa sijoituksen takaisin maksuajat voivat olla jopa keskimäärin vain noin 4-5 vuotta. Pientaloissa voidaan puhua maalämmön takaisin maksuaika voi olla noin 7v, jonka jälkeen kaikki on kotiinpäin. Selvää säästöä siis.

Maalämpöjärjestelmien hankinnassa kannattaa olla tarkkana millaista pakettia ollaan hankkimassa eli onko täysi teho vai osateho mitoituksella. Nämä voivat olla maallikolle vaikea asia mieltää, niinpä asiaan kannatta paneutua ennenkuin tekee päätöksiä.

Myös keruupiirin syvyyteen kannattaa kiinnittää huomiota, että sitä ei mitoiteta liian tiukille, eli maalämpökaivo voi ehtyä liian pienen koonsa vuoksi, jolloin maaperästä ei saada tarvittavaa määrää energiaa. Tälloin on sähkö taas ainoa tapa lämmityksen hoitamiseen.

Ilma- ja vesilämmitteiset järjestelmät

Ilma- ja vesijärjestelmät ovat kovaa vauhtia tulossa maalämmön rinnalle. Näissä ratkaisuissa suhteellisen kalliin energiakaivon hinta jää pois, maalämpöön verrattuna ja energia otetaan ilmasta.

Toki nämä eivät vastaa maalämpöä kovilla pakkasilla, mutta ovat taas lauheammilla ilmoilla hyötysuhteeltaan maalämpöä parempia. Toisinsanoen järjestelmällä voidaan päästä noin 40-60%:n säästöihin, ja jos ilmastolämpenee edelleen niin, että talvet ovat meilläkin melko lauhoja, tämä on todella varteenotettava vaihtoehto.

Laitekohtaiset erot ovat kylläkin todella isoja, joten tähänkin asiaan kannattaa panostaa. Parhaat laitteet toimivat vielä -20 asteeseen suhteellisen hyvällä hyötysuhteella !

Aurinkoenergia

Tämä vaihtoehto ei ole kovin hyvin lyönyt läpi itseään luultavasti johtuen suhteellisen kalliista hankintahinnasta. Aurinkoenergia on lähes ilmaista energiaa sen jälkeen kun laitteisto on asennettu.

Aurinkoenergia on käyttöveden lämmityksessä kesällä verraton järjestelmä ja muutenkin koska auringosta saatava energiamäärä on suuri, järjestelmä vaatii vain suurehkon varaajan jonne energian voi varastoida silloin, kun sitä on tarjolla.

Aurinkoenergiaan panostaminen on todella harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

Suomessa on muutama kuukausi sellaista aikaa jolloin aurinkolämpö ei juurikaan tuota, mutta muuna aikana se toimii loistavasti.

Lämmöntalteenotto järjestelmät (LTO)

Varsinkin isoimmissa kiinteistöissä kuten esim kerrostaloissa LTO-järjestelmät olisivat todella helppo tapa saada suuri määrä energiaa hyötykäyttöön esim käyttöveden lämmittämiseen, joka muuten ilmanvaihdon kautta puhalletaan ulos.

LTO-järjestelmissä siis hyödynnetään lämmittämisen "hukkatuotetta", vertauskuvana kuten puusahoilla esimerkiksi hyödynnetään sahanpurua erinäisiin tarkoituksiin.


Aloita energiasaneerauksesi kilpailuttamalla urakkasi tästä

Remontti-ilmoituksen jättäminen Urakkamaailmaan ei sido sinua mihinkään.


Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä:

Ari Mäkilä

Terra Lämpö


Tässä artikkelissa:

  • Kuinka kiinteistö voi säästää energiakustannuksissa
  • Mitä eri vaihtoehtoja energian säästöön on
  • Kuinka löytää oikea ratkaisu omaan kiinteistöön


Kuinka Urakkamaailma toimii?

Urakkamaailman avulla löydät maksutta itsellesi luotettavan lämpöurakoitsijan

  • Jätä ilmoitus remontistasi
  • Vastaanota tarjouksia ja näe urakoitsijoiden taustatiedot
  • Valitse itsellesi paras urakoitsija
  • Et jää yksin remonttisi kanssa, Urakkamaailman asiakaspalvelu auttaa sinua läpi remontin


Tee remontti-ilmoitus ja
selvitä remonttisi hinta


Remontin kilpailuttaminenLue myös:

Kilpailuta energiatodistus

Energiatodistus

aurinkopaneelien asentaminen

Aurinkopaneelien asentaminen

maalämpöpumppu vesistössä

Maalämmön hinta

putkimies hinta

Putkimies hinta

nuohous hinta

Nuohouksen hinta

taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

puutalon julkisivu

Julksivuremonttien hintoja

Asbestin purkaminen omakotitalossa

Asbestin purkaminen

saneeraus

Saneeraus

Talon purkutyöt hinta

Purkutöiden hinta

Autotallin rakentaminen

Autotallin rakentaminen hinta

siirtonurmen asennus hinta

Siirtonurmen asennus

pihasuunnittelu hinta

Pihasuunnittelu hinta

lämminvesivaraaja

LämminvesivaraajaUrakkamaailma on aktiivinen markkinapaikka remonteille:

3 8 1 2 7 6 3 5

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.