Uusi kohde!

Silikonisaumojen uusiminen, Tampere

2 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

3k-Yhtiöt OY, Espoo

13 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Salo

42 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Rintamamiestalon ulkovuorauksen ja lämmö..., Muurola

4 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Kapre Oy, Tuusula

14 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Autotalli muuttaminen autohuoltotilaksi, Luhtikylä

6 tuntia sitten

×

Energiakriisin vaikutuksia voi minimoida omilla ratkaisuilla - katso asiantuntijan neuvot

Julkaistu 7.9.2022

energiakriisi

Energiakriisiin ajautuneessa Euroopassa sähkön hinta on noussut taivaisiin ja kysyntä ylittänee tarjonnan tulevina talvikuukausina. Kriisin taustalla on Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa sekä yleiseurooppalainen pyrkimys irtautua venäläisestä tuontienergiasta, jota Venäjä käyttää poliittisena kiristyskeinona.

Vähennä kulutusta, tuota uusiutuvaa energiaa ja paranna kotisi energiatehokkuutta

Tulevan talven energiatilanne on vaikea, eikä nopeaa helpotusta ole luvassa senkään jälkeen, arvioi Motivan energiatehokkuuteen ja kestäviin energiaratkaisuihin perehtynyt asiantuntija Päivi Suur-Uski.

- Suomi on tuonnin varassa. Jos emme pysty kattamaan kulutusta tiettynä hetkenä, uhkana ovat sähkökatkokset. Meidän pitää oppia säästämään sähköä ja siirtämään kulutusta huippukysynnän ulkopuolelle. Siitä hyötyisi koko energiajärjestelmä.


Remontti edessä? Jättämällä ilmoituksen Urakkamaailmaan, saat tarjouksia alueesi luotettavilta ammattilaisilta.

Löydä tekijä


Energiakriisin aiheuttama hinnannousu on nopeuttamassa fossiilisista polttoaineista luopumista, mikä on välttämätöntä myös ilmastokriisin hillitsemiseksi. Omia energiaratkaisuja punnitessa ei kannata jäädä odottelemaan paluuta sähkön taattuun saatavuuteen ja tasaiseen hintatasoon.

- Entiseen ei ole paluuta. Nykytilanteessa on lisättävä uusiutuvien eli aurinko- ja tuulienergian tuotantoa, joka on sääriippuvaista. Aiempi voimalaitostuotanto on ohjautunut kulutuksen mukaan, mutta jatkossa tarjonta ja hinnat heilahtelevat paljon, sanoo Suur-Uski.

Omalla tuotannolla turvaa

Suomessa yli 60 prosenttia kotitalouksien energiankulutuksesta menee tilojen lämmitykseen. Paras tapa suojautua sähkön hinta- ja saatavuusriskejä vastaan on minimoida ostoenergian tarve. Uusiutuvan energian pientuotanto on henkilökohtainen ratkaisu energiakriisiin, ja edesauttaa myös ilmastokriisin hillitsemistä. Käytännössä vaihtoehtoina ovat maalämpö*, ilma–vesilämpöpumppu*, ilmalämpöpumppu* ja aurinkosähköjärjestelmät*. Lisäksi tulisijojen merkitys on kasvussa.

*Urakkamaailman juttusarja uusiutuvan energian pientuotantojärjestelmistä on julkaistu pari vuotta sitten. Sähkön kallistumisen myötä artikkeleissa kerrotut tyypilliset takaisinmaksuajat ovat lyhentyneet.

- Entistä useampi investoi omaan tuotantoon varmistaakseen, että energiaa on saatavilla ja kustannukset pysyvät kohtuullisina. Se on ykkösasia, johon panostaa. Toinen on energiatehokkuus, jotta lämmitysenergiaa menisi hukkaan mahdollisimman vähän, sanoo Suur-Uski.

Lämpöhäviötä tapahtuu etenkin ilmanvaihdon mukana ja vanhemmissa taloissa myös lämpövuotoina ikkunoiden, katon ja seinien kautta. Lämpöhäviö voi nostaa lämmitysenergian kulutusta jopa useita kymmeniä prosentteja. Esimerkiksi vanhan talon yläpohjan lisäeristäminen on usein edullinen ja helppo tapa parantaa energiatehokkuutta.

yläpohjan eristys

Hyvä ilmanvaihto on tärkeää asumisterveydelle, eikä siitä pidä tinkiä, mutta ilmanvaihtolaitteiden asetuksiin, ikään ja kuntoon sekä lämmöntalteenottojärjestelmään kannattaa kiinnittää huomiota.

- Energiatehokkuuden kannalta on tärkeää tuntea kotinsa järjestelmät: niitä pitää osata käyttää, huoltaa säännöllisesti ja lopulta uusia. Jos koneellinen ilmanvaihto on kymmeniä vuosia vanha, laitteiden uusiminen voi tuoda säästöä, toteaa Suur-Uski.

Lisäksi esimerkiksi säätölaitteiden, kuten patteriventtiilien ja -termostaattien, uusiminen on kustannustehokas tapa vähentää energian kulutusta. Tutustu tarkemmin Motivan energiaremontti- ja hankintavinkkeihin täällä.

Säästä sähköä – astetta alemmas

Valtiovalta, Motiva ja Sitra käynnistävät Astetta alemmas -kampanjan, jonka tavoitteena on hillitä energiakriisin vaikutuksia kansallisella tasolla. Nykytilanteessa energian kulutuksen vähentäminen on välttämätöntä. Kampanja kannustaa ihmisiä tekemään konkreettisia, nopeavaikutteisia toimia energian säästämiseksi. Joukkovoimalla pienetkin teot kertautuvat suuriksi.

"Jokaisen pitäisi tietää, paljonko omassa kodissa kuluu energiaa kilowattitunteina ja onko se paljon, vähän vai keskimääräisesti asumistapaan ja perhekokoon suhteutettuna."
-Päivi Suur-Uski, Motiva

Vaikuttavin säästötoimi on huonelämpötilan alentaminen yhdellä asteella, mikä laskee lämmitysenergian kulutusta viidellä prosentilla. Jos kaikki kotitaloudet toimisivat näin, tulevalla lämmityskaudella säästyisi 2 terawattituntia eli noin 90 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutus.

Lisäksi autotallien, varastojen ja käyttämättömien huoneiden lämpötilaa kannattaa alentaa reilusti.

energiakriisi

Muita tehokkaita säästötoimia ovat esimerkiksi mukavuuslattialämmityksen lämpötilan laskeminen tai käytön rajoittaminen, lämpimän suihkun lyhentäminen, sähkösaunakertojen vähentäminen ja erilaisten laitteiden sammuttaminen silloin, kun niitä ei käytetä. Tutustu tarkemmin Astetta alemmas -kampanjan energiansäästövinkkeihin täällä.

- Jokaisen pitäisi tietää, paljonko omassa kodissa kuluu energiaa kilowattitunteina ja onko se paljon, vähän vai keskimääräisesti asumistapaan ja perhekokoon suhteutettuna. Kun lähtötilanne on selvillä, voi tehdä kohdennettuja säästötoimia ja kulutuksen seuranta kertoo, paljonko säästöä syntyy, sanoo Suur-Uski.

Kotitalouden sähkönkulutusta voi seurata oman energiayhtiön maksuttomassa nettipalvelussa. Päivä- ja tuntikohtaisia lukemia tutkimalla selviää esimerkiksi, onko yöllä turhaa pohjakuormaa, kuten valoja päällä tai laitteita valmiustilassa, ja milloin oma kulutus on korkeimmillaan. Jos sähkösauna lämpiää perjantaisin kello 18, se näkyy seurantapalvelussa kulutuspiikkinä, kuten myös pyykkipäivä, uunin lämmittäminen ja sähköauton lataaminen. Kun tietää, mistä oma sähkökulutus muodostuu, säästöä voi saada aikaan pienilläkin teoilla.

Energiakriisin hallinnassa on kyse myös kulutuksen ajoittamisesta. Myöhäisillasta, öisin ja viikonloppuisin sähköä on markkinoilla runsaasti ja edullisempaan hintaan, kun taas arkiaamujen ja -iltojen huippukulutushetkinä hinnat ovat korkealla. Mikäli tuleva talvi on kylmä, sähkö uhkaa loppua huippukulutushetkinä.

Omaa kulutustaan kannattaa siirtää mahdollisuuksien mukaan, esimerkiksi ajastimien avulla, matalan kysynnän hetkiin. Kulutuksen tasaisempi jakautuminen kaikille vuorokauden tunneille ja viikonpäiville on viisasta sekä kuluttajan että energiajärjestelmän näkökulmasta.


Etsitkö luotettavaa tekijää remontiisi? Urakkamaailmasta löydät ammattilaisen helposti ja nopeasti.

Aloita energiaremontti

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.Tässä artikkelissa:

  • Energiakriisin syyt
  • Kuinka energiakriisiin voi varautua
  • Vinkkejä sähkön säästötoimiin


Miksi käyttää Urakkamaailmaa:

  • Löydät luotettavan tekijän remontillesi ilmaiseksi
  • Säästät rahaa kilpailuttamalla
  • Näet urakoitsijoiden taustatiedot
  • Kaikki Urakkamaailmassa toimivat yritykset kuuluvat ennakkoperintärekisteriin
  • Kirjallinen sopimus
  • Urakkamaailman asiakaspalvelu on tukenasi koko remontin ajan


Lue myös:

aurinkopaneeli hinta

Aurinkopaneelien hinta

aurinkopaneelien asentaminen

Aurinkopaneelien asentaminen

maalämpöpumppu vesistössä

Maalämmön hinta

Maalämpö taloyhtiöön

Maalämpö taloyhtiöön

Ilmalämpöpumpun asennushinnat

Ilmalämpöpumpun asennushinnat

Ilma-vesilämpöpumpun hinta

Ilma-vesilämpöpumpun hinta

Kotitalousvähennys remontti

Kotitalousvähennys

Energiasaneeraus kiinteistössä

Energiasaneeraus

rakennusluvan hankkiminen

Rakennuslupa

Sisäilmatutkimus, sisäilmaongelmat

Sisäilmatutkimus

koneellinen ilmanvaihto

Koneellinen ilmanvaihto

älykoti

Älykoti

yläpohjan eristys

Yläpohjan eristys

kodinkonehuolto

Kodinkonehuolto

saneerauslevy hinta

Saneerauslevy

Lämminvesivaraajaremontti

Lämminvesivaraajaremontti

ikkunaremontti hinta

Ikkunaremontin hinta