Uusi kohde!

Wcn laatoitus, Helsinki

9 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

3k-Yhtiöt OY, Espoo

15 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Järvenpää

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Kattoremontti, Ranua

20 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Kapre Oy, Tuusula

16 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Silikonisaumojen uusiminen, Tampere

4 tuntia sitten

×
Päivitetty 03.06.2024

Rakennuslupa ja sen hankkiminen - Koska rakennuslupa tarvitaan?

Tässä artikkelissa tutustut rakennusluvan hankintaan ja kaikkeen siihen liittyvään. Milloin tarvitset rakennusluvan ja miten sen saa? Lue tämä ja tutustu rakennuslupien yksityiskohtiin.

Selvitä myös oman remonttisi hinta-arvio, helposti ja nopeasti:


Uusien rakennusten rakentamiseen, ja suurempien peruskorjausten tekemiseen tarvitaan rakennuslupa.

Rakennuslupaa tarvitaan myös sellaisiin korjaus- tai muutostöihin, jotka ovat verrattavissa uudisrakentamiseen, laajentamiseen tai käyttötarkoituksen muutokseen. Jos korjaustyö on merkitykseltään vähäisempi, voidaan siihen hakea toimenpidelupaa, tai jossain tapauksissa vain ilmoitus kunnan rakennusviranomaiselle riittää.

Rakennusluvan hakeminen vie noin 1-2 kuukautta kunnasta riippuen. Tämä kannattaa siis ottaa huomioon ennen rakentamisen aloittamista.

Tarvitset rakennuslupaa kun:

 • Korjaus- tai muutostyö on verrattavissa uudisrakentamiseen
 • Rakennusta laajennetaan
 • Käyttötarkoitusta muutetaan
 • Kantavaa rakennetta puretaan ja rakennetaan
 • Rakennetaan kylpyhuoneita ja saunatiloja

Tarvitset toimenpidelupaa, jos rakentaminen tulee muuttamaan rakennuksen julkisivua, jotain rakenneosaa tai teknistä järjestelmää. Esimerkkejä tällaisista töistä voisi olla lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmän muutostyöt, kiinteistön vesi ja viemärilaitteiden muutostyöt tai kattomuodon vaihtaminen. Kiinteän aidan, tai vajan rakentaminen vaatii myös toimenpidelupaa.

Aloita onnistunut remontti

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin.

Jossain tapauksissa voi tarvita myös purkulupaa jos rakennus sijaitsee asemakaava-alueella, yleiskaavassa niin määrätään tai jos alueella on voimassa maankäyttö- tai rakennuslain tarkoittama rakennuskielto.

Rakennuslupia käsittelee ja myöntää kuntasi rakennusvalvontaviranomainen.

Lupahakemuksen voi jättää kirjallisena tai elektronisesti esimerkiksi www.lupapiste.fi:n kautta niissä kunnissa, jotka ovat palvelussa mukana. Rakennusvalvonta vastaa myös kysymyksiin liittyen esimerkiksi luvan tarpeellisuuteen, jos olet siitä epävarma.

Voidaksesi tehdä lupahakemuksen tulee sinun olla rakennuspaikan haltija tai omistaja, isännöitsijä tai taloyhtiön puheenjohtaja. Muussa tapauksessa sinulla tulee olla valtakirja luvan hakemiseen tai todistettava allekirjoitusoikeus.

Rakennusluvan hakeminen alkaa kyseessä olevan rakennuksen määrittelyllä. Rakennusluvan hakeminen vaatii yleensä suuren määrän piirustuksia. Piirustusten formaattikin voi olla tiukasti rajattu ja vaihdella kunnittain.

Rakennuslupaa vaativien töiden vaativuus on tyypillisesti kuitenkin niin korkea, ettei niistä käytännössä selviä ilman ammattilaisen apua, jonka palveluihin tulisi kuulua tarvittavien piirrosten luominen. Julkisivumuutosten kohdalla tarvitset esimerkiksi arkkitehtipiirroksia jos rakenteisiin ei kosketa tai jos rakenteita muutetaan, kuten katon korotuksissa, tarvitset myös rakennekuvat.

Löydä luotettava tekijä

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Sähköisen rakennusluvan hakeminen

Sähköisesti haettu lupa ei tyypillisesti vaadi kartta-aineistoa. Muussa tapauksessa on sinun tyypillisesti toimitettava asemakaavaote ja tontti- tai pohjakartta.

Pääsääntöisesti rakennuslupahakemuksesta, ja rakentamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti naapureille. Tiedottamista ei tarvitse tehdä jos rakennushanke on vähäinen ja naapurin edun kannalta ilmeisen tarpeeton.

Lisäksi saatat tarvita RH1 tai RH2-lomakkeen jotka löydät www.suomi.fi-palvelusta. Muita tarvittavia lomakkeita ja selvityksiä voivat olla pohjatutkimus, vastaavan työnjohtajan tai KVV- ja IV-työnjohtajan hyväksyttämisen hakulomakkeet, vastaavien suunnittelijoiden lomakkeet sekä energiaselvitys tai -todistus.

Et saa aloittaa rakentamista ennen kuin rakennuslupa on myönnetty ja valitusaika on umpeutunut, jolloin lupa lainvoimainen.

Päätöksestä on kunnasta riippuen 14 tai 30 päivän valitusaika. Työt voidaan aloittaa, kun vastaava työnjohtaja on valittu, rakennusta koskevat erityissuunnitelmat on toimitettu rakennusvalvontaan ja aloituskokous on pidetty.

Rakentaminen tulisi aloittaa kolmen vuoden kuluessa, ja työn olla valmis viiden vuoden kuluessa luvan saamisesta. Tämän jälkeen lupa raukeaa, ellei voimassaoloaikaa pidennetä.

Tarkista aina kuntakohtaiset ohjeet ennen kuin teet mitään muuta, sillä vaatimukset voivat vaihdella paljonkin kuntien välillä.

Rakennusluvan alaisiin rakennustöihin tarvitset vastaavan työnjohtajan. Työnjohtaja/suunnittelija auttaa sinua lupien, ja muiden asioiden hoitamisessa, jolloin remonttisi onnistuu varmasti. Lue lisää tästä.

Muistilista rakennusluvan hankkimiseen:

 • Muista hakea rakennuslupaa ajoissa. Rakennusluvan saamisessa voi kestää, joten hoida se hyvissä ajoin.
 • Käytä kuntasi tarjoamia palveluita ja viranomaisia mahdollisimman paljon hyväksesi lupien hankinnassa.
 • Ota työnjohtaja/rakennusvalvoja suunnitteluun mukaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, rakensitpa sitten autotallia tai uutta kattoa.
 • Muista selvittää tarkkaan mitkä kaikki selvitykset sinun tulee hankkia rakennusluvan saamiseen.
 • Rakentamisen saa aloittaa vasta, kun lupa on hyväksytty ja valitusaika umpeutunut.
 • Kilpailuta niin uudisrakennustyö kuin remonttikohteetkin. Löydät Urakkamaailman kautta luotettavan urakoitsijan remontille kuin remontille. Jätä remontti-ilmoitus, ilmaiseksi.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi