Uusi kohde!

Ilmamäärien mittaus ja säätö omakotitalo..., Lahti

4 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

AK-Talotekniikka Oy, Tampere

2 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Somero

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Kylpyhuoneremontti ja sauna, Kitee

1 tunti sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

JTT-Sähkö, Helsinki

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Keittiön välitila / Sipoo, Sipoo

1 tunti sitten

×

Porakaivo - Hinta, asennus ja paikan valinta

Juttu päivitetty: 17.10.2023

porakaivo asennus hinta

Suomessa arviolta 300 000 kotitaloutta ja yhtä monta mökkiä saa talousvetensä kaivosta.

Uusien kaivojen rakentajista moni on korvaamassa vanhaa, yhdet tavoittelevat ainakin osittaista omavaraisuutta ja toiset uudisrakentavat haja-asutusalueilla.


Kilpailuta porakaivon asennus


Pyydä tarjouksia
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Urakkamaailma on Suomen suosituin remonttien kilpailutussivusto.


Porakaivo nostaa pohjavettä peruskallion uumenista

Valinta porakaivon ja perinteisen rengaskaivon välillä tapahtuu yleensä kohteen maaperän ja vedenkulutuksen perusteella.

Matalampi rengaskaivo on omiaan hiekka- ja soramailla, joissa vedentuotto riittää vastaamaan vedentarvetta. Porakaivo taas soveltuu vesihuollon kannalta vaativampiin kohteisiin. Peruskallioon porattavien porakaivojen vedentuotto on tasaista ja runsasta. Porakaivo on lähes immuuni vuodenaikojen vaihteluille sekä ajoittaisille kuivuuksille, jotka saattavat ehdyttää rengaskaivon.

Porakaivon rakentaminen alkaa selvitystyöllä

Porakaivon suunnittelu kannattaa aloittaa pohjaveden laatuun, määrään ja pilaantumisriskeihin liittyvillä selvityksillä. Tietoa saa oman kunnan terveys- tai ympäristötarkastajalta, alueellisesta ympäristökeskuksesta sekä Geologian tutkimuskeskuksen pohjavesiasiantuntijoilta. Lisäksi on syytä perehtyä Säteilyturvakeskuksen radon-karttaan (sanalinkki: https://www.stuk.fi/aiheet/radon/radon-suomessa/su...).

Kallioperän pohjavedessä voi olla turvarajat ylittäviä määriä mm. kloridia, radonia, arseenia ja uraania. Nykyisillä puhdistusmenetelmillä haitta-aineet saa useimmiten poistettua vedestä. Erittäin syvissä porakaivoissa laatuongelmat ovat todennäköisempiä, minkä vuoksi kallion painehalkaisu maltillisessa syvyydessä on usein parempi ratkaisu veden löytämiseksi kuin poraamisen jatkaminen.


Tarvitsetko tekijän porakaivon asennukseen?


Aloita tästä
Urakkamaailmassa tavoitat alueesi luotettavat ammattilaiset ja saat useita tarjouksia.Vedenlaatuun liittyvät etukäteisselvitykset ovat kaivon tilaajan vastuulla, jollei erikseen toisin sovita. Lähtökohtaisesti porakaivourakoitsija ei vastaa vedenlaadusta. Sen sijaan asialliset urakoitsijat antavat vähintään kahden vuoden takuun sovitulle vedentuotolle. Rannikkoseutua lukuun ottamatta porakaivon tyypillinen takuutuotto on 1 000–1 500 litraa päivässä.

Porakaivon rakentaminen on yleensä muutaman päivän urakka

Porakaivon rakentaminen on yleensä muutaman päivän urakka, joka onnistuu myös talvella. Tavallisesti ensimmäisellä käynnillä kaivourakoitsija ja tilaaja määrittelevät mm. vedentarpeen, porakaivon teknisen järjestelmän, huoltokaivon tarpeen, porakaivon paikan, rakennukseen vievän vesiputken kulkureitin ja routasuojauksen sekä pumppauslaitteiden sijoituspaikan. Tarjolla on myös yksinkertaisempia, ulkokäyttöisiä ja sähköttömiä porakaivojärjestelmiä.

Kaivon läheisyydessä ei saa olla viemäreitä, lantaloita, öljysäiliöitä tai muita mahdollisia vedenpilaajia. Esimerkiksi jätevesien imetyskenttään on oltava vähintään 30 metrin suojaetäisyys. Kaivoa ei pitäisi sijoittaa myöskään notkelmaan, johon voi kertyä sade- ja sulamisvesiä. Paikan valintaan vaikuttavat myös käytännön seikat, kuten porauskaluston pääsy työmaalle.

Kaivon poraaminen ja järjestelmien asentaminen kestää tavallisesti päivän tai kaksi. Talousvesiporakaivot ovat yleensä 60–90 metriä syviä, mutta jotkut ulottuvat jopa 200 metriin. Tarvittava syvyys selviää poratessa: kaivo on valmis, kun vedentuotto on riittävä. Noin kolmannekseen porakaivoista ei tule riittävästi vettä vielä 120–150 metrissäkään. Tällöin turvaudutaan painehalkaisuun. Kun vettä pumpataan yläpuolelta tukittuun poranreikään, vedenpaine halkaisee kallion halkeamat ja pohjavesi virtaa kaivoon.

porakaivon asennus

Porakaivo kaipaa huolenpitoa

Urakoitsija puhdistaa kaivon porauksen jälkeen vedellä ja ilmanpaineella ja/tai erillisellä puhdistuspumppauksella. Jotkut tarjoavat puhdistuslaitteiston asiakkaan käyttöön pariksikin päiväksi, mikä säästää tuliterän pumpun hiekkaisen veden pumppaamiselta.

Uutta porakaivoa ei voi ottaa heti talousvesikäyttöön. Vedenlaadun saa selvitettyä luotettavasti vasta, kun vettä on käytetty esimerkiksi pesuvetenä vähintään kaksi kuukautta. Talousveden laboratoriotutkimus maksaa noin 200 euroa. Tulokset kertovat, soveltuuko vesi sellaisenaan juotavaksi ja ruuanlaittoon vai onko syytä hankkia esimerkiksi suodatin. Suositusten mukaan kaivoveden laatu pitää tutkituttaa kolmen vuoden välein, tai mikäli esimerkiksi maussa tapahtuu muutoksia.

Kaivon kansirakenteet on hyvä tarkistaa keväisin ja syksyisin, jotta pintavedet tai pieneläimet eivät pääse pilaamaan kaivovettä. Lisäksi painesäiliön ilmaus on tarkistettava kerran tai kaksi vuodessa. Jos ilmaa on liian vähän, vedenpaine huononee, mikä rasittaa porakaivon pumppua. Porakaivon mittavampi perushuolto kannattaa tehdä kerran 10 vuodessa. Hyvin pidetty porakaivo kestää sukupolvelta toiselle.

Suomen Kaivonporausurakoitsijat ry on laatinut porakaivojen rakentamiselle vähimmäislaatuvaatimukset. Suomen ympäristökeskuksen opas kaivonrakentajille on ladattavissa Helsingin yliopiston Helda-tietokannasta.


Aloita remonttisi löytämällä luotettava tekijä

Remonttiturva sisältyy kaikkiin Urakkamaailmassa tehtyihin remontteihin, jotka solmitaan Urakkamaailman kautta
Pyydä tarjouksia remonttiisi

Porakaivon hinta

Porakaivon hinta porauksineen ja asennuksineen on yleensä noin 6 000–10 000 € hintaluokassa. Lisäksi painehalkaisu nostaa hintaa noin 750 €. Hintaan vaikuttaa porakaivon sijainti ja maaperä, sillä maaporaus on noin puolet kalliimpaa kuin kallioporaus.
Luotettavilta urakoitsijoilta saa aina etukäteen yksilöidyn hinta-arvion kohteesta. Laskun loppusummasta kotitalousvähennyskelpoista työtä on yleensä noin 40 prosenttia, mutta osuus kannattaa varmistaa urakoitsijalta ennen tilausta.

Listasimme esimerkkejä Urakkamaailman käyttäjien porakaivoremonteista. Alla olevat hinnat ovat oikeista, toteutuneista urakoista ja antavat hyvin suuntaa omaan remonttiis. Huomioithan kuitenkin, että jokainen kohde on aina omanlaisensa, ja parhaimman arvion kustannuksista saat pyytämällä useamman tarjouksen.


Porakaivon vesisuodattimen asennus, Salo

Toteutunut hinta: 249 €

Porakaivon tuloputken päähän asennettiin pieni painesäiliö, takaiskuventtiili, etusuodatin, aktiivihiilisuodatin sekä käänteisosmoosilaite. Remontin tilaaja oli jo hankkinut kaikki muut materiaalit paitsi painesäiliön ja takaiskuventtiilin. Toteutunut hinta koski ainoastaan asennusta, ei siis materiaalikustannuksia. Lue lisää...


Porakaivon huolto ja painekytkimen uusiminen, Espoo

Toteutunut hinta: 1 401 €

Kohteessa tehtiin 23 m syvän porakaivon huolto. Aiemmin porakaivo oli huollettu n. 10 vuotta sitten. Porakaivon pesu ja huolto kustansi 1 103 €, painekytkin sekä sen asennus 298 €. Lue lisää...


Porakaivopumpun kytkeminen, Vihti

Toteutunut hinta: 1 555 €

Kesämökille Vihdissä asennettiin uusi porakaivopumppu sekä siihen liittyvä laitteisto. Porakaivon syvyys oli n. 25m ja kohteessa oli jo asennettu vesijohto kaivolta mökkiin sekä huoltokaivo. Lue lisää...


Rengaskaivon hinta

Rengaskaivon puhdistus ja huolto, Loppi

Toteutunut hinta: 770 €

n. 4 m syvä rengaskaivo puhdistettiin ja huollettiin. Kohteena oli Loppelaisen loma-asunnon rengaskaivo, jonka vettä oli käytetty pesu- ja ns. perunankeittovetenä, mutta ei juomavetenä. Lue lisää...


Rengaskaivon huolto, Loviisa

Toteutunut hinta: 1 270 €

Kaivo tyhjennettiin, puhdistettiin ja desinfioitiin, sekä pohjalle asennettiin uudet sorat. Rengaskaivo oli kooltaan 4m syvä ja n. 1m levelä. Lue lisää...


Rengaskaivon huolto, Vantaa

Toteutunut hinta: 1 200 €

Matala, vain n. 2-3 metriä syvä rengaskaivo huollettiin omakotitalossa Vantaalla. Urakkaan kuului pohjahiekan vaihto, kaivon pesu sekä renkaiden välien tiivistys. Lue lisää...


Mökkiporakaivo parantaa mökin mukavuutta

Oleskelu kesämökillä ilman juoksevaa vettä voi olla haastavaa ja epäkäytännöllistä. Ratkaisuksi päädytäänkin usein rakentamaan mökille porakaivo. Ennen porakaivon rakentamisen aloittamista, tulee mökin tontille tehdä katselmus, jotta varmistutaan siitä, että piha kestää kaluston, jota porakaivon rakentamiseen tarvitaan.

Porakaivo lisää mökin asumismukavuutta ja helpottaa myös tarvittaessa mökin muuttamista talvikäyttöiseksi.

Porakaivon asennuksen jälkeen vettä tulee juoksuttaa pari päivää, eikä sitä tule juoda ennen kuin vesi on täysin kirkasta. Veden laatu on hyvä tutkituttaa noi kuukauden päästä sen käyttöönotosta.

Porakaivo vai rengaskaivo?

Rengaskaivo on yleisin kotitalouksien kaivotyypeistä. Rengaskaivoa ei kuitenkaan ole aina mahdollista rakentaa jos tontti on kallioinen tai sen maaperä on johtaa huonosti vettä.

Jokaisen kohteen tarpeet ja ominaisuudet tulee selvittää ennen kaivotyypin valintaa. Näin tiedetään mikä kaivo on juuri omaan kohteeseen sopivin.

Porakaivon rakentamisessa on tärkeää selvittää kallioperän ominaisuudet ja mahdolliset veden laaturiskit. Rengaskaivoissa väärin asennetut kaivonrenkaat voivat aiheuttaa epäpuhtauksia ja sitä kautta heikkenemistä veden laadussa.

Porakaivon hinnan kilpailutus

Porakaivon asentaminen kannattaa aina kilpailuttaa. Näin saat parhaan hinta-laatusuhteen urakallesi.

Urakkamaailmassa toimii laajasti ammattilaisia ympäri Suomen. Jättämällä ilmoituksen saat useita tarjouksia, joita pääset vertailemaan ennen päätöksen tekoa. Lisäksi pääset tutustumaan urakoitsijan taustoihin sekä muiden käyttäjien kokemuksiin.

Löydä tekijä Urakkamaailmasta


Jätä remontti-ilmoitus
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa.Tässä artikkelissa:

  • Mitä maksaa porakaivon asentaminen / poraaminen?
  • Miten porakaivolle valitaan paikka? Mikä on paras paikka porakaivolle?
  • Miten porakaivo asennetaan ja miten projekti etenee?

Miksi valita Urakkamaailma?

  • Ilmainen
  • Kilpailuttamalla saat huomattavaa säästöä
  • Näet urakoitsijoiden taustatiedot
  • Kirjallinen sopimus ja remonttiturva
  • Asiantunteva ja ystävällinen asiakaspalvelu on tukenasi koko remontin ajan

Aloita remontti


Lue myös

kaivon puhdistus

Kaivon puhdistus

porakaivon puhdistus

Porakaivon puhdistus

viemärin puhdistus

Viemärin puhdistus

Lämminvesivaraajaremontti

Lämminvesivaraajaremontti

Omakotitalon putkiremontti

Omakotitalon putkiremontin hinta

maalämpöpumppu vesistössä

Maalämmön hinta

Lattialämmityksen asentaminen hinta

Lattialämmityksen asentaminen

Ruuvipaalu asennus

Ruuvipaalu asennus

Talon maalauksen hinta

Talon maalaus hinta

Laminaatti, laminaattilattia

Laminaattilattia

Pihakivetys ja pihalaatoitus

Pihakivetyksen hinta

Peltikaton maalaus hinta

Peltikaton maalauksen hinta

kurasyöppö

Kurasyöppö