Uusi kohde!

Kylpyhuoneen lavuaarin ja peilin asennus, Helsinki

1 minuutti sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Jarskin Sähkö Oy, Helsinki

1 tunti sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Helsinki

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Korvausilmaventtiilin asentaminen, Tampere

11 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Kodit Kunnossa Oy , Helsinki

11 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Asbestikartoitus keittiön välitilasta, Joensuu

8 tuntia sitten

×

PORAKAIVO: KUINKA PALJON SE MAKSAA JA MITÄ OTTAA HUOMIOON

porakaivo asennus hinta

Kilpailuta porakaivon hankinta

Urakkamaailman avulla kilpailutat porakaivon toimittajan helposti ja säästät rahaa. Aloita kilpailutus jättämällä porakaivotarpeestasi ilmoitus:

Kilpailuta ja säästä

Urakkamaailman käyttö on sinulle maksutonta.


Porakaivo nostaa pohjavettä peruskallion uumenista

Suomessa arviolta 300 000 kotitaloutta ja yhtä monta mökkiä saa talousvetensä kaivosta. Uusien kaivojen rakentajista moni on korvaamassa vanhaa, yhdet tavoittelevat ainakin osittaista omavaraisuutta ja toiset uudisrakentavat haja-asutusalueilla. Valinta porakaivon ja perinteisen rengaskaivon välillä tapahtuu yleensä kohteen maaperän ja vedenkulutuksen perusteella.

Matalampi rengaskaivo on omiaan hiekka- ja soramailla, joissa vedentuotto riittää vastaamaan vedentarvetta. Porakaivo taas soveltuu vesihuollon kannalta vaativampiin kohteisiin. Peruskallioon porattavien porakaivojen vedentuotto on tasaista ja runsasta. Porakaivo on lähes immuuni vuodenaikojen vaihteluille sekä ajoittaisille kuivuuksille, jotka saattavat ehdyttää rengaskaivon.

Kaivohanke alkaa selvitystyöllä

Porakaivon suunnittelu kannattaa aloittaa pohjaveden laatuun, määrään ja pilaantumisriskeihin liittyvillä selvityksillä. Tietoa saa oman kunnan terveys- tai ympäristötarkastajalta, alueellisesta ympäristökeskuksesta sekä Geologian tutkimuskeskuksen pohjavesiasiantuntijoilta. Lisäksi on syytä perehtyä Säteilyturvakeskuksen radon-karttaan (sanalinkki: https://www.stuk.fi/aiheet/radon/radon-suomessa/suomen-radonkartat/radon-suomessa-kunnittain).

Kallioperän pohjavedessä voi olla turvarajat ylittäviä määriä mm. kloridia, radonia, arseenia ja uraania. Nykyisillä puhdistusmenetelmillä haitta-aineet saa useimmiten poistettua vedestä. Erittäin syvissä porakaivoissa laatuongelmat ovat todennäköisempiä, minkä vuoksi kallion painehalkaisu maltillisessa syvyydessä on usein parempi ratkaisu veden löytämiseksi kuin poraamisen jatkaminen.


Kilpailuta porakaivamisen ammattilaiset Urakkamaailmassa

Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin. Jätä urakastasi ilmoitus ilmaiseksi.


Vedenlaatuun liittyvät etukäteisselvitykset ovat kaivon tilaajan vastuulla, jollei erikseen toisin sovita. Lähtökohtaisesti porakaivourakoitsija ei vastaa vedenlaadusta. Sen sijaan asialliset urakoitsijat antavat vähintään kahden vuoden takuun sovitulle vedentuotolle. Rannikkoseutua lukuun ottamatta porakaivon tyypillinen takuutuotto on 1 000–1 500 litraa päivässä.

Poraaminen loppuu veden löytymiseen

Porakaivon rakentaminen on yleensä muutaman päivän urakka, joka onnistuu myös talvella. Tavallisesti ensimmäisellä käynnillä kaivourakoitsija ja tilaaja määrittelevät mm. vedentarpeen, porakaivon teknisen järjestelmän, huoltokaivon tarpeen, porakaivon paikan, rakennukseen vievän vesiputken kulkureitin ja routasuojauksen sekä pumppauslaitteiden sijoituspaikan. Tarjolla on myös yksinkertaisempia, ulkokäyttöisiä ja sähköttömiä porakaivojärjestelmiä.

Kaivon läheisyydessä ei saa olla viemäreitä, lantaloita, öljysäiliöitä tai muita mahdollisia vedenpilaajia. Esimerkiksi jätevesien imetyskenttään on oltava vähintään 30 metrin suojaetäisyys. Kaivoa ei pitäisi sijoittaa myöskään notkelmaan, johon voi kertyä sade- ja sulamisvesiä. Paikan valintaan vaikuttavat myös käytännön seikat, kuten porauskaluston pääsy työmaalle.

Kaivon poraaminen ja järjestelmien asentaminen kestää tavallisesti päivän tai kaksi. Talousvesiporakaivot ovat yleensä 60–90 metriä syviä, mutta jotkut ulottuvat jopa 200 metriin. Tarvittava syvyys selviää poratessa: kaivo on valmis, kun vedentuotto on riittävä. Noin kolmannekseen porakaivoista ei tule riittävästi vettä vielä 120–150 metrissäkään. Tällöin turvaudutaan painehalkaisuun. Kun vettä pumpataan yläpuolelta tukittuun poranreikään, vedenpaine halkaisee kallion halkeamat ja pohjavesi virtaa kaivoon.

Porakaivo kaipaa huolenpitoa

Urakoitsija puhdistaa kaivon porauksen jälkeen vedellä ja ilmanpaineella ja/tai erillisellä puhdistuspumppauksella. Jotkut tarjoavat puhdistuslaitteiston asiakkaan käyttöön pariksikin päiväksi, mikä säästää tuliterän pumpun hiekkaisen veden pumppaamiselta.

Uutta porakaivoa ei voi ottaa heti talousvesikäyttöön. Vedenlaadun saa selvitettyä luotettavasti vasta, kun vettä on käytetty esimerkiksi pesuvetenä vähintään kaksi kuukautta. Talousveden laboratoriotutkimus maksaa noin 200 euroa. Tulokset kertovat, soveltuuko vesi sellaisenaan juotavaksi ja ruuanlaittoon vai onko syytä hankkia esimerkiksi suodatin. Suositusten mukaan kaivoveden laatu pitää tutkituttaa kolmen vuoden välein, tai mikäli esimerkiksi maussa tapahtuu muutoksia.

Kaivon kansirakenteet on hyvä tarkistaa keväisin ja syksyisin, jotta pintavedet tai pieneläimet eivät pääse pilaamaan kaivovettä. Lisäksi painesäiliön ilmaus on tarkistettava kerran tai kaksi vuodessa. Jos ilmaa on liian vähän, vedenpaine huononee, mikä rasittaa porakaivon pumppua. Porakaivon mittavampi perushuolto kannattaa tehdä kerran 10 vuodessa. Hyvin pidetty porakaivo kestää sukupolvelta toiselle.

Porakaivo on panostus vesihuoltoon

Porakaivon hintahaitari porauksineen ja asennuksineen on 6 000–10 000 euroa. Tontin maaperä vaikuttaa kustannuksiin, sillä maaporaus on noin puolet kalliimpaa kuin kallioporaus. Painehalkaisuun turvautuminen puolestaan nostaa hintaa noin 750 eurolla. Luotettavilta urakoitsijoilta saa aina etukäteen yksilöidyn hinta-arvion kohteesta. Laskun loppusummasta kotitalousvähennyskelpoista työtä on yleensä noin 60 prosenttia, mutta osuus kannattaa varmistaa urakoitsijalta ennen tilausta.

Suomen Kaivonporausurakoitsijat ry on laatinut porakaivojen rakentamiselle vähimmäislaatuvaatimukset. Suomen ympäristökeskuksen opas kaivonrakentajille on ladattavissa Helsingin yliopiston Helda-tietokannasta.

Tässä artikkelissa:

  • Mitä maksaa porakaivon asentaminen / poraaminen?
  • Miten porakaivolle valitaan paikka? Mikä on paras paikka porakaivolle? Valitse paras paikka porakaivolle
  • Miten porakaivo asennetaan ja miten projekti etenee?Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästäLue myös

kaivon puhdistus

Kaivon puhdistus

porakaivon puhdistus

Porakaivon puhdistus

viemärin puhdistus

Viemärin puhdistus

Lämminvesivaraajaremontti

Lämminvesivaraajaremontti

Omakotitalon putkiremontti

Omakotitalon putkiremontin hinta

maalämpöpumppu vesistössä

Maalämmön hinta

Lattialämmityksen asentaminen hinta

Lattialämmityksen asentaminen

Ruuvipaalu asennus

Ruuvipaalu asennus

Talon maalauksen hinta

Talon maalaus hinta

Laminaatti, laminaattilattia

Laminaattilattia

Pihakivetys ja pihalaatoitus

Pihakivetyksen hinta

Peltikaton maalaus hinta

Peltikaton maalauksen hinta

kurasyöppö

Kurasyöppö