Uusi kohde!

Ilmamäärien mittaus ja säätö omakotitalo..., Lahti

9 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

AK-Talotekniikka Oy, Tampere

2 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Salo

37 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Kylpyhuoneremontti ja sauna, Kitee

1 tunti sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

JTT-Sähkö, Helsinki

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Keittiön välitila / Sipoo, Sipoo

1 tunti sitten

×

Käytännöllinen jätekatos parantaa pihapiirin viihtyisyyttä

Lukuaika 5min

jätekatoksen rakentaminen

Pientalossa asuva voi lisätä pihapiirinsä viihtyisyyttä rakentamalla tai rakennuttamalla jätekatoksen.

Jätekatos antaa suojaa

Jäteastiat ovat roskakatoksessa suojassa sekä katseilta että säältä. Roskien vieminen on miellyttävämpää talvisin, jos lumi ei kinostu jäteastioiden kansille eivätkä ne jäädy niin helposti kiinni. Tavanomaisen jätekatoksen rakentaminen omakotitalon pihapiiriin ei yleensä edellytä edes toimenpideilmoitusta. Asia kannattaa kuitenkin varmistaa etukäteen kunnan rakennusvalvonnasta.

Jätekatoksen sijoittelussa tontille on huomioitava etäisyysvaatimukset tontin rajoihin sekä etäisyydet muihin rakennuksiin. Paras paikka on valmiiksi tasaisessa kohdassa, suhteellisen kuivalla ja kantavalla maalla, lähellä jäteauton pysähdyspaikkaa, ei kuitenkaan kenenkään tiellä.


Tekijää vailla? Löydä luotettava ammattilainen Urakkamaailmasta!

Aloita jätekatoksen rakentaminen


Roskakatoksen tärkein ominaisuus on käytännöllisyys. Sisäänkäynnin on hyvä olla riittävän leveä, korkea ja esteetön, kuten myös mahdollisen käytävätilan, kansien on mahduttava avautumaan eikä jäteastioita kannata ahtaa kylki kylkeen. Suunnittelussa on huomioitava myös sujuva tyhjennys. Jäteauton kuljettajan pitää pystyä käsittelemään jäteastioita roskakatoksessa ergonomisesti.

Edellytyksenä on, että jokainen jäteastia on voitava ottaa tyhjennettäväksi siirtämättä muita jäteastioita. Jätekatoksen oviaukossa voi olla loiva luiska muttei porrasta, kynnystä tai muuta estettä. Lisäksi mahdollinen ovi täytyy saada pysymään auki. Jos jätekatos on matalaa mallia, johon ei ole tarkoituskaan mennä sisälle, jäteastia pitää saada vedettyä ulos helposti ja kumartelematta.

Hintaesimerkkejä

Listasimme Urakkamaailman kautta toteutuneita jätekatoksen rakentamiseen liittyviä töitä. Kaikki hinnat ovat oikeista, jo toteutuneista töistä.


Jätekatoksen rakentaminen, Helsinki

Toteutunut hinta: 2 500 €

Pienkerrostalon pihalle Helsingissä rakennettiin puinen jätekatos. Mitat katokselle olivat seuraavat: pituus 3,2 m, leveys 2,5 m ja korkeus 2,2 m.

Katokseen ei tehty kattoa, vaan katon tilalle asennettiin rimoitus. Työn osuutta toteutuneesta hinnasta oli 1 150 € ja loput materiaalikustannuksia. Lue lisää...


Taloyhtiön jätekatos ja ulkovälinevarasto, Helsinki

Toteutunut hinta: 4 588 €

Rivitalon pihaan haluttiin rakentaa n. 5 m2 kokoinen jätekatos sekä n. 4 m2 kokoinen ulkovälinevarasto. Kummatkin pienrakennukset toteutettiin timpurityönä. Toteutuneesta hinnasta 4 464 € oli työn osuutta ja loput materiaalikustannuksia. Lue lisää..


Jätekatoksen paikan maatyöt, Lahti

Toteutunut hinta: 2 785 €

Taloyhtiön pihalle haluttiin rakentaa 17 m2 kokoinen jätekatos. Paikalta piti kuitenkin ensin poistaa siinä sijainnut pihakeinu sekä tehdä tarvittavat maatyöt.

Remontin tilaaja löysi jätekatoksen maatöille tekijän Urakkamaailman kautta. Työn osuus hinnasta oli 2 100 € ja loput materiaalikustannuksia (kalliomurskeet, routaeristyslevyt ja suodatinkangas). Lue lisää...


Kestävä katos palvelee pitkään

Kestävä jätekatos vaatii huolellisia perustustöitä. Perinteiset laatta-, harkko- ja betoniperustukset ovat toimivia ratkaisuja, mutta edellyttävät jonkin verran maansiirtotöitä, sillä rakennusalusta on saatava routimattomaksi. Perustusten alle on asennettava routaeriste tai kaivettava maa routarajan alapuolelle tai routimattomaan maalajiin saakka. Jätekatoksen voi perustaa myös ponttirakenteisille Tepe-terassiperustuskiville, jolloin betonivalulle tai pilarikengille ei ole tarvetta. Ruuvipaaluperustus puolestaan ei vaadi routaeristystä ja on kätevä vaihtoehto, etenkin valmiille asfalttipohjalle rakennettaessa.

jäteastiat

Pientalojen roskakatokset ovat usein puuverhoiltuja – lautaa, rimaa, ristikkoa, pyörökeppejä – mutta myös metallia käytetään jonkin verran. Roskakatoksen ulkonäkö kannattaa sopeuttaa pihapiiriin ja ympäröivään maisemaan. Lautaverhoiltu, punamullalla maalattu jätekatos on paikallaan perinnetalon portinpielessä, kun taas eleettömämpi tyyli ja pelkistetymmät värit voivat sopia hyvin modernimpaan asuinympäristöön.

Jätekatoksessa on tavallisesti harjakatto tai pulpettikatto, joka ohjaa sade- ja sulamisvedet katoksen takapuolelle. Katto voi olla huovalla katettu, peltiä tai lautaa. Itse rakentaen tai rakennuttamalla saa juuri omia tarpeita ja toiveita vastaavan jätekatoksen.

Jätelain uudistus tuo muutoksia

Lähivuosina kierrätysmahdollisuudet parantuvat ja vaatimukset tiukentuvat myös pientaloissa jätelain uudistuksen myötä. Uuden jätekatoksen suunnittelussa kannattaa huomioida tulevaisuuden tarpeet. Roskakatos on hyvä mitoittaa niin tilavaksi, että sinne mahtuvat kaikki tarvittavat keräysastiat.

Omakotiasujien on aloitettava biojätteen erilliskeräys kaikissa yli 10 000 asukkaan taajamissa viimeistään kesällä 2024. Biojätteen voi kompostoida itse asianmukaisessa kompostorissa tai tilata jätehuoltoyhtiöltä keräysastian tyhjennyksen. Monin paikoin biojätteen erilliskeräykseen liittyminen tulee mahdolliseksi myös pienissä taajamissa ja haja-asutusalueilla.

biojäte

Lisäksi uudistus velvoittaa kaikki vähintään viiden asunnon taajamakiinteistöt järjestämään pakkausmateriaalien erilliskeräyksen. Monin paikoin kierrätyksen tehostaminen parantaa myös omakotiasujien jätehuoltopalveluita: jatkossa yhä useampi saa halutessaan esimerkiksi muovien ja kartonkien keräysastiat kotipihalleen. Uusista kierrätysmahdollisuuksista ja muutosten aikatauluista kannattaa tiedustella oman alueen jätehuoltoyhtiöiltä. Tulevaisuudessa pakkausmateriaalien keräysastiat voivat hyvin olla pikemminkin normi kuin poikkeus omakotitalojen pihapiireissä.

Aloita remontti

Tässä artikkelissa:

  • Tietoa jätekatoksen rakentamisesta
  • Hintaesimerkkejä
  • Jätelain uudistuksesta


Miksi valita Urakkamaailma taloyhtiönne remontin kilpailuttamiseen?

  • Ilmainen
  • Kilpailuttamalla saat huomattavaa säästöä
  • Näet urakoitsijoiden taustatiedot
  • Kirjallinen sopimus
  • Asiantunteva ja ystävällinen asiakaspalvelu


Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä


Lue lisää:


Aidan rakentaminen

Aidan rakentamisen hinta

pihasuunnittelu hinta

Pihasuunnittelu hinta

Asfaltoinnin hinta

Asfaltoinnin hinta

Rännien puhdistus

Rännien puhdistus

Pergolan rakentaminen

Pergolan rakentaminen

Kotitalousvähennys remontti

Kotitalousvähennys

Rakenna kasvihuone

Kasvihuoneen rakentaminen

Pihakivetys ja pihalaatoitus

Pihakivetyksen hinta

Pihakivien asennus opas

Pihakivien asennus opas

Maanrakennus hinta

Maanrakennus hinta

Siirtolapuutarhamökki

Siirtolapuutarhamökin remontti

siirtonurmen asennus hinta

Siirtonurmen asennus

rakennusluvan hankkiminen

Rakennuslupa

asemapiirros

Asemapiirros

kaivon puhdistus

Kaivon puhdistus

terassin öljyäminen

Terassin öljyäminen