Uusi kohde!

Terassin laudoituksen uusiminen, Espoo

6 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

MJ LVI-PALVELU , Vantaa

5 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Helsinki

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Kerrostaloasunnon ulko-oven sisäpuolen k..., Vantaa

19 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Parketti-Kymppi, Naantali

6 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Pihatien tasoitus ja murskeen lisäys 250..., Espoo

28 minuuttia sitten

×
Päivitetty 26.01.2024

Jätekatoksen rakentaminen- Käytännöllinen roskakatos parantaa pihapiirin viihtyisyyttä

Tässä artikkelissa:

- Tietoa jätekatoksen rakentamisesta
- Hintaesimerkkejä
- Jätelain uudistuksesta


Jätekatos antaa suojaa

Jäteastiat ovat roskakatoksessa suojassa sekä katseilta että säältä. Roskien vieminen on miellyttävämpää talvisin, jos lumi ei kinostu jäteastioiden kansille eivätkä ne jäädy niin helposti kiinni. Tavanomaisen jätekatoksen rakentaminen omakotitalon pihapiiriin ei yleensä edellytä edes toimenpideilmoitusta. Asia kannattaa kuitenkin varmistaa etukäteen kunnan rakennusvalvonnasta.

Aloita jätekatoksen rakentaminen

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailmassa tavoitat alueesi ammattilaiset helposti ja nopeasti.

Jätekatoksen sijoittelussa tontille on huomioitava etäisyysvaatimukset tontin rajoihin sekä etäisyydet muihin rakennuksiin. Paras paikka on valmiiksi tasaisessa kohdassa, suhteellisen kuivalla ja kantavalla maalla, lähellä jäteauton pysähdyspaikkaa, ei kuitenkaan kenenkään tiellä.

Roskakatoksen tärkein ominaisuus on käytännöllisyys. Sisäänkäynnin on hyvä olla riittävän leveä, korkea ja esteetön, kuten myös mahdollisen käytävätilan, kansien on mahduttava avautumaan eikä jäteastioita kannata ahtaa kylki kylkeen. Suunnittelussa on huomioitava myös sujuva tyhjennys. Jäteauton kuljettajan pitää pystyä käsittelemään jäteastioita roskakatoksessa ergonomisesti.

Edellytyksenä on, että jokainen jäteastia on voitava ottaa tyhjennettäväksi siirtämättä muita jäteastioita. Jätekatoksen oviaukossa voi olla loiva luiska muttei porrasta, kynnystä tai muuta estettä. Lisäksi mahdollinen ovi täytyy saada pysymään auki. Jos jätekatos on matalaa mallia, johon ei ole tarkoituskaan mennä sisälle, jäteastia pitää saada vedettyä ulos helposti ja kumartelematta.

Jätekatoksen rakentaminen hinta

Keskikokoisen jätekatoksen rakentamisen hinta liikkuu n. 1 500 - 3 000 euron hintaluokassa. Rakentamisen hintaan vaikuttaa muun muassa rakennettavan katoksen koko, pohjatöiden määrä sekä remontin ajankohta ja kohteen sijainti.

Listasimme alle Urakkamaailman kautta toteutuneita jätekatoksen rakentamiseen liittyviä urakoita. Esimerkit antavat hyvin suuntaa oman projektisi kustannuksille, mutta tarkan arvion saat vain pyytämällä usean tarjouksen.

Kestävä roskakatos palvelee pitkään

Kestävä jätekatos vaatii huolellisia perustustöitä. Perinteiset laatta-, harkko- ja betoniperustukset ovat toimivia ratkaisuja, mutta edellyttävät jonkin verran maansiirtotöitä, sillä rakennusalusta on saatava routimattomaksi. Perustusten alle on asennettava routaeriste tai kaivettava maa routarajan alapuolelle tai routimattomaan maalajiin saakka.

Jätekatoksen voi perustaa myös ponttirakenteisille Tepe-terassiperustuskiville, jolloin betonivalulle tai pilarikengille ei ole tarvetta. Ruuvipaaluperustus puolestaan ei vaadi routaeristystä ja on kätevä vaihtoehto, etenkin valmiille asfalttipohjalle rakennettaessa.

jäteastiat

Pientalojen roskakatokset ovat usein puuverhoiltuja – lautaa, rimaa, ristikkoa, pyörökeppejä – mutta myös metallia käytetään jonkin verran. Roskakatoksen ulkonäkö kannattaa sopeuttaa pihapiiriin ja ympäröivään maisemaan. Lautaverhoiltu, punamullalla maalattu jätekatos on paikallaan perinnetalon portinpielessä, kun taas eleettömämpi tyyli ja pelkistetymmät värit voivat sopia hyvin modernimpaan asuinympäristöön.

Kilpailuta roskakatoksen rakentaminen

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Jätekatoksessa on tavallisesti harjakatto tai pulpettikatto, joka ohjaa sade- ja sulamisvedet katoksen takapuolelle. Katto voi olla huovalla katettu, peltiä tai lautaa. Itse rakentaen tai rakennuttamalla saa juuri omia tarpeita ja toiveita vastaavan jätekatoksen.

Jätelain uudistus tuo muutoksia

Lähivuosina kierrätysmahdollisuudet parantuvat ja vaatimukset tiukentuvat myös pientaloissa jätelain uudistuksen myötä. Uuden jätekatoksen suunnittelussa kannattaa huomioida tulevaisuuden tarpeet. Roskakatos on hyvä mitoittaa niin tilavaksi, että sinne mahtuvat kaikki tarvittavat keräysastiat.

Omakotiasujien on aloitettava biojätteen erilliskeräys kaikissa yli 10 000 asukkaan taajamissa viimeistään kesällä 2024. Biojätteen voi kompostoida itse asianmukaisessa kompostorissa tai tilata jätehuoltoyhtiöltä keräysastian tyhjennyksen. Monin paikoin biojätteen erilliskeräykseen liittyminen tulee mahdolliseksi myös pienissä taajamissa ja haja-asutusalueilla.

biojäte

Lisäksi uudistus velvoittaa kaikki vähintään viiden asunnon taajamakiinteistöt järjestämään pakkausmateriaalien erilliskeräyksen. Monin paikoin kierrätyksen tehostaminen parantaa myös omakotiasujien jätehuoltopalveluita: jatkossa yhä useampi saa halutessaan esimerkiksi muovien ja kartonkien keräysastiat kotipihalleen.

Löydä luotettava rakennusalan ammattilainen

Pyydä tarjouksia projektiisi

Urakkamaailmassa sidottuja sopimuksia turvaa Urakkamaailman remonttiturva.

Uusista kierrätysmahdollisuuksista ja muutosten aikatauluista kannattaa tiedustella oman alueen jätehuoltoyhtiöiltä. Tulevaisuudessa pakkausmateriaalien keräysastiat voivat hyvin olla pikemminkin normi kuin poikkeus omakotitalojen pihapiireissä.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi