Opas pihakivien asentamiseen

Tähän oppaaseen olemme keränneet ohjeita pihakivien asentamiseen. Tämä opas kannattaa lukea vaikka teettäisitkin pihakivien asennuksen ammattilaisella. Tutustu myös lopuksi miten voit löytää parhaan tekijän juuri sinun pihakivetysremonttiisi.


Pihakivien asennus opas


Pihakiveysten suosio on hyvässä kasvussa. Suosion syitä on monia, mutta tärkeimpinä voi varmasti pitää asennuksen helppoutta, pitkäikäisyyttä ja kivetyksen kauneutta ja luonnollisuutta.

Jos aiot suorittaa pihakivien asennuksen itse, tarvitset:

 • linjalangan,
 • kottikärryt,
 • lapion,
 • haravan,
 • vesivaa'an,
 • kumivasaran,
 • katuharjan ja
 • pitkän mitan.

Saatat tarvita myös vaaituskojeen, täryttimen ja leikkauksiin joko kivisahan, timanttiteräisen kulmahiomakoneen tai giljotiinityyppisen katkaisulaitteen.

Pihakivien asennuksen suunnittelu

Kivetyksen asentaminen lähtee luonnollisesti sen suunnittelusta, joka onkin tärkein vaihe onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Jalan kuljettavien käytävien ei tarvitse olla kovin leveitä vaan vain 1,2 metrin levyinen alue riittää ja jo 0,5 metriä voi toimia pienenä polkuna. Sisäänajotien leveys tulisi olla noin 3-4 metriä ja yhden auton pysäköintialueeksi tulisi varata noin 3x5 metrin alue.

Patioalueet mitoitetaan niin, että kalusteet mahtuva väljästi, ja niiden ympäri mahtuu myös liikkumaan. Jos kivetysalueella tulee olemaan korotetut reunat niin alueen leveydessä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi lumitöiden helppous. Eli alueen tulisi olla vähintään kolan levyinen.

Miten valita oikeat pihakivet?

Pihakiviä ja laattoja löytyy monen muotoisina ja kokoisina. Niiden väri kannattaa sovittaa talon väriin sopivaksi. Useampi väri sopii paremmin yleensä suurempiin alueisiin kuin pieniin, jossa se voi antaa rauhattoman vaikutuksen.

Kivetyksen käyttötarkoitus asettaa myös joitain rajoitteita kivetyksen valinnalle. Jos alue tulee toimimaan autotallin edustana, kääntöpaikkana tai sisäänajotienä niin kivetykseksi tulee valita pintamateriaali, joka on kantava ja kestää kulutusta. Tällaisia ovat paksut neliö- ja suorakaidekivet ja niin kutsutut sidekivet. Paksuuden tulisi olla ainakin 60 mm.Löydä pihakivien asennukseen luotettava ammattilainen jättämällä remontti-ilmoitus Urakkamaailma alta.

Aloita remonttisi tästäEnnen kivetyksen asentamista, ja mielellään jopa ennen suunnittelua tulee selvittää maan laatu. Kivetyksen pohjatyöt tulee tehdä niin, että maa ei pääse routimaan. Eli jos maalajina on savi tai hiesu, niin tulee maa-aines korvata esimerkiksi hiekalla tai soralla. Jos maa on valmiiksi hiekkapitoista, niin humuspitoisen pintamaan poistaminen voi riittää. Pintamaa tulee korvata esimerkiksi 0/16 tai 0/32 murskeella.

Hiekan asennushiekan kerrosvahvuus tulisi olla sama koko kivetysalueella. Tällöin täryttäessä kivetyksen pinta laskee yhtä paljon kaikkialla ja pysyy tasaisena.

Pohjatyöt ja routaeristykset tehdään itse kivetysaluetta leveämmiksi.

Kantavan kerroksen päälle levitetään n. 3 cm kostea asennushiekkakerros jonka raekoko on 0/8. Tämä kerros tasataan suoran oikolaudan kanssa. Jos alue on suuri hiekka kannattaa levittää pienempi alue kerrallaan. Pohjien tasalaatuisuus, tiiviys ja routimattomuus määrittelee pitkälti kivetyksen pitkäikäisyyden ja huoltovapauden.

Asennus aloitetaan kiinteästä rakenteesta. Saumojen suoruuden varmistamiseksi voi käyttää apuna linjalankaa. Reunat voi viimeistellä reunakivillä, jotka voi asentaa viimeisenä. Kivien asentamisen jälkeen kiveys saumataan hienolla hiekalla. Hiekka levitetään kivetykselle ja harjataan kivetyksen yli, kunnes saumat ovat täyttyneet. Tämän jälkeen kivetys tärytetään 80-100 kg täryttimellä, jonka jälkeen kivetys voidaan tarvittaessa saumata hiekalla uudelleen, koska kivet ovat luultavasti hieman liikkuneet.


Jos kuitenkin haluat luottaa pihakivien asennuksen luotettavalle ammattilaiselle, toimi seuraavasti:


Luotettavan ja oikean hintaisen urakoitsijan saat vain pyytämällä useamman tarjouksen. Jättämällä remontti-ilmoituksen Urakkamaailmaan saat yhteydenottoja paikallisilta ammattilaisilta.

Jätä remontti-ilmoitus tästä

Remontti-ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.Remonttiturvalla turvaat remonttisi

Urakkamaailma elää remontissasi mukana.Lue myös nämä

Patolevyn asentaminen

Patolevyn asentaminen

Parvekeremontti hinta

Parvekeremontin hinta

Laminaatti, laminaattilattia

Laminaattilattia

valokate asennus hinta

Valokatteen asennuksen hinta

Tiilikaton pesu

Tiilikaton pesu

taloyhtiön remonttiopas

Pientaloyhtiön remonttiopasTässä oppaassa vastaamme kysymyksiin

 • Mitä tarvitset pihakivien asennukseen?
 • Mitä ottaa huomioon suunnittelussa?
 • Miten valita oikeanlaiset pihakivet?
 • Miten pihakivien asentaminen tapahtuu?
 • Entä jos haluan ulkoistaa työn ammattilaiselle?Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailma

Aloita turvallinen remontti tästä


Tutustu myös näihin artikkeleihin

Pihakivetys ja pihalaatoitus

Pihakivetyksen hinta

Parketti maksaa

Parketin asennus

Valoisa kylpyhuone vesieristys

Vesieristyksen hinta

Salaojitus hinta

Salaojituksen hinta

puutalon julkisivu

Julkisivuremonttien hintoja

siirtonurmen asennus hinta

Siirtonurmen asennus

pihasuunnittelu hinta

Pihasuunnittelu hinta

Talon maalauksen hinta

Talon maalaus hinta

Peltikattoremontin hinta

Peltikattoremontti hinta

pihavalaistus

Pihavalaistus


Tutustu myös Etuoven Sisustus ja Vinkit osion bloggauksiin liittyen pihakiveyksiin.

3 8 1 2 7 6 3 5

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.