Uusi kohde!

Ravintola Remontti Helsinki, Helsinki

7 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

TL Craft Oy, Turku

19 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Salo

3 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Kylpyhuoneen ja saunan pinnoitus, Pori

10 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Installin Oy, Helsinki

21 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Tiilikaton pesu ja pinnoitus, Lempäälä

10 tuntia sitten

×
Päivitetty 01.12.2023

Opas pihakivien asentamiseen

Tähän oppaaseen olemme keränneet ohjeita pihakivien asentamiseen. Opas kannattaa lukea vaikka teettäisitkin pihakivien asennuksen ammattilaisella.

Tutustu myös lopuksi miten voit löytää parhaan tekijän juuri sinun pihakivetysremonttiisi.


Pihakiveysten suosio on hyvässä kasvussa. Suosion syitä on monia, mutta tärkeimpinä voi varmasti pitää asennuksen helppoutta, pitkäikäisyyttä sekä kivetyksen kauneutta ja luonnollisuutta.

Kilpailuta pihakivetyksen asennus

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin

Jos aiot suorittaa pihakivien asennuksen itse, tarvitset:

  • linjalangan,
  • kottikärryt,
  • lapion,
  • haravan,
  • vesivaa'an,
  • kumivasaran,
  • katuharjan ja
  • pitkän mitan.

Saatat tarvita myös vaaituskojeen, täryttimen ja leikkauksiin joko kivisahan, timanttiteräisen kulmahiomakoneen tai giljotiinityyppisen katkaisulaitteen.

Pihakivien asennuksen suunnittelu

Kivetyksen asentaminen lähtee luonnollisesti sen suunnittelusta, joka onkin tärkein vaihe onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Jalan kuljettavien käytävien ei tarvitse olla kovin leveitä vaan vain 1,2 metrin levyinen alue riittää ja jo 0,5 metriä voi toimia pienenä polkuna. Sisäänajotien leveys tulisi olla noin 3-4 metriä ja yhden auton pysäköintialueeksi tulisi varata noin 3x5 metrin alue.

Aloita onnistunut remontti

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Patioalueet mitoitetaan niin, että kalusteet mahtuva väljästi, ja niiden ympäri mahtuu myös liikkumaan. Jos kivetysalueella tulee olemaan korotetut reunat niin alueen leveydessä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi lumitöiden helppous. Eli alueen tulisi olla vähintään kolan levyinen.

Miten valita oikeat pihakivet?

Pihakiviä ja laattoja löytyy monen muotoisina ja kokoisina. Niiden väri kannattaa sovittaa talon väriin sopivaksi. Useampi väri sopii paremmin yleensä suurempiin alueisiin kuin pieniin, jossa se voi antaa rauhattoman vaikutuksen.

Kivetyksen käyttötarkoitus asettaa myös joitain rajoitteita kivetyksen valinnalle. Jos alue tulee toimimaan autotallin edustana, kääntöpaikkana tai sisäänajotienä niin kivetykseksi tulee valita pintamateriaali, joka on kantava ja kestää kulutusta. Tällaisia ovat paksut neliö- ja suorakaidekivet ja niin kutsutut sidekivet. Paksuuden tulisi olla ainakin 60 mm.

Ennen kivetyksen asentamista, ja mielellään jopa ennen suunnittelua tulee selvittää maan laatu. Kivetyksen pohjatyöt tulee tehdä niin, että maa ei pääse routimaan. Eli jos maalajina on savi tai hiesu, niin tulee maa-aines korvata esimerkiksi hiekalla tai soralla. Jos maa on valmiiksi hiekkapitoista, niin humuspitoisen pintamaan poistaminen voi riittää. Pintamaa tulee korvata esimerkiksi 0/16 tai 0/32 murskeella.

Hiekan asennushiekan kerrosvahvuus tulisi olla sama koko kivetysalueella. Tällöin täryttäessä kivetyksen pinta laskee yhtä paljon kaikkialla ja pysyy tasaisena.

Pohjatyöt ja routaeristykset tehdään itse kivetysaluetta leveämmiksi.

Kantavan kerroksen päälle levitetään n. 3 cm kostea asennushiekkakerros jonka raekoko on 0/8. Tämä kerros tasataan suoran oikolaudan kanssa. Jos alue on suuri hiekka kannattaa levittää pienempi alue kerrallaan. Pohjien tasalaatuisuus, tiiviys ja routimattomuus määrittelee pitkälti kivetyksen pitkäikäisyyden ja huoltovapauden.

Löydä luotettava tekijä

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailman kautta solmittuja sopimuksia turvaa Urakkamaailman remonttiturva.

Asennus aloitetaan kiinteästä rakenteesta. Saumojen suoruuden varmistamiseksi voi käyttää apuna linjalankaa. Reunat voi viimeistellä reunakivillä, jotka voi asentaa viimeisenä.

Kivien asentamisen jälkeen kiveys saumataan hienolla hiekalla. Hiekka levitetään kivetykselle ja harjataan kivetyksen yli, kunnes saumat ovat täyttyneet. Tämän jälkeen kivetys tärytetään 80-100 kg täryttimellä, jonka jälkeen kivetys voidaan tarvittaessa saumata hiekalla uudelleen, koska kivet ovat luultavasti hieman liikkuneet.

Jos kuitenkin haluat luottaa pihakivien asennuksen luotettavalle ammattilaiselle, toimi seuraavasti:

Luotettavan ja oikean hintaisen urakoitsijan saat vain pyytämällä useamman tarjouksen. Jättämällä remontti-ilmoituksen Urakkamaailmaan saat yhteydenottoja paikallisilta ammattilaisilta.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi