Uusi kohde!

LVI-koneen uusinta, 3kpl vesipatterin uu..., Oulu

3 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

MJ LVI-PALVELU , Vantaa

20 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Jyväskylä

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Asbestipurku, Helsinki

1 tunti sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Parketti-Kymppi, Naantali

21 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Ilmanvaihtokoneen vaihto, Espoo

1 tunti sitten

×
Päivitetty 28.03.2024

Kuusiaidan leikkaus - Hinta ja vinkit

Kuusiaidan leikkauksen hinta

Kuusiaidan leikkauksen hinta määräytyy pituuden ja korkeuden mukaan, mutta on yleensä noin 10-40 € / metri sisältäen leikkuujätteen poisviennin. Esimerkiksi 30 metrisen aidan reipas lyhentäminen ja jätteiden poisvienti maksaa Helsingissä noin 1100 euroa.

Alkuperäinen kuva: Tanssiva Harava / Lennart Palas

Hintaesimerkkejä

Listasimme alla hintaesimerkkejä Urakkamaailman kautta toteutuneista kuusiaitoihin liittyvistä urakoista.

Aloita onnistunut kuusiaidan leikkaus

Pyydä tarjouksia alueesi ammattilaisilta

Urakkamaailmassa tavoitat alueesi yritykset nopeasti ja helposti.

Vuosittain leikattu kuusiaita kasvaa tuuheaksi ja kauniiksi

Ikivihreä kuusiaita on hyvin hoidettuna kaunis ja tehokas näkösuoja. Se myös vaimentaa pihalle kantautuvia ääniä sekä suojaa esimerkiksi tuulelta, tuiskulta ja pölyltä. Jo vajaat pari metriä korkea kuusiaita tekee pihapiiristä rauhaisan. Lisäksi kuusiaita houkuttelee pikkulintuja tarjoamalla suojaa ja pesäpaikkoja.

Kuusiaita on helppohoitoinen. Se kannattaa leikata tai leikkauttaa kerran vuodessa, mutta muita isompia hoitotoimenpiteitä se ei yleensä kaipaa.

Säännöllisesti leikattu kuusiaita kasvaa tuuheaksi ja kaunismuotoiseksi, pysyy riittävän kapeana ja kestää lumikuormia. Hoitamaton kuusiaita taas kasvaa leveyttä ja harvenee risuiseksi, sillä varjoon jääneet osat pudottavat neulasensa. Leikkaamaton kuusiaita ei miellytä silmää eikä täytä tehtäväänsä suojan antajana.

Kuusiaidan leikkaus - Kannattaako se tehdä keväällä, kesällä vai syksyllä?

Perinteisesti kuusiaita on leikattu kevättalvella maalis–huhtikuussa ennen uuden kasvukauden alkua, tai loppusyksystä marraskuun paikkeilla. Olennaisinta on leikata valtaosa edellisen kesän kasvusta pois ennen uusien versojen ilmestymistä.

Löydä luotettava tekijä

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Leikattaessa oksat eivät saa olla jäässä, joten työ on tehtävä suojasäällä niin, että lumet ovat sulaneet vähintäänkin oksistosta. Toisaalta leudon talven jälkeen leikkaamista ei pidä lykätä huhtikuun loppuun, sillä versominen voi käynnistyä varhain. Nykyään kuusiaitoja leikataan myös heinä–elokuussa: tällöin uusi kasvu typistetään heti tuoreeltaan.

Kuusiaidan leikkaaminen vaatii tarkkuutta

Nuorta kuusiaitaa leikataan vain sivuilta, kunnes se on saavuttanut halutun korkeuden. Hapsottavia latvakasvuja voi toki siistiä leikkauksen yhteydessä, vaikka se hidastaakin korkeuskasvua jonkin verran. Kun aita on halutussa korkeudessa, mikä tarkoittaa tavallisesti noin kahta metriä, latvat typistetään mataliksi. Sen jälkeen aidan muotoa ylläpidetään leikkaamalla vuosittain sivuilta ja päältä.

kuusiaita

Kuusiaita saavuttaa yleisesti hyvänä pidetyn leveyden ja korkeuden noin kymmenessä vuodessa. Kuusiaita on erittäin pitkäikäinen, ja voi hyvin hoidettuna kukoistaa vielä satavuotiaana.

Kuusiaidan leikkaaminen muotoonsa vaatii tarkkaa katsetta ja vakaata kättä. Viimeisimmästä vuosikasvusta jätetään jäljelle yleensä korkeintaan pari senttiä. Näin versot haaroittuvat ja aita kasvaa tuuheaksi. Edellistä vuosikasvua ei saa koskaan leikata kokonaan pois. Kuusi ei nimittäin pysty kasvattamaan uusia versoja vanhasta, jo puutuneesta oksankohdasta, joten mahdollisen leikkausvirheen aiheuttama vahinko jää pysyväksi.

Kuusiaita leikataan useimmiten ylöspäin kapenevaksi. Liian neliskanttinen aita kerää lumikuormia, jotka saattavat murtaa oksia. Kekomainen muoto on edullinen myös valon jakautumisen kannalta. Neulaset varisevat kuusiaidan sisemmistä osista ja alaoksilta, jos ne eivät saa riittävästi valoa. Kuusi ei myöskään kasvata pudottamiaan neulasia takaisin, vaikka olosuhteet paranisivat myöhemmin.

Pyydä tarjouksia alueesi ammattilaisilta

Klikkaa tästä

Saat ensimmäiset tarjoukset jo keskimäärin tunnissa.

Kuusiaidan leikkuu kuuluu monien viheralan yritysten palveluvalikoimaan. Hyvillä työvälineillä varustautuneelta ammattilaiselta korkeammankin kuusiaidan leikkaaminen hoituu rivakasti ja turvallisesti. Sopivaa tekijää ja oman alueen hintatasoa kannattaa kartoittaa pyytämällä tarjous ainakin parilta toimijalta. Koti- tai mökkipihan aidanleikkuutyö kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Jos kuusiaita on ollut leikkaamatta muutaman vuoden, säännöllinen hoito kannattaa aloittaa pikimmiten. Pitkään hoitamatta ollut, risuuntunut aita ei yleensä ole pelastettavissa. Jos kuusta yrittää siistiä rankemmalla leikkauksella, se ei ala tuuheutua vaan kuolee pystyyn. Risuuntunut kuusiaita kannattaa yleensä uudistaa kerralla kokonaan: vanhojen puiden tilalle voi istuttaa joko taimia tai valmiiksi kasvatettua, siirrettävää kuusiaitaa.

Hoitamattoman ja ylikasvaneen kuusiaidan leikkaus

Kuusiaitaa on syytä huoltoleikata säännöllisesti, sillä pahasti hoitamattomaksi päässeen kuusiaidan tuuheuttaminen ja uudistaminen ei välttämättä enää hoidu alasleikkauksella. On mahdollista, että huonokuntoinen kuusiaita ei enää kestä leikkaustoimenpiteitä.

Jos kuusiaita on siis päässyt turhan villiksi, kannattaa aina pyytää ammattilaisen arvio toimenpiteistä. Näin pidetään huoli siitä, että aitaan kohdistuvat oikeat ja tarvittavat hoitotoimenpiteet.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi