nurmikon perustaminen

Ingressi

Uuden nurmikon perustaminen


nurmikon perustaminen ohjeet


Mitä maksaa uuden nurmikon perustaminen?

Nurmikon perustamisen hinta vaihtelee


Nurmikon vaihto, Espoo



Uuden nurmikon perustaminen
Nurmikon perustaminen savimaalle
Nurmikon perustaminen hinta
Nurmikon istutus yopakkanen
Hidaskasvuinen nurmikko
Nurmikon istutus huhtikuussa
Nurmikon perustaminen hiekkamaalle
Kuinka nopeasti nurmikko itää


-----

Nurmikon perustaminen savimaalle
Nurmikko vanhan nurmikon päälle
Nurmikon istutus yöpakkanen
Nurmikon perustaminen metsämaalle
Nurmikon täydennyskylvö
Kuinka nopeasti nurmikko itää
Nurmikon kylvö vanhan päälle
Uuden nurmikon tekeminen
Kuivan paikan nurmikko
Nurmikon perustaminen hiekkamaalle
Nurmikon perustaminen syksyllä
Viherrakentaja seos
Nurmikkojyrä hankkija
Nurmikon pohjatyöt hinta
Nurmikkojyrä Motonet
Voiko nurmikon siemeniä kylvää liikaa
Nurmikon kylvö itäminen
Nurmikko opas
Pihan tasoitus itse
Nurmikon jyrsin
Nurmikkolaji
Suodatinkangas nurmikon alle

Nurmikon perustaminen hinta


Hyvin perustettu nurmikko on kaunis ja kestävä

Lähes jokaisen suomalaisen asuintalon pihaa koristaa nurmikko. Nurmialueiden suosio perustuu pitkälti niiden monikäyttöisyyteen: nurmikolla voi pelata palloa, joogata, makoilla auringossa tai istuskella puutarhakeinussa. Viheriöivä nurmikko tuo hienosti esiin myös pihapiirin istutukset.

Huolella perustettu ja hyvin hoidettu nurmikko on kaunis ja voi kestää vuosikymmeniä. Tavallista kuitenkin on, että hoidetunkin nurmikon uusiminen tulee ajankohtaiseksi parinkymmenen vuoden iässä. Sammaloitunut, rikkaruohojen valtaama, auringon polttama, talvien karsima ja käytön kuluttama nurmikko ei enää vastaa käyttäjien toiveita. Olipa tarkoitus istuttaa nurmikko uuden talon pihalle tai uudistaa vanha nurmialue, perustustyön laatu on avainasemassa. Kauneuden ja kestävyyden lisäksi hyvin perustettu nurmikko vaatii jatkossa vähemmän hoitamista.

Työ alkaa maanmuokkauksella

Nurmikon perustamisen voi aloittaa, kun maa on sulanut. Vastarakennetun talon pihalla pohjamaata ei yleensä tarvitse kaivaa esiin, mutta uudistettaessa pohjaltaan huonokuntoista nurmikkoa pintamaa on syytä kuoria pois esimerkiksi kaivinkoneella. Humuspitoista pintamaata voi käyttää osana tulevaa kasvukerrosta, mutta silloin riskinä on rikkaruohojen mukana kulkeutuminen.

Liian tiivis pohjamaa läpäisee heikosti vettä ja heikentää nurmikon kasvuolosuhteita. Maaperä kaipaa yleensä kuohkeutusta sekä maalajin mukaista rakenteen parantamista. Savimaahan kannattaa sekoittaa 5–10 cm kerros karkeaa hiekkaa tai kuorihumusta, kun taas hiekkamaahan lisätään turvetta tai multaa. Pohjatöiden yhteydessä kannattaa poistaa myös häiritsevät kivet, savikokkareet tai juurakot. Nurmikon reuna-alueet voi pyöristää ja reunustaa esimerkiksi pihakivillä, mikä helpottaa hoitoa myöhemmin.

Seuraavaksi vuorossa on kuoppien ja painanteiden tasoitus, jottei nurmikolle muodostuisi vesilätäköitä. Yleensä nurmikon perustaminen onnistuu ilman salaojia, mutta hyvin savisessa maassa nekin voivat tulla tarpeeseen. Tasoituksen jälkeinen muotoilu on tarkkaa työtä. Pintavedet ohjataan kallistuksin poispäin rakennuksista ja kulkuväyliltä sekä nurmialueelta kohti ojaa. Mikäli pohjamaa on tiivistynyt työkoneiden alla, se kannattaa muokata uudelleen kuohkeaksi.

Kasvukerros on ravitsevaa multaa

Nurmikolle tarkoitettu rikkaruohoton irtomulta on helpoin tapa saada aikaan hyvä kasvukerros. Valmistuotteissa on huomioitu esimerkiksi kalkitus, lannoitus, happamuus, humuspitoisuus sekä vedenpidätyskyky. Nurmikko tarvitsee vähintään 20 cm paksun kasvukerroksen. Multa tiivistyy perustamistöissä noin 20 prosenttia, mikä on hyvä muistaa tilausmääriä laskiessa.

Kun pohjamaan päälle levitetty multa on tasoitettu, se tiivistetään jyräämällä. Tasoitus ja tiivistys tehdään ainakin kahdesti, jottei nurmikosta tulisi kuoppaista. Kasvukerros on riittävän tiivis, kun multaan ei jää selviä kengänjälkiä. Keväisin paras kylvöaika on yleensä toukokuussa, jolloin auringon lämmittämässä maaperässä on vielä luontaista kosteutta. Syyskylvö taas kannattaa ajoittaa elokuuhun, jolloin maa on lämmin, mutta yökostetutta on runsaasti.

Kastelu antaa hyvän alun

Nurmikonsiementen valintaan vaikuttavat kasvupaikan olosuhteet, kuten valoisuus, kosteus ja talvien ankaruus. Eri lajikkeet ovat parhaimmillaan erilaisissa ympäristöissä. Suomessa menestyvät esimerkiksi niittynurmikka, niukkaravinteisessa maassa viihtyvä punanata sekä nurmirölli, joka sopii niin kuiville kuin kosteillekin kasvupaikoille. Nurmikonsiemenet on jaoteltu kolmeen luokkaan. Ekstra-luokan siemenet ovat hintavampia mutta talvehtivat parhaiten ja kestävät kovaakin kulutusta. Kakkosluokan siemenet sietävät talvia paremmin kuin ykkösluokan seokset, joiden kulutuksenkestävyyskin riittää vain kotipihoille. Siementen menekki on arviolta 2,5–3 kiloa aarilla (10 m x 10 m).

Kylvön aikaan maan lämpötilan pitäisi olla vähintään 8 astetta. Istutusalue kannattaa kastella parina edeltävänä päivänä. Tyyni poutapäivä on kylvämiselle suotuisin, sillä kovalla tuulella siemeniä on vaikea levittää tasaisesti. Nurmikko on paras kylvää käsin ristikylvönä, eli kulkemalla alue sekä pysty- että vaakasuuntaan. Siemenet haravoidaan noin sentin syvyyteen, minkä jälkeen kylvöalue tiivistetään jyrällä, jottei pintamaa siemenineen huuhtoutuisi pois vesien mukana. Lopuksi alue kastellaan hyvin.

Nurmikko on alkuvaiheessa erittäin arka kuivuudelle. Siemenet itävät hyvin ja kasvavat nopeasti, kunhan riittävästä kastelusta pidetään huolta. Istutusalue kannattaa kastella jokaisena poutapäivänä – ja kerralla riittävän märäksi. Nurmikasvien juuret hakeutuvat kosteaan maahan: mikäli kosteutta on vain pintamullassa, nurmikosta tulee pintajuurinen eli pysyvästi kuivanarka. Kun nurmikko on hyvässä kasvussa, on aika vähentää kastelua. Tuore nurmikko leikataan ensimmäisen kerran, kun se on saavuttanut 8–10 cm korkeuden.







Tässä artikkelissa tutustut


Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä





Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Esillä medioissa

Kauppalehti
Mtv3
Etelä-Suomen Sanomat
Suomen Kiinteistölehti
Etuovi
Vuoden verkkokauppa