Nurmikon perustaminen

Lukuaika 4min

nurmikon perustaminen ohjeet

Kaunis ja hyvin hoidettu nurmialue kruunaa pihan kuin pihan. Tässä nurmikko oppaassa pääset tutustumaan nurmikon istutukseen ja kylvöön sekä esimerkkeihin nurmikon perustamiseen liittyvistä töistä.

Mitä maksaa uuden nurmikon perustaminen?

Nurmikon perustamisen hinta vaihtelee yleensä muutamasta sadasta eurosta, useampaan tuhanteen euroon. Hintaan vaikuttaa esimerkiksi alueen pinta-ala, tehtävien pohjatöiden laajuus, sekä valittu siemenseos ja nurmikkolaji. Parempi ja kestävämpi siemenseos on luonnollisesti kalliimpaa kuin heikompilaatuinen seos. Alla listatut nurmikon perustamiseen liittyvät työt ovat kaikki oikeita, Urakkamaailman kautta toteutuneita urakoita.


Hintaesimerkkejä


Mökkipihan kunnostus siirtonurmikon asennusta varten, Uusikaupunki

Toteutunut hinta: 851 €

Mökkipiha oli päässyt huonoon kuntoon ja koostui lähinnä vanhasta metsän pohjasta sekä huonokuntoisesta nurmikosta. Urakkamaailman käyttäjä halusi asentaa pihaan siirtonurmikon, jota varten pihaan piti tuoda täytemaata sekä pohjamaata. Lisäksi alueelta poistettiin kantoja ja siirrettiin muutamia kiviä. Lue lisää...


Nurmikkoalueen maantasaus, Helsinki

Toteutunut hinta: 1 116 €

Pihan nurmikkoalue oli epätasainen, sillä pihalta oli aiemmin kaivettu pois kantoja. Pihan tasoitus itse olisi ollut liian työlästä, joten Urakkamaailman käyttäjä tilasi ammattilaisen täyttämään kantojen jättämät montut maa-ainaksella. Uutta nurmikkoa tässä kohteessa ei istutettu, vaan tehtiin ainoastaan esityöt. Lue lisää...


Nurmikon uusiminen, Vantaa

Toteutunut hinta: 2 294 €

Paritalon pihalla Vantaalla haluttiin uusia huonokuntoinen nurmikko n. 250 m2 alueelta. Pihalla oli lisäksi jätemaata ja esimerkiksi salaojaremontin jäljeltä jäänyitä tiiliä, jotka vietiin pois. Lue lisää...


Nurmikon uusiminen, Helsinki

Toteutunut hinta: 3 165 €

Rivitalohuoneiston sisäpihan nurmikko uusittiin Helsingissä. Pinta-alaa oli n. 20 m2 ja edellistä maata kuorittiin n. 15 cm, jonka jälkeen tilalle tuotiin uutta maata. Pihan sijainnin vuoksi paikalle ei mahtunut esimerkiksi maansiirtokoneita. Lue lisää...


Hyvin perustettu nurmikko on kaunis ja kestävä

Lähes jokaisen suomalaisen asuintalon pihaa koristaa nurmikko. Nurmialueiden suosio perustuu pitkälti niiden monikäyttöisyyteen: nurmikolla voi pelata palloa, joogata, makoilla auringossa tai istuskella puutarhakeinussa. Viheriöivä nurmikko tuo hienosti esiin myös pihapiirin istutukset.

Huolella perustettu ja hyvin hoidettu nurmikko on kaunis ja voi kestää vuosikymmeniä. Tavallista kuitenkin on, että hoidetunkin nurmikon uusiminen tulee ajankohtaiseksi parinkymmenen vuoden iässä. Sammaloitunut, rikkaruohojen valtaama, auringon polttama, talvien karsima ja käytön kuluttama nurmikko ei enää vastaa käyttäjien toiveita. Olipa tarkoitus istuttaa nurmikko uuden talon pihalle tai uudistaa vanha nurmialue, perustustyön laatu on avainasemassa. Kauneuden ja kestävyyden lisäksi hyvin perustettu nurmikko vaatii jatkossa vähemmän hoitamista.

Löydä tekijä

Nurmityö alkaa maanmuokkauksella

Nurmikon perustamisen voi aloittaa, kun maa on sulanut. Vastarakennetun talon pihalla pohjamaata ei yleensä tarvitse kaivaa esiin, mutta uudistettaessa pohjaltaan huonokuntoista nurmikkoa pintamaa on syytä kuoria pois esimerkiksi kaivinkoneella. Humuspitoista pintamaata voi käyttää osana tulevaa kasvukerrosta, mutta silloin riskinä on rikkaruohojen mukana kulkeutuminen.

nurmikon perustaminen maatyöt

Liian tiivis pohjamaa läpäisee heikosti vettä ja heikentää nurmikon kasvuolosuhteita. Maaperä kaipaa yleensä kuohkeutusta sekä maalajin mukaista rakenteen parantamista. Savimaahan kannattaa sekoittaa 5–10 cm kerros karkeaa hiekkaa tai kuorihumusta, kun taas hiekkamaahan lisätään turvetta tai multaa. Pohjatöiden yhteydessä kannattaa poistaa myös häiritsevät kivet, savikokkareet tai juurakot. Nurmikon reuna-alueet voi pyöristää ja reunustaa esimerkiksi pihakivillä, mikä helpottaa hoitoa myöhemmin.

Seuraavaksi vuorossa on kuoppien ja painanteiden tasoitus, jottei nurmikolle muodostuisi vesilätäköitä. Yleensä nurmikon perustaminen onnistuu ilman salaojia, mutta hyvin savisessa maassa nekin voivat tulla tarpeeseen. Tasoituksen jälkeinen muotoilu on tarkkaa työtä. Pintavedet ohjataan kallistuksin poispäin rakennuksista ja kulkuväyliltä sekä nurmialueelta kohti ojaa. Mikäli pohjamaa on tiivistynyt työkoneiden alla, se kannattaa muokata uudelleen kuohkeaksi.

Kasvukerros on ravitsevaa multaa

Nurmikolle tarkoitettu rikkaruohoton irtomulta on helpoin tapa saada aikaan hyvä kasvukerros. Valmistuotteissa on huomioitu esimerkiksi kalkitus, lannoitus, happamuus, humuspitoisuus sekä vedenpidätyskyky. Nurmikko tarvitsee vähintään 20 cm paksun kasvukerroksen. Multa tiivistyy perustamistöissä noin 20 prosenttia, mikä on hyvä muistaa tilausmääriä laskiessa.

Kun pohjamaan päälle levitetty multa on tasoitettu, se tiivistetään jyräämällä. Tasoitus ja tiivistys tehdään ainakin kahdesti, jottei nurmikosta tulisi kuoppaista. Kasvukerros on riittävän tiivis, kun multaan ei jää selviä kengänjälkiä. Keväisin paras kylvöaika on yleensä toukokuussa, jolloin auringon lämmittämässä maaperässä on vielä luontaista kosteutta. Syyskylvö taas kannattaa ajoittaa elokuuhun, jolloin maa on lämmin, mutta yökostetutta on runsaasti.

Kastelu antaa hyvän alun

Nurmikonsiementen valintaan vaikuttavat kasvupaikan olosuhteet, kuten valoisuus, kosteus ja talvien ankaruus. Eri lajikkeet ovat parhaimmillaan erilaisissa ympäristöissä. Suomessa menestyvät esimerkiksi niittynurmikka, niukkaravinteisessa maassa viihtyvä punanata sekä nurmirölli, joka sopii niin kuiville kuin kosteillekin kasvupaikoille. Nurmikonsiemenet on jaoteltu kolmeen luokkaan. Ekstra-luokan siemenet ovat hintavampia mutta talvehtivat parhaiten ja kestävät kovaakin kulutusta. Kakkosluokan siemenet sietävät talvia paremmin kuin ykkösluokan seokset, joiden kulutuksenkestävyyskin riittää vain kotipihoille. Siementen menekki on arviolta 2,5–3 kiloa aarilla (10 m x 10 m).

nurmikon kastelu

Kylvön aikaan maan lämpötilan pitäisi olla vähintään 8 astetta. Istutusalue kannattaa kastella parina edeltävänä päivänä. Tyyni poutapäivä on kylvämiselle suotuisin, sillä kovalla tuulella siemeniä on vaikea levittää tasaisesti. Nurmikko on paras kylvää käsin ristikylvönä, eli kulkemalla alue sekä pysty- että vaakasuuntaan. Siemenet haravoidaan noin sentin syvyyteen, minkä jälkeen kylvöalue tiivistetään jyrällä, jottei pintamaa siemenineen huuhtoutuisi pois vesien mukana. Lopuksi alue kastellaan hyvin.

Nurmikko on alkuvaiheessa erittäin arka kuivuudelle. Siemenet itävät hyvin ja kasvavat nopeasti, kunhan riittävästä kastelusta pidetään huolta. Istutusalue kannattaa kastella jokaisena poutapäivänä – ja kerralla riittävän märäksi. Nurmikasvien juuret hakeutuvat kosteaan maahan: mikäli kosteutta on vain pintamullassa, nurmikosta tulee pintajuurinen eli pysyvästi kuivanarka. Kun nurmikko on hyvässä kasvussa, on aika vähentää kastelua. Tuore nurmikko leikataan ensimmäisen kerran, kun se on saavuttanut 8–10 cm korkeuden.

Nurmikon talvivaurioiden korjaus

Vaurioitunut nurmikko on hyvä paikata keväällä. Maan pintaa rikotaan niistä kohdista jotka kaipaavat paikkausta ja kohtaan levitetään kasvualustaa n. 1-2cm paksuudelta ja tasataan haravalla. Uudet siemenet tulee kylvää ja haravoida kevyesti uuteen pintamultaa.


Kaipaako nurmikkosi uudistamista? Alan ammattilaiset löydät helposti ja nopeasti Urakkamaailmasta.

Jätä ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.


Tässä artikkelissa:

  • Vinkit nurmikon perustamiseen
  • Hintaesimerkkejä
  • Nurmitöiden vaiheet


Miksi valita Urakkamaailma?

  • Ilmainen
  • Kilpailuttamalla saat huomattavaa säästöä
  • Näet urakoitsijoiden taustatiedot
  • Kirjallinen sopimus
  • Asiantunteva ja ystävällinen asiakaspalvelu on tukenanne koko remontin ajan


Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä


Lue lisää:

siirtonurmen asennus hinta

Siirtonurmen asennus

pihasuunnittelu hinta

Pihasuunnittelu hinta

Pihakivien asennus opas

Pihakivien asennus opas

Pergolan rakentaminen

Pergolan rakentaminen

Terassin rakentamisen hinta

Terassin rakentamisen hinta

Rakenna kasvihuone

Kasvihuoneen rakentaminen

Aidan rakentaminen

Aidan rakentamisen hinta

Siirtolapuutarhamökki

Siirtolapuutarhamökin remontti

pihavalaistus

Pihavalaistus

terassin öljyäminen

Terassin öljyäminen

kesäkeittiön rakentaminen

Kesäkeittiö

jätekatoksen rakentaminen

Jätekatoksen rakentaminen

ponttoonilaiturin asennus

Ponttoonilaiturin asennus

marjapensaiden leikkaus

Marjapensaiden leikkaus