Uusi kohde!

Kellarin piikkaus, Kokkola

3 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

FINLAN, Helsinki

12 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Rovaniemi

50 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Wc:n lattialämmitys, Tampere

4 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

TL Craft Oy, Paimio

14 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Piha-aitojen uusiminen, Espoo

4 tuntia sitten

×
Päivitetty 06.10.2023

Puukatos - Katso helpot ohjeet ja vinkit puukatoksen rakentamiseen

puukatos

Puukatos tuo helpotusta polttopuiden säilytykseen. Katos antaa suojaa sateelta, lumelta ja auringolta sekä helpottaa puiden pinoamista.

Polttopuukatos koostuu korotetusta pohjasta, peittävästä katosta ja avoimista sivuosista. Oikeaoppisesti valmistettu puukatos on ilmava, mikä varmistaa polttopuiden säilymisen katoksen alla kuivina pitkiäkin aikoja. Kuivat puut syttyvät helposti ja lämmittävät kodin nopeasti.


Löydä tekijä puukatoksen rakentamiseen

Pyydä tarjouksia

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.


Polttopuukatoksen sijoittamisessa pihapiiriin tulee huomioida palomääräykset ja turvaetäisyydet. Katoksen tulee sijaita riittävän kaukana asuinrakennuksista eikä puita saa varastoida autotalliin tai räystään suojaan. Polttopuiden säilytyksen turvaetäisyys rakennuslain mukaan on kahdeksan metriä asuinrakennuksesta. Mikäli tontilla ei ole tilaa riittävälle turvaetäisyydelle, säilytyspaikka tulee rakentaa paloturvalliseksi. Tarvittaessa oikeanlaisen sijoituksen puukatokselle voi varmistaa paikkakunnan palotarkastajalta ja omalta vakuutusyhtiötä.

Pieni puukatos ei vaadi rakennuslupaa, mutta mikäli sen koko kasvaa laajennuksen myötä suurikokoisemmaksi katokseksi, lupa-asiat tulee selvittää paikalliselta viranomaiselta.

Polttopuukatoksia voi rakentaa helposti itse tai ostaa valmiin katoksen kotiin toimitettuna. Halkokatoksia löytyy monessa eri materiaalissa ja koossa, kuten puu-, teräs- ja alumiinikatoksena. Osa suojakatoksista ovat kevyempirakenteisia kuin toiset, joten on hyvä miettiä, minkä tyyppinen katos sopii omiin käyttötarpeisiin parhaiten.

Tässä artikkelissa esittelemme kaksi erilaista tapaa valmistaa puukatos helposti, sekä kerromme mitä halkoliiterin rakentamisessa on hyvä ottaa ennalta huomioon.

Puukatoksen rakentaminen

Tee-se-itse puukatoksen pystyy rakentamaan helposti itse, mikäli löytyy aikaisempaa kokemusta puiden sahaamisesta ja naulaamisesta. Työkaluiksi tarvitaan ainoastaan saha, mitta, vasara, ruuvimeisseli sekä vatupassi. Polttopuukatoksen voi rakentaa helposti esimerkiksi ylimääräiseksi jääneistä puulaudoista.

Mikäli polttopuukatoksen sijoittaa pihapiiriin ilman seinätukea, perustuksien tulee olla tukevat. Puukatoksen perustukset on hyvä tehdä betonisista pihalaatoista ja lecaharkoista. Jos puukatoksen haluaa saada valmiiksi yhden päivän aikana, puutavara on hyvä sahata valmiiksi jo edellisenä päivänä.


Aloita onnistunut remontti

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Löydä luotettava tekijä

Puukatoksen rakentamisen vaiheet

Puukatoksen rakentaminen kannattaa aloittaa betonilaattojen asentamisella katoksen kulmiin. Varmista, että laattojen alla ei ole pehmeää maa-ainesta ja alue kestää katoksen painon. Laattojen päälle asetetaan pilariharkot ja bitumihuopaa estämään maasta nouseva kosteus. Tarkista vatupassin avulla, että pihalaatat tai harkot ovat samassa tasossa.

Seuraavaksi puutavarasta katkaistaan sopivan mittaiset palat katosta varten. Sivuseiniin on hyvä laittaa vinotuet. Varmista, että katto-osaan tulee riittävästi lautamateriaalia suojaamaan puita tippuvalta vedeltä. Katon voi halutessaan rakentaa täysin vesitiiviiksi. Puukatoksen kokoaminen on hyvä aloittaa sivuseinien rakentamisella. Sen jälkeen kiinnitetään vaakatolpat ja viimeiseksi rakennetaan katto.

Puukatoksen voi rakentaa myös kuormalavan päälle. Tällöin pohjana toimii lava, jonka päälle rakennetaan katos. Liikuteltavassa versiossa takaseinäksi voi rakentaa ristikkäiset laudat vakauden säilyttämiseksi. Puuosien rakentamisen jälkeen levitetään kattohuopa ja katoksen voi maalata yleisilmeeseen sopivalla värillä.

Mikäli valmista polttopuukatosta halutaan laajentaa myöhemmässä vaiheessa pituus-, leveys- tai korkeussuunnassa, perustuslaattoja ja -harkkoja lisäämällä voidaan varmistaa katoksen pysyminen vakaana ja turvallisena.

Puukatoksen pystyttäminen itse vai ammattilaisen toimesta?

Vaikka puukatos on suhteellisen helppo rakennelma itse toteutettavaksi, vaatii se kuitenkin rakentamisen perustaitoja sekä tarkkaa suunnittelua.

Ammattilaisen palkkaaminen työhön voi auttaa säästämään aikaa ja vaivaa, sekä takaa kauniin ja kestävän lopputuloksen. Urakkamaailmasta tavoitat nopeasti alueesi luotettavat ammattilaiset. Jättämällä remontti-ilmoituksen, saat ensimmäiset tarjoukset keskimäärin jo muutamassa tunnissa. Lisäksi solmimalla sopimuksen Urakkamaailmassa, turvaa rakennusprojektiasi Urakkamaailman remonttiturva.

puukatoksen rakentaminen

Valmis puukatos

Valmiita puukatoksia voi ostaa esimerkiksi rautakaupoista tai paikallisilta yrityksiltä. Valmiiden katosten hinnat liikkuvat sadan ja yli tuhannen euron välillä. Valitessa sopivaa polttopuukatosta omalle pihalle, kannattaa vertailla materiaaleja, kokoa ja ulkonäköä. Valmis puukatos on helppo ja vaivaton hankinta.

Puuliiteri

Puuliiteri tai pihavaja on suurempi ulkorakennus piha-alueella, missä voidaan säilyttää klapien lisäksi työvälineitä sekä muita pihatarvikkeita.

Pieni liiteri ei yleensä vaadi rakennuslupaa, mutta toimenpidelupa tai rakennusilmoitus kuntaan sekä ilmoitus naapureille voidaan vaatia. Tarkista oman kuntasi lupa-asiat ennen puuliiterin rakentamista rakennuslupaviranomaiselta.

Puuliiterin rakentaminen on isompi projekti kuin puukatoksen nikkarointi. Se vaatii enemmän osaamista, työvälineitä ja suunnittelua, mahdollisesti myös pohjapiirustuksen valmistelun ennen työhön ryhtymistä. Kunta voi antaa myös tietynlaisia määräyksiä tulevan piharakennuksen suhteen, kuten värisävyn, kattokaltevuuden ja katemateriaalin.

Puuliitereitä on mahdollista ostaa myös pakettina. Tällöin pystytyksestä tulee helpompaa ja nopeampaa. Valmiiden puuliitereiden hinnat vaihtelevat materiaalin, koon ja paketin mukaan.

Puukatoksen tai liiterin viimeistelyssä kannattaa ottaa huomioon, että puu voi kieroutua tai halkeilla ajan saatossa. Pintakäsittely pidentää puutuotteen käyttöikää ja hyvin hoidettu katos kestää vuosikymmeniä.

Mistä luotettava tekijä remonttiin?

Jätä remontti-ilmoitus

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi