Uusi kohde!

Wc remontti, Tuusula

5 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Tinko Finland Oy, Helsinki

8 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Turku

3 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Kylpyhuoneen laatoitus, Salo

6 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Luosiivous, Haukipudas

10 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Asbestin purku, Klaukkala

6 tuntia sitten

×
Päivitetty 15.12.2023

Hirsirakentaminen - Hirsitalon rakentamisen työvaiheet

Perinteinen hirsirakentaminen on lähivuosina kasvattanut suosiotaan. Hyvin rakennettu hirsitalo on energiatehokas ja ympäristöystävällinen valinta.

Tästä artikkelista löydät kattavan tietopaketin hirsirakentamisesta sekä hintaesimerkkejä hirsirakennuksiin liittyvistä urakoista.


Hirsitalon rakentaminen

Kuten talon rakentamisessa yleensä, myös hirsirakentamisessa urakka alkaa tontin etsinnällä, tarkan rakennussuunnitelman luomisella sekä rakennusluvan hakemisella. Hirsitalon rakentaminen on laajamittainen projekti, joka vaatii onnistuakseen tiimin osaavia hirsirakentamisen ammattilaisia sekä kokeneen työnjohtajan, joka valvoo työn edistymistä koko projektin ajan.

Aloita unelmakotisi rakentaminen!

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä rakennusprojektiin.

Hirsitalo voidaan nykyään helposti rakennuttaa avaimet käteen- periaatteella samaan tapaan kuin muutkin omakotitalot ja yhä useampi hirsikodista haaveileva päätyykin tähän ratkaisuun.

Tontin ominaisuudet vaikuttavat siihen, millainen talo tontille on mahdollista rakentaa. Kohteessa onkin hyvä teettää maaperätutkimus mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta osataan valita kohteeseen parhaiten sopivat materiaalit ja tekniikat. Varsinaisia rajoituksia siihen millaiselle tontille hirsitalo voidaan rakentaa ei ole, mutta kaavassa olevat mahdolliset rajoitukset voivat vaikuttaa esimerkiksi hirsityypin valintaan.


Hintaesimerkki 1: Pyöröhirsimökin ulkomaalaus, Heinola

Toteutunut hinta: 3 000 €

Vuonna 1989 rakennetun pyöröhirsimökin julkisivu maalattiin aiemmasta tummanharmaasta tummansiniseksi. Yksikerroksisessa mökissä oli maalattavaa pinta-alaa yhteensä n. 45 m2. Lue lisää...


Kuinka kauan hirsitalon rakentaminen kestää?

Kokonaisuudessaan hirsitalon rakentamiseen menee keskimäärin noin 12 kuukautta. Kesto riippuu siitä kuinka iso ja teknisesti vaativa talo halutaan rakentaa, sekä se millaisia materiaaleja ja tekniikoita rakentamisessa käytetään.

Isoissa projekteissa aikataulut ovat riippuvaisia monista eri työvaiheista ja yksikin myöhästynyt työvaihe voi aiheuttaa pitkiäkin viivästyksiä urakkaan. Hyvin tehty rakennussuunnitelma auttaa pysymään sovitussa aikataulussa, sekä reagoimaan mahdollisiin viivästyksiin.

Hirsityypit

Pyöröhirsi

Kun ajatellaan hirsitaloa, useimmiten tulee mieleen juurikin pyöröhirsistä tehty rakennus. Pyöröhirsi on siis ehkäpä perinteisin hirsivaihtoehto, ja se soveltuu hyvin varsinkin loma-asuntojen rakentamiseen ja luonnon keskelle.

Pyöröhirren etuna voidaan pitää sitä, että se on hinnaltaan suhteellisen edullinen ja sen massiivisuus mahdollistaa järeidenkin seinärakenteiden rakentamisen. Materiaalin heikkoutena taas on sen taipumus halkeilla ajoittain voimakkaastikin.

pyöröhirsitalon rakentaminen

Lamellihirsi

Lamellihirsi liimataan kahdesta tai useammasta puisesta lamellista. Liimaus minimoi hirsien halkeilua ja vääntymistä ja sydänpuu asettuu suurimmilta osin hirren pintaan. Lamellihirrellä voidaan varmistaa vankka, tasainen ja energiatehokas seinärakenne.

Pelkkahirsi

Pelkkahirrellä tarkoitetaan tasasivuiseksi muotoiltua hirttä, joka sopii hyvin niin asuin- kuin lomarakennuksiinkin tai esimerkiksi saunan tai aitan rakennusmateriaaliksi. Pelkkahirrellä saadaan aikaan tasaisempi seinäpinta kuin pyöröhirrellä ja sillä on pienempi todennäköisyys halkeiluun.

Pystyhirsirakentaminen

Hirsitalo voidaan toteuttaa myös pystyhirrestä, jolloin rakenteen etuna on sen painumattomuus sekä vääntymättömyys. Pystyhirsi on myös tavallista nopeampi pystyttää, koska pystytysvaiheessa painumisvaroja ei ole tarpeen huomioida. Pystyhirsirunko voidaan lisäksi rakentaa ilman nostureita ja se on usein muita hirsirakenteita edullisempi.


Hintaesimerkki 2: Hirsitalon LVISA suunnittelu ja urakointi, Raisio

Toteutunut hinta: 3 530 €

Uuteen Kontio Hill House 124 hirsitaloon tehtiin LVI-, sähkö- ja IV-suunnittelu sekä toteutus. Rakennuksen lämmitysmuotona toimi ilmavesilämpöpumppu sekä vesikiertoinen lattialämmitys. Lue lisää...


Rakennustyön vaiheet

Hirsitalon rakentaminen koostuu seuraavista työvaiheista:

Maanrakennustyöt

Maanrakennustyöt pitävät sisällään muun muassa tontin muokkauksen sekä perustusten teon. Tonttia muokatessa maata kaivetaan, louhitaan j a tasataan, jotta varmistutaan siitä, että talo saa tasaisen perustan.

Löydä luotettava rakennusalan ammattilainen

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Hirsirungon, vesikaton, ikkunoiden ja ovien asennus

Talo alkaa muodostua kun päästään pystyttämään ensimmäisiä varsinaisia rakenteita rungon, vesikaton, ikkunoiden ja ovien muodossa. Rakenteet voidaan joko tehdä alusta asti itse tai hankkia valmiina elementteinä.

Ulkoverhouksen teko

Kun runko on pystyssä, tehdään talolle ulkoverhous, joka antaa julkisivulle viimeistellyn lopputuloksen.

Vesikatteen asennus

Vesikaton päälle asennetaan seuraavaksi vesikate, joka nykyään tehdään useimmiten teräksestä. Muita vesikate vaihtoehtoja ovat esimerkiksi huopakatto tai tiilikatto.

Sisätyöt

Kun talon ulkoiset rakenteet on saatu valmiiksi, siirrytään sisätilojen rakentamiseen. Tässä vaiheessa tehdään muun muassa lattiat, asennetaan seinämateriaalit, rakennetaan mahdolliset portaat ja tasanteet sekä väliseinät.

Talotekniikka ja kiintokalusteet

Ennen talon käyttöönottoa, koti tarvitsee vielä sähköasennukset, lämmitysjärjestelmän asennukset sekä erilaisten kodinkoneiden ja muiden kiinteiden kalusteiden, kuten keittiösaarekkeiden asennukset. Kun kaikki on tehty, tekee remontin valvoja vielä loppukatselmuksen, jossa määritetään onko talo asumiskelpoinen.

hirsirakentaminen

Hirsitalon perustusten teko ei juurikaan eroa muista talotyypeistä, mutta hirsirungon asentaminen poikkeaa siinä, että hirsien asentamisessa tulee olla erityisen huolellinen. Hirret asennetaan koneellisesti tarkasti merkityssä järjestyksessä ja niiden asentaminen ei onnistu huonoissa sääolosuhteissa.

Siistin ja kestävän lopputuloksen varmistamiseksi hirsiä asentaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, jotta niiden pintaan ei pääse syntymään vaurioita. Rungon pystyttäminen itsessään on suhteellisen nopea työvaihe. Parhaimmillaan runko voidaan saada pystyyn jopa päivässä.


Hintaesimerkki 3: Hirsisen kesämökin purku, Asikkala

Toteutunut hinta: 20 500 € (työn osuus 6 200 €)

1,5 kerroksinen hirsirakennus, jonka pohjapinta oli 8 x 10m + katollinen veranta 3 x 4 m, purettiin. Rakennuksen alakerta oli hirsirakenteinen ja yläkerta lautarakenteinen. Pinta-alaa rakennuksella oli 136 m2. Rakennuksessa ei ollut vesiputkistoa eikä wc:tä. Rakennus haluttiin purkaa, jotta tilalle saatiin rakennettua uusi talviasuttava loma-asunto. Lue lisää...


Hirsitalon ekologisuus ja energiatehokkuus

Ammattimaisesti rakennettu ja hyvin huollettu hirsitalo on kestävä asumisratkaisu ja Suomesta löytyykin jopa useita satoja vuosia vanhoja hirsitaloja. Hirsitalon elinkaarenaikainen hiilijalanjälki on muita puutaloja pienempi, joten hirsirakennuksen rakentaminen on vastuullinen valinta.

Tavoita alueesi ammattilaiset helposti ja nopeasti

Pyydä tarjouksia

Saat ensimmäiset tarjoukset keskimäärin jo tunnissa.

Puu on uusiutuva luonnonvara ja silloin kun rakennusmateriaaliksi vielä valitaan sertifioutu puu, voidaan tukea rakentamisen kestävää kehitystä.

Mitä tiiviimmin hirsitalo on eristetty, sitä energiatehokkaampi rakennus on. Ikkunoiden valinnalla on suuri merkitys talon lämmöneristykseen. Ikkunan valintaan kannattaa siis kiinnittää rakennusvaiheessa erityishuomiota.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi