Uusi kohde!

Pihavalaistusten ja sähköauton latauspis..., Espoo

1 minuutti sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Desiderata Oy, Espoo

45 minuuttia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Salo

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Sähköjä terassille ja varastoon, Espoo

18 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Mansen raksa, Tampere

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Parketin asennus, Oulu

31 minuuttia sitten

×
Päivitetty 29.05.2024

Talon perustukset tulee suunnitella huolella - Virheet perustuksissa voivat käydä myöhemmin kalliiksi

Tässä artikkelissa:

- Tietoa talon perustuksista
- Perustustyyppejä
- Hintaesimerkkejä perustustöistä
- Tietoa tuulettuvan alapohjan hyödyistä


Jokaisesta rakennuksesta löytyy perustukset. Kuten nimikin jo kertoo, ne antavat rakennukselle perustuksen, joiden varassa rakennus seisoo. Kyseessä on siis yksi tärkeimmistä rakennusvaiheista.

Perustukset ovat rakentamisen ensimmäinen vaihe

Kun tontilla on tehty tarvittavat työt ja itse talon rakentaminen ollaan valmiita aloittamaan, ovat perustukset ensimmäinen työvaihe. Vaikka tämän rakennusvaiheen kustannukset eivät ole koko rakennusprojektissa yleensä kuin noin kymmenesosan, on kyseessä kriittinen vaihe, jonka aikana tehdyt mahdolliset virheet voivat aiheuttaa suuriakin kuluja. Perustuksia on nimittäin hankalaa ja kallista jälkikäteen korjata esimerkiksi silloin, jos rakennus alkaa huonosti tehtyjen perustusten vuoksi vajota maaperään.

Perustusten tekemiseen kuuluu useita työvaiheita, jotka on hyvä suunnitella etukäteen. Suunnitelmat kannattaa aloittaa jo tonttia hankkiessa jotta toteutus on toimiva ja takaa uudelle kodille pitkän iän. Ota suunnitteluun siis mukaan ammattitaitoinen perustussuunnittelija ja teetä perustustyöt niihin erikoistuneella yrityksellä.


HINTAESIMERKKI 1:

Maansiirto ja perustukset, Mäntsälä

Vanhan mökin purkamisen jäljiltä tehtiin maansiirtotöitä ja uudelle mökille perustukset. Lue lisää...

Toteutunut hinta: 12 680 €


Maaperätutkimus

Ennen perustusten aloittamista, tulee tehdä maaperätutkimus, jotta voidaan arvioida millainen perustus kyseiselle alueelle on syytä valita. Tutkimuksen pohjalta tehdään myös päätökset esimerkiksi anturaleveyden ja raudoituksen tarpeen suhteen.

Maaperätutkija suorittaa maaperätutkimuksen, kun taas perustussuunnittelija tekee tutkimuksen pohjalta suunnitelmat valittavan perustuksen suhteen.

Perustustyyppejä

Yleisimmin talon perustukset tehdään joko harkoista tai valubetonista. Käytettävä perustustyyppi riippuu maaperästä, rakennustyypistä sekä tontin korkeuseroista.

Paaluperustus

Tätä perustustyyppiä käytetään useimmiten heikolle pohjalle rakentaessa. Paaluperustuksissa maahan kaivetaan tai lyödään paaluja, jotka on valmistettu yleensä joko puusta, betonista tai teräksestä.

Sokkeliperustus

Sokkeliperustus voidaan tehdä joko anturalla tai ilman. Jos perustukset tehdään ilman anturaa, maaperän tulee olla kestävä. Sokkeli muurataan harkoista tai tehdään betonista paikallavaluna.

Pilariperustus

Pilariperustus ei ole nykyään kovinkaan yleinen perustustapa, mutta se sopii kuitenkin hyvin esimerkiksi kesämökkien tai piharakennusten perustamiseen. Tätä tapaa suosii moni, joka rakentaa omatoimisesti kevyempiä rakennelmia.


HINTAESIMERKKI 2:

Kahden autotallin pohjien ja perustusten teko, Pori

Autotalleihin tehtiin pohjat ja perustukset, sekä valettiin lattiat. Kohteen koko oli n. 80m2. Lue lisää...

Toteutunut hinta: 13 850 €


Mikä on tuulettuva alapohja?

Tuulettuvalla alapohjalla tarkoitetaan tilaa, joka jätetään maan ja lattiarakenteen välille. Tuulettuvaa alapohjaa kutsutaan monesti myös nimellä “rossipohja" tai "ryömintätila". Pohjan tuuletuksesta huolehtii sokkeliin tehtävä tuuletusaukko.

Tila on tärkeä varsinkin alueilla, jotka ovat radonherkkiä. Lisäksi tilaan voidaan sijoittaa joitakin taloteknillisiä asennuksia. Hyvin tuulettuva alapohja vähentää kosteusvaurioiden riskiä ja se on jo pitkään rakentamisessa käytetty alapohjaratkaisu.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi