Pihasaunan rakentaminen - huomioi nämä seikat!

pihasaunan rakentaminen


Haaveiletko pihasaunan rakentamisesta? Tässä artikkelissa listaamme asioita, jotka tulee huomioida saunaa suunnitellessa, jotta lopputuloksena on unelmiesi sauna.

Mistä pihasaunan rakentamisen hinta muodostuu?

Pihasaunan hinnat voivat vaihdelle suuresti riippuen siitä mitä tilalta halutaan. Riittääkö pieni ja kompakti vain saunomiseen tarkoitettu rakennus, vai onko tarkoitus rakentaa isommalle porukalle tarkoitettu ajanviettopaikka, jossa on esimerkiksi lisähuoneita tai tilaa yöpymiselle?


Lisäksi saunan kalusteet, kuten lauteet ja kiuas määrittävät lopullista hintaa. Halutaanko tilaan yksinkertaista vai kenties hieman näyttävämpää ja erikoisempaa sisustusta tai tarvitseeko isolle porukalle suunniteltu tila huomattavasti kookkaamman kiukaan?


Rakentamiseen kuuluu useita työvaiheita, kuten maatyöt, asennukset sekä viimeistelytyöt, jotka kaikki tulee huomioida ja suunnitella etukäteen, jotta budjetista muodostuu selkeä kuva. Lisäksi saattaa olla tarpeen tehdä vaikkapa sähkö- tai vesitöitä, jotka luonnollisesti kasvattavat kokonaiskustannuksia.


Kilpailuta pihasaunan rakentaminen


Kokosimme esimerkkejä erilaisista pihasaunoihin liittyvistä, jo toteutuneista urakoista, tutustu niihin alla:

Saunamökin kuultomaalaus, Somero

Toteutunut hinta: 500€

15m2 kokoisen saunamökin hirsiseinät kuultomaalattiin. Lisäksi urakkaan kuului myös 10m2 kokoinen terassi.

Tutustu remonttiin tarkemmin

Sähkötyö saunamökkiin, Somero

Toteutunut hinta: 1570€

Somerolla sijaitsevaan uuteen pihasaunaan tehtiin pieniä sähkötöitä, kuten valojen ja lämpöpattereiden asennuksia. Lisäksi oli urakoitsijan vastuulla tehdä kytkentäpyyntö sähköyhtiölle.

Tutustu remonttiin tarkemmin

Saunan portaat rannalle, Parainen

Toteutunut hinta: 4000€

Saunalta rantaan johtava tralli purettiin ja tilalle tehtiin kokonaan uusi. Pituutta rakenteelle kertyi 40m.

Tutustu remonttiin tarkemmin

Hirsisaunan kokoaminen, Salo

Toteutunut hinta: 5499€

Kohteessa oltiin jo tehty peruspilarit ja hirsisaunan puuosat koottiin höylähirrestä. Lisäksi tehtiin huopakatto, asennettiin ovet ja ikkunat sekä muurattiin sisätiiliseinät ja savupiippu.

Tutustu remonttiin tarkemmin

Pihasaunaan uusi katto, Hämeenlinna

Toteutunut hinta: 7400€

Hämeenlinnalaiseen pihasaunaan asennettiin uusi peltikatto. Pinta-alaa katolla oli 40m2 ja rakennus oli päässyt jo vaikuttavaan 150 vuoden ikään.

Tutustu remonttiin tarkemminOta ensimmäinen askel kohti omaa pihasaunaa kilpailuttamalla tekijä Urakkamaailmassa!


Ilmoituksen jättäminen on aina ilmaista eikä sido remontin tilaamiseen


Jätä remontti-ilmoitus tästä


Pihasaunan rakentamisen työvaiheita

Kun suunnitelmat on saatu valmiiksi, on rakentamisen ensimmäinen vaihe aina pohjatyöt. Maa tulee tasoittaa hyvin ja saunalle on tärkeää tehdä kestävät perustukset, jotta ongelmilta vältytään tulevaisuudessa. Huonoille perustuksille rakentaessa on riski esimerkiksi rakennuksen vajoamiselle. Rakennuksen sijainti tulee miettiä tarkkaan etukäteen, jotta vältytään ylimääräisiltä maatöiltä.


Huomioithan, että pihasaunan rakentaminen vaatii aina rakennusluvan. Ota siis paikkakuntasi rakennusviranomaisilta selvää lupa-asioista ennen rakentamisen aloittamista.


Kun perustukset on valettu, on aika pystyttää itse sauna. Pihasauna voidaan tehdä mittatilauksena täysin omien toiveiden mukaan tai siihen voidaan valita jo valmiiksi suunniteltu paketti. Jos rakennetaan alusta asti itse, sisältää tämä vaihe luonnollisesti enemmän työvaiheita kuin jos sauna pystytetään jo valmiista elementeistä.


Rungon, seinien ja katon pystytyksen jälkeen saunaan asennetaan sen kalusteet, kuten kiuas ja lauteet. Erilaisia muotoja, puulajeja tai pintakäsittelyaineita hyödyntämällä tilaan saadaan luotua haluttua tunnelmaa. Esimerkiksi tummat sävyt ovat tällä hetkellä suosittuja niin sisä - kuin ulkotiloissakin. Lauteet eivät myöskään ole ainoa vaihtoehto vaan niiden tilalle voidaan laittaa vaikkapa puiset nojatuolit tai penkit. Lämpökäsitelty puu on myös kovassa suosiossa, sillä se jättää kauniin pinnan ja lisää lauteiden kestävyyttä. Tutustu lisää saunojen lautojen hintoihin tästä.


pihasaunan kiuas ja lauteet


Kiuasta valittaessa tulee vastaan päätös siitä, halutaanko sähkö- vai puukiuas. Puukiuas luo aina omanlaisen tunnelmansa ja lisää pihasaunan viihtyisyyttä tuomalla elävän tulen elementin tilaan. Sähkökiuas taas on vaivattomampi vaihtoehto, joka voi erityisesti pienemmissä tiloissa täyttää paremmin tilavaatimukset. Kiukaissa on toki paljon eroavaisuuksia eri valmistajien välillä, joihin on hyvä tutustua etukäteen.


Ammattilainen osaa parhaiten neuvoa rakentamisen eri vaiheissa ja takaa sen, että pihasaunan rakentaminen sujuu ongelmitta. Jos siis pihasi odottaa vielä omaa saunaansa- kilpailuta urakoitsija Urakkamaailmassa ja löydä luotettava tekijä!Aloita urakka