Saunan rakentaminen - tärkeimmät työvaiheet

saunan rakentaminen

Lukuaika 3min


Listasimme tähän artikkeliin saunan rakentamisen työvaiheita. Olitpa sitten rakentamassa pientä pihasaunaa tai isompaa saunaosastoa, löydät tästä vinkkejä urakkaasi!

Vanhan saunan purkaminen ja perustusten tarkastaminen

Jos olet korvaamassa vanhaa saunaa, tulee edelliset rakenteet ensin purkaa. Silloin kun rakenteita jätetään paikoilleen osaksi uutta rakennusta, täytyy varmistaa, että niihin ei ole päässyt syntymään esimerkiksi kosteusvaurioita. On tärkeää, että eristeet ovat kunnossa ja että rakenteissa on tarvittavat tuuletusraot.

Seinän ja katon koolaus

Oikein tehty koolaus varmistaa, että ilma kiertää hyvin saunan rungon ja pintaverhouksen välissä. Koolaus tehdään saunan paneloinnin yhteydessä joko pysty- tai ristikoolauksena ja materiaalina käytetään usein joko mäntyä tai kuusta. Kattokoolaus pitää huolen siitä, että ilma kiertää höyrynsulun ja kattopaneelien välillä. Se kiinnitetään rungon koolaukseen ja toimii myös kattopaneelien naulausalustana.


Koolausta tehdessä on tärkeää pitää huolta siitä, että höyrynsulkua ei puhkaista. Höyrynsulkua on nimittäin lähes mahdotonta tiivistää myöhemmässä vaiheessa.


Huom! Höyrynsulkuna saunassa tulee käyttää alumiinifoliota, sillä se on ainoa materiaali, joka kestää saunan kuumuutta.

Löydä tekijä remontillesi

Ilmanvaihto

Toimiva ilmanvaihto takaa mukavat löylyt sekä pitää huolen siitä, että liika kosteus poistuu tilasta. Saunassa tuleekin olla sekä tulo- että poistoilmanvaihto. Saunaan on mahdollista asentaa myös kuivatusventtiili, jonka virkaa vanhoissa saunoissa on ajanut niin sanottu räppänä eli tuuletusaukko. Kuivatusventtiilin tarkoituksena on kuivattaa ja tuulettaa saunaa, saunomisen ja lämmittämisen aikana venttiili pidetään suljettuna.


saunan tuuletusaukon rakentaminen

Tiivistäminen

Saunaan tulee muistaa asentaa kunnolliset tiivisteet. Tämä on erityisen tärkeää silloin kun sauna rakennetaan muun asuinrakennuksen yhteyteen, sillä tiivisteet estävät kosteuden leviämistä muualle taloon.

Eristäminen

Jotta lämpö ei mene harakoille, tulee saunaan rakentaa toimiva lämpöeristys. Lämpöeristyksen tulisi yleisesti olla katossa n. 20cm ja seinissä n. 10cm. Riittävä eristys on erityisen tärkeä silloin, kun saunaa aiotaan käyttää myös talvisaikaan.

Hyvin eristetty sauna lämpiää nopeammin!

Saunan sisustaminen

Kun perusteet on saatu rakennettua, saunaa voidaan alkaa sisustaa. Sisustuksessa tärkeimpinä tulee huomioida valaistus, lauteet ja kiuas.


saunan sisustaminen


Valaistus

Pelkkä ikkunasta tuleva valo ei riitä valaisemaan tilaa tarpeeksi, joten jonkinlainen valaistus on syytä asentaa. Kohdistetut LED-valot ovat suosittuja, sillä niillä saadaan helposti aikaan tunnelmallinen, himmeä valaistus. Myös lasioven asennus on oiva keino tuoda tilaan lisää valoa.

Lauteet

Lauteet voidaan joko rakentaa itse tai ostaa valmiina. Lauteet on hyvä asentaa niin, että alin laude on kiukaan kivitason tasalla, jotta vältytään jalkojen palelemiselta. Koneellisella ilmanvaihdolla varustellussa saunassa alaosasta tapahtuva poisto kuitenkin tasoittaa lämpötilajakaumaa, jolloin tällä ei ole yhtä suurta merkitystä. Ylälaude sijoitetaan yleisesti n. 110-115 cm etäisyydelle katosta ja ylä-ja alalauteen laudetason väli on useimmiten n. 42-45 cm. Yleisin käytetty laudelauta koko on 28x95 mm.

Kiuas

Kiukaan valinnassa ensimmäisenä tulee miettiä, halutaanko asentaa puu- vai sähkölämmitteinen kiuas. Lisää kiukaiden asennuksesta pääset lukemaan täältä.

Puulämmitteistä kiuasta asentaessa tulee ottaa yhteys palotarkastajaan tai nuohoojaan. Vasta kun tarkastaja on hyväksynyt kiukaan, voidaan se ottaa käyttöön.

Mitä saunan rakentaminen maksaa?

Rakentamisen hintaan vaikuttaa muun muassa:


  • Saunan koko
  • Valitut materiaalit
  • Kiukaan valinta
  • Remontoidaanko vanhaa vai rakennetaanko kokonaan uutta?


Hintaesimerkki:

Helsinkiläisen kerrostaloasuntoon rakennettiin uusi kylpyhuone, sauna ja kodinhoitohuone. Urakan hinnaksi muodostui 21 278,00 €.


Lue lisää remontista tästä.



Saunaa rakentamassa?

Kilpailuta rakennusalan ammattilainen Urakkamaailmassa!

Jätä ilmainen remontti-ilmoitus