Uusi kohde!

Sähkösuunnitelma, kesämökin sähköjen uus..., Kärrby

32 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Sulkanen.fi Oy, Vantaa

1 tunti sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Rovaniemi

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Talon ulkomaalaus, Hämeenlinna

35 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Pintataikurit, Lohja

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Muuttosiivous, Vantaa

53 minuuttia sitten

×
Päivitetty 01.12.2023

Saunan rakentaminen

Listasimme tähän artikkeliin saunan rakentamisen työvaiheita. Olitpa sitten rakentamassa pientä pihasaunaa tai isompaa saunaosastoa, löydät tästä vinkkejä urakkaasi!


Saunan rakentamisen hinta

Rakentamisen hintaan vaikuttaa muun muassa:

  • Saunan koko
  • Valitut materiaalit
  • Kiukaan valinta
  • Remontoidaanko vanhaa vai rakennetaanko kokonaan uutta?

Hintaesimerkki:

Helsinkiläisen kerrostaloasuntoon rakennettiin uusi kylpyhuone, sauna ja kodinhoitohuone. Urakan hinnaksi muodostui 21 278,00 €.

Lue lisää remontista tästä.

Kilpailuta saunan rakentaminen

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin.

Vanhan saunan purkaminen ja perustusten tarkastaminen

Jos olet korvaamassa vanhaa saunaa, tulee edelliset rakenteet ensin purkaa. Silloin kun rakenteita jätetään paikoilleen osaksi uutta rakennusta, täytyy varmistaa, että niihin ei ole päässyt syntymään esimerkiksi kosteusvaurioita. On tärkeää, että eristeet ovat kunnossa ja että rakenteissa on tarvittavat tuuletusraot.

Saunan rakenteet

Saunan rakenteet voidaan toteuttaa eri materiaaleista. Ulkosaunaa rakentaessa yleisin rakennemateriaali on puutavara. Puutavaran lisäksi rakennemateriaaliksi voidaan valita esimerkiksi betoniharkot.

Saunan rakenteita tehdessä tulee kiinnittää erityishuomiota vesieristykseen.

Seinän ja katon koolaus

Oikein tehty koolaus varmistaa, että ilma kiertää hyvin saunan rungon ja pintaverhouksen välissä. Koolaus tehdään saunan paneloinnin yhteydessä joko pysty- tai ristikoolauksena ja materiaalina käytetään usein joko mäntyä tai kuusta. Kattokoolaus pitää huolen siitä, että ilma kiertää höyrynsulun ja kattopaneelien välillä. Se kiinnitetään rungon koolaukseen ja toimii myös kattopaneelien naulausalustana.

Koolausta tehdessä on tärkeää pitää huolta siitä, että höyrynsulkua ei puhkaista. Höyrynsulkua on nimittäin lähes mahdotonta tiivistää myöhemmässä vaiheessa.

Huom! Höyrynsulkuna saunassa tulee käyttää alumiinifoliota, sillä se on ainoa materiaali, joka kestää saunan kuumuutta.

Löydä tekijä saunan rakentamiseen

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Saunan ilmanvaihto ja räppänä

Toimiva ilmanvaihto takaa mukavat löylyt sekä pitää huolen siitä, että liika kosteus poistuu tilasta. Saunassa tuleekin olla sekä tulo- että poistoilmanvaihto.

Saunaan on mahdollista asentaa myös kuivatusventtiili, jonka virkaa vanhoissa saunoissa on ajanut niin sanottu räppänä eli tuuletusaukko. Räppänällisessa saunassa kiukaan lämmittämä ilma nousee ylöspäin ja poistuu katon ylärajaan asennetun räppänän kautta.

Kuivatusventtiilin tarkoituksena on kuivattaa ja tuulettaa saunaa, saunomisen ja lämmittämisen aikana venttiili pidetään suljettuna.

saunan tuuletusaukon rakentaminen

Saunan tiivistäminen

Saunaan tulee muistaa asentaa kunnolliset tiivisteet. Tämä on erityisen tärkeää silloin kun sauna rakennetaan muun asuinrakennuksen yhteyteen, sillä tiivisteet estävät kosteuden leviämistä muualle taloon.

Virheet tiivistyksissä voivat pahimmillaan vaikuttaa koko rakennuksen rakenteisiin ja aiheuttaa mittavaa vahinkoa. Ota siis aina ammattilainen avuksi tiivistämisessä.

Saunan eristäminen

Jotta lämpö ei mene harakoille, tulee saunaan rakentaa toimiva lämpöeristys. Lämpöeristyksen tulisi yleisesti olla katossa n. 20cm ja seinissä n. 10cm. Yleisin lämpöeristyksessä käytetty materiaali on edelleen villaeriste, mutta monissa nykyaikaisissa saunoissa on käytössä myös polyuretaanipohjaiset eristyslevyt. Polyuretaanilevyt mahdollistavat ohuemman seinän rakentamisen.

Riittävä eristys on erityisen tärkeä silloin, kun saunaa aiotaan käyttää myös talvisaikaan. Eristykset takaavat mieluisammat löylyt ja pitävät tilan energiatehokkaana.

Hyvin eristetty sauna lämpiää nopeammin!

Saunan sisustaminen

Kun perusteet on saatu rakennettua, saunaa voidaan alkaa sisustaa. Sisustuksessa tärkeimpinä tulee huomioida valaistus, lauteet ja kiuas.

saunan sisustaminen

Valaistus

Pelkkä ikkunasta tuleva valo ei riitä valaisemaan tilaa tarpeeksi, joten jonkinlainen valaistus on syytä asentaa. Kohdistetut LED-valot ovat suosittuja, sillä niillä saadaan helposti aikaan tunnelmallinen, himmeä valaistus. Myös lasioven asennus on oiva keino tuoda tilaan lisää valoa.

Lauteet

Lauteet voidaan joko rakentaa itse tai ostaa valmiina. Lauteet on hyvä asentaa niin, että alin laude on kiukaan kivitason tasalla, jotta vältytään jalkojen palelemiselta. Koneellisella ilmanvaihdolla varustellussa saunassa alaosasta tapahtuva poisto kuitenkin tasoittaa lämpötilajakaumaa, jolloin tällä ei ole yhtä suurta merkitystä. Ylälaude sijoitetaan yleisesti n. 110-115 cm etäisyydelle katosta ja ylä-ja alalauteen laudetason väli on useimmiten n. 42-45 cm. Yleisin käytetty laudelauta koko on 28x95 mm.

Kiuas

Kiukaan valinnassa ensimmäisenä tulee miettiä, halutaanko asentaa puu- vai sähkölämmitteinen kiuas. Lisää kiukaiden asennuksesta pääset lukemaan täältä.

Puulämmitteistä kiuasta asentaessa tulee ottaa yhteys palotarkastajaan tai nuohoojaan. Vasta kun tarkastaja on hyväksynyt kiukaan, voidaan se ottaa käyttöön.

Löydä luotettava tekijä

Aloita remontti tästä

Ennen urakoitsijan valintaa pääset tutustumaan aiempien käyttäjien jättämiin arvosteluihin.


Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi