Uusi kohde!

Maanrakennustöitä rannassa, Emäsalo

16 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Vakitek Oy, Kirkkonummi

1 tunti sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Jyväskylä

15 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Kylpyhuone remontti, Halikko

21 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

PH Maalausurakointi, Espoo

8 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Laminaattilattian asennus, Helsinki

38 minuuttia sitten

×
Päivitetty 01.12.2023

Sähkösuunnittelu - Sähkösuunnitelman hinta ja tilaajan opas

Talon sähkösuunnittelu on hyvä aloittaa jo aikaisessa vaiheessa, silloin kun talon muu suunnittelu on pääpiirteittäin valmis.

Huolellinen suunnittelu on tärkeää, sillä sähköasennuksiin jälkikäteen tehtyjen muutosten kustannukset voivat nousta yllättävän korkeiksi.


Rakentaessa on hyvä huomioida, että kaikki kohteessa suoritettavat työt ja asennukset liittyvät toisiinsa. Muutokset esimerkiksi LVI-suunnittelussa voivat vaikuttaa myös sähkösuunnitelmaan, eli jos vaikkapa keittiössä päätetään siirtää lavuaaria, myös valaistuksen ja pistorasioiden paikkoja saatetaan joutua muokkaamaan. Näin ollen on tärkeää, että suunnitelmat tehdään tarkasti ja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Koska rakennusurakassa on usein mukana monta eri suunnittelijaa, tulee tilaajan pitää huolta siitä, että informaatio kulkee sujuvasti kaikkien suunnittelijoiden välillä.

Aloita onnistunut sähköremontti

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin.

Miksi sähkösuunnitelma on tärkeä?

Sähkösuunnittelun tarkoituksena on kartoittaa tilaajan toiveet tilan sähköistyksen suhteen. Tähän kuuluvat muun muassa pistorasioiden paikat sekä valaistussuunnittelu. Toiveiden pohjalta suunnittelija tekee tasopiirustuksen, eli niin sanotun pistekuvan, jonka avulla sähköasennukset toteutetaan. Tasopiirustus tehdään nykyään lähes aina tietokoneavusteisesti ja käsin piirtämisestä on pitkälti luovuttu.

Huom! Muista tilata sähköliittymä hyvissä ajoin ennen sähkön tarvetta.

Ammattimainen suunnittelija osaa antaa neuvoja esimerkiksi riittävän valaistuksen tai pistorasioiden sijoittelun osalta. On siis tärkeää, että yhteiselle suunnittelupalaverille varataan tarpeeksi aikaa, jotta omat toiveet saadaan kommunikoitua suunnittelijalle selkeästi ja päästään yhdessä löytämään toimivimmat ratkaisut.

Harkittu suunnitelma, joka huomioi kaikki nykyiset sähkötarpeet takaa vaivattomamman asumisen ja työskentelyn tiloissa.

Seikkoja joita sähkösuunnitelmaa tehdessä tulisi huomioida:

 • Pistorasiat ja niiden paikat
 • Valaistus
 • Kodin älyominaisuudet
 • Led valot ja nauhat
 • Muut sähkötarpeet (esim. LAN, äänentoisto)
 • Mahdollinen sähköauton latauspiste
sähkösuunnittelu ja pistorasian asennus

Sähkösuunnitelma ulkotiloihin

Pistorasioita kannattaa asentaa myös ulos, sillä niitä voidaan tarvita vaikkapa jouluvaloja tai puutarhalaitteita varten. Lisäksi on hyvä miettiä, halutaanko liiketunnistimella toimivia ulkovaloja vai riittääkö pelkällä katkaisijalla toimivat valot. Entäpä halutaanko talon numero valaista? Tai upotetaanko osa valaisimista vaikkapa kattoon tai terassin tolppiin?

Löydä luotettava sähköalan ammattilainen

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Mitä sähkösuunnitelma sisältää?

Sähkösuunnitelmaan kuuluu paljon erilaisia dokumentteja, kuten piirustuksia ja asiakirjoja. Rakennusvalvonta vaatii sähkösuunnitelman tekemistä jokaisen uudisrakennuksen rakentamisen yhteydessä. On siis tärkeää, että suunnitelmasta löytyy kaikki vaaditut dokumentit ja loppukatselmuksen yhteydessä rakennusvalvonnalle tulee esittää sähkötöiden tarkastuspöytäkirja.

Yleisimpiä dokumentteja, joita sähkösuunnitelma sisältää ovat:

 • Tasopiirustus
 • Maadoituskaavio
 • Asemapiirustus
 • Sähkötyöselitys
 • Valaisinluettelo

Sähkösuunnitelman hinta

Keskikokoisen omakotitalon sähkösuunnitelman hinta on keskimäärin n. 300 - 900 euroa. Hinta riippuu paljolti suunnitelman laajuudesta ja siitä mitä ominaisuuksia rakennukseen halutaan, lisäksi hintaan voi vaikuttaa se joudutaanko suunnitelmiin tekemään muutoksia useaan otteeseen.

Katso esimerkit Urakkamaailman kautta toteutuneista sähkösuunnitelmista:

Omakotitalon sähkösuunnitelma

Omakotitalon sähkösuunnitelma ohjaa sähköasentajan työtä. Jotta sähkötyöt saadaan tehtyä helposti ja aikataulussa, on tärkeää että sähkösuunnitelma on ammattimaisesti laadittu, selkeä dokumentti.

Sähköasentajaa kilpailuttaessa, hyvin laadittu sähkösuunnitelma auttaa saamaan mahdollisimman tarkkoja tarjouksia ja välttämään mahdolliset lisätöistä aiheutuvat kustannukset. Kuten monissa muissakin remontti- ja rakennusprojekteissa, myös sähkötöissä hyvin tehty suunnittelu auttaa useimmiten pitämään kustannukset aisoissa.

Kilpailuta sähkösuunnitelma

Pyydä tarjouksia

Kaikkia Urakkamaailmassa solmittuja sopimuksia turvaa Urakkamaailman remonttiturva.

Tärkeintä omakotitalon sähkösuunnittelua tehdessä on huomioida kohteen yksilölliset tarpeet. Monipuoliset käyttömahdollisuudet helpottavat myöhemmin talon mahdollisessa myynnissä tai vuokrauksessa. Itselle sopivat ratkaisut eivät välttämättä vastaa toisten asukkaiden tarpeita.

Huom! Kodin sähköratkaisujen automatisoinnin lisääntyessä on tärkeää, että sähkösuunnitelmaa tehdessä huomioidaan myös mahdolliset tulevaisuuden muutostarpeet.

Kilpailuta sähkösuunnitelma Urakkamaailman sivuilla

Kilpailuttamalla sähkösuunnitelman, takaat parhaan tekijän juuri oman kohteesi sähkösuunnitelmalle.

Urakkamaailmassa toimii laajasti luotettavia sähköalanasiantuntijoita ympäri Suomen. Jättämällä remontti-ilmoituksen, saat useita eri tarjouksia alueesi ammattilaisilta. Ennen urakoitsijan valintaa pääset vielä tutustumaan yrityksen taustoihin, sekä muiden käyttäjien kokemuksiin.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi