Uusi kohde!

Öljysäiliön poisto, Pirkkala

1 tunti sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

SähköTTV, Nurmijärvi

1 tunti sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Salo

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Lasikuitutapetin tasoitus ja maalaus, Helsinki

2 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

RMA Palvelut Oy, Helsinki

13 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Lämmönvaihtimen asennus lämpimän käyttöv..., Turku

6 tuntia sitten

×

Puuvajan rakentaminen - Tee se itse puuvaja

Tästä tee se itse -oppaasta löydät vinkit käytännöllisen ja toimivan puuvajan rakentamiseen perustuksista lähtien. Opit miten vaja rakennetaan ja suunnitellaan oikealle paikalle, sekä niin että puut kuivuvat vajassa optimaalisesti. Lue oppaan lopusta TOP 5 vinkit puuvajan rakentamiseen.

Jos kuitenkaan et halua tehdä itse vajaa niin löydä tekijä täältä.

puuvajan rakentaminen - Tee se itse puuvaja


Kilpailuta puuvajan rakentaminen

Urakkamaailman avulla pystyt kätevästi kilpailuttamaan puuvajan rakentamisen - säästä samalla rahaa ja aikaasi. Aloita kilpailutus jättämällä remontistasi ilmoitus:

Kilpailuta remonttisi

Urakkamaailman käyttö on sinulle maksutonta.


Mitä puuvajan rakentaminen maksaa?

Listasimme muutamia puu- ja pihavajan rakentamiseen liittyviä hintaesimerkkejä. Kaikki urakat ovat Urakkamaailman kautta kilpailutettuja, toteutuneita urakoita. Jokainen urakka on kuitenkin uniikki, joten parhaan arvion oman puuvajasi rakentamiselle saat jättämällä remontti-ilmoituksen ja vertaamalla tarjouksia.


Pihavaja/säilytystila terassille, Espoo

Espoolaisen rivitaloasunnon terassille kaivattiin pientä pihavajaa puutarhavälineiden säilytystä varten. Lue lisää remontista tästä.

Urakkahinta: 1 426 €


Pihavajan pohjatyö, Vantaa

Paritalon pihasta poistettiin maa-ainesta pihavajan perustuksia varten. Maa-aines korvattiin soralla ja pinta-alaa alueella oli n. 30m2. Lue lisää remontista tästä.

Urakkahinta: 1 813 €


Pilariperustus puuvajalle, Kirkkonummi

Puuliiteriä varten tehtiin pilariperustus. Kalliolla sijaitsevaan kohteeseen asennettiin yhteensä 11 harkkopilaria. Lue lisää remontista tästä.

Urakkahinta: 2 356 €


Pihavajan rakentaminen, Kirkkonummi

Tämä Urakkamaailman käyttäjä etsi tekijää lattiallisen ulkovajan rakentamiselle. Työn hinta rakentamiselle oli noin yksi kolmasosa, ja loppukustannus meni vajaan käytettävien materiaalien hankkimiseen. Vaja perustettiin pilariharkoille. Lue lisää remontista tästä.

Urakkahinta: 2 715 €


Hyvässä puuvajassa polttopuut kuivuvat ilmavasti

Suomessa on arviolta kaksi miljoonaa tulisijaa lämmityskäytössä. Oikea varastointi parantaa polttopuiden lämmitystehoa ja vähentää terveydelle haitallisia pienhiukkaspäästöjä. Hyvässä puukatoksessa tai -vajassa polttopuut tuulettuvat kuiviksi ja pysyvät kuivina. Uunikuivattuja polttopuita voi säilyttää hieman tiiviimmässäkin liiterissä, mutta mikäli klapien on tarkoitus jatkaa kuivumista varastoinnin aikana, ilmava katos tai harvaan laudoitettu vaja on parempi ratkaisu.

Sopiva kuivatusaika ilmakuivatulle polttopuulle on kaksi vuotta, mikä kannattaa huomioida puusuojan mitoituksessa, vaikka polttopuut voikin hankkia ylitsevuotisina. Laadukkaiden, kuivien polttopuiden kosteusprosentti on 15–20. Suomessa poltetaan runsaasti liian märkää, vain vuoden verran kuivunutta puuta. Kosteita puita poltettaessa jopa kolmannes puun lämpöenergiasta menee hukkaan.


Löydä remontillesi luotettava tekijä

Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin. Jätä remontistasi ilmoitus ilmaiseksi.


Kunnolla kuivuneeseen puuhun verrattuna kosteiden puiden polttaminen aiheuttaa yli 10-kertaiset pienhiukkaspäästöt. Myrkylliset pienhiukkaset ovat todellinen terveyshaitta etenkin tiheämmin rakennetuilla pientaloalueilla. Lisäksi savuttavat, kosteat puut kerryttävät nokea hormiin, mikä puolestaan lisää sekä nuohoustarvetta että hormipalon riskiä.

Tuuli puhaltaa hyvään puusuojaan

Puuvajan tärkein ominaisuus on tuulettuvuus. Ilman pitää kiertää seinärakenteiden lomasta, katon rajasta ja lattian väleistä, jotta puut kuivuvat kunnolla eivätkä homehdu. Harvan alapohjan pitäisi olla reippaasti irti maasta myös siksi, ettei maakosteus pääsisi tärvelemään puupinoja. Puusuojan tai -katoksen katon on kuitenkin oltava tiivis, jotta polttopuut ovat suojassa vesisateelta ja lumelta. Puuvaja on hyvä suunnitella sellaiseksi, ettei puita tarvitse pinota kovin tiiviisti.

Puuvaja kannattaa jakaa pienempiin osiin käytännöllisillä välituilla. Ne estävät klapipinoja luhistumasta sivusuunnassa ja niiden avulla saa pidettyä poltto valmiit puut erillään tuoreemmista tulokkaista. Esimerkiksi puurimat tai metalliverkko sopivat välitukien materiaaliksi, sillä ne eivät estä ilmaa kiertämästä. Puupinojen sijoittelussa on hyvä muistaa, että valtaosa kuivuvan klapin kosteudesta haihtuu poikkileikkauspinnalta eli päädyistä, vaikka pitkittäin halkaistujen kylkien pinta-ala on suurempi.


Löydä remontillesi luotettava tekijä

Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin. Jätä remontistasi ilmoitus ilmaiseksi.Parhaimmillaan puusuoja on sekä käytännöllinen että miellyttävä katsella. Rakennelma voi edustaa esimerkiksi punamultaidylliä, olla hillityn tyylikäs tai ammentaa laavuperinteestä – mikä vain parhaiten sopii asuinrakennuksen ja pihapiirin tyyliin. Tavanomaisesta poikkeavilla valinnoilla on mahdollista luoda persoonallista ympäristöä.

Puukatos kannattaa perustaa hyvin routavaurioiden välttämiseksi. Ruuvipaaluperustukset ovat kasvattaneet suosiotaan piharakentajien parissa, sillä roudankestävä menetelmä on helppo, luotettava, nopea ja edullinen. Lisätietoa ruuvipaaluperustuksista löytyy aiemmasta artikkelistamme. Erilaiset pilariperustukset toimivat myös mainiosti, mutta maanpinnan tasaus ja routasuojaus tekevät niistä työläämmät.


puusuojan rakentaminen


Puuvajan paikka puntarissa - sijainnin valitseminen

Monesti eristämättömät, alle 15-neliöiset piharakennelmat on joko rajattu kunnallisen lupamenettelyn ulkopuolelle tai rakentamiseen riittää toimenpideilmoitus. Koska määräykset vaihtelevat alueittain, asia kannattaa silti varmistaa etukäteen oman kunnan rakennusvirastosta.

Puukatoksen tai -vajan rakentamista koskevat kuitenkin tiukat paloturvallisuusmääräykset.

Pelastuslaki kieltää helposti syttyvän ja palavan materiaalin säilyttämisen asuinrakennuksen välittömässä läheisyydessä. Rakentamismääräysten perusteella puukatoksen tai -vajan on oltava vähintään kahdeksan metrin etäisyydellä muista rakennuksista. Vakuutusyhtiön kanssa voi tulla ongelmia vahingon sattuessa, mikäli turvamääräysten rikkominen on edesauttanut tulipalon syttymistä tai leviämistä. Yleensä piharakennusta ei saa myöskään sijoittaa viittä metriä lähemmäksi tontin rajaa, mikäli naapuri ei ole antanut siihen kirjallista lupaa.

Virallisten määräysten lisäksi puusuojan paikkaa punnitessa kannattaa huomioida mahdollisimman vaivaton kantomatka polttopuiden käyttöpaikalle. Olennaista on sekin, että puuvarastojen täydentäminen käy kätevästi. Parhaassa tapauksessa tontille saapuvan klapikuorman voi kipata suoraan puuvajan edustalle.


Viisi vinkkiä puuvajan rakentajalle

 1. Sijainti ja käytännöllisyys
  • Suunnittelu puuvajan sijainti järkevästi. Huomioi kantomatka ja uuden puukuorman paikalle tuomisen helppous.
 2. Puiden kuivuminen
  • Rakenna tai rakennuta puuvaja niin, että puut kuivuvat parhaalla mahdollisella tavalla. Kun tuuli pääse puhaltamaan vajaan varmistuu optimaalinen kuivuminen.
  • Malta kuivattaa puita riittävän pitkään. Noin kaksi vuotta on riittävä aika.
 3. Perustukset
  • Jos tarkoitus on rakentaa aikaa kestävä puuvaja, se kannattaa rakentaa kunnon perustuksille. Helppo tapa on ruuvipaaluttaa vaja.
 4. Paloturvallisuus
  • Rakentamismääräysten perusteella puukatoksen on oltava kahdeksan metrin päässä muista rakennuksista paloturvallisuussyistä.
 5. Lupa-asiat puuvajan rakentamiseen
  • Lupa-asiat vaihtelevat kunnittain, joten tarkista asia kuntasi rakennusvirastosta. Useimmiten lupaa ei alle 15 neliön piharakennukseen tarvita.Löydä remontillesi luotettava tekijä

Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin. Jätä remontistasi ilmoitus ilmaiseksi.

Tässä oppaassa:

 • Mitä maksaa puuvajan rakentaminen?
 • Puuvajan sijainnin valitseminen
 • Puukatoksen perustukset
 • TOP 5 Vinkit puuvajan rakentamiseen.


Urakkamaailman avulla löydät luotettavan urakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä


Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Autotallin rakentaminen

Autotallin rakentaminen hinta

pihasuunnittelu hinta

Pihasuunnittelu hinta

Pihakivien asennus opas

Pihakivien asennus opas

Kilpailuta energiatodistus

Energiatodistus

toimenpidelupa

Toimenpidelupa

Asfaltoinnin hinta

Asfaltoinnin hinta

Varttikate

Varttikate remontti

Tiilikaton pintakäsittely

Tiilikaton pintakäsittely

kosteusvaurion tunnistaminen ja korjaus

Kosteusvaurion tunnistaminen

Routaeristäminen

Routaeristämisen hinta

Julkisivurappauksen hinta

Julkisivurappauksen hinta

Rännien puhdistus

Rännien puhdistus

rakennussiivous hinta

Rakennussiivous