Uusi kohde!

Ravintola Remontti Helsinki, Helsinki

6 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

TL Craft Oy, Turku

18 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Somero

3 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Kylpyhuoneen ja saunan pinnoitus, Pori

9 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Installin Oy, Helsinki

20 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Tiilikaton pesu ja pinnoitus, Lempäälä

9 tuntia sitten

×
Päivitetty 28.03.2024

Tuija-aita - Hinta ja istutusvinkit

Tässä artikkelissa:

- Tietoa tuija-aidan istutuksesta
- Hintaesimerkkejä toteutuneista tuija-aidan istutustöistä
- Tuija-aidan hoito


Tuija-aita tarjoaa kauniin ja kestävän näkösuojan pihaan kuin pihaan. Useimmiten tuija-aita istutetaan raja-aidaksi, aivan nurmikon laidalle.

Tuija-aidan hinta

Uuden tuija-aidan istutuksen hinta liikkuu yleensä muutamissa tuhansissa euroissa. Hintaan vaikuttaa luonnollisesti aidan pituus, sekä tarvittavien pohjatöiden laajuus. Usein esimerkiksi vanha aita poistetaan tai maaperää muokataan tuijalle sopivaksi kasvualustaksi.

Aloita onnistunut tuija-aidan istutus

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailmassa tavoitat alueesi ammattilaiset helposti ja nopeasti

Listasimme esimerkkejä Urakkamaailman kautta toteutuneista tuija-aidan istutukseen liittyvistä töistä.

HINTAESIMERKKEJÄ:


Kuusi- ja tuija-aidan leikkaus, Helsinki

Toteutunut hinta: 400 €

Tuijista ja kuusista koostuva aita leikattiin helsinkiläisen omakotitalon pihalta. Aitaa leikattiin sen yläosasta sekä pihan puolelta. Lue lisää...


Ojan kaivuu ja maan poisvienti tuija-aitaa varten, Helsinki

Toteutunut hinta: 843 € (työn osuus 694 €)

Urakkamaailman käyttäjä halusi istuttaa pihalleen Tuija-aidan. Aitaa varten kaivettiin 0,5m leveä ja syvä oja. Maa oli pehmeää, viheralueelle tarkoitettu maata. Lue lisää...


Orapihlaja-aidan poisto ja tuija-aidan istutus multatöineen, Helsinki

Toteutunut hinta: 4 400 € (työn osuus 2 300 €)

Vanha orapihlaja-aita poistettiin ja sen tilalle istutettiin tuija-aita. Uuden tuija-aidan pituudeksi tuli 25m ja korkeudeksi 150-175 cm. Lue lisää...


Orapihlaja-aidan juurten poisto ja uuden tuija-aidan istutus, Järvenpää

Toteutunut hinta: 5 590 € (työn osuus 3 760 €)

Pihalle jääneen alas leikatun orapihlaja-aidan juuret poistettiin ja sen tilalle asennettiin uusi tuija-aita. Työ sisälsi istutuksen pohjatöineen, maa-aineksineen ja taimineen. Lisäksi yhdelle sivulle lisättiin sepeliä. Lue lisää...

Ennen piha-aidan istutusta

Ennen kuin alat varsinaisiin istutushommiin huomioi ainakin seuraavat asiat:

  • Sääolosuhteet

Tarkkaile sääennusteita, erityisesti yöpakkasten varalta. Paras ajankohta istutukselle on joko loppusyksystä tai alkukeväästä, mutta ei yöpakkasten aikaan.

  • Pohjatyöt

Hyvin tehdyt pohjatyöt ovat onnistuneen istutuksen perusta. Tuijapensaat tarvitsevat. n. 40 cm paksuisen multakerroksen kasvualustakseen. Ennen istutusta tulee siis levittää tarvittava multakerros. Menestyäkseen tuija tarvitsee ravinteikkaan kasvualustan, joka pitää hyvin kosteutta.

Kilpailuta tuija-aidan istutis

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Tuija-aidan istutus - työvaiheet

1. Kaiva istutettavaan kohtaan n. 40 cm syvyinen ja vähintään 10-20 cm juuripaakkua leveämpi kaivanto. Tarvittaessa sekoita kaivettuun maahan multaa tai hiekkaa.

2. Jos kasvin paakkutaimet on pakattu säkkikankaaseen tai pahviin, voidaan ne istuttaa pakkauksineen, muussa tapauksessa poista pakkaukset.

3. Kastele taimet ja aseta ne riviksi kaivannon multakerroksen päälle.

4. Istuta tuijan taimenet n. 30cm - 80 cm välein ja samaan kasvusyvyyteen kuin ruukuissa. Juurenniskan tulee jäädä näkyviin. Huom! Liian suurella taimivälillä istutettu aita ei välttämättä anna toivottua näkösuojaa.

5. Lapioi ympärille multaa ja tiivistä.

6. Kastele istutetut tuijat uudelleen. Älä pelkää liiallista veden määrää, sillä tuijat kestävät paremmin kosteutta kuin kuivuutta, kastele siis mieluummin liikaa kuin liian vähän!

Tuija-aidan istutusväli

Suositeltu aitatuijien istutusväli on n. 30 - 80 cm, mitä tiheämpi istutusväli on, sitä tuuheampi ja peittävämpi aidasta saadaan. Tuijat istutetaan samaan kasvusyvyyteen kuin ruukuissa.

Tuija-aidan lannoitus ja hoito

Hyvin hoidettu tuija-aita on kaunis ja hyvinvoiva. Tärkeimpiä tuijan hoitotoimenpiteitä ovat tuija-aidan leikkauslannoitus ja suojaus.

Tuija-aidan lannoitus tulee ajoittaa keväälle, ennen kasvukauden alkua. Lannoitus tulee tehdä vähintään kerran vuodessa ja tarvittaessa myös syksyllä parantamaan talvehtimista. Istutuksen yhteydessä lannoitus ei ole tarpeellista.

Jotta tuija-aita kasvaa tiheäksi, tulee se leikata vuosittain. Kuten lannoitus, myös leikkaaminen tulee ajoittaa ennen kasvukauden alkua helmi-huhtikuussa. Kun tuija-aita on saavuttanut halutun korkeuden, leikkaa kasvin latva. Tämän jälkeen leikkaa latva vuosittain ja jätä jäljelle muutama sentti aiemman vuoden kasvusta.

tuija-aidan suojaus

Varsinkin nuoret taimet on hyvä suojata ensimmäisinä vuosina istutuksen jälkeen. Suojausta varten kannattaa hankkia havukasveille suunnattua varjostusverkkoa tai -kangasta. Kasvit kannattaa peittää viimeistään helmikuussa ja pitää suojattuna siihen asti kunnes maa on täysin sula.

Paakkutaimi vai astiataimi?

Paakkutaimien ja astiataimien suurin ero on se, että paakkutaimet tulee istuttaa mahdollisimman nopeasti niiden toimituksen jälkeen, kun taas astiataimet kestävät astiassa jopa muutaman viikon ajan, kunhan riittävästä kastelusta on huolehdittu.

Astiataimet ovat paakkutaimenia kalliimpia, sillä ne kasvatetaan kasvihuoneissa. Astiataimi myös juurtuu helpommin kuin paakkutaimi, koska se on päässyt kasvattamaan juuristoa jo hyvin astiassa. Paakkutaimi kannattaa istuttaa heti keväällä, jolloin sille jää enemmän aikaa kasvattaa hyvät ja kestävät juuret.

Löydä luotettava tekijä

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailman kautta solmittuja sopimuksia turvaa aina Urakkamaailman remonttiturva.

Kannattaako tuija-aidan istutus keväällä vai syksyllä?

Tuija-aidan voi istuttaa hyvin joko alkukeväästä tai loppusyksystä. Tärkeintä on, että istutus ei ajoitu yöpakkasten ajalle.

Moni suosii syysistutusta, sillä maa on tällöin kosteampaa, eikä helle yleensä enää pääse yllättämään. Monessa puutarhamyymälässä valikoima on myös syysaikaan runsaampi kuin keväällä.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi