PUUN KAATAMINEN: MITÄ PUUNKAATO MAKSAA JA MITÄ TULEE OTTAA HUOMIOON

Puun kaatamisen hinta

Kilpailuta puun kaataminen

Urakkamaailman avulla kilpailutat puunkaadon helposti ja säästät rahaa ja energiaasi. Aloita kilpailutus jättämällä puun kaatamisesta ilmoitus:

Kilpailuta ja säästä

Urakkamaailman käyttö on sinulle maksutonta.


Katso alta puiden kaatamisten toteutuneita hintoja, jotka on kilpailutettu Urakkamaailman kautta:


Urakkamaailman käyttäjä halusi kaataa kaksi isohkoa puuta, männyn ja kuusen. Puut sijaitsivat suhteellisen lähellä taloa, eikä kumpikaan mahtunut kaatumaan koko pituudeltaan. Puun kaadon tilaaja hoiti itse puiden kaadosta syntyvien jätteiden ja puutavaran jälkihoidon. Katso lisätietoja tästä remontista klikkaamalla.

Hinta: 650 euroa


Hämeenlinnalaisen omakotitalon pihapiiristä haluttiin kaataa noin 10 puun rykelmä. Puunkaatoa hieman vaikeutti pihan läpi kulkeva sähkölinja. Katso lisätietoja tästä remontista klikkaamalla.

Hinta: 1240 euroa


Tamperelaisen omakotitalon pihapuista haluttiin kaataa yhteensä kolme puuta. Puut haluttiin poistaa kantoineen, ja siten, että urakoitsija vastaa myös puunkaatojätteiden hoidosta. Puut olivat niin lähellä taloa, ettei niitä voinut ainakaan perinteisellä tavalla kaataa. Puiden korkeus oli noin 15 metriä. Katso lisätietoja tästä remontista klikkaamalla.

Hinta: 1200 euroa


Vantaalla sijaitsevan 2000 m2:n metsätontin puut haluttiin kaataa. Tontti oli kaava-alueella ja tontilla oli pari rakennusta. Puut olivat pääasiassa koivuja ja kuusia. Katso lisätietoja tästä remontista klikkaamalla.

Hinta: 811 euroa


Urakkamaailman käyttäjä halusi löytää kaatajan yhteensä kuudelle puulle. Tilaaja halusi, että puita ei kaadeta rungon juuresta, vaan että runkoa jäisi n. 2-3 metriä. Katso lisätietoja tästä remontista klikkaamalla.

Hinta: 1178 euroa


Löydä remontillesi luotettava tekijä

Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin. Jätä remontistasi ilmoitus ilmaiseksi.


Pihapuun turvallinen kaato vaatii tarkkuutta ja taitoa

Pihapuiden vaikutus asuinalueen ilmeeseen on huomattavasti niiden tarkkaa kasvupaikkaa laajempi. Sen vuoksi asemakaava-alueella on haettava lupa omien pihapuidensa kaatamiseen kunnan rakennusvalvonnasta. Useimmiten pari tavanomaista pihapuuta saa kaataa ilmoituksella, mutta lukumäärällisesti suurempi savotta tai yksittäisen arvopuun kaato voi edellyttää maisematyölupaa. Rajalla sijaitsevien puiden kaataminen voi vaatia suostumuksen myös naapurilta.

Lisäksi, jos rivitalossa asuva haluaa kaataa puita pihaltaan, hän tarvitsee taloyhtiönsä hallitukselta myönteisen päätöksen. Kerrostaloissa kaatolupien hakemisesta päättää yleensä hallitus tai esimerkiksi riitaisissa tapauksissa yhtiökokous. Haja-asutusalueilla on tarkistettava, määrääkö yleiskaava hakemaan luvan pihapuiden kaatoon. Tyypillisesti lupa on haettava esimerkiksi arvokkailla kulttuurimaisema- ja ranta-alueilla sekä kaavoitettavilla rakennuskieltoalueilla.

Monien kuntien nettisivuilla on listattu edellytykset, joiden täyttyessä pihapuun saa kaataa ilmoituksitta. Nyrkkisääntönä voi pitää, että rakennuksen tai sähkölinjan likellä kasvavan tai rungoltaan rannetta ohuemman puun voi kaataa omine lupineen. Kuntakohtaiset ehdot kannattaa kuitenkin tarkistaa etukäteen ja epäselvissä tapauksissa ottaa yhteyttä rakennusvalvontaan, sillä pihapuiden luvattomasta kaadosta voi seurata sakot. Puunkaatotyöt eivät myöskään saa häiritä lintujen pesimärauhaa, joka kestää huhtikuun alusta elokuun puoliväliin.

Omistaja vastaa turvallisuudesta

Välitöntä vaaraa aiheuttavan puun, esimerkiksi myrskyn vahingoittaman, saa kaataa ilman lupia. Uhkaava tilanne on kuitenkin pystyttävä todentamaan jälkikäteen esimerkiksi valokuvin. Ilman välitöntä vaaraa pihapuun huono kunto ei oikeuta ohittamaan lupaprosessia. Kiinteistön omistajalla on velvollisuus seurata puidensa kuntoa ja ryhtyä toimenpiteisiin ajoissa. Mikäli piha-alueen turvallisuudesta huolehtiminen on laiminlyöty, omistaja on vastuussa esimerkiksi kaatuvan puun muille mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.

Yleensä lupa muutaman tavanomaisen pihapuun kaatamiseen heltiää helposti. Syyt pihapuiden kaatohaluihin ovat moninaisia. Yksi kaipaa lisää valoa puutarhaan, toinen poistaa talon perustuksia kampeavan puun, kolmas korjailee myrskyn jälkiä ja neljäs luopuu raskain mielin lahovaurioisesta kaunottaresta. Pihapuiden kaatoa harkitessa kannattaa pohtia myös tontin kosteustasapainoa. Kesäkaudella esimerkiksi iso koivu imee maaperästä jopa tuhat litraa vettä päivässä. Tontin turhan innokas parturointi voikin tehdä pihasta mutaisen tai tuoda tulvan kellariin.


Löydä luotettava tekijä puunkaatoon

Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin. Jätä remontistasi ilmoitus ilmaiseksi.


Jopa vuosisadan kasvanutta, upeaa pihapuuta ei kannata kaataa varmuuden vuoksi. Jos pihapiirille merkityksellisen puun kunto herättää huolta, paikalle voi tilata arboristin kartoittamaan tilannetta. Puiden hoito- ja kaatotöihin erikoistunut ammattilainen voi todeta huolen turhaksi, antaa puulle lisäaikaa hoitoleikkuulla tai suositella kaatamista. Joissakin kunnissa on mahdollista konsultoida myös kunnanpuutarhuria.

Puu kaadetaan hallitusti

Pihapuun turvallisen kaadon järjestäminen on kiinteistön omistajan vastuulla. Puu on kaadettava hallitusti niin, ettei se aiheuta vahinkoa eikä vaaraa ihmisille, rakennuksille tai muulle omaisuudelle. Puunkaadon ammattilainen, metsuri tai arboristi, kannattaa kutsua paikalle vahinkojen välttämiseksi. Vähänkin isomman puun hallittu kaataminen vaatii tietoa ja taitoa. Mitä ahtaammassa paikassa puu kasvaa, mitä lähempänä rakennuksia, yleistä tietä, tontin rajaa tai muita puita, sitä vaativampaa sen kaataminen on.

Mikäli puu mahtuu kaatumaan suoraksi edes yhteen suuntaan, ammattilainen tekee yleensä perinteisen suoran kaadon moottorisahalla. Puun tyveen sahattava kaatolovi määrittää kaatosuunnan. Kaatosahaus tapahtuu vastakkaiselta puolelta vaakasuoraan kohti lovea. Väliin jäävä pitopuu toimii saranan tavoin ja ohjaa puun kaatumaan haluttuun suuntaan. Lahovikaisen puun kanssa on oltava erityisen varovainen, sillä hapertunut puuaines voi käyttäytyä arvaamattomasti. Myrskyn taivuttamissa tai osittain kaatamissa puissa on usein hengenvaarallisia jännitteitä: puu saattaa ponnahtaa äkkiarvaamatta takaisin pystyyn.

Puunkaadossa on huomioitava esimerkiksi rungon kaltevuus, painopisteeseen vaikuttavat seikat, kuten oksien toispuoleisuus tai lumitaakka, sekä tuulen suunta ja voimakkuus. Jos puuta ei voida kaataa luontaisen kallistuman suuntaan, tarvitaan apuvälineitä, kuten köysiä ja vetotaljoja. Toisinaan puun kaataminen esimerkiksi painopistettään vastaan on mahdotonta tai puulla ei ole tilaa kaatua suoraksi mihinkään suuntaan. Tällöin kaato tehdään kiipeilytekniikalla.

Kiipeilykaato vaatii erityisvarusteita, kuten piikkikenkiä, turvavaljaita ja köysiä. Puunkaataja lähtee kiipeämään kohti puun latvaa ja karsii mennessään oksat moottorisahalla. Tarvittaessa isot oksat lasketaan alas hallitusti, jotta ne eivät putoaisi esimerkiksi talon katolle. Kun ylemmäksi ei enää pääse, puunkaataja ryhtyy pätkimään runkoa latvasta alkaen. Tyypillisesti rungon kappaleet lasketaan maahan köysin turvallisuussyistä.

Pihapuiden kaatajaa valitessa on hyvä varmistaa, että yrityksellä on asianmukaiset, voimassa olevat tapaturma- ja vastuuvakuutukset. Koti- tai mökkipihalla teetettävä puidenkaatotyö on kotitalousvähennyksen piirissä.

Jätä remontti-ilmoitus tästä
Remontti-ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido sinua remontin tilaamiseen.
Tällä sivulla kerromme

  • Puunkaadon toteutuneita hintoja
  • Mitä sinun tulee ottaa huomioon kun haluat kaataa puun
  • Milloin puunkaatoon tarvitaan lupa?
  • Kuinka säästää rahaa puunkaadossa


Urakkamaailman avulla löydät luotettavan urakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä
Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:


Pergolan rakentaminen

Pergolan rakentaminen

Kotitalousvähennys remontti

Kotitalousvähennys

Salaojitus hinta

Salaojituksen hinta

Ilma-vesilämpöpumpun hinta

Ilma-vesilämpöpumpun hinta

Maanrakennus hinta

Maanrakennus hinta

Aidan rakentaminen

Aidan rakentamisen hinta

Omakotitalon purku hinta

Omakotitalon purku hinta

Asfaltoinnin hinta

Asfaltoinnin hinta

Rintamamiestalon remontointi

Rintamamiestalon remontti

rakennusvalvonta

Remonttivalvoja


Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää remontille tekijä:

7 4 3 7 7 0 6 1

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.