Puun kaato - Mitä puun kaataminen maksaa ja mitä tulee ottaa huomioon?

Juttu päivitetty: 30.01.2023

Puun kaatamisen hinta

Pihapuun kaato on prosessi joka tulee, vaaratilanteiden välttämiseksi, suunnitella huolella. Listasimme tähän artikkeliin laajan tietopaketin siitä, mitä puun kaatoa suunnittelevan tulee ottaa huomioon.

Puun kaadon hinta

Puunkaadon hintaan vaikuttaa muun muassa kaadettavien puiden määrä, puiden koko, se kuinka paljon tilaa pihassa on puunkaadolle sekä kuuluuko urakkaan myös puun pilkkominen ja pihan siivoaminen.

Katso alta puun kaatamisen toteutuneita hintoja, jotka on kilpailutettu Urakkamaailman kautta. Esimerkit auttavat hahmottamaan puun kaadon hintahaarukkaa, mutta tarkan arvion oman pihasi kaadoille saat pyytämällä tarjouksia alueesi ammattilaisilta.


Ongelmapuun kaato, Hyvinkää

Toteutunut hinta: 295 €

Omakotitalon nurkalla sijainnut ongelmamänty poistettiin Hyvinkäällä. Koska osa oksista ylsi talon, ja osa tonttia kiertävän aidan päälle, piti puun kaato hoitaa kiipeilykaatona. Lisäksi männyn juurella kasvoi suurehko kataja, joka säilytettiin. Lue lisää...


Pihakoivun kaato, Pälkäne

Toteutunut hinta: 508 €

Mökin pihalta kaadettiin pihakoivu ja lisäksi karsittiin isokokoisen jalavan alaoksia. Puu katkottiin lopuksi polttopuun mittaisiksi klapeiksi. Lue lisää...


Haastava puunkaato, Vantaa

Toteutunut hinta: 744 €

Kohteessa kaadettiin yhteensä kolme kappaletta isoja pihakoivuja. Haastavan kaadosta teki sen, että pihalla oli niukasti kaatotilaa. Puut pilkottiin lopuksi polttopuiksi ja kaadon tilaaja hoiti risujen ja purun siivoamisen. Lue lisää...


Puunkaato, Vantaa

Toteutunut hinta: 1 670 €

Vantaalaisen omakotitalon pihasta kaadettiin yhteensä neljä isoa koivua. Työhön kuului puiden kaato nosturilla, puiden pätkiminen sekä oksien poisvienti ja loppusiivous. Kannot jätettiin maahan. Lue lisää...


Kymmenen puun kaato, Akaa

Toteutunut hinta: 1 750 €

Omakotitalon pihalta kaadettiin isoja mäntyjä, kuusia ja koivuja. Yhteensä kaadettavia puita oli kymmenen kappaletta. Lue lisää...


Pihapuun kaato edessä?

Löydä luotettava ammattilainen helposti ja nopeasti Urakkamaailman avulla.
Jätä remontti-ilmoitus


Pihapuun turvallinen kaato vaatii tarkkuutta ja taitoa

Pihapuiden vaikutus asuinalueen ilmeeseen on huomattavasti niiden tarkkaa kasvupaikkaa laajempi. Sen vuoksi asemakaava-alueella on haettava lupa omien pihapuidensa kaatamiseen kunnan rakennusvalvonnasta. Useimmiten pari tavanomaista pihapuuta saa kaataa ilmoituksella, mutta lukumäärällisesti suurempi savotta tai yksittäisen arvopuun kaato voi edellyttää maisematyölupaa. Rajalla sijaitsevien puiden kaataminen voi vaatia suostumuksen myös naapurilta.

Lisäksi, jos rivitalossa asuva haluaa kaataa puita pihaltaan, hän tarvitsee taloyhtiönsä hallitukselta myönteisen päätöksen. Kerrostaloissa kaatolupien hakemisesta päättää yleensä hallitus tai esimerkiksi riitaisissa tapauksissa yhtiökokous. Haja-asutusalueilla on tarkistettava, määrääkö yleiskaava hakemaan luvan pihapuiden kaatoon. Tyypillisesti lupa on haettava esimerkiksi arvokkailla kulttuurimaisema- ja ranta-alueilla sekä kaavoitettavilla rakennuskieltoalueilla.

Monien kuntien nettisivuilla on listattu edellytykset, joiden täyttyessä pihapuun saa kaataa ilmoituksitta. Nyrkkisääntönä voi pitää, että rakennuksen tai sähkölinjan likellä kasvavan tai rungoltaan rannetta ohuemman puun voi kaataa omine lupineen. Kuntakohtaiset ehdot kannattaa kuitenkin tarkistaa etukäteen ja epäselvissä tapauksissa ottaa yhteyttä rakennusvalvontaan, sillä pihapuiden luvattomasta kaadosta voi seurata sakot. Puunkaatotyöt eivät myöskään saa häiritä lintujen pesimärauhaa, joka kestää huhtikuun alusta elokuun puoliväliin.

kaadettujen puiden kantoja

Puiden kaataminen ilman lupaa?

Välitöntä vaaraa aiheuttavan puun, esimerkiksi myrskyn vahingoittaman, saa kaataa ilman lupia. Uhkaava tilanne on kuitenkin pystyttävä todentamaan jälkikäteen esimerkiksi valokuvin. Ilman välitöntä vaaraa pihapuun huono kunto ei oikeuta ohittamaan lupaprosessia. Kiinteistön omistajalla on velvollisuus seurata puidensa kuntoa ja ryhtyä toimenpiteisiin ajoissa. Mikäli piha-alueen turvallisuudesta huolehtiminen on laiminlyöty, omistaja on vastuussa esimerkiksi kaatuvan puun muille mahdollisesti aiheuttamista vahingoista.

Yleensä lupa muutaman tavanomaisen pihapuun kaatamiseen heltiää helposti. Syyt pihapuiden kaatohaluihin ovat moninaisia. Yksi kaipaa lisää valoa puutarhaan, toinen poistaa talon perustuksia kampeavan puun, kolmas korjailee myrskyn jälkiä ja neljäs luopuu raskain mielin lahovaurioisesta kaunottaresta. Pihapuiden kaatoa harkitessa kannattaa pohtia myös tontin kosteustasapainoa. Kesäkaudella esimerkiksi iso koivu imee maaperästä jopa tuhat litraa vettä päivässä. Tontin turhan innokas parturointi voikin tehdä pihasta mutaisen tai tuoda tulvan kellariin.

Jopa vuosisadan kasvanutta, upeaa pihapuuta ei kannata kaataa varmuuden vuoksi. Jos pihapiirille merkityksellisen puun kunto herättää huolta, paikalle voi tilata arboristin kartoittamaan tilannetta. Puiden hoito- ja kaatotöihin erikoistunut ammattilainen voi todeta huolen turhaksi, antaa puulle lisäaikaa hoitoleikkuulla tai suositella kaatamista. Joissakin kunnissa on mahdollista konsultoida myös kunnanpuutarhuria.

Puu kaadetaan hallitusti

koivun kaato

Pihapuun turvallisen kaadon järjestäminen on kiinteistön omistajan vastuulla. Puu on kaadettava hallitusti niin, ettei se aiheuta vahinkoa eikä vaaraa ihmisille, rakennuksille tai muulle omaisuudelle. Puunkaadon ammattilainen, metsuri tai arboristi, kannattaa kutsua paikalle vahinkojen välttämiseksi. Vähänkin isomman puun hallittu kaataminen vaatii tietoa ja taitoa. Mitä ahtaammassa paikassa puu kasvaa, mitä lähempänä rakennuksia, yleistä tietä, tontin rajaa tai muita puita, sitä vaativampaa sen kaataminen on.

Mikäli puu mahtuu kaatumaan suoraksi edes yhteen suuntaan, ammattilainen tekee yleensä perinteisen suoran kaadon moottorisahalla. Puun tyveen sahattava kaatolovi määrittää kaatosuunnan. Kaatosahaus tapahtuu vastakkaiselta puolelta vaakasuoraan kohti lovea. Väliin jäävä pitopuu toimii saranan tavoin ja ohjaa puun kaatumaan haluttuun suuntaan. Lahovikaisen puun kanssa on oltava erityisen varovainen, sillä hapertunut puuaines voi käyttäytyä arvaamattomasti. Myrskyn taivuttamissa tai osittain kaatamissa puissa on usein hengenvaarallisia jännitteitä: puu saattaa ponnahtaa äkkiarvaamatta takaisin pystyyn.

Puunkaadossa on huomioitava esimerkiksi rungon kaltevuus, painopisteeseen vaikuttavat seikat, kuten oksien toispuoleisuus tai lumitaakka, sekä tuulen suunta ja voimakkuus. Jos puuta ei voida kaataa luontaisen kallistuman suuntaan, tarvitaan apuvälineitä, kuten köysiä ja vetotaljoja. Toisinaan puun kaataminen esimerkiksi painopistettään vastaan on mahdotonta tai puulla ei ole tilaa kaatua suoraksi mihinkään suuntaan. Tällöin kaato tehdään kiipeilytekniikalla.

Kiipeilykaato vaatii erityisvarusteita, kuten piikkikenkiä, turvavaljaita ja köysiä. Puunkaataja lähtee kiipeämään kohti puun latvaa ja karsii mennessään oksat moottorisahalla. Tarvittaessa isot oksat lasketaan alas hallitusti, jotta ne eivät putoaisi esimerkiksi talon katolle. Kun ylemmäksi ei enää pääse, puunkaataja ryhtyy pätkimään runkoa latvasta alkaen. Tyypillisesti rungon kappaleet lasketaan maahan köysin turvallisuussyistä.

Pihapuiden kaatajaa valitessa on hyvä varmistaa, että yrityksellä on asianmukaiset, voimassa olevat tapaturma- ja vastuuvakuutukset. Koti- tai mökkipihalla teetettävä puidenkaatotyö on kotitalousvähennyksen piirissä.

Ison tai pienemmän puun kaato

Erikokoiset puut vaativat eri toimenpiteitä. Pienempien puiden kaato voi onnistua maasta käsin moottorisahan avulla, mutta isommat puut vaativat raskaampaa kalustoa ja ne tehdään yleensä joko kiipeily- tai nosturikaatona. Isoa puuta kaataessa tulee kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen, jotta isot oksat tai rungonpätkät eivät osu tippuessaan rakennuksiin, ihmisiin tai eläimiin. Pienen puun kaatamiseen voidaan käyttää erilaisia moottorisahatekniikoita, kuten kaatosahausta suoraan takaa, kaatoa kaarnatuen avulla, pistosahausta tai pyöräytyskäännösmenetelmää.

Aloita remonttisi löytämällä luotettava urakoitsija

Remonttiturva sisältyy kaikkiin Urakkamaailmassa tehtyihin remontteihin, jotka solmitaan Urakkamaailman kautta
Pyydä tarjouksia remonttiisi

Tässä artikkelissa:

  • Puun kaadon toteutuneita hintoja
  • Mitä sinun tulee ottaa huomioon kun haluat kaataa puun?
  • Milloin puunkaatoon tarvitaan lupa?
  • Kuinka säästää rahaa puunkaadossa?

Miksi valita Urakkamaailma?

  • Ilmainen
  • Kilpailuttamalla saat huomattavaa säästöä
  • Näet urakoitsijoiden taustatiedot
  • Kirjallinen sopimus ja remonttiturva
  • Asiantunteva ja ystävällinen asiakaspalvelu on tukenasi koko remontin ajan

Aloita remontti


Lue lisää:

Pergolan rakentaminen

Pergolan rakentaminen

Kotitalousvähennys remontti

Kotitalousvähennys

Salaojitus hinta

Salaojituksen hinta

Ilma-vesilämpöpumpun hinta

Ilma-vesilämpöpumpun hinta

Maanrakennus hinta

Maanrakennus hinta

Aidan rakentaminen

Aidan rakentamisen hinta

Omakotitalon purku hinta

Omakotitalon purku hinta

Asfaltoinnin hinta

Asfaltoinnin hinta

Rintamamiestalon remontointi

Rintamamiestalon remontti

rakennusvalvonta

Remonttivalvoja


Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää remontille tekijä:

3 8 2 3 5 7 1 6

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.