Älykoti - auttaa arjessa ja turvaa kotia

Lukuaika 4min

älykoti

Langattomien yhteyksien ja älylaitteiden yleistymisen myötä erilaiset älyominaisuudet ovat löytäneet tiensä pikkuhiljaa myös koteihimme. Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia kodin älykkyyttä lisääviä laitteita sekä kerromme miten laitteet voivat parantaa kodin energiatehokkuutta sekä pienentää asumiskustannuksia.

Mikä on älykoti?

Älykoti, tai vaihtoehtoisesti smart home, termiä käytetään usein kuvaamaan kotia, jossa on laajasti hyödynnetty erilaisia älyominaisuuksia, joita käyttäjä voi hallinnoida langattomasti wi-fi verkon kautta erilaisilla älylaitteilla. Hallinnointi on mahdollista vaikkapa puhelimen, tabletin, älysormuksen, -rannekkeen tai –kellon avulla. Varsinkin pienimuotoinen kotiautomaatio on lisääntynyt lähivuosina huimasti, mutta harvasta kodista löytyy vielä isoja täysin automatisoituja kokonaisuuksia.

Isot teknologiajätit kuten esimerkiksi Google, Apple ja Amazon tuovat jatkuvasti markkinoille omia uusia älylaitteitaan, jotka on suunniteltu yhteensopiviksi yrityksen omien järjestelmien kanssa. Tavoitteena on luoda kokonaisuuksia, joiden avulla käyttäjä voi hallita laajasti kodin eri osa-alueita aina valaistuksesta lämmitykseen tai kodin turvallisuuteen.

älykodin hallinta

Kuinka paljon kodin muuttaminen älykodiksi maksaa?

Pienilläkin investoinneilla saadaan yksittäisiä arkea helpottavia ratkaisuja, mutta laajat kokonaisuudet voivat olla hintavia. Yksittäiset laitteet kuten vaikka lukot, pistorasiat tai robotti-imurit voivat tehdä ison muutoksen suhteellisen pienin kustannuksin. Jos kodin ominaisuuksia halutaan hallita kokonaisuutena vaikkapa äänikomentojen avulla, vaatii se isompia muutoksia kodin järjestelmiin. Useat ominaisuudet on kuitenkin suunniteltu sitä varten, että käytössä ne voivat auttaa säästämään kodin muissa kustannuksissa, eli vaikka investointi aluksi tuntuisikin suurelta, monessa tapauksessa se maksaa itsensä myöhemmin takaisin.

Aloita remontti

Älyominaisuudet auttavat tekemään kodista energiatehokkaamman

Etänä säädeltävät termostaatit tai ajastetusti sammuvat valaisimet ovat esimerkkejä kodin älyominaisuuksista. Tällaisten ominaisuuksien avulla voidaan vähentää kodin energiakulutusta ja saada huomattavaa säästöä. Markkinoilla on myös esimerkiksi älysuihkuja, joiden avulla voidaan kontrolloida veden lämpötilaa ja ajastaa suihkun kesto sekä seurata kulutusta. Nämä toiminnot voivat auttaa vähentämään vedenkulutusta parhaimmillaan jopa 50% vuodessa.

Älypistorasian avulla voidaan hallita yksittäisiä laitteita, esimerkiksi jos kahvinkeitin on jäänyt aamulla töihin lähtiessä päälle, ei ole tarvetta palata kotiin sammuttamaan laitetta vaan sen voi tehdä puhelimen kautta.

kotiautomaatio

Turvallisuus

Yksi suuri syy lisätä kodin älyominaisuuksia on turvallisuus. Esimerkiksi älylukot sekä erilaiset turvajärjestelmät kehittyvät jatkuvasti. Näiden laitteiden avulla voidaan saada tietoa mitä kodissa tapahtuu, kun itse ollaan pois kotoa. Järjestelmän voi esimerkiksi asentaa ilmoittamaan, jos kodin alueella havaitaan epäilyttävää toimintaa. Lisäksi lukitsematta jäänyt ovi voidaan helposti sulkea etänä tai tarkistaa onko kodin turvajärjestelmä muistettu kytkeä päälle.

Kehittyneet palo- ja häkävaroittimet voivat esimerkiksi automaattisesti kytkeä päälle kodin valaistuksen ja kiinnittää näin helpommin asukkaiden huomion tulipalon uhatessa. Vuotovahdit taas ovat oiva apu vesivahinkojen ennaltaehkäisyssä.

Uusia kiinnostavia laitteita kehitetään jatkuvasti

Listasimme tähän loppuun markkinoille lähiaikoina tulleita mielenkiintoisia uusia laitteita. Löytyykö näistä ehkä kotisi seuraava älylaite?


  • Ääniohjattavat roska-astiat

Kannellisen roska-astian voi avata äänikomennon avulla, joten likaiset tai täynnä olevat kädet eivät hankaloita astian avaamista.

  • Älyvessanpöntöt

Esimerkiksi Japanissa käyneet ovat varmasti törmänneet vessanpönttöihin, joista löytyy kaikenlaisia lisäominaisuuksia. Nyt saatavilla on myös pönttöjä, joista löytyy esimerkiksi automaattinen hands-free avaus – ja sulkutekniikka sekä itsepesuominaisuus ja automaattinen hajusteen syöttö.

  • Älyjääkaapit

Näytöllä varustetut jääkaapit auttavat pitämään paremmin kirjaa jääkaapin sisällöstä.

  • Video-ovikellot

Ovikellon avulla näet, kuka ovellasi on, jo ennen oven avausta.

  • Seinään upotettavat suihkun säätönäytöt

Älysuihkun hallinta onnistuu helposti seinään asennettavalla näytöllä, joka kertoo esimerkiksi veden lämpötilan.


Haluatko lisätä kotisi automaatiota?

Muuta kotisi älykodiksi ammattilaisen avulla

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista eikä sido remontin tilaamiseen.Tästä artikkelista löydät tietoa:

  • Kodin älyominaisuuksista
  • Kodin energiatehokkuuden ja turvallisuuden lisäämisestä
  • Uusimmista keksinnöistä kodin automaatiossa


Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä

Lue myös:

älylukko

Älylukko

sähkösuunnittelu

Sähkösuunnittelu

saneeraus

Saneeraus

wc-pöntön asennus

WC-pöntön asennus

nanopinnoite

Nanopinnoite

Sähköauton latausaseman hinta

Sähköauton latausasema hinta

turvalukko

Turvalukko

lampun asennus

Lampun asennus

pistorasian kytkentä

Pistorasian kytkentä

Talon rakentaminen

Talon rakentaminen

äänieristys

Äänieristys

Pientä pintaremonttia

Pienen pintaremontin hintoja

Energiasaneeraus kiinteistössä

Energiasaneeraus

Valoisa keittiö

Keittiöremontin hinta

aurinkopaneelien asentaminen

Aurinkopaneelien asentaminen