Uusi kohde!

Viemäriputkien uusinta, Helsinki

3 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Braho Remontointi, Kulosaari

8 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Salo

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

WC-remontti, Kaarina

4 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Pesuhuonepinnoitus Group, Tampere

8 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Kylpyhuoneremontti putkityöt, Turku

4 tuntia sitten

×
Päivitetty 15.01.2024

Älykoti - auttaa arjessa ja turvaa kotia

Tässä artikkelissa:

- Kodin älyominaisuuksista
- Kodin energiatehokkuuden ja turvallisuuden lisäämisestä
- Uusimmista keksinnöistä kodin automaatiossa


Langattomien yhteyksien ja älylaitteiden yleistymisen myötä erilaiset älyominaisuudet ovat löytäneet tiensä pikkuhiljaa myös koteihimme.

Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia kodin älykkyyttä lisääviä laitteita sekä kerromme miten laitteet voivat parantaa kodin energiatehokkuutta sekä pienentää asumiskustannuksia.

Mikä on älykoti?

Älykoti, tai vaihtoehtoisesti smart home, termiä käytetään usein kuvaamaan kotia, jossa on laajasti hyödynnetty erilaisia älyominaisuuksia, joita käyttäjä voi hallinnoida langattomasti wi-fi verkon kautta erilaisilla älylaitteilla. Hallinnointi on mahdollista vaikkapa puhelimen, tabletin, älysormuksen, -rannekkeen tai –kellon avulla.

Muuta kotisi älykodiksi

Jätä remontti-ilmoitus

Urakkamaailmasta löydät tekijän niin pieneen kuin suureenkin remonttiin.

Varsinkin pienimuotoinen kotiautomaatio on lisääntynyt lähivuosina huimasti, mutta harvasta kodista löytyy vielä isoja täysin automatisoituja kokonaisuuksia.

Isot teknologiajätit kuten esimerkiksi Google, Apple ja Amazon tuovat jatkuvasti markkinoille omia uusia älylaitteitaan, jotka on suunniteltu yhteensopiviksi yrityksen omien järjestelmien kanssa. Tavoitteena on luoda kokonaisuuksia, joiden avulla käyttäjä voi hallita laajasti kodin eri osa-alueita aina valaistuksesta lämmitykseen tai kodin turvallisuuteen.

älykodin hallinta

Kuinka paljon kodin muuttaminen älykodiksi maksaa?

Pienilläkin investoinneilla saadaan yksittäisiä arkea helpottavia ratkaisuja, mutta laajat kokonaisuudet voivat olla hintavia. Yksittäiset laitteet kuten vaikka lukot, pistorasiat tai robotti-imurit voivat tehdä ison muutoksen suhteellisen pienin kustannuksin.

Jos kodin ominaisuuksia halutaan hallita kokonaisuutena vaikkapa äänikomentojen avulla, vaatii se isompia muutoksia kodin järjestelmiin. Useat ominaisuudet on kuitenkin suunniteltu sitä varten, että käytössä ne voivat auttaa säästämään kodin muissa kustannuksissa. Eli vaikka investointi aluksi tuntuisikin suurelta, monessa tapauksessa se maksaa itsensä myöhemmin takaisin.

Aloita onnistunut remontti

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin.

Älykodin järjestelmät auttavat tekemään kodista energiatehokkaamman

Etänä säädeltävät termostaatit tai ajastetusti sammuvat valaisimet ovat esimerkkejä kodin älyominaisuuksista. Tällaisten ominaisuuksien avulla voidaan vähentää kodin energiakulutusta ja saada huomattavaa säästöä. Markkinoilla on myös esimerkiksi älysuihkuja, joiden avulla voidaan kontrolloida veden lämpötilaa ja ajastaa suihkun kesto sekä seurata kulutusta. Nämä toiminnot voivat auttaa vähentämään vedenkulutusta parhaimmillaan jopa 50% vuodessa.

Älypistorasian avulla voidaan hallita yksittäisiä laitteita, esimerkiksi jos kahvinkeitin on jäänyt aamulla töihin lähtiessä päälle, ei ole tarvetta palata kotiin sammuttamaan laitetta vaan sen voi tehdä puhelimen kautta.

kotiautomaatio

Turvallisuus

Yksi suuri syy lisätä kodin älyominaisuuksia on turvallisuus. Esimerkiksi älylukot sekä erilaiset turvajärjestelmät kehittyvät jatkuvasti. Näiden laitteiden avulla voidaan saada tietoa mitä kodissa tapahtuu, kun itse ollaan pois kotoa.

Järjestelmän voi esimerkiksi asentaa ilmoittamaan, jos kodin alueella havaitaan epäilyttävää toimintaa. Lisäksi lukitsematta jäänyt ovi voidaan helposti sulkea etänä tai tarkistaa onko kodin turvajärjestelmä muistettu kytkeä päälle.

Kehittyneet palo- ja häkävaroittimet voivat esimerkiksi automaattisesti kytkeä päälle kodin valaistuksen ja kiinnittää näin helpommin asukkaiden huomion tulipalon uhatessa. Vuotovahdit taas ovat oiva apu vesivahinkojen ennaltaehkäisyssä.

Älykodin laitteita kehitetään jatkuvasti

Listasimme tähän loppuun markkinoille lähiaikoina tulleita mielenkiintoisia uusia laitteita.

Löytyykö näistä ehkä kotisi seuraava älylaite?

  • Ääniohjattavat roska-astiat

Kannellisen roska-astian voi avata äänikomennon avulla, joten likaiset tai täynnä olevat kädet eivät hankaloita astian avaamista.

  • Älyvessanpöntöt

Esimerkiksi Japanissa käyneet ovat varmasti törmänneet vessanpönttöihin, joista löytyy kaikenlaisia lisäominaisuuksia.

Saatavilla on pönttöjä, joista löytyy vaikkapa automaattinen hands-free avaus – ja sulkutekniikka sekä itsepesuominaisuus ja automaattinen hajusteen syöttö.

  • Älyjääkaapit

Näytöllä varustetut jääkaapit auttavat pitämään paremmin kirjaa jääkaapin sisällöstä.

  • Video-ovikellot

Ovikellon avulla näet, kuka ovellasi on, jo ennen oven avausta.

  • Seinään upotettavat suihkun säätönäytöt

Älysuihkun hallinta onnistuu helposti seinään asennettavalla näytöllä, joka kertoo esimerkiksi veden lämpötilan.

Haluatko lisätä kotisi automaatiota?

Muunna kotisi älykodiksi ammattilaisen avulla

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Google, Amazon Alexa vai joku muu?

Älykotien suosituimpia keskusyksiköitä ovat teknologiajättien omat järjestelmät, kuten Googlen Home ja Google Assistant- tuotteet sekä Amazonin Alexa.

Laitteita valittaessa kannattaa ottaa huomioon yhteensopivuus; jos jo omistamasi laitteet ovat pääosin Googlen, Applen tai Amazonin tuotteita, kannattaa myös uudet järjestelmät valita samasta tuoteperheestä.

Markkinoilla on myös paljon muun merkkisiä, erityisesti pienempiä älylaitteita kuten kaiuttimia, jääkaappeja, ovikelloja jne. Tarkasta tuotetta hankkiessasi onko laite yhteensopiva oman älylaitteesi kanssa.

Huomioi myös äänikomennoilla varustettuja laitteita hankkiessasi, että kaikki laitteet eivät välttämättä tue suomen kieltä, vaan kommunikointi tulee tehdä esimerkiksi englanniksi.

Kilpailuta älykodin muutostyöt

Jos kaipaat älyominaisuuksien asennukseen ammattilaisen apua, kannattaa työt kilpailuttaa. Näin varmistat parhaan hinnan ja löydät luotettavan tekijän. Urakkamaailmassa tavoitat alueesi ammattilaiset helposti ja nopeasti.

Ilmoituksen jätettyäsi pääset vertailemaan tarjouksia ja tutustumaan sekä yrityksen taustoihin, että muiden käyttäjien jättämiin arvosteluihin. Ensimmäiset tarjoukset saat jo muutamassa tunnissa! Jätä ilmoitus tästä.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi