Useimmiten edellämainittu asia nousee esille, kun taloyhtiössä ollaan tekemässä isompaa remonttia. Perinteisin esimerkki tilanteesta on, kun taloyhtiö on uusimassa vesieristeitä, ja osakas miettii samalla kylpyhuoneen päivittämistä. Päivittäminen tarkoittaa useimmiten esimerkiksi silmää miellyttävämpien laattojen tai uusien vesikalusteiden asentamista.
Alla esimerkkilasku Urakkamaailman kautta toteutuneesta remontista. Tässä urakassa kylpyhuone remontointiin kerrostaloasunnossa uuden asukkaan muuttaessa asuntoon. Asunto sijaitsee Helsingissä. Ohessa eritelty taloyhtiön ja osakkaan osuus kylpyhuoneremontista.
Taloyhtiön osuus kylpyhuoneremontista 2 000 euroa
Taloyhtiön maksettavaksi remontissa tuli seinien levytys, tasoitus, vesieristyksen uudelleen tekeminen, sekä lattiakaivon siirtäminen seinästä lattiaan.
Osakkaan osuus 5 000 euroa
Kaikki loppu urakasta jäi osakkaan maksettavaksi, kuten vanhojen seinä- ja lattialaattojen purku, saunan lauteiden irrotus ja uudelleen asennus, lattian valu ja lattialämmitys sekä kylpyhuonekalusteiden asennus putki/sähkötöineen.
Koko urakan kustannus oli siis yhteensä 7 000 euroa, ja osakkaan osuus 5 000 euroa ja taloyhtiön 2 000 euroa.
Tähän urakkahintaan ei kuulunut vesikalusteet, laatat tai muutkaan materiaalit.
Tee remontti-ilmoitus kylpyhuoneremontistasi
Remontti-ilmoituksen tekeminen ei maksa mitään, eikä sido sinua remontin tilaamiseen.
Esimerkiksi vesivahingon sattuessa taloyhtiön kannattaa välittömästi ruveta selvittämään vahingon laajuutta. Kun vesivahinko pääsee rakenteisiin asti, on remontti taloyhtiön vastuulla.
Kannattaa aina muistaa, että taloyhtiö on loppujen lopuksi vastuussa kiinteistöstä. Osakas omistaa vain osakkeen, jotka oikeuttavat kiinteistön käyttöön.
Useimmiten taloyhtiön kannattaa remontoida märkätilat ennaltaehkäisevästi eli ryhtyä toimeen jo ennen isompia vahinkoja. Useasti osakas on jo tätä ennen jossain vaiheessa remontoinut vähintään pinnat kylpyhuoneestaan.
Älykäs taloyhtiö tilaa ajoissa märkätilojen kuntokartoituksen, ja ryhtyy sen jälkeen tarvittaviin toimenpiteisiin.
Kun taloyhtiössä toteutetaan kootusti märkätilojen saneeraus, taloyhtiö yleensä määrittelee perustason, johon asti taloyhtiö maksaa remontin. Sen päälle kylpyhuoneen päivittäminen tai esimerkiksi kalliimman laatoituksen valitseminen on osakkaan vastuulla.
Yleensä toteuttaessa kylpyhuoneremonttia taloyhtiössä kannattaa ensimmäisenä tutustua taloyhtiön vastuunjakotaulukkoon. Siitä löydät mikä kuuluu osa asunnosta kuuluu taloyhtiön vastuulle ja mikä osakkaalle.
Lue lisää taloyhtiön vastuunjakotaulukosta.
Taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaiset velvollisuudet ovat käytännössä viemäröintiin ja veden kulkuun liittyviä. Taloyhtiön vastuulla ovat wc-pönttö, viemärit/viemäröinti ja vesihanat. Eli esimerkiksi viemäritukos on taloyhtiön vastuulla.
Vesilukkojen ja lattiakaivojen puhdistusvastuu on osakkaalla, mutta niiden uusiminen kuuluu taloyhtiölle.
Osakkaan vastuulla kylpyhuoneremontissa on myös kylpyhuoneen kalusteet, kuten kaapit, komerot, peilit ja suihkukaapit. Muistisääntönä voidaan pitää, että kaikki vesieristeeseen asti on osakkaan vastuulla.
Löydä omaan kylpyhuoneremonttiisi tekijä
Miksi Urakkamaailma on Suomen suosituin kanava löytää remontille tekijä?
Aloita remonttisi tästä
Remonttivalvoja
Parvekeremontin hinta
Autotallin rakentaminen hinta
Saunan lauteet hinta
Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.
Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa
Aloita turvallinen remontti tästä
Taloyhtiön vastuunjakotaulukko
VTT-sertifikaatti
Taloyhtiöremontti hinta
Taloyhtiön julkisivuremontti
Taloyhtiön parvekeremontti
Taloyhtiön putkiremontti
Pientaloyhtiön remonttiopas
Patolevyn asentaminen
Ilmanvaihtokanavien puhdistus
Remontista ilmoittaminen taloyhtiölle
Tiilikaton pesu
Huoneiston remontin valvonta
Lattialämmityksen hinta
WC-pöntön asennus
Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.