Uusi kohde!

Ilmanvaihtokanavien puhdistus., Vantaa

41 sekuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Metsähankala Oy, Kirkkonummi

2 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Oulu

37 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Seinien paikkaus ja maalaus, Espoo

40 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

M & M Saneeraus Oy, Espoo

7 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Pyykinpesukoneen asennus , Tampere

41 minuuttia sitten

×

Taloyhtiöiden vastuunjakotaulukko

Taloyhtiöiden kunnossapitovastuu perustuu asunto-osakeyhtiölakiin, ja se jakautuu osakkaiden sekä yhtiön kesken. Tätä määrittää taloyhtiön vastuunjakotaulukko. Olemme koostaneet tähän artikkeliin taloyhtiön vastuunjakotaulukkoon taloyhtiökäyttäjiemme yleisimmät kysymykset.


taloyhtiön vastuunjakotaulukko


Vastuunjakotaulukko käsittää normaalista asumisesta ja kulumisesta johtuvia kustannuksia, laki ei siis mitätöi vahingonkorvausvastuuta.

Pääsääntöisesti osakkaan vastuulla on osakehuoneiston sisäosat, lukuun ottamatta kantavia rakenteita ja eristeitä. Ulkopuolisista osista vastaa taloyhtiö.


Johdonmukaisesti noudatettuna vastuunjakotaulukko edistää osakkaiden yhdenvertaisuutta.

Remonteista ilmoitettava aina etukäteen

Taloyhtiöllä ja osakkeenomistajalla on lain mukaan velvollisuus ilmoittaa remonteista etukäteen. Taloyhtiön on ilmoitettava sellaisista remonteista ja kunnossapitotöistä, jotka vaikuttavat huoneiston käyttöön.

Osakkeenomistajalla on velvollisuus ilmoittaa remontista etukäteen, mikäli sillä on vaikutusta taloyhtiön muihin tiloihin tai toisiin huoneistoihin. Taloyhtiöllä on myös oikeus valvoa, että remontti tehdään asianmukaisesti. Taloyhtiö voi vaatia osakkaan toteuttamalle remontille valvojan.

Vahingonkorvausvastuu taloyhtiössä

Taloyhtiöiden vastuunjako ei mitätöi vahingonkorvausvastuuta. Aiheuttamisperiaate voi joissain tapauksissa siirtää korvausvastuun yhtiöltä osakkeenomistajalle. Vahingon laadusta riippuen esimerkiksi osakkaan kotivakuutus saattaa korvata vahingon.


Taloyhtiöiden vastuunjakotaulukon mukaiset osakkaan ja taloyhtiön vastuualueet

Rakenteet

Rakenteista vesikatto, ylä-, ala- ja välipohja, ulko- ja sisäseinät, pilarit, palkit sekä painaumat ja halkeamat rakenteissa kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Osakkeenomistajan vastuulle kuuluu lattiapäällysteen (esim. parketin) kunnossapito.

Parvekkeet

Parvekkeen sisäpintojen pinnoitemateriaalit kuuluvat osakkaan vastuulle. Parvekkeen muut osat eli julkisivupinnat, parvekkeen lattian vedeneriste sekä parveketta kantavat rakenteet yhtiön vastuulle.

Lue tarkemmin parvekeremonteista ja osakkaan vastuista tästä.

Ovet

Huoneiston ulko-ovi sekä parvekkeen uloin ovi ja niiden lukot, postiluukku, nimikilpi, ovenpysäytin, ovikello sekä automaattiulko-ovi kuuluvat kaikki yhtiön vastuulle. Huoneiston väliovet, sisempi parvekeovi, ulko-oven turvalukko, ovensuljin sekä osakkaan asentama ovisilmä kuuluvat osakkaan vastuulle.

Ikkunat

Ikkunoiden ulkopuite ja karmit, sekä ulkolasi kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Osakkeenomistajan vastuulle kuuluvat sisä- ja välipuite, ikkunan sisemmät lasit, tuuletusluukku sekä ikkunan sisäpuolella oleva säppi. Myös parvekeoven ja ikkunanpuitteiden tiivistys, sekä sälekaihtimien kunnossapito kuuluvat osakkaalle.

Kiinteät kalusteet ja laitteet

Kaikki kiinteät kalusteet ja laitteet kuten kaapistot, komerot, ikkunalaudat, ikkunaverhotangot, saunanlauteet sekä takat ja uunit kuuluvat osakkeenomistajan vastuulle.

Vesi-, viemäri- ja vesilämmityslaitteet

Vesi-, viemäri-, ja vesilämmityslaitteet aiheuttavat paljon vastuukysymyksiä. Kylpyhuoneessa osakas vastaa pesu- ja suihkualtaista, kylpyammeesta, käsisuihkuletkun sekä pesukoneen letkun kunnosta. Lisäksi pesukoneen liittäminen on osakkaan vastuulla. Vesihanoista, wc-istuimesta sekä mahdollisista viemäritukoksista vastaa yhtiö. Vesilukkojen ja lattiakaivojen puhdistus kuuluu osakkaille, mutta korjaus ja uusiminen ovat taloyhtiön vastuulla.

Ilmanvaihtojärjestelmät

Ilmanvaihtojärjestelmien osat kuuluvat suurimmaksi osaksi yhtiön vastuulle. Koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmän liesituuletin suodattimineen sekä suodattimien huoneiston sisäpuoliset osat kuuluvat osakkaalle, muut osat kuten raitisilmaventtiili sekä poistoilmakoneet kuuluvat yhtiölle. Painovoimaisen ilmanvaihtojärjestelmän huoneiston sisäpuolella olevat suodattimet kuuluvat osakkaan vastuulle, mutta järjestelmän muut osat kuuluvat yhtiölle.

Sähkötekniset järjestelmät

Kodinkoneet, kiinteät valaisimet, saunan kiuas sekä keskuspölynimuri ovat osakkaan vastuulla. Yhtiön vastuulla ovat kylmiö, lämminvesivaraaja ja ovisummeri ym. järjestelmät.

Muut laitteet ja laitteisto sekä järjestelmät

Postilaatikko, huoneiston ulkopuoliset käsisammuttimet sekä jäteastiat kuuluvat yhtiön vastuulle. Myös yhteisten tilojen opasteet, kylmähuoneet sekä varastot kuuluvat yhtiölle. Yhtiön vastuulle kuuluvat lisäksi tietoliikenne- ja antennijärjestelmät. Osakkaan vastuulle kuuluvat huoneiston sisäpuoliset käsisammuttimet sekä palovaroitin.Lue myös nämä

Salaojitus hinta

Salaojituksen hinta

Parvekeremontti hinta

Parvekeremontin hinta

Autotallin rakentaminen

Autotallin rakentaminen hinta

Ilmanvaihtokanavien puhdistus

Ilmanvaihtokanavien puhdistusTässä artikkelissa

  • pääset tutustumaan taloyhtiön vastuunjakotaulukkoon. Olemme avanneet sanallisesti vastuunjakotaulukon, ja sen useimmiten kysytyt kohdat.Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailma

Aloita turvallinen remontti tästäLue myös:

Remonttien yleiset sopimusehdot

RemonttisopimusTaloyhtiölle ilmoittaminen remontista

Remontista ilmoittaminen taloyhtiölle

Taloyhtiön remontti

Taloyhtiöremontti hinta

taloyhtiön remonttiopas

Pientaloyhtiön remonttiopas

Ryhmärakentaminen

Mitä on ryhmärakentaminen?

Energiasaneeraus kiinteistössä

Energiasaneeraus

puutalon julkisivu

Julkisivuremonttien hintoja

Maanrakennus hinta

Maanrakennus hinta

rakennusvalvonta

Remonttivalvoja

Tiilikaton pesu

Tiilikaton pesu

Taloyhtiön hissiremontti

Taloyhtiön hissiremontti

6 2 8 9 2 6 6 0

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.

Tarvitsetko apua?