Uusi kohde!

Palomuurin paikkarappaus pihasaunassa se..., Nokia

9 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Tinko Finland Oy, Helsinki

1 tunti sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Helsinki

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Muurin korjaus Helsinki, Helsinki

19 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Suomen Talomestarit Oy, Helsinki

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Kiinteiden loisteputkivalaisimien vaihta..., Helsinki

45 minuuttia sitten

×
Päivitetty 01.12.2023

Taloyhtiöiden vastuunjakotaulukko

Taloyhtiöiden kunnossapitovastuu perustuu asunto-osakeyhtiölakiin ja se jakautuu osakkaiden sekä yhtiön kesken. Tätä määrittää taloyhtiön vastuunjakotaulukko.


Olemme koostaneet tähän artikkeliin taloyhtiön vastuunjakotaulukkoon taloyhtiökäyttäjiemme yleisimmät kysymykset.

Vastuunjakotaulukko käsittää normaalista asumisesta ja kulumisesta johtuvia kustannuksia, laki ei siis mitätöi vahingonkorvausvastuuta

Pääsääntöisesti osakkaan vastuulla on osakehuoneiston sisäosat, lukuun ottamatta kantavia rakenteita ja eristeitä. Ulkopuolisista osista vastaa taloyhtiö.

Johdonmukaisesti noudatettuna vastuunjakotaulukko edistää osakkaiden yhdenvertaisuutta.

Remonteista ilmoitettava aina etukäteen

Taloyhtiöllä ja osakkeenomistajalla on lain mukaan velvollisuus ilmoittaa remonteista etukäteen. Taloyhtiön on ilmoitettava sellaisista remonteista ja kunnossapitotöistä, jotka vaikuttavat huoneiston käyttöön.

Aloita onnistunut taloyhtiöremontti

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailmasta löydät ammattilaisen remonttiin kuin remonttiin.

Osakkeenomistajalla on velvollisuus ilmoittaa remontista etukäteen, mikäli sillä on vaikutusta taloyhtiön muihin tiloihin tai toisiin huoneistoihin. Taloyhtiöllä on myös oikeus valvoa, että remontti tehdään asianmukaisesti. Taloyhtiö voi vaatia osakkaan toteuttamalle remontille valvojan.

Vahingonkorvausvastuu taloyhtiössä

Taloyhtiöiden vastuunjako ei mitätöi vahingonkorvausvastuuta. Aiheuttamisperiaate voi joissain tapauksissa siirtää korvausvastuun yhtiöltä osakkeenomistajalle. Vahingon laadusta riippuen esimerkiksi osakkaan kotivakuutus saattaa korvata vahingon.

Taloyhtiöiden vastuunjakotaulukon mukaiset osakkaan ja taloyhtiön vastuualueet

Rakenteet

Rakenteista vesikatto, ylä-, ala- ja välipohja, ulko- ja sisäseinät, pilarit, palkit sekä painaumat ja halkeamat rakenteissa kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Osakkeenomistajan vastuulle kuuluu lattiapäällysteen (esim. parketin) kunnossapito.

Parvekkeet

Parvekkeen sisäpintojen pinnoitemateriaalit kuuluvat osakkaan vastuulle. Parvekkeen muut osat eli julkisivupinnat, parvekkeen lattian vedeneriste sekä parveketta kantavat rakenteet yhtiön vastuulle.

Lue tarkemmin parvekeremonteista ja osakkaan vastuista tästä.

Ovet

Huoneiston ulko-ovi sekä parvekkeen uloin ovi ja niiden lukot, postiluukku, nimikilpi, ovenpysäytin, ovikello sekä automaattiulko-ovi kuuluvat kaikki yhtiön vastuulle. Huoneiston väliovet, sisempi parvekeovi, ulko-oven turvalukko, ovensuljin sekä osakkaan asentama ovisilmä kuuluvat osakkaan vastuulle.

Ikkunat

Ikkunoiden ulkopuite ja karmit, sekä ulkolasi kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Osakkeenomistajan vastuulle kuuluvat sisä- ja välipuite, ikkunan sisemmät lasit, tuuletusluukku sekä ikkunan sisäpuolella oleva säppi. Myös parvekeoven ja ikkunanpuitteiden tiivistys, sekä sälekaihtimien kunnossapito kuuluvat osakkaalle.

Löydä luotettava tekijä

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Kiinteät kalusteet ja laitteet

Kaikki kiinteät kalusteet ja laitteet kuten kaapistot, komerot, ikkunalaudat, ikkunaverhotangot, saunanlauteet sekä takat ja uunit kuuluvat osakkeenomistajan vastuulle.

Vesi-, viemäri- ja vesilämmityslaitteet

Vesi-, viemäri-, ja vesilämmityslaitteet aiheuttavat paljon vastuukysymyksiä. Kylpyhuoneessa osakas vastaa pesu- ja suihkualtaista, kylpyammeesta, käsisuihkuletkun sekä pesukoneen letkun kunnosta. Lisäksi pesukoneen liittäminen on osakkaan vastuulla. Vesihanoista, wc-istuimesta sekä mahdollisista viemäritukoksista vastaa yhtiö. Vesilukkojen ja lattiakaivojen puhdistus kuuluu osakkaille, mutta korjaus ja uusiminen ovat taloyhtiön vastuulla.

Ilmanvaihtojärjestelmät

Ilmanvaihtojärjestelmien osat kuuluvat suurimmaksi osaksi yhtiön vastuulle. Koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmän liesituuletin suodattimineen sekä suodattimien huoneiston sisäpuoliset osat kuuluvat osakkaalle, muut osat kuten raitisilmaventtiili sekä poistoilmakoneet kuuluvat yhtiölle. Painovoimaisen ilmanvaihtojärjestelmän huoneiston sisäpuolella olevat suodattimet kuuluvat osakkaan vastuulle, mutta järjestelmän muut osat kuuluvat yhtiölle.

Sähkötekniset järjestelmät

Kodinkoneet, kiinteät valaisimet, saunan kiuas sekä keskuspölynimuri ovat osakkaan vastuulla. Yhtiön vastuulla ovat kylmiö, lämminvesivaraaja ja ovisummeri ym. järjestelmät.

Muut laitteet ja laitteisto sekä järjestelmät

Postilaatikko, huoneiston ulkopuoliset käsisammuttimet sekä jäteastiat kuuluvat yhtiön vastuulle. Myös yhteisten tilojen opasteet, kylmähuoneet sekä varastot kuuluvat yhtiölle. Yhtiön vastuulle kuuluvat lisäksi tietoliikenne- ja antennijärjestelmät. Osakkaan vastuulle kuuluvat huoneiston sisäpuoliset käsisammuttimet sekä palovaroitin.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi