Uusi kohde!

Taloyhtiöurakka: Metalliaidan rakentamin..., Järvenpää

4 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

SähköTTV, Nurmijärvi

2 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Vantaa

3 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Autotallin sähkösuunnitelma, Nurmijärvi

8 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

RMA Palvelut Oy, Helsinki

14 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Sähkösuunnittelu, Espoo

1 tunti sitten

×

Talon rakentamisen hinta - Ota nämä huomioon kun rakennat taloa

Juttu päivitetty: 5.9.2023

Omakotitalon RAKENTAMINEN

Talon rakentaminen on yksi ihmisen koko elämän isoimmista haasteista, sekä iso taloudellinen ja ajallinen panostus. Olemme listanneet alle tärkeimmät asiat, jotka tulee ottaa huomioon talon rakentamisen suhteen.

1. Omakotitalon rakentaminen pitkästä tavarasta vai muuttovalmis talopaketti?

Talon rakennuksessa käytetään usein termiä "pitkästä tavarasta". Tämä on niin sanotusti perinteinen tapa rakentaa talo; rakennusmateriaalit tilataan työmaalle, jossa ne käsitellään, työstetään ja lopuksi asennetaan.

Pitkän tavaran vastakohta on talopakettiyritysten toimitukset, jossa työmaalle toimitetaan valmiiksi viimeistellyt elementtiosat, jotka eivät vaadi kuin asennuksen. Talopakettien toimituksien yksi etu onkin se, että rakennusmateriaalien työstäminen on tehty sääsuojattuna tehtaassa, kun taas pitkästä tavarasta rakennettuna on rakennusmateriaalit yleensä säälle alttiina.

Talon rakennus tehdään useimmiten pitkästä tavarasta, silloin kun rakennuttaja (eli talon tuleva omistaja) haluaa olla mukana projektissa konkreettisesti, tai rakennuttajalla on esimerkiksi rakennustaidon omaava sukulainen. Yleisesti voidaan sanoa, että pitkästä tavarasta rakentamalla säästää rahaa, tosin jokainen rakennusprojekti on yksilöllinen ja yleistä näkemystä on siten vaikea antaa. Rahan säästäminen perustuu pitkälti omaan työpanokseen.


Haaveissa oman talon rakentaminen?

Jättämällä remontti ilmoituksen Urakkamaailman löydät luotettavan tekijän rakennusprojektiisi.
Aloita talon rakentaminen

Jos siis haluat itse olla mukana rakennustyömaalla, tai esimerkiksi sukulaisesi on ammattilainen, on talon rakentaminen pitkästä tavarasta varteenotettava vaihtoehto. Pystyt enemmän vaikuttamaan rakentamisen eri vaiheisiin ja saat myös yleensä luotua mukavasti säästöjä.

On tutkittu, että osallistumalla itse rakennustöihin ja työmaan johtamiseen rakentaja säästää jopa 35 000€ - 60 000€. Ja tämä on siis puhdasta säästöä, eli paljon isompi etu kuin esimerkiksi 60 000 € palkanlisäys, josta verottaja ottaa osansa.

talon rakentamisen kolme viisautta

Talopaketit ovat vaivattomampi vaihtoehto talon rakentamisessa. Talopaketin valitsevat usein henkilöt, joilla ei ole aikaa tai kiinnostusta olla mukana talon rakennusprojektissa. Talopakettien huonona puolena on yksilöllisyyden puute. Lue lisää vinkkejä talopaketin tilaamiseen.

2. Talon rakentamisen suunnittelu

Aika, mikä käytetään talon rakentamisen suunnitteluun on suoraan pois epämieluisista yllätyksistä kuten budjetin ylityksistä ja hermojen palamisesta.

Hankkeen suunnitteleminen tulee tehdä huolella, ja siihen kannattaa panostaa paljon aikaa. Omatoimiseen suunnitteluun kuuluu muun muassa seuraavat asiat; kuinka iso talon tulee olla, haluatteko olla mukana rakennusprojektissa, onko talopaketti teille sopiva vaihtoehto, mikä lämmitysmuoto valitaan, mitä viranomaislupia tarvitset, millainen budjetti projektia varten varataan ja paljon muuta.

Suunnittelu on vaihe, jonka aikana voidaan kaikista parhaiten vaikuttaa talon rakennuskustannuksiin. Tällöin päätetään keskeisimmät rakennustekniset suuntalinjat; kodin koko, laatutaso, tontti ym. Tosin, vaikka suunnittelu tehdään kuinka hyvin, on erittäin yleistä, että tästä huolimatta eteen tulee yllätyksiä ja budjetin ylityksiä.

Kun siis lasket budjettia jätä budjettiin ylitysvaraa. Esimerkiksi jo 10% vara ennakoiduille menoille on hyvä lähtökohta.

3. Oma jaksaminen talon rakennusprojektin aikana

Kuten aiemmin sanottu, talon rakentaminen on yksittäisen ihmisen isoimpia ponnistuksia niin henkisesti kuin rahallisestikin. Mieti siis etukäteen, kuinka paljon pystyt tai haluat olla mukana talon rakentamisessa.

Oma arkesi pyörii taustalla, joka luonnollisesti vaatii huomiotasi. Kun lähdet talon rakennusprojektiin, tulee siitä väistämättä paljon aikaa vaativa harrastus. Tosin tässä harrastuksessa päädyt parhaimmillaan säästämään kymmeniä tuhansia euroja.

Jos rakennutatte taloa pariskuntana, on erittäin tärkeää, että keskustelette keskenänne mahdollisimman paljon; mitä odotatte toisiltanne, onko toinen henkisesti valmis suureen projektiin, ymmärtääkö toinen kuinka iso projekti on kyseessä ym. On valitettavan paljon tutkimustietoa talon rakentamisen vahingollisista vaikutuksista parisuhteisiin.

Toisaalta, harva asia on mustavalkoinen. Eli sinun ei tarvitse valita täydellisen osallistumisen ja passiivisuuden väliltä, vaan harkitse jotain tästä väliltä. Urakkamaailma on täynnä rakennusalan ammattilaisia, ja löydät heidät helposti jättämällä rakennusprojektistasi ilmoituksen palveluumme.

4. Sopimuskumppanit, urakoitsijat

On erittäin tärkeätä, että valitut rakennusalan toimijat ovat luotettavia, asiansa osaavia ammattilaisia. Osaavien urakoitsijoiden kanssa rakennusprojekti etenee joutuisasti aikataulussaan, ilman isompia ongelmia. Huonosti valitun urakoitsijan kanssa, kommunikaatio ei toimi lainkaan, viivästyksiä tapahtuu jatkuvasti ja työn laatu on heikkoa.

Urakkamaailman avulla kilpailutat helposti luotettavan urakoitsijan remontillesi. Palvelumme kautta näet helposti urakoitsijan aiempien asiakkaiden arvosteluja, rekisteritietoja ja referenssejä.


Aloita remonttisi löytämällä luotettava urakoitsija

Remonttiturva sisältyy kaikkiin Urakkamaailmassa tehtyihin remontteihin, jotka solmitaan Urakkamaailman kautta
Pyydä tarjouksia remonttiisi

Huomioi, että pimeän työn teettäminen on lainvastaista. Pimeän työn teettämisellä tarkoitetaan tilannetta, jossa työn tilaaja ja urakoitsija eivät maksa lain velvoittamia maksuja, kuten veroja ja sosiaaliturvamaksuja. Pimeän työn teettäjä menettää oikeuden takuuasioissa, joten jos urakoitsijasi teettää työnsä huonosti, ei sinulla ole mitään turvaverkkoa asian suhteen.

Viranomaiset ovatkin ottaneet omakotitalorakentajat syynin alle ja tulevat entistä useammin tarkastamaan maksutositteita työn tilaajan ja urakoitsijoiden välillä.

5. Turvallisuus työmaalla

Harva talonrakentaja ymmärtää, että rakennuttajalla on vastuu turvallisuudesta työmaalla. Jos siis urakoitsija loukkaa itsensä työmaalla, esimerkiksi tippumalla rakennustelineiltä, on vastuu sinun. Luonnollisesti, tämä vastuu kannattaa siirtää kirjallisen sopimuksen turvin urakoitsijalle itsellensä.

Päätoteuttajan vastuulle jää myös työturvallisuusasiakirjan tekeminen, jossa otetaan kantaa työmaan turvallisuuteen liittyviin seikkoihin. Näihin asoihin saat apua palkkaamalla rakennusprojektillesi vastaavan työnjohtajan.

6. Talon rakennuksen rahoitus

Omakotitalon rakentamisessa usein turvaudutaan lainan ottamiseen.

Koska laina otetaan kohteeseen, joka toimii konkreettisena vakuutena, on lainan saaminen helposti neuvoteltavissa oleva asia. Varsinkin, kun pariskunta ottaa lainaa yhdessä, joista molemmat ovat työssäkäyviä, ei lainan saamiselle pitäisi löytyä esteitä.

Pankki on yleensä kiinnostunut itse hankkeesta, ja tekee omat taloudelliset arvionsa rakennusprojektista investointi/jälleenmyynti näkökulmasta. Jos et ole rakentamassa Suomen erikoisinta design-taloa, ei jälleenmyyntiarvon kanssa pitäisi olla ongelmia. Muuttotappiopaikkakunnille rakentaminen ei ole pankin näkökulmasta yhtä turvallista kuin isoimpien kaupunkien läheisyyteen.

Talon rakentamisen hinta

talon rakentaminen hinta

Talon rakentamisen kustannuksiin vaikuttaa luonnollisesti lähes jokainen päätös minkä teet. Alla tiivistettynä kaikista isoimmat kustannuksiin vaikuttavat tekijät.

Talon yksilöllisyys ja toteutustapa. Haluatko luoda yksilöllisen, arkkitehtuurisen kokonaisuuden vai riittääkö sinulle hyvinkin yleinen laatikkomainen rakennus. Jälkimmäinen vaihtoehto on luonnollisesti huomattavasti edullisempi tapa rakentaa.

Talon koko. Haluatko mahdollisimman ison talon mihin sinulla on varaa vai kelpaisiko sinulle kompaktimpi tapa asua. Luonnollisesti mitä vähemmän talossa on neliöitä, sitä vähemmän tarvitaan rakennusmateriaaleja ja työtä sen rakentamiseen. Pienemmän talon ylläpitokustannukset ovat myös alhaisemmat kuin ison talon. Ja älä unohda imuroinnin suhteen säästettyä aikaa.

Myös kiinteistön kerrosluku, ja mahdollinen kellarin rakentaminen vaikuttavat tuleviin kustannuksiin. Lisäkerrokset tuottavat lisätyötunteja, ja vaativat muun muassa telineiden käyttöä, ja täten työskentely hidastuu.

Piha piha piha. Pihan ja maanrakennuksen kulutaso yllättää lähes aina talon rakentajat.

Tontin muoto ja sijainti aiheuttavat kustannuksiin eroavaisuuksia. Ääriesimerkkeinä saari, johon on vaikea päästä, ja jonka maasto on kalteva, on hankalaa ja siten kallista rakentaa. Vastakohtana tasainen tontti, joka on helppojen yhteyksien päässä, on helppo rakentaa ja päästä erilaisilla työkoneilla ja siten huomattavasti edullisempaa. Myöskin paalutuksen tarve vaikuttaa hintatasoon.

Tarkista myös vesi-, ja sähköliittymien kustannustaso ja ota se mukaan budjettiisi.

Lue lisää maanrakennustöiden hinnoista ja pihasuunnitelman tekemisestä.

Julkisivu, talon muoto, kestävyys. Talon seinien rakennusmateriaali on avainroolissa talon kustannuksissa. Kivitalot ovat kaikista hinnakkain vaihtoehto, kun taas puutalot ovat edullisimpia. Rakentaminen pitkästä tavarasta tehdään monesti nimenomaan puutavarasta, sillä sen muokattavuus on hyvä ja väritykseen on rakentajalla mahdollisuuksia vaikuttaa.

Ota huomioon se, että joillain alueilla kuntasi kaava saattaa määrittää millainen julkisivu uudessa talossa tulee olla. Selvitä tämä kuntasi rakennusvalvonnasta. Suorakaiteen muotoinen talo on kaikista edullisin rakentaa sen yksinkertaisuudessaan ja yleisyydessään. Erilaiset erkkerit ja pyöreät muodot ovat kauniita, mutta hinta nousee välittömästi niiden mukana. Tutustu tästä erilaisten julkisivuremonttien toteutuneisiin hintoihin.

Talon varustelutaso. Sanotaan, että nälkä kasvaa syödessä ja, se jos mikä, pätee talon rakentamisen kohdalla. Joudut talon rakentamisen aikana tekemään satoja, ellei tuhansia materiaalipäätöksiä. Jos et pidä halujasi kurissa, voit huomata olevasi ylittämässä räikeästi budjettia.

Esimerkkinä, kun teet kylpyhuoneeseen materiaaliostoksia, tyydytkö perinteiseen vesihanaan, vai haluatko panostaa design-hanaan? Jos ostat design-hanan, voiko kylpyhuone muuten olla tavallisesti varusteltu vai pitäisikö sinun sijoittaa myös ammeeseen ja luksus-suihkukaappiinkin (mikä ei ollut budjetissa). Pelkästään tässä kohtaa budjettiin saattaa tulle useiden tuhansien budjetin ylitys, ja nyt puhuttiin vain yksittäisen huoneen varustelusta.

Kun budjetti ylittyy alkuvaiheessa ja rahat alkavat olemaan lopussa, pahimmillaan talon rakentaja joutuu tinkimään lattiamateriaaleista ja vaihtamaan toivotun parketin muovimattoon. Tämä jos mikä on rangaistus suunnittelemattomuudesta.

Yleistyksenä talopaketeista voidaan sanoa, että kolmasosa loppukustannuksista menee talopakettiin, loput kaksi kolmasosaa menee talopaketin ulkopuolisiin töihin, kuten maanrakennustöihin, LVIS, suunnitteluun ym.

Hintaesimerkkejä talon rakentamisen vaiheista:


Perustusanturoiden valu, kellariperustuksen muuraus harkosta, Espoo

Toteutunut hinta: 3 720 €


Pientalopaketin pystytykseen sähkön liittymiskaapeli, maadoituselektrodi ja asennukset sekä sähköasemapiirros, Porvoo

Toteutunut hinta: 2 044 €


Huopakaton asennus, Lohja

Toteunut hinta: 2 456 €


Kellarin lämpöeristys, Espoo

Toteutunut hinta: 2 475 €


Talon rakentamisen vaiheet

1. Suunnittelu

Käytä riittävästi aikaa suunnitteluun; mitä haluat, milloin ja miten. Talon rakentamisessa eteesi tulee tuhansia pieniä päätöksiä, joihin sinulla tulee olla vastaus. Mitä enemmän olet niitä ehtinyt etukäteen miettimään, sen parempi.

2. Tontin maanrakennustyöt ja perustukset

Tontin tulee olla kunnossa ennen varsinaisia rakennustöitä. Vesi-, ja sähköliittymät tulee suunnitella samoin kuin varmistaa tontin riittävä kantavuus. Mitä kaltevampi tontti, sitä kalliimmaksi tulevat maanrakennustyöt. Kun maanrakennustyöt ovat tehty voidaan talon perustusten teko aloittaa.

4. Talon kokoaminen

Talopaketit kootaan elementeistä ja ns. "pitkästä tavarasta" rakennettu talo kootaan yksitellen rakennusmateriaaleista. Talopakettien asennustyöt voivat kestää jopa pelkästään muutamia päiviä.

5. Talon viimeistelytyöt

Kun seinät ja talotekniset elementit on asennettu, on aika kotisi viimeistelylle. Viimeistelyllä tarkoitetaan talon sisällä olevien materiaalien valintaa ja asennusta, mm. lattiamateriaalit, keittiö ym. Vaikka kyseessä on "viimeistelytyö", voi tähän kokemattomalla budjetoijalla upota yllättävän suuri summa.

6. Lopputarkastus

Ennen kuin voit muuttaa taloon tulee sinne tehdä lopputarkastus. Lopputarkastuksessa katsotaan, että talo on oikein rakennettu ja turvallinen asua. Lopputarkastus yleisesti tilataan oman alueesi rakennustarkastusmestarilta

Uudisrakennuksen lämmitysmuodon valinta

Lämmitysmuodon valitseminen on yksi avainasioista, joka talon rakentajan tulee päättää.

Päätösketju menee aikalailla näin; haluanko tehdä ison kertainvestoinnin (esim. maalämpö), jonka jälkeen käyttökustannus laskee. Vai haluanko tehdä pienemmän kertainvestoinnin (suorasähkölämmitys), mutta jossa tulevat käyttökulut ovat isommat, kuin esimerkiksi maalämmön. Lue lisää maalämmöstä ja sen eduista.

Erilaisten lämpöpumppujen käyttö lämmityksen tukena on yleistynyt viime vuosina paljon. Tärkeää on, että kilpailutat eri lämmitysmuotojen hankinnat, ja kysyt usealta eri toimijalta tarjouksia.

Valvonta, oikeuksiesi valvominen

Jos et itse ole rautainen rakennusalan ammattilainen, palkkaa talon rakennusprojektiisi rakennusvalvoja. Rakennusvalvoja huolehtii puolestasi, että talopaketin toimittaja tai pitkästä tavarasta rakentava urakoitsija hoitaa työnsä ammattimaisesti ja huolellisesti. Rakennusvalvoja myös auttaa sinua erilaisten byrokraattisten asioiden kanssa mm. rakennuslupien ja muiden viranomaisilmoitusten kanssa.

Valvojaksi ei kannata ottaa henkilöä, joka jollain tavalla on suhteessa talon rakentajaan. Esimerkiksi talopakettifirman valvojaa ei luonnollisesti kannata valita, sillä haluat täysin puolueettoman ammattilaisen.Tiesithän, että Urakkamaailma on apunasi koko talon rakennusprojektin ajan. Kauttamme voit löytää

 • luotettavan tekijän koko talon rakennus urakalle,
 • urakoitsijan pienempiin osa-alueisiin rakennusprojektin aikana, kuten ulko- tai sisäpintojen tekoon ja vaikka maanrakennustöihin sekä
 • luotettavan ja ammattitaitoisen rakennusvalvojan koko projektisi tueksi.
Tässä artikkelissa:

 • Lue parhaimmat vinkit talon rakennukseen
 • Kuinka voit säästää rahaa rakentamisessa
 • Mistä löytää helposti luotettava urakoitsija

Miksi valita Urakkamaailma?

 • Ilmainen
 • Kilpailuttamalla saat huomattavaa säästöä
 • Näet urakoitsijoiden taustatiedot
 • Kirjallinen sopimus ja remonttiturva
 • Asiantunteva ja ystävällinen asiakaspalvelu on tukenasi koko remontin ajan

Aloita remonttiTärkeimmät asiat talon rakentamisessa: rahoituksesi tulee olla kunnossa, älä ahnehdi liian kookasta taloa.

Lue myös:

talon perustukset

Talon perustukset

uudisrakentaminen

Uudisrakentaminen

vastaava työnjohtaja, Milloin tarvitsee työnjohtajan?

Vastaava työnjohtaja

Kilpailuta energiatodistus

Energiatodistus

siirtonurmen asennus hinta

Siirtonurmen asennus

Autotallin rakentaminen

Autotallin rakentaminen hinta

Patolevyn asentaminen

Patolevyn asentaminen

WC remontti hinta

WC-remontin hintoja

rakennusluvan hankkiminen

Rakennuslupa

Talopaketin hinta

Talopaketin hinta

Energiasaneeraus kiinteistössä

Energiasaneeraus

rakennusvalvonta

Remonttivalvoja

maalämpöpumppu vesistössä

Maalämmön hinta

Omakotitalon putkiremontti

Omakotitalon putkiremontin hinta


Lue sisustussuunnittelijan vinkit talon rakentamiseen Etuoven Sisustus ja Vinkit osiossa.


Tiesithän, että Urakkamaailma on apunasi koko talon rakennusprojektin ajan. Kauttamme löydät:

 • luotettavan tekijän koko talon rakennus urakalle,
 • urakoitsijan pienempiin osa-alueisiin rakennusprojektin aikana, kuten ulko- tai sisäpintojen tekoon ja vaikka maanrakennustöihin sekä
 • luotettavan ja ammattitaitoisen rakennusvalvojan koko projektisi tueksi.

Urakkamaailma on Suomen käytetyin tapa löytää urakoitsija:

5 5 0 5 3 2 5 9

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.