Uusi kohde!

Talon ulkomaalaus, Espoo

29 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Tinko Finland Oy, Helsinki

3 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Somero

35 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Kylpyhuone, Vantaa

36 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

24 Sähkö Oy, Nummela

4 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Maalämmön asentaminen ok-taloon Lahden s..., Lahti

1 tunti sitten

×
Päivitetty 12.01.2024

Mitä tarkoittaa koolaus?

Koolauksella tarkoitetaan lattian, katon tai seinän pintaosan kantavaa rakenneosaa.

Sillä saadaan rakennukseen lisää vahvuutta ja tilaa esimerkiksi johdotuksille. Lisäksi koolauksella varmistetaan tarvittava ilman kiertäminen rakenteissa.


Miten koolaus tehdään?

Koolaus aloitetaan mittaamalla koolattavan tilan leveys. Koolingit, eli koolauksessa käytettävät laudat tai lankut* asennetaan, tolpan keskeltä mitattuna, enintään 60 cm päähän toisistaan.

Aloita onnistunut koolaus

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailmassa tavoitat alueesi ammattilaiset nopeasti ja helposti.

Koska koolaus lisää rakenteen vahvuutta, on lujuutta vaativissa seinissä hyvä suosia n. 40cm väliä. Tärkeintä on laskea ja merkitä koolinkien paikat tarkasti etukäteen, jotta ne saadaan asettumaan tasaisesti. Kovassa kulutuksessa oleviin kohtiin, kuten oviaukkoihin, tulee asentaa lisäkoolinkeja luomaan kestävämpi perusta.

* Saattavat joissakin tapauksissa olla myös jotakin muuta materiaalia, kuten terästä.


Seinien koolaus ja levytys, Rauma

Toteutunut hinta: 1250€

120m2 omakotitalo koolattiin ja levytettiin Raumalla. Kohteesta oli aiemmin purettu vanhat materiaalit. Lisää urakasta täältä.


Koolaus merkitään useimmiten muodossa 20x125 k600, jossa ensimmäinen osa viittaa lautojen kokoon ja jälkimmäinen niiden määräväliin. Monesti pelkkä pystykoolaus on riittävä, mutta jos seinille aiotaan kiinnittää painavampia elementtejä, on pystykoolausta syytä vahvistaa vaakakoolauksella. Koolausten väliin asennetaan eristelevyt, jotta pidetään huolta riittävästä äänieristyksestä.

Siistin lopputuloksen takaamiseksi on syytä panostaa käytettävien materiaalien laatuun. Esimerkiksi kertopuu on ominaisuuksiltaan hyvä valinta, sillä se pysyy kieroutumattomana, mutta sitä voidaan työstää puun tavoin.

koolaus välineet

Vinosidonta

Koolauksella voidaan halutessa jäykistää rakennusta. Tällöin käytetään usein vinosidonta-menetelmää, jossa rankarakenteista runkoa jäykistetään vinottaisilla laudoilla tai lankuilla. Teräsrakennuksissa voidaan käyttää myös teräksisiä vinositeitä. Vinosidonta tunnetaan myös termeillä revaus, reivaus, reevaus tai treevaus.

Kilpailuta koolaus ja säätä rahaa

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Jäykistyksessä tulee ottaa huomioon kaikki rakennuksen eri osat, sekä se kuinka paino kohdistuu rakenteilta toisille.


Sisäkaton koolaus, panelointi ja listoitus, Jyväskylä

Toteutunut hinta: 2400€

Jyväskyläläisen rivitalokaksion sisäkatto koolattiin, panelointiin ja listoitettiin. Pinta-alaa kaksiossa oli yhteensä noin 55m2. Lisää urakasta täältä.


Koolauksella voidaan suoristaa rakenteita

Erityisesti puurakenteisissa taloissa rakenteet saattavat ajan mittaan painua vinoon. Koolausta voidaan käyttää apuna suoristamaan epätasainen pohja tai vaikkapa vajonnut katto. Lattian suoristaminen onnistuu koolinkien alle asennettavien korokepalojen avulla.

Koolauksen yhteydessä tulee ottaa yhteyttä myös sähkö- ja putkimieheen, sillä nämä tärkeät asennusvaiheet täytyy tehdä ennen seinien laudoittamisen aloittamista. Saunaa koolatessa tulee muistaa myös ottaa huomioon höyrysulku, lue lisää saunan rakentamisesta täältä.


Sisäkaton koolaus ja levytys, Espoo

Toteutunut hinta: 3900€

Kaksikerroksisessa uudisomakotitalossa suoritettiin sisäkattojen koolaustyö sekä kipsilevyjen asennus. Koolattavan katon pinta-ala oli yhteensä noin 125 m2. Lisää urakasta täältä.


Koolauksen voi suorittaa itse, jos siihen löytyy tarvittava tietotaito. Jos sinulla ei kuitenkaan ole kokemusta vastaavista töistä saattaa hommaan olla syytä ottaa avuksi osaava timpuri, jotta lopputuloksena on varmasti kestävä ja suora rakenne. Hyvä suunnittelu ja valmistautuminen ennen työhön ryhtymistä on kaiken a ja o.

Löydä luotettava tekijä

Pyydä tarjouksia remonttiisi

Urakkamaailmassa sidotuttuja sopimuksia turvaa Urakkamaailman remonttiturva.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi