Uusi kohde!

Viemäriputkien uusinta, Helsinki

3 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Braho Remontointi, Kulosaari

8 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Somero

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

WC-remontti, Kaarina

4 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Pesuhuonepinnoitus Group, Tampere

8 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Kylpyhuoneremontti putkityöt, Turku

5 tuntia sitten

×
Päivitetty 11.01.2024

Aluskatteen remontti - Hinta ja vinkit

Tässä artikkelissa

- Mitä aluskatteen remontti maksaa?
- Mitä aluskatteesta tulee tietää?
- Millainen on hyvä kattorakenne?
- Miten löytää osaava urakoitsija aluskatteen?


Mitä aluskatteen remontit maksavat?

Pienemmät aluskatteen paikkaustyöt voivat hoitua vain muutamalla satasella kun taas laajemmat aluskatteen uusimiset liikkuvat n. 9 000 - 15 000 euron kieppeillä. Aluskatteen remontin hinta vaihtelee siis suuresti sen laajuudesta ja haastavuudesta riippuen, sekä siitä tehdäänkö sen yhteydessä myös muita kattotöitä.

Listasimme alla muutamia hintaesimerkkejä Urakkamaailman kautta toteutuneista, oikeista aluskateremonteista.

Aloita onnistunut aluskateremontti

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailmassa tavoitat alueesi ammattilaiset nopeasti ja helposti.

Toimiva aluskate pitää talon yläpohjan terveenä

Pientaloissa hyväksi havaittu kattorakenne on tyypillisesti seuraavanlainen: vesikate, vesikatteen pohjarakenne, riittävä tuuletusväli, aluskate ja sen alapuolinen tuuletusväli tai -tila, välikatto eristeineen. Tiili-, betonitiili- ja peltikatoilla aluskatteen käyttö on lähes aina paikallaan.

Huopakatoilla aluskatteen korvaa useimmiten umpilaudoituksen ja alushuovan yhdistelmä. Aluskatetta ei yleensä tarvita myöskään peltikattoisissa perinnetaloissa, joissa on tuulettuva ullakkotila. Nykyaikaisin mukavuuksin varustetuissa, modernein menetelmin rakennetuissa tai tiivistetyissä taloissa aluskate on useimmiten toimivan kattorakenteen edellytys.

Aluskatteella on kaksi ratkaisevan tärkeää tehtävää. Se suojaa kattorakenteita ja välikattoa ulkoa tulevalta kosteudelta esimerkiksi vesikatteen vuotaessa. Etenkin tiilikatto vaatii parikseen laadukkaan ja oikein asennetun aluskatteen, sillä tiilet tapaavat liikkua esimerkiksi kovan tuulen tai lumikuorman voimasta niin, että kate on harvoin täysin tiivis.

Aluskatteen toinen, ehkä vieläkin tärkeämpi tehtävä on ehkäistä sisätiloista nousevan kosteuden aiheuttamia vaurioita. Kondenssivesi eli pisaroiksi tiivistynyt kosteus aiheuttaa huomattavan osan yläpohjien kosteusvaurioista. Esimerkiksi peltikaton alapintaan syntyy helposti kondenssivettä, kun lämpimän kostea sisäilma törmää viileään pintaan.

Kilpailuta kattoremonttisi

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Viime vuosikymmeninä kotitalouksien vedenkulutus on kasvanut suuresti. Kosteusrasituksen lisääntyessä kattorakenteiden tuulettuvuudesta on tullut vesikatteen tiiviyttäkin tärkeämpi seikka. Jotta sisätiloista nouseva kosteus pääsee haihtumaan turvallisesti, yläpohjan tuuletuksen on oltava kunnossa. Katon tuuletustilaan on saatava riittävästi korvausilmaa räystäiltä ja poistoilma-aukon on oltava mahdollisimman korkealla, jotta lämmin ja kostea ilma poistuu luonnollisen ilmanvaihdon avulla.

Mikäli omistajalla ei ole tarkempaa tietoa talonsa yläpohjan tuuletusratkaisuista ja niiden toimivuudesta, asia kannattaa selvittää vaurioiden ehkäisemiseksi. Tarvittaessa rakennuskohtainen tuuletussuunnitelma kannattaa laadituttaa osaavalla rakennesuunnittelijalla.

aluskatteen remontti

Kattotöissä laatu ratkaisee

Vesikatteiden valmistajien asennusohjeissa käydään yleensä läpi yhteensopivat aluskatemateriaalit, tarvittavat tuuletusvälit sekä muut tärkeät seikat. Vesikatemateriaalin lisäksi aluskatteen valintaan vaikuttavat esimerkiksi katon rakenne ja kaltevuus.

Nykyaikainen aluskate on tyypillisesti hengittävää kalvoa, vahvistettua muovikalvoa, kartonki- tai bitumikermiä. Aluskatetta valitessa kannattaa panostaa laatuun: sen pitäisi olla yhtä pitkäikäinen kuin vesikatteenkin sekä kestää rakennusaikaiset rasitukset repeilemättä.

Erilaisten aluskatteiden toimintaperiaatteet poikkeavat toisistaan merkittävästi. Esimerkiksi diffuusioavoin aluskate päästää sisätiloista nousevan kosteuden tarkoituksella lävitse. Tällöin kosteus tiivistyy vesikatteen alapintaan, putoaa aluskatteen vedenpitävälle yläpinnalle ja poistuu ulos räystäiltä.

Kondenssisuojatun tiiviin aluskatteen alapinnan kuitukangas puolestaan sitoo itseensä kosteuden, joka haihtuu ilmanvaihdon mukana ulkoilmaan. Kaikissa vaihtoehdoissa on tärkeää varmistaa yläpohjan tuulettuvuus. Suomen ilmastossa ei pidä luottaa yksin diffuusioavoimen aluskatteen toimintaan, sillä jäätyvä vesihöyry voi tukkia materiaalin hengityskanavat.

Aluskate asennetaan aina valmistajan ja vesikatteen valmistajan ohjeiden mukaisesti, mutta yleiset asennusperiaatteet ovat samankaltaiset sekä tiili- että peltikatoilla. Aluskate asennetaan yleensä vaakasuunnassa alkaen katon alalappeelta. Ylempi kaistale limitetään alempaan niin, että peittävästä pinnasta tulee täysin tiivis eikä vettä pääse vuotamaan sisään saumakohdista. Tavallisesti aluskate kiinnitetään kantaviin kattorakenteisiin. Aluskate jätetään hieman notkolle, jotta se kestäisi lämpötilavaihteluista johtuvan kutistumisen ja laajenemisen.

Löydä luotettava tekijä

Pyydä tarjouksia remonttiisi

Urakkamaailmassa solmittuja sopimuksia turvaa Urakkamaailman remonttiturva.

Aluskatteen asentaminen vaatii tarkkuutta, sillä sen kuuluu olla kauttaaltaan täysin tiivis. Huomiota kannattaa kiinnittää etenkin läpivienteihin. Aluskate nostetaan mahdollisuuksien mukaan ylös esimerkiksi hormin juurta vasten, minkä lisäksi saumat tiivistetään huolellisesti. Läpivientien yläpuolelle on syytä tehdä vesiohjurit, jotka ohjaavat valumavedet turvallisesti sivulta ohitse.

Huolimattomasti tehdyn katon tai kattoremontin seuraukset voivat olla vakavia. Kattotöitä kilpailuttaessa kannattaa hakea hyvää laatua käypään hintaan. Kattotyöt on parasta teettää hyvänmaineisella yrityksellä, jolla on runsaasti tyytyväisiä asiakkaita sekä referenssejä vastaavanlaisista kohteista.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi