Uusi kohde!

Sisäkaton panelointi, Nummela

3 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Jekotek Oy, Oulu

2 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Helsinki

37 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Huoneiston valokatkaisijoiden sähköjen k..., Helsinki

19 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Timax oy, Helsinki

3 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Huopakaton pinnoitus, Padasjoki

41 minuuttia sitten

×
Päivitetty 21.12.2023

Kattotuolit eli kattoristikko - Katso hinta ja ohjeet

Tutustu tässä artikkelissa kattotuolien yleisimpiin tyyppeihin ja siihen mitä tulee ottaa huomioon kattotuolin suunnittelussa ja rakentamisessa.

Selvitä oman kattoremonttisi hinta helposti ja nopeasti:

Puu on monesti hyvä vaihtoehto kattotuolin materiaaliksi

Mikä on kattotuoli?

Kattotuoli eli kattoristikko on tiivistettynä ristikon tai kolmion muotoinen elementti varsinaisen katteen alla, joka pitää tukee ja pitää kattosi paikallaan. Kattotuolin tulee kestää katon ja mahdollisen lumen ja muun paino katolla.

Kattoristikot suunnitellaan ja valmistetaan nykyään lähes aina tehtaalla ja toimitetaan rakennuskohteeseen valmiiksi kasattuina. Aiemmin kattotuoleja valmistettiin myös suoraan työmailla.

Kattotuolit auttavat kattoa kestämään vaativissakin sääolosuhteissa

Suomessa kattojen on kestettävä suuriakin lumimääriä, jotta vaaralliset kattosortumat voidaan välttää. Vuodenaikojen vaihtelu kuormittaa kattoja ja esimerkiksi runsas lumentulo voi romahduttaa kestämättömän katon. Viime vuosina onkin kiinnitetty huomiota kattojen kantavuuteen ja niitä rakennetaan yhä turvallisemmin.

Hyvin kantavat kattoristikot eli kattotuolit ottavat kattoa vastaan kohdistuvaa kuormitusta ja katto kestää paremmin kovaa tuulta ja lunta. Kattotuoleja käytetään monissa rakennuksissa aina omakotitaloista kerrostaloihin ja maatalousrakennuksiin. Kattoristikon tapaisia rakenteita voidaan käyttää myös muualla rakennuksessa, kuten väli- tai alapohjassa.

Aloita kattotuolien asennus

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remontille

Kattotuolit suunnitellaan aina tapauskohtaisesti. Ne mitoitetaan kantamaan katon rasitusta aina rakennuksen ja ajankohtaisten normien mukaisesti.

Ammattitaitoiset suunnittelijat osaavat valita juuri sinun rakennuksellesi sopivan kattoristikkotyypin ja mitoittaa sen oikein. Huolellisesti suunnitellut kattotuolit kestävät hyvin kuormitusta ja ennaltaehkäisevät vaarallisia kattojen sortumisia.

Aikaisemmin kattoristikot on tehty lähes poikkeuksetta käsin, mutta nykyisin käytetään pitkälti tehdasvalmisteisia ristikoita. Tehdasvalmisteisia saa tilattua valmiilla suunnitelmilla tai vaihtoehtoisesti tehdas voi tehdä lujuuslaskelmat.

Kattotuolien eli kattoristikon remontin hinta

Kattotuoliremontin hinta vaihtelee välilllä 3000 € - 30 000 € riippuen ominaisuuksista ja remontin laajuudesta. Kattotuolien asennuksen hintaan vaikuttaa lisäksi muun muassa katon koko, käytetty materiaali sekä kohteen sijainti.

Alta löydät kaksi Urakkamaailman kautta toteutunutta kattotuolityötä. Esimerkit antavat hyvin suuntaa omalle urakallesi, mutta parhaan arvion saat jättämällä remontti-ilmoituksen.


Kattotuolien (8 kpl) ja peltikaton asennus, Toivakka

Toteutunut hinta: 3 850 €

Loma-asunnon katto uusittiin asentamalla uudet kattotuolit sekä -pellit. Lisäksi urakkaan kuului ruoteiden ja aluskatteiden asennus. Lue lisää...


Katon uusiminen kattotuoleja myöten, Tampere

Toteutunut hinta: 22 976 €

Yksikerroksisen tiilitalon katto uusittiin täysin kattotuoleja myöten. Talon pohja-ala oli 174 m2 ja uuden katon pinta-ala 210 m2. Katon kulma oli n. 15 astetta ja uudeksi kattomateriaaliksi valikoitui pelti. Lue lisää...


Kattotuolit toimivat rakennusten kantavana yläpohjarakenteena

Tyypillisesti kattotuoli koostuu joko kolmion tai ristikon muotoon kiinnitetyistä palkeista. Kolmiorakenne on tunnetusti jäykkä ja kestävä, se estääkin hyvin liitoksiin syntyvää taivutusjännitystä. Kattotuolit suunnitellaan hyvin tarkasti rakennuksen mukaan, eikä niille lasketa kovinkaan suurta ylimääräistä kantokykyä.

Kattotuolit kantavat aina vähintään 1,6-kertaisen kuorman.

Kattotuolit mitoitetaan kestämään vähintään peruslumikuormaa. Peruslumikuorma on tilastollisesti suurin lumen määrä tasakatolla 30 vuoden sisällä. Ristikot kestävät itsessään vain pystysuoria voimia, mutta ne tuetaan aina poikkisuuntaan vinositeillä. Oikein suunniteltuna kattotuoli estää tai vakavimmissa tilanteissa hidastaa kattorakenteiden sortumista esimerkiksi voimakkaassa tuulessa, lumimyrskyssä tai tulipalossa.

Löydä luotettava tekijä

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Kattotuoli rakennetaan tyypillisesti puusta

Pienissä taloissa käytetään yläpohjan kannattimina pääsääntöisesti NR-rakenteita eli naulalevyrakenteisia kattotuoleja.

NR-rakenteita käytetään pikkuhiljaa enemmän myös liike-, teollisuus- ja maatalousrakennuksissa. NR-rakenteessa kattotuoli on lujuuslajiteltua rakennesahatavaraa, jossa sauvojen liittiminä on käytetty naulalevyjä. Näin rakenteesta saadaan jäykempää kuin naulatuista rakenteista ja jännevälit voidaan jättää pidemmiksi.

NR-rakenteita saa tehdasvalmisteisina kevyinä ja tarkoin mitoin, joten ne saadaan asennettua nopeasti ja helposti.

kattotuolien eli kattoristikon asennus

Puiset kattoristikot sopivat hyvin moniin kohteisiin, mutta joissakin tapauksissa jokin muu vaihtoehto tulee edullisemmaksi. Kattorakenteiden hintaan vaikuttaa myös esimerkiksi kattotyyppi ja muut käytettävät materiaalit.

Koska kattotuoli vaikuttaa olennaisesti rakennuksen turvallisuuteen, edullista kattoa haluavien kannattaa säästää ennemmin materiaaleissa ja katon tyypissä.

Aloita onnistunut remontti

Pyydä tarjouksia remonttiisi

Saat ensimmäiset tarjoukset keskimäärin jo tunnissa.

Kattotuolien eri mallit ja asennusvälit

Kattotuoleja voidaan tehdä lähestulkoon minkä tahansa muotoisiksi.

Yleisiä ristikkotyyppejä ovat esimerkiksi:

  • Harjaristikko
  • Saksiristikko
  • Pulpettiristikko
  • Kehäristikko

Valittavaan ristikkotyyppiin vaikuttavat muun muassa katon malli ja rakennuksen kerrosten määrä. Osaavat suunnittelijat tietävät kattotuolin tyyppiin vaikuttavat tekijät ja voivat valita parhaan mahdollisen ratkaisun rakennukselle kuin rakennukselle.

Puinen kattotuoli on pääsääntöisesti edullisin vaihtoehto silloin, kun jännevälit ovat alle 20 metrisiä. Pidemmillä jänneväleillä kannattaa yleensä valita teräsristikko- tai palkki tai liimapuupalkki.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi