Uusi kohde!

Laatoitus ja seinien tasoitus, Helsinki

19 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Ohmprojektit Oy, Helsinki

31 minuuttia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Oulu

47 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Keittiön siirto, purku ja asennus - Kylp..., Helsinki

54 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Vakitek Oy, Järvenpää

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Keittiön sähköt, Rovaniemi

1 tunti sitten

×

Kattotuoli eli kattoristikko kannattelee kattoa turvallisesti

Tutustu tässä artikkelissa kattotuolien yleisimpiin tyyppeihin ja siihen mitä tulee ottaa huomioon kattotuolin suunnittelussa ja rakentamisessa. Kattotuoli on tiivistettynä ristikon tai kolmion muotoinen elementti varsinaisen katteen alla, joka pitää tukee ja pitää kattosi paikallaan. Kattotuolin tulee kestää katon ja mahdollisen lumen ja muun paino katolla.


kattotuolit

Puu on monesti hyvä vaihtoehto kattotuolin materiaaliksi


Suomessa kattojen on kestettävä suuriakin lumimääriä, jotta vaaralliset kattosortumat voidaan välttää. Vuodenaikojen vaihtelu kuormittaa kattoja ja esimerkiksi runsas lumentulo voi romahduttaa kestämättömän katon. Viime vuosina onkin kiinnitetty huomiota kattojen kantavuuteen ja niitä rakennetaan yhä turvallisemmin.

Hyvin kantavat kattoristikot eli kattotuolit ottavat kattoa vastaan kohdistuvaa kuormitusta ja katto kestää paremmin kovaa tuulta ja lunta. Kattotuoleja käytetään monissa rakennuksissa aina omakotitaloista kerrostaloihin ja maatalousrakennuksiin. Kattoristikon tapaisia rakenteita voidaan käyttää myös muualla rakennuksessa, kuten väli- tai alapohjassa.


Löydä remontillesi luotettava tekijä

Remontti-ilmoituksen jättäminen Urakkamaailmaan on ilmaista, eikä sido sinua remontin tilaamiseen.


Kattotuolit suunnitellaan aina tapauskohtaisesti. Ne mitoitetaan kantamaan katon rasitusta aina rakennuksen ja ajankohtaisten normien mukaisesti. Ammattitaitoiset suunnittelijat osaavat valita juuri sinun rakennuksellesi sopivan kattoristikkotyypin ja mitoittaa sen oikein. Huolellisesti suunnitellut kattotuolit kestävät hyvin kuormitusta ja ennaltaehkäisevät vaarallisia kattojen sortumisia.

Aikaisemmin kattoristikot on tehty lähes poikkeuksetta käsin, mutta nykyisin käytetään pitkälti tehdasvalmisteisia ristikoita. Tehdasvalmisteisia saa tilattua valmiilla suunnitelmilla tai vaihtoehtoisesti tehdas voi tehdä lujuuslaskelmat.

Kattotuolit toimivat rakennusten kantavana yläpohjarakenteena

Tyypillisesti kattotuoli koostuu joko kolmion tai ristikon muotoon kiinnitetyistä palkeista. Kolmiorakenne on tunnetusti jäykkä ja kestävä, se estääkin hyvin liitoksiin syntyvää taivutusjännitystä. Kattotuolit suunnitellaan hyvin tarkasti rakennuksen mukaan, eikä niille lasketa kovinkaan suurta ylimääräistä kantokykyä.

Kattotuolit kantavat aina vähintään 1,6-kertaisen kuorman.

Kattotuolit mitoitetaan kestämään vähintään peruslumikuormaa. Peruslumikuorma on tilastollisesti suurin lumen määrä tasakatolla 30 vuoden sisällä. Ristikot kestävät itsessään vain pystysuoria voimia, mutta ne tuetaan aina poikkisuuntaan vinositeillä. Oikein suunniteltuna kattotuoli estää tai vakavimmissa tilanteissa hidastaa kattorakenteiden sortumista esimerkiksi voimakkaassa tuulessa, lumimyrskyssä tai tulipalossa.


Kattotuoleja voidaan tehdä lähestulkoon minkä tahansa muotoisiksi

Yleisiä ristikkotyyppejä ovat esimerkiksi

  • harjaristikko,
  • saksiristikko,
  • pulpettiristikko ja
  • kehäristikko.

Valittavaan ristikkotyyppiin vaikuttavat muun muassa katon malli ja rakennuksen kerrosten määrä. Osaavat suunnittelijat tietävät kattotuolin tyyppiin vaikuttavat tekijät ja voivat valita parhaan mahdollisen ratkaisun rakennukselle kuin rakennukselle.


Löydä remontillesi luotettava tekijä


Kattotuoli rakennetaan tyypillisesti puusta

Pienissä taloissa käytetään yläpohjan kannattimina pääsääntöisesti NR-rakenteita eli naulalevyrakenteisia kattotuoleja. NR-rakenteita käytetään pikkuhiljaa enemmän myös liike-, teollisuus- ja maatalousrakennuksissa. NR-rakenteessa kattotuoli on lujuuslajiteltua rakennesahatavaraa, jossa sauvojen liittiminä on käytetty naulalevyjä. Näin rakenteesta saadaan jäykempää kuin naulatuista rakenteista ja jännevälit voidaan jättää pidemmiksi. NR-rakenteita saa tehdasvalmisteisina kevyinä ja tarkoin mitoin, joten ne saadaan asennettua nopeasti ja helposti.

Puiset kattoristikot sopivat hyvin moniin kohteisiin, mutta joissakin tapauksissa jokin muu vaihtoehto tulee edullisemmaksi. Puinen kattotuoli on pääsääntöisesti edullisin vaihtoehto silloin, kun jännevälit ovat alle 20 metrisiä. Pidemmillä jänneväleillä kannattaa yleensä valita teräsristikko- tai palkki tai liimapuupalkki. Kattorakenteiden hintaan vaikuttaa myös esimerkiksi kattotyyppi ja muut käytettävät materiaalit.

Koska kattotuoli vaikuttaa olennaisesti rakennuksen turvallisuuteen, edullista kattoa haluavien kannattaa säästää ennemmin materiaaleissa ja katon tyypissä.Aloita turvallinen kattoremontti tästä

Remontti-ilmoituksen jättäminen Urakkamaailmaan on ilmaista, eikä sido sinua remontin tilaamiseen.Tässä artikkelissa

  • Mikä on kattotuoli ja mikä on sen tarkoitus?
  • Miten ja mistä materiaalista kattotuoli eli kattoristikko rakennetaan?
  • Mitä ovat yleisimmät kattotuolityypit?Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä
Lue myös nämä

Kattoremontin hinta

Kattoremontin kustannusarvio

vesikaton rakenteet

Vesikaton rakenteet

Peltikattoremontin hinta

Peltikattoremontti hinta

Tiilikaton pesu

Tiilikaton pesu

huopakaton pinnoitus

Huopakaton pinnoitus

Talopaketin hinta

Talopaketin hinta

Omakotitalon putkiremontti

Omakotitalon putkiremontin hinta

rakennusluvan hankkiminen

Rakennuslupa

Tiilikaton pintakäsittely

Tiilikaton pintakäsittely

aurinkopaneelien asentaminen

Aurinkopaneelien asentaminen