Uusi kohde!

Kylpyhuone remontti , Nurmijärvi

49 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

AK-Talotekniikka Oy, Tampere

3 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Jyväskylä

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

WC-remontti, Espoo

1 tunti sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

JTT-Sähkö, Helsinki

3 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Ilmamäärien mittaus ja säätö omakotitalo..., Lahti

1 tunti sitten

×

Laiturin rakentaminen - Laiturin hinta ja asennus

Juttu päivitetty: 19.09.2023

laiturin rakentaminen

Tässä artikkelissa kerromme kaiken mitä kannattaa ottaa huomioon laiturin rakentamisessa.

Pääset myös tutustumaan muiden Urakkamaailman käyttäjien toteutuneisiin laituriremontteihin ja niiden hintoihin.

Laiturin rakentamisen hinta

Laiturin rakentamisen hintaan vaikuttaa muun muassa laiturityyppi, laiturin koko sekä käytettävät materiaalit.

Alla olemme listanneet toteutuneiden laituriremonttien hintoja. Tarkan arvion oman laituriremonttisi hinnasta saat kuitenkin ainoastaan pyytämällä useamman tarjouksen.


Laiturin laudoitus, Parainen

Toteutunut hinta: 990 €

Rantaterassiin ja siihen liitettyyn laituriin tehtiin uusi laudoitus, joka koski terassin ja laiturin sivuja sekä kantta. Remontin tilaaja oli hankkinut lautamateriaalit jo valmiiksi, joten hintaan kuului ainoastaan työn osuus. Lue lisää...


Venelaituri, Killingholmsvägen

Toteutunut hinta: 3 062 € (työn osuus 1 340,88 €, materiaalit 1 721,12 €)

Kohteeseen rakennettiin vanhan betonilaiturin runkoa käyttäen uusi venelaituri. Laiturin päähän ja sivuille asennettiin tikkaat veneestä nousemista varten.

Laiturin tarkoituksena oli toimia ainoastaan venelaiturina, eikä sitä tulla käyttämään uimalaiturina, sillä rannassa oli olemassa jo tähän tarkoitukseen rakennettu toinen laituri. Kohde sijaitsi saaressa, johon oli kuitenkin pääsy myös autolla. Lue lisää...


Terassi ja laituri mökkirantaan, Ruovesi

Toteutunut hinta: 3 658 € (työn osuus 1 054 €, materiaalit 2 604 €)

Loma-asunnon matalaan rantaan rakennettiin uusi terassi sekä terassin jatkoksi 10 m pituinen laituri. Remontin tilaaja oli erittäin tyytyväinen lopputulokseen ja jätti urakoitsijalle täyden viiden tähden arvostelun. Lue lisää...


Aloita laiturin rakentaminen


Jätä remontti-ilmoitus
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Perinteinen laituri, venelaituri tai oleskelulaituri omaan rantaan

Jos koti- tai mökkirannassa ei vielä ole laituria, tai vanha alkaa käydä huteraksi, uuden suunnittelu alkaa ensisijaisen käyttötarkoituksen pohtimisella. Uimalaiturilta pääsee hyvin veteen, oleskelulaiturilla on tilaa puutarhatuoleille ja venelaituri on riittävän korkea.

Lisäksi laiturimallin valintaan vaikuttavat rantaviivan muoto, pohjan laatu, vedenkorkeus ja aaltojen muodostus. Tuulinen aava asettaa suuremmat vaatimukset laiturin kestävyydelle kuin suojainen poukama.

Suomessa on huomioitava myös talviolosuhteet. Talveksi kuivalle maalle nostettavat laiturit ovat edullisia ja pitkäikäisiä, mutta kahdesti vuodessa tapahtuva siirtely ei sovi kaikille.

Yleensä paikoilleen jätettävät laiturit kestävät jäärasitusta sitä paremmin, mitä järeämpiä ne ovat. Asennuspaikalla on kuitenkin suuri merkitys. Suhteellisen kevytrakenteinen ponttoonilaituri voi kestää mainiosti järven poukamassa, muttei saariston ahtojäissä.

Tarvitseeko laiturin rakentamiseen luvan?

Omaan rantaan saa rakentaa yksityisen laiturin, vaikkei olisikaan vesialueen omistaja. Yleensä ilmoitusmenettely riittää pienehkön, maisemaan sulautuvan laiturin rakentamiseksi, mikäli se sijaitsee riittävän kaukana kiinteistörajoista. Isomman laiturin rakentaminen vaatii yleensä lyvan aluehallintovirastolta.

Sen sijaan esimerkiksi grillikatoksen rakentaminen laiturin nokkaan vaatii lähes aina luvan. Suositusten mukaan laiturin pitäisi häiritä mahdollisimman vähän vesiluontoa tai naapureita.

Ristiriitojen välttämiseksi naapurien ja vesialueen omistajan kanssa on hyvä keskustella laiturisuunnitelmasta, ja tietyissä tapauksissa hankkeen toteuttaminen voi edellyttää heidän suostumustaan. Vesilaki sääntelee laiturirakentamista, joten mahdollinen lupatarve selviää ely-keskuksesta. Myös oman kunnan rakennusvirastoon kannattaa ottaa yhteyttä. Esimerkiksi toimenpidelupaa edellyttävän laiturin kokorajat vaihtelevat kunnittain.

laiturin rakentaminen

Paras laituri omiin tarpeisiin

Koti- tai mökkirantaan tulee useimmiten pukkilaituri, pylväslaituri tai kelluva ponttoonilaituri.

Pukkilaituri

Pukkilaituri on yleisimmistä laiturityypeistä kevyin, eikä sitä voi jättää talveksi veteen. Mallin idea on yksinkertainen: laiturin kansi lepää veteen asetetun pukin päällä. Laituri toimii parhaiten suojaisessa, matalassa, tasapohjaisessa rannassa, sillä epätasainen alusta saattaa tehdä rakenteesta epävakaan.

Toisin kuin perinteisiä puupukkilaitureita, joitakin alumiinimalleja saa säädettyä vedenkorkeuden mukaan.

Pylväslaiturin eli tolppalaiturin rakentaminen

Pylväs- eli tolppalaiturit ovat rakenteeltaan kevyitä mutta vakaita. Pohjaan asennetut pylväät, jotka ovat useimmiten alumiinia, kannattelevan laiturin kantta. Monissa pylväslaitureissa on myös hyvät säätömekanismit, joten laituria on helppo nostaa tai laskea vedenkorkeuden muuttuessa.

Pylväslaiturit ovat parhaimmillaan loivissa, suhteellisen kovapohjaisissa ja korkeintaan kaksi metriä syvissä rannoissa. Koska pylväiden vedenvastus on vähäinen, malli toimii hyvin myös virtaavassa vedessä. Suositusten mukaan pylväslaiturit talvehtivat kuivalla maalla.

Kelluva ponttoonilaituri

Kelluvat ponttonilaiturit myötäilevät aina vedenkorkeutta, ja sopivat myös syviin ja jyrkkiin rantoihin. Matalassa vedessä kiinnitys pohjaan tapahtuu renkaiden läpi lyötävillä tolpilla, syvemmässä vedessä päätyankkureilla.

Hyvä ponttonilaituri on pitkäikäinen ja melko vakaa myös reunoilla liikuttaessa, mutta heikkolaatuiset mallit voivat tuntua kiikkeriltä. Kevytrakenteiset ponttonilaiturit on nostettava vedestä talveksi, mutta järeämmät kestävät myös jäiden liikkeen.

Laiturin voi suunnitella itse alusta saakka, mutta tarjolla on runsaasti myös pakettiratkaisuja. Omin tarpeisiin sopivimman laiturimallin valitseminen ei ole aina yksinkertaista, ja monet laiturivalmistajat tarjoavatkin neuvonta-apua mahdollisille asiakkaille.

Jättämällä laituritarpeestasi ilmoituksen Urakkamaailmaan saat kätevästi useita tarjouksia eri rakennusalan yrityksiltä laiturin rakentamisesta.

Kiinteän laiturin rakentaminen

Kiinteä laituri mahdollistaa vakaan rakennelman, joka ei heilu aallokossa kuten pukki- tai ponttoonilaituri. Kiinteästä laiturista on helpompi tehdä oleskelualue, jolle voidaan tuoda vaikkapa ruokailuryhmä tai grilli. Laituria rakentaessa tulee kuitenkin kiinnittää erityishuomiota siihen, millainen rannan pohja on, esimerkiksi kallioinen pohja voi nimittäin estää hirsitolppien läpäisyn.

Kiinteä laituri voidaan toteuttaa monella eri tapaa, esimerkiksi puurakenteella, teräspaalurakenteella, kivitäytettynä tai betonitäytettynä ja sen rakentamisen yhteydessä joudutaan usein tekemään myös rannan ruoppaustöitä.

Laituri matalaan rantaan

Matalaan rantaan kannattaa yleisesti valita pitkä laituri ja laiturityypin valinnassa tulee ottaa huomioon jäiden käyttäytyminen niiden lähdön aikaan keväällä.

Jos matalaan rantaan rakennetaan kiinteä laituri, tulee rakentaessa huomioida vesistön pinnan mahdolliset korkeusvaihtelut. Jos vaihtelu on suurta, on riskinä se että esimerkiksi ponttoonilaiturin ponttoonit jäävät osaksi ajaksi kuivalle maalle ja ne voivat vaurioitua hieroutuessaan rannan pohjaan.

Vesiluonto on herkkä häiriöille

Nykysuositusten mukaan laiturin rakenteen on hyvä olla mahdollisimman avoin, jotta veden virtaukset eivät häiriinny. Umpirakenteiset laiturit, kuten kivipenkereet tai betoniarkut, saattavat tyrehdyttää veden virtauksen rannassa, mikä huonontaa vedenlaatua ja kiihdyttää umpeenkasvua. Rantaveden vaihtuvuuden kannalta ponttoni-, pylväs- ja pukkilaiturit ovat parhaita vaihtoehtoja.

Jatkuva vesikosketus vaatii paljon laiturin rakennusmateriaaleilta. Kestävimmät kiinnikkeet ovat ruostumatonta terästä. Runkomateriaaleina käytetään tyypillisesti korroosiolta suojattua alumiinia tai terästä, tai kestopuuta. Metallit ovat yksinkertaisia, kestäviä ja kierrätettäviä materiaaleja, mikä tekee niistä suhteellisen ympäristöystävällisiä. Painekyllästetty kestopuu taas on myrkyllistä ongelmajätettä. Ponttonien muovimateriaaleissa on myös eroja. Polyeteeniä pidetään yleisesti hyvänä vaihtoehtona: se on liukenematon, pitkäikäinen ja kierrätettävä.

Laiturin kansilaudoitukseen sopivat esimerkiksi luonnostaan kestävä siperianlehtikuusi tai lämpökäsitelty puu. Myös laiturin käsittelyyn tai pesuun käytettävien aineiden ympäristöystävällisyyteen on hyvä kiinnittää huomiota. Monet puunsuojaöljyt, maalit ja pesuaineet sisältävät aineita, jotka ovat vesiluonnolle hyvinkin haitallisia.


Tilaa oma laituri asennettuna

Remonttiturva sisältyy kaikkiin Urakkamaailmassa tehtyihin remontteihin, jotka solmitaan Urakkamaailman kautta
Pyydä tarjouksia remonttiisiTässä artikkelissa tutustut:

  • Laiturien hintoihin
  • Millaisia erilaisia laiturivaihtoehtoja on olemassa
  • Mitä lupia tarvitaan laiturille
  • Mitä muita asioita ottaa huomioon laituria valitessa

Miksi valita Urakkamaailma?

  • Ilmainen
  • Kilpailuttamalla saat huomattavaa säästöä
  • Näet urakoitsijoiden taustatiedot
  • Kirjallinen sopimus ja remonttiturva
  • Asiantunteva ja ystävällinen asiakaspalvelu on tukenasi koko remontin ajan

Aloita remontti


Lue lisää:

Mökkiremontti hinta

Mökkiremontti

Siirtolapuutarhamökki

Siirtolapuutarhamökin remontti

saunan rakentaminen

Saunan rakentaminen

ikkunaremontti hinta

Ikkunaremontin hinta

Asbestin purkaminen omakotitalossa

Asbestin purkaminen

toimenpidelupa

Toimenpidelupa

Peltikattoremontin hinta

Peltikattoremontti hinta

Omakotitalon purku hinta

Omakotitalon purku hinta

portaiden maalaus hinta

Portaiden maalauksen hinta

Autotallin rakentaminen

Autotallin rakentaminen hinta

valokate asennus hinta

Valokatteen asennuksen hinta

rakennusvalvonta

Remonttivalvoja

ponttoonilaiturin asennus

Ponttoonilaiturin asennus

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää remontille tekijä:

5 2 9 7 5 8 6 0

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.