Laiturin rakentaminen; paljon se maksaa, ja mikä materiaali: laituriponttooni vai jokin muu?

Tässä tiiviissä artikkelissa kerromme kaiken mitä kannattaa ottaa huomioon laiturin rakentamisessa ja kuinka paljon erilaiset laiturit maksavat esimerkkihintojen kautta.

laiturin rakentaminen

Laiturin rakentamisen hinta

Huom. Alla on lueteltu toteutuneiden laituriremonttien hintoja. Oman laituriremonttisi hinnan saat ainoastaan pyytämällä useamman tarjouksen laituriremonttiisi.


Ponttoonilaituri kesämökille

Urakkamaailman käyttäjä etsi tekijää mökin laituriremonttiin. Vanha laituri haluttiin purkaa uuden alta ja rakentaa tilalle uusi ponttoonilaituri. Kyseessä oli loma-asunto Vesilahdessa. Lue lisää tästä laituriremontista.

Laiturin hinta: 4464€ (Materiaalit ja toimitus Ponttoonilaituri 10x2m 4340€ + 4h asennus 124€)Pienen laiturin tekeminen

Keski-Suomessa sijaitsevalle mökille haluttiin rakentaa pieni laituri järven rannalle. Lairurin haluttu koko oli 3m x 1m. Laituri tehtiin ns. pitkästä tavarasta eikä käytetty valmiita laiturielementtejä. Laiturin rakentamisessa kului noin 1,5 päivää. Lue lisää tästä laituriremontista.

Laiturin hinta: 1700€ (Tarvikkeet 1000€ + työ 700€)


Jätä ilmoitus omasta laituriremontistasi ilmaiseksi, tästä

Jättämällä ilmoituksen Urakkamaailmaan saat useita tarjouksia alan urakoitsijoilta ja säästät rahaa.


Hyvä laituri tuo kesän omaan rantaan

Jos koti- tai mökkirannassa ei vielä ole laituria, tai vanha alkaa käydä huteraksi, uuden suunnittelu alkaa ensisijaisen käyttötarkoituksen pohtimisella. Uimalaiturilta pääsee hyvin veteen, oleskelulaiturilla on tilaa puutarhatuoleille ja venelaituri on riittävän korkea.

Lisäksi laiturimallin valintaan vaikuttavat rantaviivan muoto, pohjan laatu, vedenkorkeus ja aaltojen muodostus. Tuulinen aava asettaa suuremmat vaatimukset laiturin kestävyydelle kuin suojainen poukama.

Suomessa on huomioitava myös talviolosuhteet. Talveksi kuivalle maalle nostettavat laiturit ovat edullisia ja pitkäikäisiä, mutta kahdesti vuodessa tapahtuva siirtely ei sovi kaikille.

Yleensä paikoilleen jätettävät laiturit kestävät jäärasitusta sitä paremmin, mitä järeämpiä ne ovat. Asennuspaikalla on kuitenkin suuri merkitys. Suhteellisen kevytrakenteinen ponttonilaituri voi kestää mainiosti järvenpoukamassa muttei saariston ahtojäissä.

Omaan rantaan saa rakentaa yksityisen laiturin, vaikkei olisikaan vesialueen omistaja. Yleensä ilmoitusmenettely riittää pienehkön, maisemaan sulautuvan laiturin rakentamiseksi, mikäli se sijaitsee riittävän kaukana kiinteistörajoista.

Sen sijaan esimerkiksi grillikatoksen rakentaminen laiturin nokkaan vaatii lähes aina luvan. Suositusten mukaan laiturin pitäisi häiritä mahdollisimman vähän vesiluontoa tai naapureita.

Ristiriitojen välttämiseksi naapurien ja vesialueen omistajan kanssa on hyvä keskustella laiturisuunnitelmasta, ja tietyissä tapauksissa hankkeen toteuttaminen voi edellyttää heidän suostumustaan. Vesilaki sääntelee laiturirakentamista, joten mahdollinen lupatarve selviää ely-keskuksesta. Myös oman kunnan rakennusvirastoon kannattaa ottaa yhteyttä. Esimerkiksi toimenpidelupaa edellyttävän laiturin kokorajat vaihtelevat kunnittain.

Paras laituri omiin tarpeisiin

Koti- tai mökkirantaan tulee useimmiten pukkilaituri, pylväslaituri tai kelluva ponttonilaituri. Pukkilaituri on näistä kevyin, eikä sitä voi jättää talveksi veteen. Mallin idea on yksinkertainen: laiturin kansi lepää veteen asetetun pukin päällä. Laituri toimii parhaiten suojaisessa, matalassa, tasapohjaisessa rannassa, sillä epätasainen alusta saattaa tehdä rakenteesta epävakaan. Toisin kuin perinteisiä puupukkilaitureita, joitakin alumiinimalleja saa säädettyä vedenkorkeuden mukaan.

Pylväs- eli tolppalaiturit ovat rakenteeltaan kevyitä mutta vakaita. Pohjaan asennetut pylväät, useimmiten alumiinia, kannattelevan laiturin kantta. Monissa pylväslaitureissa on myös hyvät säätömekanismit, joten laituria on helppo nostaa tai laskea vedenkorkeuden muuttuessa. Pylväslaiturit ovat parhaimmillaan loivissa, suhteellisen kovapohjaisissa ja korkeintaan kaksi metriä syvissä rannoissa. Koska pylväiden vedenvastus on vähäinen, malli toimii hyvin myös virtaavassa vedessä. Suositusten mukaan pylväslaiturit talvehtivat kuivalla maalla.

Kelluvat ponttonilaiturit myötäilevät aina vedenkorkeutta, ja sopivat myös syviin ja jyrkkiin rantoihin. Matalassa vedessä kiinnitys pohjaan tapahtuu renkaiden läpi lyötävillä tolpilla, syvemmässä vedessä päätyankkureilla. Hyvä ponttonilaituri on pitkäikäinen ja melko vakaa myös reunoilla liikuttaessa, mutta heikkolaatuiset mallit voivat tuntua kiikkeriltä. Kevytrakenteiset ponttonilaiturit on nostettava vedestä talveksi, mutta järeämmät kestävät myös jäiden liikkeen.

Laiturin voi suunnitella itse alusta saakka, mutta tarjolla on runsaasti myös pakettiratkaisuja. Omin tarpeisiin sopivimman laiturimallin valitseminen ei ole aina yksinkertaista, ja monet laiturivalmistajat tarjoavatkin neuvonta-apua mahdollisille asiakkaille. Tekemällä laituritarpeestasi ilmoituksen Urakkamaailmaan saat kätevästi useita tarjouksia eri rakennusalan yrityksiltä laiturin rakentamisesta.

Vesiluonto on herkkä häiriöille

Nykysuositusten mukaan laiturin rakenteen on hyvä olla mahdollisimman avoin, jotta veden virtaukset eivät häiriinny. Umpirakenteiset laiturit, kuten kivipenkereet tai betoniarkut, saattavat tyrehdyttää veden virtauksen rannassa, mikä huonontaa vedenlaatua ja kiihdyttää umpeenkasvua. Rantaveden vaihtuvuuden kannalta ponttoni-, pylväs- ja pukkilaiturit ovat parhaita vaihtoehtoja.

Jatkuva vesikosketus vaatii paljon laiturin rakennusmateriaaleilta. Kestävimmät kiinnikkeet ovat ruostumatonta terästä. Runkomateriaaleina käytetään tyypillisesti korroosiolta suojattua alumiinia tai terästä, tai kestopuuta. Metallit ovat yksinkertaisia, kestäviä ja kierrätettäviä materiaaleja, mikä tekee niistä suhteellisen ympäristöystävällisiä. Painekyllästetty kestopuu taas on myrkyllistä ongelmajätettä. Ponttonien muovimateriaaleissa on myös eroja. Polyeteeniä pidetään yleisesti hyvänä vaihtoehtona: se on liukenematon, pitkäikäinen ja kierrätettävä.

Laiturin kansilaudoitukseen sopivat esimerkiksi luonnostaan kestävä siperianlehtikuusi tai lämpökäsitelty puu. Myös laiturin käsittelyyn tai pesuun käytettävien aineiden ympäristöystävällisyyteen on hyvä kiinnittää huomiota. Monet puunsuojaöljyt, maalit ja pesuaineet sisältävät aineita, jotka ovat vesiluonnolle hyvinkin haitallisia.


Jätä ilmoitus omasta laituriremontistasi, tästäTässä artikkelissa tutustut:

  • Laiturien hintoihin
  • Millaisia erilaisia laiturivaihtoehtoja on olemassa
  • Mitä lupia tarvitaan laiturille
  • Mitä muita asioita ottaa huomioon laituria valitessa


Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästäLue myös nämä:

Mökkiremontti hinta

Mökkiremontti

Siirtolapuutarhamökki

Siirtolapuutarhamökin remontti

saunan rakentaminen

Saunan rakentaminen

ikkunaremontti hinta

Ikkunaremontin hinta

Asbestin purkaminen omakotitalossa

Asbestin purkaminen

toimenpidelupa

Toimenpidelupa

Peltikattoremontin hinta

Peltikattoremontti hinta

Omakotitalon purku hinta

Omakotitalon purku hinta

portaiden maalaus hinta

Portaiden maalauksen hinta

Autotallin rakentaminen

Autotallin rakentaminen hinta

valokate asennus hinta

Valokatteen asennuksen hinta

rakennusvalvonta

Remonttivalvoja

ponttoonilaiturin asennus

Ponttoonilaiturin asennus

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää remontille tekijä:

3 8 1 2 7 6 3 5

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.

Säästä rahaa remontissasi

Urakkamaailmasta löydät luotettavasti tekijän remontillesi, ilmaiseksi.


Aloita tästä