Lapetikkaat mökille,huopakatto, Jämsä
39 minuuttia sitten
Lapetikkaat mökille,huopakatto, Jämsä
39 minuuttia sitten
Tmi mika nissinen, Kråkö
3 tuntia sitten
Uusi sopimus luotu, Helsinki
23 minuuttia sitten
Kylpyhuoneen, saunan, wc:n ja kodinhoito..., Tampere
43 minuuttia sitten
SolvoTec Oy, Espoo
4 tuntia sitten
Maaperätutkimus, Lieto
1 tunti sitten
Sisäilman laatu on koko ajan enemmän tutkittu aihealue, ja useimmiten sitä tutkitaan sisäilmatutkimuksella.
Lue tästä artikkelissa milloin on aika tilata sisäilmatutkimus, mitä se maksaa ja miten sisäilmatutkimus suoritetaan.
Ihminen viettää nykyisin yhä enemmän aikaa sisällä ja sisäilman laatu vaikuttaa olennaisesti hyvinvointiin ja jaksamiseen. Sekä rakennuksen että sen käyttäjien hyvinvoinnin kannalta on tärkeää tietää, onko rakennuksen ilma tarpeeksi laadukasta.
Jos epäillään, että ilman laadussa voi mahdollisesti olla puutteita, on syytä tehdä sisäilmatutkimus. Sen avulla tarkistetaan, kuinka terveellistä rakennuksen sisäilma on sen käyttäjille, selvitetään rakenteiden kosteusteknistä toimintaa ja arvioidaan ilman laatua yleisesti. Sisäilmatutkimuksia tehdään usein sellaisissa rakennuksissa, joissa vietetään paljon aikaa.
Jättämällä yhteydenoton alueesi rakennuskonsultti ottaa sinuun yhteyttä. Yhteydenoton jättäminen ei sido sinua tilaamaan tutkimusta.
Yleisiä sisäilmatutkimuksen kohteita ovat esimerkiksi asunnot, koulut, toimistot ja muut työpaikat.
Sisäilmatutkimus sopii erityisen hyvin tilanteisiin, joissa rakennuksen käyttäjillä on oireita tai ilma haisee kummalliselle, mutta ei tiedetä mahdollista vauriokohtaa tai selkeää mikrobikasvustoa ei löydy. Ilman tutkiminen toimii parhaiten apukeinona esimerkiksi kosteus- tai homevaurion selvittämisessä silloin, kun vauriota tai sen syytä ei pystytä paikallistamaan.
Jos vaurio voidaan paikallistaa, ilman sijaan kannattaa ensisijaisesti tutkia esimerkiksi rakennusmateriaaleista otettuja näytteitä. Mikäli rakennuksessa on riskirakenteita tai sen historiassa on kosteusvaurioita, ne tulee analysoida ensin. Kosteusongelmat löytyvät monissa tapauksissa riskirakenteista tai sieltä, missä aiemmat vauriot ovat olleet.
Sisäilmatutkimus tehdään ottamalla ilmanäytteitä, joista mitataan mikrobikasvustot tai kosteuspitoisuus. Ennen näytteiden ottamista tulee selvittää, onko rakennus ollut siinä käytössä, johon se on suunniteltu ja onko talotekniikkaa käytetty oikein. Lisäksi tarvitaan rakennuksen taustatiedot. Sisällä ilman suhteellinen kosteus vaihtelee nopeasti, jopa tuntien aikavälillä. Siksi sisäilmatutkimus kestää aina vähintään päivän.
Tutkimuksen tulos on luotettava, kun mittauksen kesto on päivästä viikkoon. Pääsääntöisesti sisäilmatutkimuksia tehdään lämmityskaudella, jolloin ulkolämpötila on alle 5 astetta.
Tutkimuksen tekijät kannattaa valita huolellisesti siten, että heiltä löytyy sekä LVI-teknistä että rakennusteknistä osaamista ja kokemusta sisäilmasta ja kosteusvaurioista.
Monet tekijät voivat vaikuttaa mittauksen tuloksiin
Sisäilmasta tehtävän kosteusmittauksen tulosten analysointi on tarkkaa, joten käytettävän mittaajan on ehdottomasti osattava asiansa. Esimerkiksi sisä- ja ulkoilman lämpötilat, rakennuksen kosteuslähteet ja ilmanvaihto sekä ulkoilman kosteus vaikuttavat mittaukseen ja ne on otettava huomioon tuloksia analysoitaessa.
Yhteydenottopyyntö ei sido sisäilmatutkimuksen tilaamiseen.
Jos sisäilmatutkimuksessa löytyy poikkeavia mikrobipitoisuuksia ja -lajistoja, rakennuksesta etsitään lisähavaintoja. Tällaisia ovat esimerkiksi näkyvät vauriot, homeen haju tai mikrobikasvu rakennusmateriaaleissa. Asiantuntevat mittaajat osaavat huomioida kaikki sisäilmaan vaikuttavat tekijät ja arvioida ilman laatua ja muita ongelmista kertovia tekijöitä luotettavasti.
Sisäilmatutkimus on hyvä menetelmä silloin, kun halutaan arvioida nimenomaan sisäilman laatua.
Mikäli tutkimuksessa paljastuu huoneilman poikkeavuuksia, on kuitenkin syytä tehdä tarkempia kosteusmittauksia. Sisäilman poikkeukset voivat olla merkki vakavastakin kosteusvauriosta, joten ongelmien syy on tärkeää selvittää esimerkiksi rakenteista tehtävillä kosteusmittauksilla. Yleensä suositellut toimenpiteet perusteineen selviävät sisäilmatutkimuksen raportista. Osaavat mittaajat tietävät, millä menetelmillä ja mistä paikoista mahdolliset jatkotutkimukset kannattaa tehdä.
Sisäilmatutkimuksen hinta määräytyy otettujen näytteiden, kohteen koon, tehtyjen tutkimusten ja tutkimiseen käytetyn ajan mukaan vajaasta tuhannesta eurosta noin pariin tuhanteen euroon. Huomioithan, että oikean hinnan saat oman kohteesi tutkimukseen vain kysymällä tarjousta ammattilaiselta. Jätä alta klikkaamalla yhteydenottopyyntö Urakkamaailman rakennuskonsulteille.