Asunnon tai omakotitalon kuntotarkastus ostaessa, myydessä tai muuten vain

Mikä on kuntotarkastuksen hinta?

Mitä maksaa ja mitä ottaa huomioon kuntotarkastusta tilatessa, ja tehtäessä. Olitpa sitten harkitsemassa kuntotarkastusta uuteen tai vanhaa kiinteistöön, myymässä tai ostamassa niin lue ensin tämä artikkeli.

Kuntotarkastus


Kuntotarkastus on yleistynyt kiinteistökauppojen kylkiäisenä selkeästi, mutta samalla kuntotarkastuksista on olemassa paljon väärinkäsityksiä. Yritämmekin käydä tässä artikkelissa läpi yleisimpiä väärinkäsityksiä ja kuntotarkastuksen hyviä ja huonoja puolia, jotta voisit tehdä parempia päätöksiä ja ymmärtää kuntotarkastusten antama suoja (tai sen puutteen), olit sitten ostaja tai myyjä.

Jos kuntotarkastus on sinulle ajankohtainen, ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja kerromme lisää.


Miten löytää luotettava kuntotarkastaja?

Periaatteessa kuka tahansa voi tehdä kuntotarkastuksen, sillä kunto tarkastajille ei ole olemassa laissa säädettyjä pätevyysvaatimuksia. Tästä syystä onkin tärkeää, että kuntotarkastajan valinta tehdään huolella. Miten sitten tietää onko kuntotarkastaja pätevä?

Yksi vaihtoehto on varmistaa, että tarkastajalta löytyy alan asiantuntijajärjestöjen yhdessä muodostaman FISE:n henkilöpätevyysjärjestelmästä merkintä AKK, joka tarkoittaa viittaa FISE:n myöntämään asuntokaupan kuntotarkastajan pätevyyteen.

Myyjä voi tehdä kuntotarkastuksen jo silloin, kun asuntoa ollaan laittamassa myyntiin, mutta usein kannattaa odottaa, että ostajaehdokas löytyy sillä voi olla, että toteatte yhdessä, että tarkastus ei ole tarpeen.

Toiseksi kuntotarkastus kannattaa tehdä kummankin osapuolen läsnä ollessa, joka on omiaan lisäämään prosessin läpinäkyvyyttä.

Toisaalta jos myyjällä ei ole hyvää käsitystä asunnon teknisistä ratkaisuista, tai rakentamis- ja remontointihistoriasta voi tarkistuksen tekeminen heti alussa auttaa ymmärtämään asunnon heikkoudet ja vahvuudet sekä riskit, kun niihin voidaan vielä vaikuttaa.

Kun kuntotarkastus tilataan, tulee myyjän kertoa ensihaastattelussa kaikki asunnon kuntoon liittyvä totuudenmukaisesti.

Kirjallinen selvitys kuntotarkastuksesta tulisi luovuttaa hyvissä ajoin ennen lopullista kaupantekoa. Riitatapauksissa osapuolten saamia tietoja arvioidaan ensisijaisesti kirjallisen raportin pohjalta.


Jätä yhteydenottopyyntö

Klikkaa ja jätä yhteydenottopyyntö niin kuntotarkastajamme ottaa yhteyttä.


On tärkeää ymmärtää, että "kuntotarkastettu" ei tarkoita, että asunnossa tai kiinteistössä ei ole vikoja. Kuntotarkastus tehdään tyypillisesti aistinvaraisesti eikä rakenteita pureta tai niistä oteta näytteitä. Näin ollen, piilossa olevat viat ja virheet saattavat jäädä piiloon.

Esimerkiksi kylpyhuoneiden kosteusmittaukset tehdään seinien ja lattioiden pinnalta jolloin mahdollisesti pintojen alaiset kosteusvauriot jäävät helposti havaitsematta. Kuntotarkastukset ottavat siis useimmiten vain kantaa rakennusteknistä laatua eikä kosteus- tai homevaurioihin, vaikka ne ovat suurin syy asuntokauppariitoihin.

Kuntotarkastus antaa kuitenkin paljon tietoa asunnon ikääntymisestä ja mahdollisista puutteista ja korjaustarpeista ja kertoo rakennuksen yksilöllisistä riskeistä ja virheistä.


Jos olet myymässä asuntoasi/kiinteistöäsi, muistathan, että kiinteistölläsi täytyy olla voimassa oleva energiatodistus. Lue lisää energiatodistuksesta, ja sen hankkimisesta tästä.


Kuntotarkastus hinta

Kuntotarkastuksen teettäminen saattaa maksaa muutamista sadoista jopa tuhanteen euroon riippuen tarkastuksen laajuudesta. Jos tarkastuksen yhteydessä otetaan näytteitä materiaaleista tai suoritetaan muita tutkimuksia, jotka tulee tutkia laboratoriossa, kasvaa hinta luonnostaankin.

Kuntotarkastus ei poista myyjän vastuuta kaupanteon jälkeen ilmenneistä ongelmista. Toisaalta jos vika on kirjattu kuntotarkastajan raporttiin, niin tietämättömyyteen on vaikea vedota.


Tilaa kuntotarkastaja tästä

Klikkaa ja jätä yhteydenottopyyntö niin kuntotarkastajamme ottaa yhteyttä.


Tutustu myös näihin suosittuihin oppaisiin:

Varttikate

Varttikate remontti

Patolevyn asentaminen

Patolevyn asentaminen

Laminaatin asennus muovimaton päälle

Muovimaton päälle asentaminen

Omakotitalon putkiremontti

Omakotitalon putkiremontin hinta

jätevesiasetus 2016

Jätevesiasetus 2016

Toimiston remontoiminen

Toimistoremontti hinta


Tässä artikkelissa opit

  • Kuka voi tehdä kuntokartoituksen?
  • Milloin kuntokartoitus kannattaa teettää kotia myydessä?
  • Mitä kuntokartoitus maksaa?


Kauttamme saat luotettavan kuntotarkastajan:

Jätä yhteydenottopyyntö rakennuskonsultillemme
Lue myös nämä:

rakennusvalvonta

Remonttivalvoja

Kilpailuta energiatodistus

Energiatodistus

vastaava työnjohtaja, Milloin tarvitsee työnjohtajan?

Vastaava työnjohtaja

Talon rakentaminen

Talon rakentaminen

rakennusluvan hankkiminen

Rakennuslupa

asemapiirros

Asemapiirros

taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Asbestin purkaminen omakotitalossa

Asbestin purkaminen

Valoisa kylpyhuone vesieristys

Vesieristyksen hinta

Vesivahingon korjaus hinta

Vesivahingon korjaus


Haluan tilata kuntotarkastajan

Klikkaa ja jätä yhteydenottopyyntö.


Tutustu myös Etuoven Sisustus ja Vinkit osion bloggauksiin liittyen kuntokartoituksiin.


Esillä medioissa

Kauppalehti
Mtv3
Etelä-Suomen Sanomat
Suomen Kiinteistölehti
Etuovi
Vuoden verkkokauppa