Uusi kohde!

Pihan asfaltointi, Oulainen

2 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Vakitek Oy, Kauniainen

7 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Helsinki

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Talon salaojitus, Tampere

5 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Laattakymppi Oy, Äänekoski

10 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Näkösuoja pihalle, Salo

5 tuntia sitten

×

KUINKA KOTI RAKENNETAAN: TALON SUUNNITTELUVAIHE, OSA 2/4

Kodin rakentaminen

Oman kodin suunnittelu


Tämä on OSA 2 kodin rakennuttamiseen liittyvästä artikkelikokoelmasta. Tutustu myös aiempaan OSA 1: Oman kodin rakennuttaminen alulle ja OSA 3: Rakennusvaiheen valmistelu, OSA 4: Omakotitalon rakennusvaihe


Omakotitalon rakennuttaminen siirtyy uuteen vaiheeseen, kun tonttikaupat on tehty. Rakennuspaikan varmistuttua alkaa talon yksityiskohtainen suunnittelu sekä rakennusurakan valmistelu. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa hankkia talotyömaalle vastaava työnjohtaja sekä valvoja, jotka ovat pääsuunnittelijan ohella projektin avainhenkilöitä. Voit hankkia valvojan tai vastaavan työjohtajan Urakkamaailman kautta.

Itsenäisillä talotyömailla vastaavan työnjohtajan ja valvojan tehtävien yhdistäminen on tavallista. Talopaketin ostaneet saavat usein vastaavan työnjohtajan talotehtaalta, jolloin ulkopuolisen valvojan palkkaaminen on suositeltavaa. Selkeät roolijaot on hyvä varmistaa kirjallisilla sopimuksilla.

Valvoja on rakennuttajan luottohenkilö. Hänen tehtävänsä on varmistaa, että remontin lopputulos on laadukas: työnjälki täyttää alan määräykset ja vastaa sovittua, urakka valmistuu aikataulussa eivätkä kustannukset karkaa. Valvoja ennakoi riskejä, ennaltaehkäisee virheitä ja puuttuu mahdollisiin ongelmiin. Rakennusaikana havaittu epäkohta on huomattavasti helpompi ja edullisempi korjata kuin jopa vuosia myöhemmin paljastuva vaurio.


Kilpailuta talon rakentamisen ammattilaiset Urakkamaailmassa

Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin. Jätä urakastasi ilmoitus ilmaiseksi.


Omakotitalon rakennuttaminen on niin suuri taloudellinen ponnistus, että projektin onnistuminen kannattaa turvata kaikin tavoin. Luotettavan valvojan tunnusmerkkejä ovat vahvat näytöt vastaavista projekteista, muiden rakennuttajien suositukset, laaja asiantuntemus sekä hyvämaineinen yritys. Rakennusprojektin avainhenkilöt on syytä etsiä hyvissä ajoin. On rakennuttajan etu, että hän voi valita tärkeimmät yhteistyökumppaninsa laadullisin perustein eikä sen mukaan, kuka pystyy ottamaan urakan lyhyellä varoitusajalla. Ota siis ajoissa yhteyttä rakennuskonsulttiin.

Koti syntyy suunnittelupöydällä

Omakotitalon varsinaisen suunnitteluprosessin voi jakaa kolmeen vaiheeseen. Luonnossuunnittelu on ensimmäinen ja lopputuloksen kannalta tärkein vaihe. Sen aikana tehdään suuria linjoja koskevat päätökset, jotka määrittävät myös taloprojektin hintatason. Rakennuttajan on valittava talon hankintatapa eli hoituuko projekti omatoimisesti järjestettyinä urakoina vai talopakettitoimituksena. Toinen keskeinen valinta koskee rakennustapaa. Talon voi olla paikalla rakennettu tai tehtaalla kootuista elementeistä pystytetty. Ensimmäinen vaihtoehto koskee lähinnä itsenäisiä työmaita; talopaketit edustavat yleensä elementtirakentamista. Esimerkiksi puuelementeistä pystytettävän talon valtteja ovat helppous ja nopeus, joka koskee myös säältä suojaamista.


HUOM. Voit kilpailuttaa kaikki rakennusvaiheet Urakkamaailman kautta ja säästää rahaa jopa 30%!

Kilpailuta eri urakat Urakkamaailmassa

Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän urakkaan kuin urakkaan. Jätä remontistasi ilmoitus ilmaiseksi.


Talopaketti on maallikolle helppo ratkaisu, koska huomattava osa taloprojektista hoituu yhdellä sopimuksella. Talotehdas toimittaa työmaalle sovitun kokonaisuuden ja tarvittavan työvoiman sekä vastaa lopputuloksesta. Talopakettien vertailu on hankalaa ilman rakennusalan ammattitaitoa, sillä sisällöt poikkeavat toisistaan huomattavasti. Toimitus voi sisältää pelkän runkorakenteen sekä vesikaton alusrakenteet tai olla lähes muuttovalmis kokonaisuus. Ennen ostopäätöstä kannattaa selvittää tarkoin, mitä pakettiin kuuluu ja mitkä osa-alueet jäävät tilaajan vastuulle. Avaimet käteen -taloina on markkinoitu paketteja, joiden ulkopuolelle on rajattu esimerkiksi perustustyöt.

Luonnossuunnitteluvaiheessa rakennuttajan on punnittava myös, kuinka paljon hänellä on aikaa, halua ja taitoa osallistua talon rakentamiseen. Oman työn osuus kannattaa arvioida realistisesti, jotta rakennusvaiheessa ei tule kustannuksia esimerkiksi lisätyövoiman palkkaamisesta tai töiden viivästymisestä. Jos aiempaa kokemusta rakentamisesta ei ole, varsinaiset työt kannattaa yleensä jättää ammattilaisille ja tehdä itse avustavia töitä, kuten työmaasiivousta. Moni paljon itsetekevä hankkii kevyen talopaketin ja keskittyy esimerkiksi sisätilojen rakentamiseen.

Talopakettia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, onko tilaajan mahdollista muokata ratkaisuja. Sallittujen muutosten kokoluokka vaihtelee pintamateriaalien vaihtamisesta talon mallin muokkaamiseen. Tavallisia muutoksia ovat esimerkiksi materiaalivaihdot, väliseinien poistot, erkkerien tai tulisijan lisääminen. Kaikista olennaisista muutoksista on hyvä sopia kirjallisesti ennen kauppoja, jotta ne saadaan sisällytettyä kustannusarvioon. Mitä myöhemmin muutoksia tehdään, sitä kalliimmiksi ne yleensä tulevat.

Runkomateriaali antaa talolle sielun

Talon runkomateriaali määrittää, tuleeko siitä hirsi-, puu- vai kivitalo. Perinteinen hirsi on kasvattanut nopeasti suosiotaan: joka neljäs uusi omakotitalo rakennetaan hirrestä. Järeä hirsiseinä eristää luonnostaan lämpöä niin hyvin, ettei eristekerrosta tarvita, mikä tekee rakenteesta kosteusteknisesti erittäin turvallisen. Rakennuttajista kaksi kolmannesta valitsee puurunkoisen talon paksuine eristekerroksineen. Puurunko on edullinen ja kevyt. Se vaatii perustuksilta vähemmän kuin kiviaineinen runko. Tiilestä, betonista tai harkoista rakennettu talo on kestävä ja paloturvallinen. Lisäksi massiivinen rakenne tasaa lämpötilaeroja, mikä vähentää lämmitystarvetta.

Rakenne- ja materiaaliratkaisut vaikuttavat merkittävästi talon energiatehokkuuteen ja ekologisuuteen. Parhaimmillaan energiatehokas rakentaminen tarkoittaa hyvin suunniteltua ja toimivaa kokonaisuutta, jossa on huomioitu muun muassa runkomateriaalin, eristeiden sekä sisämateriaalien lämpökäyttäytyminen, ikkunoiden ja ovien tiiveys, kylmäsiltojen välttäminen sekä ekotehokkaat lämmitysratkaisut, kuten maalämpö tai ilma-vesilämpö. Lämmitysratkaisut vaikuttavat myös talon käyttökustannuksiin ja huoltotarpeisiin.

Valmiiksi piirretty talo

Suunnittelun edetessä varhainen tarveselvitys jalostuu hankesuunnitelmaksi, jossa käydään läpi huonetilat, tontin rakennuskelpoisuus, kustannusraamit ja käyttökustannusarvio sekä tavoiteaikataulu. Kustannusarviota on syytä päivittää sitä mukaa, kun merkittäviä päätöksiä tehdään, jottei pienistä budjettiylityksistä kerry huomaamatta suurta summaa.

Luonnospiirustusten valmistuttua vuorossa ovat pääpiirustukset, jotka tehdään rakennuslupaa varten. Pääpiirroksiin kuuluvat esimerkiksi julkisivupiirustukset, pohjapiirrokset sekä rakenneleikkauskuvat. Niissä määritellään muun muassa talon tärkeimmät mitat, tarkka paikka tontilla sekä julkisivu- ja kattomateriaalit. Piirustukset osoittavat rakennusviranomaisille, että talo noudattaa sekä rakennus- että kaavamääräyksiä.

Lopuksi laaditaan vielä työpiirustukset tarkkoine mittoineen eli käytännössä rakennusohjeet. Työpiirustuksiin kuuluvat esimerkiksi huoneselitykset varustelutietoineen ja pintakäsittelyohjeineen, keittiö- ja kiintokalustekaaviot, ikkuna- ja ovikaaviot, mahdollinen porraspiirustus ja rakenteiden yksityiskohdat, kuten sokkeli ja räystäät. Kaikkiaan omakotitalon rakennusvaiheeseen saattamisessa tarvitaan pääsuunnittelijan lisäksi rakennussuunnittelija, rakennesuunnittelija, pohjasuunnittelija, LVI-suunnittelija sekä sähkösuunnittelija. Lisäksi osa rakennuttajista kääntyy esimerkiksi sisustus-, valaistus- tai pihasuunnittelijan puoleen.

Juttusarjan seuraavissa osissa kerromme tarkemmin omakotitalon rakennusurakan valmistelusta sekä rakennusvaiheesta. Lisätietoa aiheesta löytyy Rakennustiedon julkaisemasta käsikirjasta Pientalon suunnittelu ja rakentaminen (2015).




Tämä oli OSA 2 kodin rakennuttamiseen liittyvästä artikkelikokoelmasta. Tutustu myös aiempaan OSA 1: Oman kodin rakennuttaminen alulle ja OSA 3: Rakennusvaiheen valmistelu, OSA 4: Omakotitalon rakennusvaihe






Tällä sivulla kerromme

  • Mitä talon suunnitteluvaiheeseen kuuluu
  • Mitä kannattaa miettiä, kun suunnitteluvaihe on päällä
  • Mistä löytää suunnittelija ja arkkitehti
  • Kuinka säästää talon rakentamisen prosessissa


Haluatko palkata arkkitehdin, suunnittelijan tai muun rakennuskonsultin projektiisi?

Ota yhteys rakennuskonsulttiin





Urakkamaailman avulla löydät luotettavan urakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä




Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

asemapiirros

Asemapiirros

rakennusvalvonta

Rakennuskonsultti

Kodin rakennuttaminen

Kodin rakennuttaminen

Rakennusvaiheen valmistelu

Rakennusvaiheen valmistelu

Maanrakennus hinta

Maanrakennus hinta

maalämpöpumppu vesistössä

Maalämmön hinta

Omakotitalon rakennusvaihe

Omakotitalon rakennusvaihe

Sähköremontin hinta

Sähköremontin hinta

rossipohja

Rossipohja

Asfaltoinnin hinta

Asfaltoinnin hinta

turvalukko

Turvalukko

betonilattian hionta

Betonilattian hionta

lampun asennus

Lampun asennus

älylukko

Älylukko


Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää remontille tekijä:

6 4 7 6 5 0 6 2

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.