Kuva: Kannustalo Oy
Tämä on OSA 1 kodin rakennuttamiseen liittyvästä artikkelikokoelmasta. Tutustu myös toiseen OSA 2: Oman kodin suunnittelu, OSA 3: Omakotitalon rakennusvaiheen valmistelu ja OSA 4: Omakotitalon rakennusvaihe
Tutkimusten mukaan suomalaisten asumistoiveet ovat perinteisiä. Enemmistö asuisi mieluiten omakotitalossa ja omakotiasujat ovat tyytyväisimpiä asumismuotoonsa. Toivotuin asuinympäristö on pientaloalue lähellä keskustan palveluita tai haja-asutusalue kaupungin tuntumassa. Moni unelmoi oman kodin rakennuttamisesta, ja vuosittain noin 7 500 perhettä ryhtyy toteuttamaan unelmaansa. Heistä kolme neljännestä valitsee talopaketin. Omakotitalon rakennuttaminen on useimmille ainutkertainen projekti – ja elämän suurin taloudellinen sitoumus.
Omakotitalon rakennusprojektin voi jakaa kolmeen osaan: esisuunnittelu, talon suunnittelu ja urakan valmistelu sekä rakennuttaminen. Projektiin olisi hyvä varata aikaa pari vuotta. Tyypillisesti ihmiset kiirehtivät rakennusvaiheeseen, vaikka hyvä suunnittelu on kaiken perusta. Siihen käytetyt kuukaudet näkyvät yleensä laadukkaana, toimivana ja esteettisenä kokonaisuutena sekä tuovat säästöjä.
Suunnittelu alkaa omien toiveiden ja tarpeiden sekä arjen reunaehtojen kartoittamisella. Onko toiveissa kaupunkitalo vai avara talo maaseudulla, montako makuuhuonetta, tuleeko työ- tai harrastetiloja, yksi- vai kaksikerroksinen, onko runko puuta, tiiltä, betonia vai harkkoa, talopaketti vai yksilöllisesti suunniteltu, mikä on hankkeen budjetti? Myös energiaratkaisuja on hyvä pohtia jo varhaisessa vaiheessa. Lämpiäisikö uusi koti maalämmöllä tai tulisiko katolle aurinkopaneelit?
Alustava budjetti ja rahoitussuunnitelma kannattaa laatia pikimmiten, jotta suunnitelmat rakentuvat realistiselle pohjalle. Netistä löytyy suuntaa-antavia kustannus- ja lainalaskureita. Tavanomaisista materiaaleista rakennetun, tyypillisesti varustellun 100–200 neliöisen omakotitalon hinta asettuu yleensä reiluun 2 000 euroon neliöltä ilman tonttia. Elementeistä kootun valmistalon hinta voi painua noin 1 500 euroon neliömetriltä.
Jokaisella omakotityömaalla on oltava pääsuunnittelija, yleensä arkkitehti tai rakennusarkkitehti.
Mitä aikaisemmin suunnittelija tulee projektiin, sitä enemmän hänen asiantuntemuksestaan on hyötyä. Hyvä suunnittelija sovittaa rakennuttajan toiveet ja tarpeet toimivaksi kokonaisuudeksi, esittelee vaihtoehtoja ja ratkoo ongelmia. Rakennuttajan kannattaa tutustua suunnittelijoiden aiempiin kohteisiin ja valita sellainen, jonka käsiala miellyttää itseä. Suunnittelijan tärkein tehtävä on auttaa rakennuttajaa toteuttamaan unelmiensa koti. Voit helposti palkata niin suunnittelijat kuin myös arkkitehdin Urakkamaailman kautta, täytä yhteystietosi tästä.
Suunnittelijan kanssa tehtävään tarveselvitykseen kirjataan tulevan kodin toiminalliset ja esteettiset pääpiirteet, tarvittavat huonetilat, taloudelliset raamit ja alustava aikataulu. Lisäksi laaditaan alustava kuvaus halutuista tiloista summittaisine pinta-aloineen. Alkuvaiheen luonnostelu tehdään tyypillisesti tuntityönä. Kun projektin kokonaiskuva on kirkastunut, suunnittelutyölle sovitaan usein kiinteä hinta.
Kilpailuta talon rakentamisen ammattilaiset Urakkamaailmassa
Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin. Jätä urakastasi ilmoitus ilmaiseksi.
Omasta suunnittelijasta on hyötyä, vaikka rakennuttaja valitsisi valmistalon suoraan kuvastosta. Kun esisuunnittelu on tehty ammattilaisen kanssa, talopakettien sopivuutta on helpompi vertailla. Lisäksi ostajalla on hyvä olla kaupantekovaiheessa mukanaan rakennusalan ammattilainen, joka tuntee hänen toiveensa ja valvoo hänen etuaan, osaa kysyä oikeat kysymykset ja ymmärtää valintojen seuraukset. Itsepalkatun ammattilaisen käyttämistä kannattaa harkita vakavasti, vaikka monet talotehtaat tarjoavat projektille lain edellyttämän muodollisen pääsuunnittelijan.
Suunnittelijan asiantuntemusta kannattaa hyödyntää myös sopivan tontin etsimisessä. Valtaosa talopaketeista on suunniteltu tasaisille rakennuspaikoille, vaikka katalogeista löytyy vaihtoehtoja myös rinne- ja monimuototonteille. Sijainnin lisäksi tonttia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota ilmansuuntiin, puustoon ja teiden läheisyyteen. Suunnittelija pystyy arvioimaan, miten rakennukset olisi parasta sijoittaa tontille ja mitä rajoittavia tekijöitä tontilla mahdollisesti on.
Tontin maaperä vaikuttaa merkittävästi rakentamisen hintaan. Moreeni on tavanomainen, toimiva rakennusalusta, kallio vaatii usein kalliita louhintatöitä, pehmeä savi taas maamassojen vaihtoa tai jopa paalutusta. Esimerkiksi savikerroksen syvyyttä on mahdoton arvioida silmämääräisesti. Tontin myyjältä kannattaakin tiedustella, onko pohjatutkimusta tehty, tai kysellä mahdollisilta naapureilta kokemuksia talon perustamisesta. Osa kunnista tekee kaavoitetuilla alueilla pohjatutkimuksia, joita voi hyödyntää tonttikaupoissa. Lue lisää maaperätutkimuksesta.
Tontin rakennusoikeuteen ja kaavamääräyksiin on syytä tutustua huolella. Ne kertovat, millaisia ja minkäkokoisia rakennuksia tontille saa rakentaa. Paikoin kaavamääräyksissä säädetään jopa talojen julkisivumateriaaleista ja sallituista väreistä. Kaavoitukseen tutustumalla selviää myös, millaisia suunnitelmia lähialueiden varalle on. Haja-asutusalueilla rakentaminen on vapaampaa ja tontit edullisempia, mutta kunnallistekniikkaan liittyminen voi olla kallista, tai sitä ei ole tarjolla. Tällöin tontille on rakennettava jätevedenpuhdistusjärjestelmä ja toisinaan myös porakaivo, mikä on huomioitava kustannuslaskelmissa. Lue lisää porakaivoista ja siihen liittyvistä hinnoista.
Kun tonttikaupat on tehty, vuorossa on talon yksityiskohtainen suunnittelu, urakan valmistelu ja hankintojen tekeminen. Juttusarjan seuraavissa osissa kerromme tarkemmin pientalon suunnittelusta sekä rakennusvaiheesta. Lisätietoa aiheesta löytyy Rakennustiedon julkaisemasta käsikirjasta Pientalon suunnittelu ja rakentaminen (2015).
Haluatko palkata arkkitehdin, suunnittelijan tai muun rakennuskonsultin projektiisi?
Ota yhteys rakennuskonsulttiin
Urakkamaailman avulla löydät luotettavan urakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.
Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa
Aloita turvallinen remontti tästä
Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:
Talon perustukset
Rakennuskonsultti
Asemapiirros
Maanrakennus hinta
Rakennusvaiheen valmistelu
Toimenpidelupa
Omakotitalon rakennusvaihe
Maalämmön hinta
Energiasaneeraus
Sähköremontin hinta
Asfaltoinnin hinta
Kurasyöppö
Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää remontille tekijä:
Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.