Uusi kohde!

Kellarin piikkaus, Kokkola

1 tunti sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

FINLAN, Helsinki

10 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Helsinki

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Wc:n lattialämmitys, Tampere

2 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

TL Craft Oy, Paimio

12 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Piha-aitojen uusiminen, Espoo

3 tuntia sitten

×
Päivitetty 18.12.2023

Savupiipun ja hormin saneeraus - Hinta ja vinkit

Huonokuntoinen hormi voi pahimmillaan johtaa tulipalon syntymiseen.

Tästä artikkelista löydät laajasti tietoa savupiipun ja hormin saneerauksesta ja sen hinnoista.


Savupiipun kunnostuksen ja hormiremontin hinta

Alla olevat remonttien hinnat ovat Urakkamaailan kautta kilpailutettuja, toteutuneiden remonttien hintoja.Nämä ovat suuntaa-antavia arvioita omaa remonttiasi ajatellen. Kilpailuta remonttisi jättämällä remontistasi ilmoitus Urakkamaailmaan ja säästä rahaa.


Hormikartoitus

Toteutunut hinta: 80 €

1950-luvulla rakennettuun taloon oltiin teettämässä ilmanvaihtoremonttia, jonka yhteydessä haluttiin suorittaa hormikartoitus. Kartoituksen tarkoituksena oli selvittää tiedot hormien pituuksista ja muodoista (onko mutkia) sekä tieto siitä, mihin hormit johtavat. Lue lisää...


Takan hormin kunnostus

Toteutunut hinta: 250 €

Kerrostalosunnossa oli takka, jota ei oltu käytetty pitkään aikaan. Takan luukku oli päässyt ruostumaan kiinni ja hormi piti purkaa ja rakentaa uudelleen. Lue lisää...


Savupiipun slammaus/yksi hormi

Toteutunut hinta: 1 200 €

Savupiipun sisäpuolen hormi slammattiin omakotitalossa Helsingissä. Hormin pituus oli vajaa 5m ja se teki pienen mutkan hormin alapäässä. Lue lisää...


Taloyhtiöurakka: Rasvahormin nouhous /puhdistus

Toteutunut hinta: 1 250 €

Helsinkiläisen leipomon huuvan rasvahormi puhdistettiin. Leipomo sijaitsi kerrostalossa. Lue lisää...


Savuhormin kunnostus, liukuvalu

Toteutunut hinta: 1 470 €

Rintamamiestalon savuhormi kunnostettiin liukuvaluna. Hormin korkeus oli n. 8m ja takka sijaitsi keskikerroksessa. Lue lisää...


Hormin korotus

Toteutunut hinta: 3 100 €

Muurattua savupiippua korotettiin n.150 senttimetrillä. Lisäksi tehtiin korotuksen pellitys. Piipun mitat olivat 82cm x 61cm ja se oli alunperin rakennettu vuosina 1983-84. Lue lisää...


Aloita onnistunut hormiremontti

Pyydä tarjouksia alueesi ammattilaisilta

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin.

Huonokuntoisessa hormissa piilee vaara

Suomessa tulisijasta tai hormista saa alkunsa vuosittain noin 700 rakennuspaloa, minkä lisäksi nokipalot aiheuttavat yli 300 vaaratilannetta. Näin alkaneiden tulipalojen määrä on kasvanut huomattavasti 2000-luvulla. Syyksi on epäilty rakennuskannan – ja samalla hormien – ikääntymistä sekä kevythormien yleistymistä.

Perinteisessä hormijärjestelmässä on tiilistä muurattu savupiippu, jossa voi olla useita hormeja. Tiilipiippu on yhä suosituin vaihtoehto, sillä se kestää hyvin suuria lämpötiloja, varaa lämpöä ja hormisto pysyy pitkään paloturvallisena. Vuosikymmenten kuluessa laasti kuitenkin rapautuu kuumuuden, savukaasujen, kosteuden ja mekaanisen rasituksen vaikutuksesta. Muuratun piipun tyypillinen käyttöikä on 30–50 vuotta.

Uudemmissa tai remontoiduissa taloissa voi olla myös valmispiippu, joka on tyypillisesti valmistettu joko harkkoelementeistä ja keraamisesta putkesta tai kaksinkertaisesta teräsputkesta. Teräs- eli kevythormit ovat paloturvallisuuden kannalta heikoin vaihtoehto. Teräshormit esimerkiksi siirtävät lämpöä ympäröiviin rakenteisiin, minkä vuoksi asennus- ja käyttövirheillä, kuten niukalla suojaetäisyydellä tai liiallisella lämmittämisellä, voi olla kohtalokkaat seuraukset.

Hormien kuntoa on pidettävä yllä

Lain mukaan pätevä nuohooja on tilattava kerran vuodessa nuohoamaan asuintalon tulisijat ja hormit. Jos hormien peruskunto mietityttää, nuohoojalta kannattaa pyytää alustava näkemys remontin tarpeesta. Epätasaiseksi rapautunut, mahdollisesti vuotava hormisto ei toimi enää kunnolla: vetokyky ja lämmönvaraus heikkenevät.

Savupiipun kuntotutkimus vaatii siihen soveltuvan välineistön, sillä hormissa olevia ongelmia on hyvin vaikea, ellei mahdoton, havaita tähyilemällä. Hyvässä kuntotutkimuksessa hormeihin lasketaan tallentava hormikamera ja löydökset dokumentoidaan. Lisäksi kuntotutkijan työkalupakkiin kuuluvat muun muassa tähystin, lämpökamera, savukaasuanalysaattori sekä mittavälineistö hormin halkaisijan selvittämiseksi.

Löydä luotettava tekijä

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Merkittävästi vuotavat hormit ovat paloriski. Vuotoja selvitetään tiiviyskokeella, jossa yläpäästä tukittuun hormiin päästetään vaaratonta keinosavua. Jos viereiset hormit alkavat savuttaa, testattu hormi vuotaa.

Huomaathan, että Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin. Jätä remontistasi ilmoitus ilmaiseksi.

Mikäli savu katoaa hormin alapäästä ilmestymättä muihin hormeihin, vuotoa tapahtuu talon rakenteisiin. Vaikka tiiviyskoe ei ole luotettava vähäisten vuotojen osalta, se on hyvä menetelmä piipun yleiskunnon arvioimisessa. Painekoneella on mahdollista tutkia vuotoja tarkemminkin.

Viime vuosina on uutisoitu tiuhaan "ilmaisista hormitutkimuksista", joiden jälkeen talonomistajia on painostettu tilaamaan ylihintaisia tai tarpeettomia remontteja. Kuntotutkimuksesta, ilmaisesta tai maksullisesta, sopiessa kannattaa varmistaa, että saa sekä raportin että kuvamateriaalit omaan käyttöön. Remontin kilpailutus on paras tapa välttää ylihinnan maksaminen sekä suoranaiset huijaukset. Ennen työn tilaamista kannattaa vertailla vähintään kolmen yrityksen tarjouksia.

Paras kunnostusmenetelmä kullekin hormille

Piipun kunnostukseen on käytännössä kolme vaihtoehtoa. Koko savupiipun purkaminen ja uudelleen muuraus on työläin ja kallein vaihtoehto. Yleensä siihen päädytään vain, jos hormisto on todella huonossa kunnossa tai talon tulisijoja ollaan vaihtamassa. Tavanomaisesti rapautunut hormisto kunnostetaan useimmiten joko massaamalla tai putkittamalla.

Massaus, eli pinnoitus tai slammaus, on tavallisin kunnostusmenetelmä tulisijahormeille. Ratkaisu on myös kustannustehokas. Massaaminen tapahtuu liukuvalulla, jolloin hormin halkaisija ei juurikaan kapene.

hormin korjaus

Huolellinen massaus täyttää rapautumisen aiheuttamat onkalot ja murtumat. Parhaimmillaan massaus tukevoittaa piipun rakennetta, tiivistää hormin ja tasaa sisuksen, mikä parantaa vetoa ja lämmönvarauskykyä.

Putkituksessa kunnostettavaan hormiin lasketaan haponkestävä teräksinen sisäputki. Menetelmää ei pidä käyttää puupolttoisten tulisijojen hormeissa, sillä niissä se huonontaa vetoa, piippu menettää lämmönvarauskykynsä ja kosteutta voi alkaa kondensoitua kuuman putken ja viileän hormin väliin.

Putkitus soveltuu ensisijaisesti öljy-, hake- ja pellettikattiloiden hormeihin. Niiden palokaasujen lämpötila on alhainen, minkä vuoksi hormiin tiivistyy happopitoista kondenssivettä.

Metalliputkea alas valuva liuos on kerättävissä, eikä se pääse syövyttämään ja kostuttamaan tiilipiippua. Putkitus myös kaventaa hormia, mikä voi polttokattilan yhteydessä parantaa savukaasujen virtausnopeutta.

Hyödynnä kotitalousvähennys savupiipun saneerauksessa

Saman savupiipun hormeissa voi käyttää useita kunnostusmenetelmiä: tyypillisesti tulihormit massataan, kattilahormi putkitetaan. Mikäli tiilipiipun katolla näkyvä osa on vaurioitunut, se on yleensä helpointa purkaa ja muurata uudelleen. Piipunhattu on pieni mutta tärkeä varuste, joka suojaa savupiippua uusilta vaurioilta. Kattilahormin putkenpään on kuitenkin aina noustava piipunhatun yläpuolelle, jotta syövyttävä höyry ei tiivistyisi ja valuisi piippuun ja katolle.

Kilpailuta remonttisi ja säästä rahaa

Löydä tekijä

Saat ensimmäiset tarjoukset keskimäärin jo tunnissa.

Savupiipun kunnostustyöt sekä purkutyöt kunnostuksen yhteydessä oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Myös savupiipun kuntotutkimus kuuluu vähennyksen piiriin, mikäli se on vähäinen osa laajempaa kunnostusta, eli mikäli remontti toteutuu kartoituksen jälkeen.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi