Uusi kohde!

Kylpyhuoneen peilikaapin kytkentä, Kerava

48 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Rasolex Oy / SBS-Bitumikatto, Vantaa

13 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Turku

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Iv-koneen vaihto ja kanavien puhdistus, Akaa

1 tunti sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

AK-Talotekniikka Oy, Tampere

21 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Vesi-ilmalämpöpumpun asennus, Lempäälä

5 tuntia sitten

×

Otsonointi - Katso hinnat, vinkit ja vaihtoehdot

Juttu päivitetty: 18.07.2023

otsonointi käynnissä omakotitalossa

Onko kodissasi vahvoja hajuja, jotka eivät lähde normaalin siivouksen yhteydessä ja olet ehkä harkinnut otsonoinnin mahdollisuutta? Kokosimme tietopaketin otsonoinnista, sen riskeistä sekä hinnoista.


Aloita onnistunut otsonointi


Jätä remontti-ilmoitus
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Otsonoinnin hinta

Otsonoinnin hinta liikkuu keskimäärin n. 150 € - 400 € välillä. Hintaan vaikuttaa muun muassa otsonoitavan tilan koko sekä poistettavan hajun vahvuus. Listasimme alle esimerkkejä Urakkamaailman kautta jo toteutuneista otsonointitöistä. Hinnat liikkuvat yleensä muutamissa sadoissa euroissa, riippuen tilan koosta ja kohteen haastavuudesta.


Varastotilan otsonointi

25 m2 kokoiseen varastotilaan tehtiin otsonointi. Tilassa oli säilytetty suuri määrä tavaraa vuosien ajan, jolloin ilma ei ollut päässyt kiertämään ja varastoon oli jäänyt ummehtunut haju. Lue lisää tästä projektista.

Hinta: 174 euroa


44m2 kokoisen asunnon otsonointi

Kerrostaloasuntoon oli jäänyt vahva tupakanhaju joka haluttiin poistaa otsonoinnin avulla. Asukkaalla oli hajuyliherkkyyttä, joten tehokas hajunpoisto oli paras vaihtoehto. Lue lisää tästä projektista.

Hinta: 190 €


Kerrostaloasunnon otsonointi

Urakkamaailman käyttäjä halusi tilata asuntoonsa otsonoinnin. Asunnon koko oli noin 50 m2. Lue lisää tästä projektista.

Hinta: 300 euroa


Remontoitavan asunnon otsonointi

Täysremontissa oleva asunto haluttiin aluksi otsonoida. Kiinteistö oli rakennettu vuonna 1962, ja asunnossa oli tupakoitu vuosikymmenten ajan. Pinta-alaa asunnossa oli noin 68 m2. Lue lisää tästä projektista.

Hinta: 365 euroa


Löydä luotettava tekijä


Pyydä tarjouksia
Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää remontille tekijä.

Otsonointi poistaa hajuja – ja aiheuttaa terveysriskejä

Lyhytaikaista otsonointia markkinoidaan helppona ja turvallisena ratkaisuna muun muassa epämiellyttävien hajujen, allergeenien, homeiden sekä bakteerien poistamiseksi asuintiloista ja irtaimistosta. Monet markkinointiväittämät ovat harhaanjohtavia tai vääriä.

Otsoni reagoi ensisijaisesti kaasumaisten epäpuhtauksien kanssa, joten siitä ei ole juurikaan apua sisäilman hiukkasten, kuten eläinpölyn, poistamisessa. Tutkimusten mukaan otsonointi ei myöskään tuhoa homesieni- ja bakteerikasvustoja rakennusmateriaaleista todellisissa olosuhteissa. Sen sijaan otsonointi voi muuttaa toksiineja tuottavan mikrobioston entistä haitallisemmaksi, minkä vuoksi otsonointia ei pidä käyttää kohteissa, joissa on korjaamaton tai mahdollinen kosteusvaurio.

Monet otsonointia tarjoavat yritykset jättävät kertomatta mahdollisille asiakkailleen menetelmän riskeistä. Otsonoinnin sivutuotteena syntyy terveydelle haitallisia yhdisteitä, joita voi löytyä sisäilmasta vielä kuukausia toimenpiteen jälkeen. Lisäksi kertaluontoinen, voimakas otsonointi aiheuttaa akuutin terveysriskin, mikäli sitä tehdessä ei noudateta turvallisuusmääräyksiä.

Vielä 2000-luvun alkuvuosina pienitehoisia otsonaattoreita markkinoitiin sisäilman jatkuvaan puhdistamiseen terveyttä edistävinä laitteina. Todistetut terveyshaitat, kuten hengitystieoireet, tekivät kuitenkin lopun terveysväittämien käytöstä. Otsonia päästäviä laitteita ei pidä käyttää tiloissa, joissa oleskelee ihmisiä.

Asunnon otsonointi - Kannattaako se?

Lyhytaikainen, voimakas otsonointi on kiistämättä tehokas hajunpoistaja. Vastuullisesti toteutettuna menetelmä voi sopia esimerkiksi tupakanhajun poistamiseen remontoitavasta asunnosta tai tulipalon jälkeisten savuvahinkojen lievittämiseen. Esimerkiksi tupakan- tai savunhaju ei ole vain hajua vaan merkki terveydelle haitallisten yhdisteiden vapautumisesta sisäilmaan. Otsonointi hajottaa näitä yhdisteitä.

Otsonointia harkitsevan kannattaa punnita tarkoin menetelmän mahdolliset hyödyt ja riskit. Otsonoinnin turvallisuuteen vaikuttavat muun muassa kohteen rakennusmateriaalit sekä tiloja käyttävien ihmisten terveydentila.

Otsonin teho hajunpoistossa perustuu kemiallisten epäpuhtauksien hajottamiseen hapettamalla. Sivutuotteena syntyy uusia yhdisteitä, joista osa on ihmiselle harmittomia ja osa jopa alkuperäisiä haitallisempia. Osa uusista yhdisteistä voi reagoida uudelleen ja tuottaa lisää esimerkiksi ärsyttäviä tai syövyttäviä yhdisteitä.

Tietyt prosesseissa syntyneet yhdisteet voivat imeytyä rakennus- ja sisustusmateriaaleihin, joista niitä vapautuu sisäilmaan hyvinkin pitkään, jopa vuosia. Tutkimusten mukaan otsoni reagoi haitallisesti muun muassa betonin, kipsilevyjen, lateksimaalin, kokolattiamattojen sekä erilaisten vahojen kanssa. Reaktioissa syntyy tyypillisesti esimerkiksi pienhiukkasia, voc-yhdisteitä ja aldehydejä, kuten voimakkaasti ärsyttävää formaldehydiä. Lisäksi otsonointi voi haperruttaa materiaaleja ja haalistaa värejä.

otsonointi

Otsonointi on villi kortti

Alkuperäinen haju todennäköisesti poistuu, mutta kukaan ei tiedä, mitä kaikkea prosessissa syntyy ja mikä on lopputulos. Pahimmillaan kohteeseen on ilmaantunut uusi häiritsevä haju ja entistä haitallisemmat yhdisteet aiheuttavat esimerkiksi hengitysvaikeuksia.

Toiset saavat rajujakin oireita otsonoinnin jälkeen, toiset kokevat alkuperäisen hajun poistuneen ja ongelman ratkenneen. Lopputulos on arvaamaton, mutta tietyt ihmisryhmät, kuten keuhkosairaat, astmaatikot, kemikaaleille herkistyneet ja allergikot, ovat muita alttiimpia otsonoinnin aiheuttamille terveyshaitoille.

Otsonointi vaatii vastuullisuutta

Lyhytaikaiseen otsonointiin liittyy akuuttien terveyshaittojen riski, sillä pitoisuudet ovat suuria. Korkea otsonipitoisuus voi aiheuttaa rintakipua, yskää, kurkun ärsytystä ja hengitysvaikeuksia. Vakavissa tapauksissa otsonin hengittäminen voi johtaa pysyviin keuhkovaurioihin.

Otsonointi on aina toteutettava niin, ettei siitä aiheudu vaaraa ihmisille tai eläimille. Työ kannattaa tilata yritykseltä, joka jakaa oma-aloitteisesti tietoa myös otsonoinnin riskeistä, vastaa kysymyksiin asiallisesti eikä suhtaudu menetelmään kevyesti.

Otsonoitava tila on syytä tyhjentää irtaimistosta. Otsonoinnin jälkeen kaikki pinnat on puhdistettava pyyhkimällä, ja irtaimiston puhdistaminen riittävällä tarkkuudella on käytännössä hyvin vaikeaa. Otsonin leviäminen muihin tiloihin on estettävä esimerkiksi alipaineistuksen avulla. Kerros- ja rivitaloissa on varmistettava, ettei otsonia pääse kulkeutumaan muihin asuntoihin.

Otsonoinnin aikana tilassa ei saa olla ihmisiä eikä eläimiä. Käsittelyn jälkeen ilmanvaihtoa kannattaa tehostaa, jotta enimmät haitalliset yhdisteet poistuisivat sisäilmasta. Otsonoinnin päätyttyä kohteen on annettava tuulettua vähintään 24 tuntia mutta mielellään kaksi vuorokautta ennen pintojen puhdistusta ja tilaojen käyttöönottoa. Lähiviikkoina ja -kuukausina ilmanvaihdon toimivuuteen on hyvä kiinnittää erityistä huomiota.

Lisätietoa otsonoinnista löytyy muun muassa THL:n julkaisemasta tutkimuskatsauksesta (2017).


Aloita remonttisi löytämällä luotettava tekijä

Remonttiturva sisältyy kaikkiin Urakkamaailmassa tehtyihin remontteihin, jotka solmitaan Urakkamaailman kautta
Pyydä tarjouksia remonttiisi


Tässä artikkelissa:

  • Otsonoinnin turvallisuus, mitä kannattaa tiedostaa?
  • Kuinka paljon otsonointi maksaa?
  • Mihin otsonoinnissa tulee kiinnittää erityistä huomiota?
  • Mitä otsonoinnista tiedetään ja mitä ei
  • Mistä löytää apua otsonoinnin tarvekartoitukseen

Miksi valita Urakkamaailma?

  • Ilmainen
  • Kilpailuttamalla saat huomattavaa säästöä
  • Näet urakoitsijoiden taustatiedot
  • Kirjallinen sopimus ja remonttiturva
  • Asiantunteva ja ystävällinen asiakaspalvelu on tukenasi koko remontin ajan

Aloita remontti


Lue myös:

rakennusvalvonta

Remonttivalvoja

astianpesukoneen asennus hinta

Astianpesukoneen asennus

Sähköauton latausaseman hinta

Sähköauton latausasema hinta

Kuusiaidan leikkaus hinnat

Kuusiaidan leikkaus

parvekelasitus hinta

Parvekelasitus hinta

Sälekaihtimien asennushinnat

Sälekaihtimien asennushinnat

Maaperätutkimus

Maaperätutkimus

kosteusvaurion tunnistaminen ja korjaus

Kosteusvaurion tunnistaminen

nanopinnoite

Nanopinnoite

tuholaistorjunta hinta

Tuholaistorjunta

slammaus

Slammaus


Urakkamaailma.fi on Suomen käytetyin tapa löytää turvallinen rakennusalan yritys:

5 2 9 1 5 5 3 9

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.