Kurtturuusu on määritelty haitalliseksi vieraslajiksi Suomessa. Sen voi hävittää poistamalla koko kasvin juurineen, tukahduttamalla tai näännyttämällä. Kurtturuusun hävittämisen hinta muodostuu hävitettävän pinta-alan ja hävitystavan mukaan.
Alla on hintaesimerkkinä Urakkamaailman kautta kilpailutettu kurtturuusun poistaminen. Työn hinta muodostuu työn laajuuden, paikan haastavuuden ja poistotavan mukaan.
Kurtturuusun poisto, Espoo
Tämän työn kohteena oli espoolaisen taloyhtiön pihaan 33 neliön alueelle leiriytynyt kurtturuusu. Kurtturuusun hävittäminen toteutettiin kaivamalla. Työ suoritettiin syksyllä 2019. Lue lisää työstä täältä.
Toteutunut hinta 1450 euroa
Selvitä kurtturuusun hävittämisen hinta
Remontti-ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.
Kurtturuusu ja sen valkokukkainen muoto on määritelty kansallisesti haitalliseksi vieraslajeiksi hallituksen asetuksella toukokuussa 2019. Kurtturuusujen (Rosa rugosa) kasvattaminen, myynti, ostaminen, maahantuonti, nettikaupasta tilaaminen, lahjoittaminen tai levittäminen muulla tavoin on kiellettyä. Kurtturuusu on määrätty hävitettäväksi myös koti- ja mökkipihoilta toukokuun 2022 loppuun mennessä. Työ kannattaa aloittaa jo tänä keväänä, sillä sitkeän pensaan nujertaminen vie yleensä muutaman vuoden. Yksittäisiä ihmisiä koskeva hävitysvelvollisuus on järeä toimenpide, mutta kurtturuusu on vakava uhka Suomen luonnon alkuperäisille lajeille.
Vaikka kurtturuusu ei kasvaisi kotipihassa holtittomasti, siemenet leviävät marjoja syövien lintujen syysmuuton mukana sisämaastakin rannikolle sekä saaristoon, missä vieraslaji aiheuttaa suurinta tuhoa. Merenrantojen hietikoille, somerikoille sekä rantaniityille juurtunut kurtturuusu saattaa syrjäyttää alkuperäisen, valmiiksi uhanalaisen kasvi- ja eläinlajiston täysin. Pahimmillaan kurtturuusu kasvaa hehtaarien laajuiseksi, läpitunkemattomaksi piikkitiheiköksi, mikä tekee myös rantojen virkistyskäytöstä mahdotonta.
Takavuosina kurtturuusua on istutettu ahkerasti tienpientareille, puistoihin, kerrostalojen ja pientalojen pihoille, sillä pensas on kestävä, kaunis ja helppohoitoinen. Aggressiivisesti luontoon levinnyttä kurtturuusua tavataan lähes kaikkialla Suomessa, myös sisämaassa, Inarissa ja itärajalla. Vieraslaji on uhka luonnon monimuotoisuudelle. Alun perin Itä-Aasiasta peräisin oleva kurtturuusu on listattu sadan pahimman vieraslajin joukkoon koko Euroopassa.
Levityskielto ja hävitysvelvollisuus eivät koske tarhakurtturuusua, sillä se ei karkaa yhtä hanakasti luontoon. Poistettavaksi määrätyllä kurtturuusulla on yleensä viisi terälehteä, kun taas tarhakurtturuusun kukka on monikerroksinen. Lisätietoa kurtturuususta ja apua tunnistamiseen löytyy kansalliselta vieraslajisivustolta.
Kasvin ylös kaivamisessa kannattaa olla tarkkana, että koko kasvi saadaan hävittyä kerralla
Kurtturuususta pääsee eroon leikkaamalla pensaat tyveä myöten alas ja kaivamalla juurakot ylös. Tavoitteena on poistaa juurakot mahdollisimman tarkoin, vaikka maaperään jää aina pieniä kappaleita. Hiekkaisesta kasvualustasta juurakoiden poiskaivaminen sujuu helpommin kuin kivikkoisesta tai multaisesta maasta. Suurempien pensaikoiden juurakot kannattaa kaivaa ylös koneellisesti esimerkiksi traktorilla. Kurtturuusun entistä kasvupaikkaa on hyvä tarkkailla kuluvalla kasvukaudella sekä lähivuosina, sillä juurakon kappaleet alkavat todennäköisesti puskea uusia versoja. Ne kannattaa kiskoa maasta juurineen tai leikata alas mahdollisimman nuorina, mikä vähitellen viimeistelee hävitystyön.
Jätä remontti-ilmoitus ilmaiseksi
Toinen tapa hävittää kurtturuusu on näännyttää se hengiltä. Tässä menetelmässä kaikki ruusupensaan uudet, vihreät versot leikataan pois. Ensimmäisellä kasvukaudella versot katkotaan kolmesta neljään kertaan. Seuraavina vuosina versot leikataan pari kolme kertaa kasvukauden aikana, aina uusien versojen ilmestyessä. Menetelmä vaatii tekijältä kurinalaisuutta mutta on tehokas. Pensas näivettyy kuoliaaksi yleensä kolmessa tai neljässä vuodessa, minkä jälkeen myös vanhat rangat voidaan leikata alas. Näännyttäessä myös juurakko kuolee ja sen voi jättää maaperään maatumaan. Menetelmä sopii hyvin esimerkiksi kivikkoisille kasvupaikoille, joissa juurakoiden ylös kaivaminen on vaikeaa. Näännytysmenetelmän voi hyvin ottaa käyttöön, vaikka määräaika kurtturuusun hävittämiselle umpeutuisi kesken prosessin.
Kurtturuusun voi myös tukahduttaa. Tällöin pensas leikataan tyveä myöten alas ja kasvupaikka peitetään vahvalla, maahan kiinnitetyllä pressulla. Peitteen reunoilta esiin puskevat versot kitketään säännöllisesti pois juurineen. Menetelmä ei ole kovin esteettinen, sillä kasvupaikka on pidettävä peitettynä seuraavat pari kolme vuotta. Tukahdutetun, kuten myös näännytetyn, kurtturuusun entistä kasvupaikkaa on syytä tarkkailla lähivuodet hävitysprosessin päätyttyä, jottei pensas pääse karkaamaan huomaamatta uuteen kasvuun. Kurtturuusun hävittämisessä ei suositella myrkkyjen käyttöä.
Puutarha-alan yritykset tarjoavat palveluitaan kurtturuusun hävittämiseksi. Tavanomainen hintahaitari hävitystyölle pientalon puutarhassa on 100–600 euroa. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi pensaiden lukumäärä, koko, ikä ja kasvupaikka sekä valittu menetelmä. Tarjouksia kannattaa pyytää ainakin kolmelta toimijalta. Kurtturuusun hävittäminen ostopalveluna oman kodin tai mökin pihapiiristä on kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä.
Löydä remontillesi luotettava tekijä ilmaiseksi
Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa
Aloita turvallinen remontti tästä
Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:
Autotallin rakentaminen hinta
Pihasuunnittelu hinta
Tuholaistorjunta
Pihakivien asennus opas
Energiatodistus
Asfaltoinnin hinta
Varttikate remontti
Tiilikaton pintakäsittely
Kosteusvaurion tunnistaminen
Routaeristämisen hinta
Julkisivurappauksen hinta
Rännien puhdistus
Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.