Uusi kohde!

Laatoitus ja seinien tasoitus, Helsinki

22 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Ohmprojektit Oy, Helsinki

35 minuuttia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Somero

3 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Keittiön siirto, purku ja asennus - Kylp..., Helsinki

58 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Vakitek Oy, Järvenpää

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Keittiön sähköt, Rovaniemi

1 tunti sitten

×

Kurtturuusun hävittäminen - Miksi, miten ja paljonko se maksaa?

Juttua päivitetty: 22.05.2023

kurtturuusun hävittäminen

Kurtturuusu on määritelty haitalliseksi vieraslajiksi Suomessa. Sen voi hävittää poistamalla koko kasvin juurineen, tukahduttamalla tai näännyttämällä. Kurtturuusun hävittämisen hinta muodostuu hävitettävän pinta-alan ja hävitystavan mukaan.

Kurtturuusun hävittämisen hinta

Kurtturuusun hävittämisen työn hinta muodostuu työn laajuuden, paikan haastavuuden ja poistotavan mukaan. Tavanomainen hintahaitari hävitystyölle pientalon puutarhassa on n. 100 € – 600 € ja taloyhtiöiden pihoilla n. 1 000 € - 3 900 €. Alla on hintaesimerkkejä Urakkamaailman kautta kilpailutetuista kurtturuusun poistamiseen liittyvistä töistä.

Esimerkit antavat hyvin suuntaa myös oman urakkasi hinnoista, mutta tarkan arvion saat jättämällä remontti-ilmoituksen.


Kurtturuusun poisto, Nurmijärvi

Toteutunut hinta: 660 €

Omakotitalon pihasta Nurmijärvellä poistettiin kurtturuusuaita. Aidan pituus oli yhteensä 30m. Urakan hintaan kuului työkustannusten lisäksi myös matkakulut sekä jätemaksut. Lue lisää...


Taloyhtiöurakka: Kurtturuusu tunnistus ja hävitys, Helsinki

Toteutunut hinta: 1 934 €

Rivitaloyhtiön pihalle tehtiin kurtturuusun tunnistus ja hävitys. Kurtturuusua kasvoi 60 m x 3 m kokoisella alueella rinteessä, asfaltoidun pihatien varrella. Lue lisää...


Taloyhtiöurakka: Kurtturuusujen poistoa, Espoo

Toteutunut hinta: 3 100 €

Taloyhtiön piha-alueilta poistettiin kurtturuusuistutukset. Istutuksia oli yhteensä noin muutaman sadan neliön alueella, joista osa rinteessä ja osa tasaisella alueella. Urakkaan kuului ainoastaan vanhojen istutusten poisto juurineen, mutta ei uusien kasvien istutukset tai maisemoinnit. Lue lisää...


Kurtturuusun poistourakka taloyhtiössä, Espoo

Toteutunut hinta: 3 633 €

Kohteessa poistettiin haitallista kurtturuusua autokatoksen ja parkkialueen reunasta, n. 42 m pitkältä ja 1,5 m leveältä alueelta. Alueelta poistettiin juurakot, alle asennettiin suodatinkangas ja päälle tehtiin mullasta täyttömaa, johon tuli nurmikylvö. Lue lisää...


Selvitä kurtturuusun poistamisen hinta


Jätä remontti-ilmoitus
Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.


Mitä laki määrää kurtturuudusta?

Kurtturuusu ja sen valkokukkainen muoto on määritelty kansallisesti haitalliseksi vieraslajeiksi hallituksen asetuksella toukokuussa 2019. Kurtturuusujen ( Rosa rugosa) kasvattaminen, myynti, ostaminen, maahantuonti, nettikaupasta tilaaminen, lahjoittaminen tai levittäminen muulla tavoin on kiellettyä. Kurtturuusu on määrätty hävitettäväksi myös koti- ja mökkipihoilta toukokuun 2022 loppuun mennessä.

Sitkeän pensaan nujertaminen vie yleensä muutaman vuoden. Yksittäisiä ihmisiä koskeva hävitysvelvollisuus on järeä toimenpide, mutta kurtturuusu on vakava uhka Suomen luonnon alkuperäisille lajeille.

Poista kurtturuusu pihasta – vieraslaji uhkaa Suomen luontoa

Vaikka kurtturuusu ei kasvaisi kotipihassa holtittomasti, siemenet leviävät marjoja syövien lintujen syysmuuton mukana sisämaastakin rannikolle sekä saaristoon, missä vieraslaji aiheuttaa suurinta tuhoa. Merenrantojen hietikoille, somerikoille sekä rantaniityille juurtunut kurtturuusu saattaa syrjäyttää alkuperäisen, valmiiksi uhanalaisen kasvi- ja eläinlajiston täysin. Pahimmillaan kurtturuusu kasvaa hehtaarien laajuiseksi, läpitunkemattomaksi piikkitiheiköksi, mikä tekee myös rantojen virkistyskäytöstä mahdotonta.

Takavuosina kurtturuusua on istutettu ahkerasti tienpientareille, puistoihin, kerrostalojen ja pientalojen pihoille, sillä pensas on kestävä, kaunis ja helppohoitoinen. Aggressiivisesti luontoon levinnyttä kurtturuusua tavataan lähes kaikkialla Suomessa, myös sisämaassa, Inarissa ja itärajalla. Vieraslaji on uhka luonnon monimuotoisuudelle. Alun perin Itä-Aasiasta peräisin oleva kurtturuusu on listattu sadan pahimman vieraslajin joukkoon koko Euroopassa.

Kurtturuusun tunnistaminen

Levityskielto ja hävitysvelvollisuus eivät koske tarhakurtturuusua, sillä se ei karkaa yhtä hanakasti luontoon. Poistettavaksi määrätyllä kurtturuusulla on yleensä viisi terälehteä, kun taas tarhakurtturuusun kukka on monikerroksinen. Lisätietoa kurtturuususta ja apua tunnistamiseen löytyy kansalliselta vieraslajisivustolta.

Miten kurtturuusu hävitetään?

Kurtturuusun voi kaivaa ylös, näännyttää tai tukahduttaa. Tässä kappaleessa käymme läpi kaikki kurtturuusun hävitykseen käytettävät keinot.

Kurtturuusun kaivaminen

Kasvin ylös kaivamisessa kannattaa olla tarkkana, että koko kasvi saadaan hävittyä kerralla.

Kurtturuususta pääsee eroon leikkaamalla pensaat tyveä myöten alas ja kaivamalla juurakot ylös. Tavoitteena on poistaa juurakot mahdollisimman tarkoin, vaikka maaperään jää aina pieniä kappaleita. Hiekkaisesta kasvualustasta juurakoiden poiskaivaminen sujuu helpommin kuin kivikkoisesta tai multaisesta maasta.

Suurempien pensaikoiden juurakot kannattaa kaivaa ylös koneellisesti esimerkiksi traktorilla. Kurtturuusun entistä kasvupaikkaa on hyvä tarkkailla kuluvalla kasvukaudella sekä lähivuosina, sillä juurakon kappaleet alkavat todennäköisesti puskea uusia versoja. Ne kannattaa kiskoa maasta juurineen tai leikata alas mahdollisimman nuorina, mikä vähitellen viimeistelee hävitystyön.


Aloita onnistunut remontti


Pyydä tarjouksia remonttiisi

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Kurtturuusun näännyttäminen

Toinen tapa hävittää kurtturuusu on näännyttää se hengiltä. Tässä menetelmässä kaikki ruusupensaan uudet, vihreät versot leikataan pois. Ensimmäisellä kasvukaudella versot katkotaan kolmesta neljään kertaan. Seuraavina vuosina versot leikataan pari kolme kertaa kasvukauden aikana, aina uusien versojen ilmestyessä. Menetelmä vaatii tekijältä kurinalaisuutta mutta on tehokas.

Pensas näivettyy kuoliaaksi yleensä kolmessa tai neljässä vuodessa, minkä jälkeen myös vanhat rangat voidaan leikata alas. Näännyttäessä myös juurakko kuolee ja sen voi jättää maaperään maatumaan. Menetelmä sopii hyvin esimerkiksi kivikkoisille kasvupaikoille, joissa juurakoiden ylös kaivaminen on vaikeaa.

Näännytysmenetelmän voi hyvin ottaa käyttöön, vaikka määräaika kurtturuusun hävittämiselle umpeutuisi kesken prosessin.

Kurtturuusun tukahduttaminen

Kurtturuusun voi myös tukahduttaa. Tällöin pensas leikataan tyveä myöten alas ja kasvupaikka peitetään vahvalla, maahan kiinnitetyllä pressulla. Peitteen reunoilta esiin puskevat versot kitketään säännöllisesti pois juurineen. Menetelmä ei ole kovin esteettinen, sillä kasvupaikka on pidettävä peitettynä seuraavat pari kolme vuotta.

Tukahdutetun, kuten myös näännytetyn, kurtturuusun entistä kasvupaikkaa on syytä tarkkailla lähivuodet hävitysprosessin päätyttyä, jottei pensas pääse karkaamaan huomaamatta uuteen kasvuun.

Kurtturuusun myrkytys - onko se mahdollista?

Kurtturuusun hävittämisessä ei suositella myrkkyjen käyttöä. Ilman myrkkyä hävittäminen on myös ekologinen tapa päästä tästä haitallisesta vieraslajista eroon.

Ammattilainen apuun kurtturuusun hävittämisessä?

Puutarha-alan yritykset tarjoavat palveluitaan kurtturuusun hävittämiseksi. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi pensaiden lukumäärä, koko, ikä ja kasvupaikka sekä valittu menetelmä. Tarjouksia kannattaa pyytää ainakin kolmelta toimijalta. Kurtturuusun hävittäminen ostopalveluna oman kodin tai mökin pihapiiristä on kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä.Tässä artikkelissa

  • Mitä kurtturuusun hävittäminen maksaa?
  • Miksi kurtturuusu tulee hävittää pihapiiristä?
  • kurtturuusun voi hävittää useammalla eri tavalla itse
  • Miten löytää ammattilainen hävittämään kurtturuusun?

Miksi valita Urakkamaailma?

  • Ilmainen
  • Kilpailuttamalla saat huomattavaa säästöä
  • Näet urakoitsijoiden taustatiedot
  • Kirjallinen sopimus ja remonttiturva
  • Asiantunteva ja ystävällinen asiakaspalvelu on tukenasi koko remontin ajan

Aloita remontti


Lue myös:

Autotallin rakentaminen

Autotallin rakentaminen hinta

pihasuunnittelu hinta

Pihasuunnittelu hinta

tuholaistorjunta hinta

Tuholaistorjunta

Pihakivien asennus opas

Pihakivien asennus opas

Kilpailuta energiatodistus

Energiatodistus

Asfaltoinnin hinta

Asfaltoinnin hinta

Varttikate

Varttikate remontti

Tiilikaton pintakäsittely

Tiilikaton pintakäsittely

kosteusvaurion tunnistaminen ja korjaus

Kosteusvaurion tunnistaminen

Routaeristäminen

Routaeristämisen hinta

Julkisivurappauksen hinta

Julkisivurappauksen hinta

Rännien puhdistus

Rännien puhdistus

marjapensaiden leikkaus

Marjapensaiden leikkaus


7 1 3 6 7 9 8 6

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.