Uusi kohde!

4 kpl sisäovien ja karmien vaihto, Hämeenlinna

24 sekuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Ojala ojankaivuu Oy, Pernajan Vanhakylä

6 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Espoo

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Terassilaattojen piikkaus, Kirkkonummi

57 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Kivityö Laakkonen, Kangasala

15 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Lattian remontti, Espoo

1 tunti sitten

×
Päivitetty 21.12.2023

Talopaketit - Mitä ottaa huomioon?

Koostimme tähän artikkeliin laajan tietopaketin talopakettia suunnitteleville.

Tutustu ja löydä luotettava tekijä omaan rakennusurakkaasi Urakkamaailmasta!


Talopaketin hinta - Näin säästät kustannuksissa

Talopaketit ovat nousseet omakotitalon rakentamisessa lähes standardiksi kun noin 76% uusista rakennetuista omakotitaloista perustuvat talopaketteihin. Pakettien etuja ovat nopea valmistuminen, helpompi budjetointi ja vaivattomuus. Rakentaminen on myös mukavampaa, kun vastuu rakentamisesta jakautuu osittain myös kokeneelle ja suurelle talotehtaalle.

Pakettien haittoina ovat muutosten tekemisen vaikeus ja useimmiten on vaikeaa löytää itselle täydellisesti sopivaa talopakettia vaikka valikoima onkin mittava. Hinta voi olla joko alhaisempi tai korkeampi vertailukohteesta riippuen.

Kilpailuta talopaketit

Pyydä tarjouksia

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista, eikä sido urakan tilaamiseen.

Talopakettien vertailu kannattaa aloittaa varhain. Usein ennen tontin hankkimista, käsityksen saamiseksi siitä minkälaisen tontin tulee olla jotta haluttu talomalli voidaan rakentaa. Kuitenkin varsinainen talopaketin hankinta voidaan suorittaa vasta kun tontti ja sen ominaisuudet on selvillä. Jos tontti on tasainen ja suuri voi sinne todennäköisesti teknisesti rakentaa lähes minkä tahansa talopaketin. Rinne- ja ahtaat tontit karsivat valikoimaa välittömästi.

Suurimpaan osaan talopaketeista ei kuulu maatöitä jotka jäävät ostajan maksettavaksi joten tontti voi vaikuttaa merkittävästi lopulliseen hintaan. Myös alueen kaavamääräykset voivat vaikuttaa talopaketin valintaan.

TOP 12 vinkit- talopakettia suunnittelevalle:

1. Kun perustukset kuuluvat talopakettiin, se tarkoittaa vain standardiperustusta, ei paalutusta eikä leveämpää anturaa. Tämän takia tontin maaperä on hyvä selvittää jo varhain jos mahdollista.

2. Talosta kannattaa tehdä "laatikon mallinen", se on halpa ja energiatehokas, jokainen ylimääräinen kulma ja parveke maksavat ekstraa.

3. Talvirakentaminen on yleensä kalliimpaa ja hitaampaa, tosin jotkut talopakettiyritykset saattavat tarjota talvella rakennettavaa pakettia halvemmalla.

4. Selvitä, mitkä ovat tontin rakennusmääräykset, sopiiko määräyksiin ylipäänsä pakettitalo.

5. Verhoilumateriaali vaikuttaa suuresti hintaan. Yleisesti sanottuna puu on halvempi kuin esim. kivirappaus. Katso tästä erilaisten julkisivuremonttien toteutuneita hintoja.

6. Viimeistelytyöt (pinnat) kannattaa yleensä jättää ammattilaiselle, jos niiden tekemisestä ei ole kokemusta.

7. Tarkista liittymien hinnat, esim. kaapeli-tv jne.

8. Lämmitysmuodon valinta vaikuttaa suuresti hintaan, selvitä mikä lämmitysmuoto on oletuksena talopaketissa.

9. Jos et ole kokenut rakentaja, suurin osa asioista kannattaa jättää ammattilaiselle. "Helpohkot" asiat joilla säästää ovat ulkoseinien maalaus ja terassin rakentaminen (teetä ammattilaisella terassien pohjat).

10. Pääsuunnittelijaa/valvojaa tai vastaavaa työnjohtajaa ei välttämättä ole kaikista halvinta ottaa talofirmasta (kannattaa kilpailuttaa).

11. Urakkarajapinnat ovat haastavia aikataulutusten suhteen, eli jos otat talopaketin ei sinun tarvitse ottaa niin suurta vastuuta aikatauluista.

12. Tärkeä! Kun teetät maatyöt, niin rakennuta kaikki kerralla, eli myös pihalle ja autokatokselle. Tämä myös silloin, jos suunnittelet tekeväsi autokatoksen ja pihan vasta myöhemmin.

talopaketit

Talopaketin valinta

Vaikein osuus talopakettien hankinnassa on eri vaihtoehtojen vertailu. Pakettien toteutus ei ole standardoitu jolloin esim. vesikatto voi sisältää eri asioita eri valmistajilta. Suomen Pientaloteollisuus Ry on julkaissut suositukset toimitussisällöille helpomman vertailun saavuttamiseksi, jota talotehtaat ovat alkaneet seuraamaan enemmän tai vähemmän. Yleensä ottaen talopaketit kattavat 20-95% rakentamisen kustannuksista. Edes muuttovalmiit paketit eivät siis kata aivan kaikkea.

Aloita urakkasi löytämällä luotettava tekijä

Jätä remontti-ilmoitus

Remonttiturva sisältyy kaikkiin Urakkamaailmassa tehtyihin remontteihin, jotka solmitaan Urakkamaailman kautta

Jos ostat talopaketin, jossa talopakettitoimittaja ei toimita taloasi avaimet käteen- periaatteella, tarkoittaa tämä sitä, että hoidat talon viimeistelyn itse ulkoisten ammattilaisten avulla. Tämä tulee monesti kaikista edullisimmaksi ratkaisuksi ostajalle.

Urakkamaailman avulla kilpailutat helposti kaikki talopaketin rakennusvaiheen työt ja löydät luotettavan urakoitsijan rakennusprojektiasi varten. Oli kyseessä sitten maanrakennus tai sähköasennus, Urakkamaailman avulla kilpailutat remonttisi maksutta.

Talopakettien valmiusasteet

Materiaali- ja elementtipaketti

Nämä paketit sisältävät lähinnä vain rakenteet ja rakennusmateriaalit ja itse pystytys jää ostajan vastuulle. Elementtipaketti eroaa siinä, että ulkoseinät toimitetaan valmiina ikkunoineen kaikkineen. Perustukset tehdään talovalmistajan suositusten mukaan asiakkaan toimesta. Suunnittelun osalta paketteihin ei useimmiten kuulu sähkö-, lvi- tai perustussuunnittelua. Paketti kattaa tyypillisesti 20-25% rakentamisen kustannuksista. Katso täältä sähkö-, ja LVI-urakoiden toteutuneita hintoja.

Runkovalmis-talopaketti

Perustukset tehdään vielä itse, mutta kantavat rakenteet nostetaan valmistajan toimesta. Vesikaton, parvekkeiden, katosten ja kuistien rakenteen asennetaan myös. Suunnittelun osalta paketteihin ei useimmiten kuulu sähkö-, lvi- tai perustussuunnittelua. Paketti kattaa noin 30% kustannuksista. Katso täältä erilaisten maanrakennusurakoiden toteutuneita hintoja.

Vesikattovalmis-talopaketti

Talo saadaan asetetta lähemmäksi kotia kuin runkovalmispakettiin verrattuna talo saadaan suojaan sateelta. Ulko-ovet, ikkunat, vesikaton aluskate ja –laudoitus ja vesikatteet asennetaan myös. Suunnittelun osalta paketteihin ei useimmiten kuulu sähkö-, lvi- tai perustussuunnittelua. Paketti kattaa noin 35% kustannuksista.

talopaketin kattotoimitus
Tarkista talopaketin sopimuksesta mitä talopaketin sisältöön kuuluu. Kuuluuko esimerkiksi vesikaton loppuunsaattaminen talopakettitoimittajan vai ostajan vastuulle. Suurimmat riidat talopakettien suhteen tulee erimielisyyksistä liittyen mitä kuuluu ja mitä ei kuulu talopakettitoimittajan vastuulle.

Muuttovalmis talopaketti

Muuttovalmis-termi on ehkä hieman harhaanjohtava termi. Paketin loppuun suorittamisen jälkeen talo on käytännössä muuttovalmis niin kuin nimi vihjaa, mutta sillä välin vielä moni asia jää asiakkaan vastuulle. Pääsuunnittelijan ja vastaavan työjohtajan hankkiminen, siivoaminen, ulkoseinien maalaaminen ja tavaratoimitusten vastaanottaminen ovat esimerkkejä ostajan vastuista. Suunnittelun osalta kaikki paitsi perustussuunnittelu pitäisi kuulua pakettiin.

Paketti kattaa noin 80-85% kustannuksista. Katso tästä toteutuneita ulkomaalausten hintoja.

Talovalmis eli avaimet käteen talopaketti

Talovalmis-paketti on lähimpänä todellista avaimet käteen-periaatetta. Kaikki suunnittelu, perustukset, maalaaminen ja avustavat rakennustyöt kuten tavaratoimitusten vastaanottaminen ja siivoaminen kuuluvat nyt pakettiin. Paketti kattaa noin 95% rakennuskuluista.

Selvennöksenä, että nämä ovat Pientaloteollisuuden toimitussisältösuosituksia ja todellisuudessa paketit voivat olla sisällöltään erilaisia.

Talopakettitehtaat Suomessa

Suomessa on sekä paikallisia, että kansallisia talotehtaita, joten valikoima vaihtelee riippuen minne talo ollaan rakentamassa. Tehdasta valittaessa ensimmäinen tehtävä onkin selvittää eri mahdollisuudet ja avata keskustelut valmistajien kanssa.

Talopaketin rakennusprojekti on erittäin suuri investointi ja kestää usein vähintään vuoden, joten asiakkaiden kokemuksia kuunnellessa henkilökemia myyjän kanssa on usein hyvin ratkaiseva tekijä. Muita kriittisiä tekijöitä ovat talomallien mielekkyys, hinta ja referenssit ja tuttavien kokemukset. Talotehtaat järjestävät usein mahdollisuuksia käydä katsomassa heidän valmistamiaan kohteita paikanpäällä. Tämän lisäksi piirroksia voi tarkastella kolmiulotteisina malleina jolloin esimerkiksi mittasuhteiden ymmärtäminen helpottuu.

Internet on pullollaan blogeja, valmistajien sivuja ja muita lähteitä joista voit löytää lisää informaatioita. Suomen Pientaloteollisuuden sivustolta löydät erinomaisia ohjeita ja muistilistoja parhaimman mahdollisen lopputuloksen saavuttamiksesi. Urakkamaailman avulla löydät parhaimman urakoitsijan jokaiseen rakennusprojektisi vaiheeseen.

Edullisin talopaketti

Talopaketin kustannukset pysyvät parhaiten aisoissa tarkan suunnittelun ja selvitystyön avulla. Pidä huolta siitä, että tiedät mitä kaikkea tilaamasi talopaketti sisältää ja mitkä osa-alueet jäävät erikseen tehtäväksi.

Yksi isoimmista säästötoimista talopaketin hankinnasta liittyy talon malliin. Monimutkaiset rakennelmat nostavat paketin hintaa huomattavasti.

Taataksesi parhaimman hinnan uudelle kodillesi, kannattaa työ kilpailuttaa ja vertailla saamiasi tarjouksia sekä urakoitsijoiden taustoja. Urakkamaailmasta löydät lisäksi runsaasti aiempien käyttäjien kokemuksia, jotka auttavat juuri sinulle sopivan urakoitsijan löytämiseen.

Pyydä tarjouksia alueesi ammattilaisilta

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi