Uusi kohde!

Rima-aidan rakentaminen, Vantaa

9 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

JEPP Palvelut Oy, Hauho

1 tunti sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Kaarina

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Kylpyhuoneremontti, Turku

11 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Tuomo Lehtinen, Hämeenlinna

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Ulkorappauksen paikkailu, Espoo

20 minuuttia sitten

×
Päivitetty 17.01.2024

Jäätyneiden putkien sulattaminen tulee jättää ammattilaisen hoidettavaksi

Tässä artikkelissa:

- Kuinka ennaltaehkäistä putkien jäätyminen?
- Mistä putkien jäätyminen johtuu
- Mitä tehdä kun putket ovat jäässä?


Ilman huolto- ja ylläpitotoimia voivat vaativat sääolosuhteet laittaa kodin koville ja asumismukavuuden heikkenemisen lisäksi aiheuttaa isojakin vaurioita. Yksi talven yleisistä ongelmista ovat jäätyneet putket.

Tässä artikkelissa kerromme syitä putkien jäätymiselle sekä listaamme keinoja asian ratkaisemiseen.

Putket jäässä, etkä tiedä mitä tehdä?

Jätä remontti-ilmoitus

Kauttamme löydät ammattilaisen nopeasti ja helposti.

Miten ehkäistä putkien jäätyminen?

Ennakointi on paras tapa välttää ikävät ongelmat. Seuraile niiden putkistojen lämpötiloja säännöllisesti, jotka on asennettu lähelle ulkoseinää. Lämpötilan tulisi pysyä +10 asteen yläpuolella. Lämpötilojen tarkkailu myös putkien lähistöllä olevissa varastotiloissa sekä huoneistoissa on tärkeää. 

Lämpötilan äkkinäisen tippumisen ehkäisemiseksi huolehdi lisäksi ulko-ovien huolellisesta sulkemisesta. Pidä huoli myös siitä, että lämmitysjärjestelmät toimivat moitteetta ja että ovet ja ikkunat on tiivistetty riittävän hyvin.

Koska seisova vesi jäätyy juoksevaa vettä helpommin, yksi keino putkien jäätymisen ehkäisemiseksi on jättää vettä tippumaan putkistoon esimerkiksi yöaikaan, kun veden käyttö on muuten tauolla ja lämpötilat laskevat.

Mikä aiheuttaa putkien jäätymisen?

Vaikka jäätymiseen voi olla monia syitä, yleisesti syy on hyvin yksinkertainen; lämpötilan laskeminen aiheuttaa putkissa seisovan veden jäätymisen. Tämä voi johtua siitä, että putkien eristys ei ole riittävä tai niitä ympäröivät tilat ovat päässeet liian kylmiksi. Jäätyminen alkaa putkien reunoilta, laajeten pikkuhiljaa kohti putken keskiosaa ja tukkien lopulta putken kokonaan.

Kilpailuta lvi-alan ammattilainen

Pyydä tarjouksia

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Putket voivat jäätyä myös ulkoilman lauhduttua. Siihen mistä tämä ilmiö johtuu, on olemassa erilaisia teorioita. Voi olla, että putki on esimerkiksi jäätynyt jo pakkasten aikaan, mutta jäätynyt osa on pitänyt putken kasassa, kunnes lämpötilan noustua jään laajeneminen rikkoo putken.

On myös mahdollista, että vaikka sää ulkona lämpenee, rakenteiden lämpiäminen tapahtuu hitaammin ja näin ollen kylmissä rakenteissa jäätymistä voi esiintyä vielä pakkasten lauhduttuakin.

jäätynyt hana

Putket ovat jo päässeet jäätymään- mitä tehdä?

Putkien sulatukseen tulee aina ottaa avuksi LVI-alan ammattilainen, älä siis lähde sulattelemaan putkia itse, sillä siitä saattaa syntyä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Jää laajenee sulaessaan ja näin ollen hieman periksi antavat muoviset putket kestävät pääsääntöisesti paremmin sulatusta kuin metalliputket, eivätkä yleensä vaadi sulatuksen jälkeen korjaustoimenpiteitä.

Jos kiinteistön putket ovat metalliset, eivät ne välttämättä kestä sulatusta yhtä hyvin ja toimenpiteen jälkeen putkiin joudutaan usein tekemään lisäksi korjaustoimia, mikä vaikuttaa työn kokonaiskustannuksiin.


Hintaesimerkki: Lisäeristyksen asentaminen vesiputkiin

Tilaaja jätti ilmoituksen Urakkamaailman kautta, sillä omakotitalon WC-tilan vesijohdot kaipasivat eristystä. Toimenpiteellä pyrittiin ennaltaehkäisemään mahdollinen putkien jäätyminen. Työn hinnaksi muodostui 3 665 €. Lue lisää urakasta täältä...


Ammattilaiset käyttävät sulatuksessa yleisesti apunaan höyryä tai erilaisia sähköllä toimivia sulatuslaitteita. Avotulta tai kaasupuhalluslamppuja ei suositella käytettäväksi putkien sulattamiseen, sillä tulipalovaaran riski nousee niissä suureksi.

Löydä luotettava tekijä

Pyydä tarjouksia

Kaikkia Urakkamaailmassa solmittuja sopimuksia turvaa Urakkamaailman remonttiturva.

Muistilista putkien jäätymisen ehkäisyyn:

  • Älä anna putkien läheisyydessä olevien seinärakenteiden lämpötilojen laskea liian alhaiseksi- tarkkaile lämpötiloja säännöllisesti!
  • Erittäin kovilla pakkasilla lisää lämpötilojen seurantaa entisestään
  • Huolehdi, että kodin tiivisteet ovat kunnossa ja pidä huonelämpötila tasaisena
  • Tarvittaessa anna pienen määrän vettä tippua viemäriin silloin kun vettä ei käytetä aktiivisesti (älä kuitenkaan tuhlaa vettä turhaan!)
  • Pidä ulko-ovet suljettuna
  • Katkaise vedet talveksi esimerkiksi loma-asunnoilla tai mökeillä, jotka ovat käytössä vain osan vuodesta
  • Jos havaitset putkissa jäätymistä konsultoi aina ammattilaista

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi