Uusi kohde!

Pesuhuoneen laatoitus, Turku

21 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Abelance.fi, Tampere

4 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Helsinki

41 minuuttia sitten

×
Uusi kohde!

Autotallin purki, Muhos

29 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Timpurikolmio oy, Riihimäki

15 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Kesämökin ulkoverhoilu ja maalaus, Helsinki

1 tunti sitten

×
Päivitetty 14.12.2023

Piipun pellitys - Katso hinta ja vinkit asennukseen

Tässä artikkelissa pääset tutustumaan piipun pellitykseen sekä sen hintoihin.

Selvitä oman remonttisi hinta, ilmaiseksi:

Kuva: Naantalin Peltityö Oy

Piipun pellitys

Suomen ilmastossa savupiippu on ankaran säärasituksen kohteena. Vesisateet sekä toistuva jäätyminen ja sulaminen rapauttavat piippua. Savupiipun pellitys pidentää niin piipun, hormin kuin katonkin käyttöikää – ja suojaa myös kosteusvaurioilta. Piipun ja katon välinen sauma on yksi tyypillisimmistä vuotokohdista.

Aloita onnistunut piipun pellitys

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailmassa tavoitat helposti alueesi ammattilaiset.

Savupiipun pellitys suojaa liitoskohtaa ja varmistaa oikein toteutettuna sen vesitiiviyden pitkälle tulevaisuuteen. Savupiipun juuripellitystä voi pitää lähes välttämättömänä riittävän vesitiiviyden saavuttamiseksi. Piipun voi aina pellittää riippumatta varsinaisesta kattomateriaalista.

Piipun pellityksen hinta

Omakotitalon savupiipun pellitys maksaa keskimäärin n. 550 - 1 000 euroa. Hintaan vaikuttaa muun muassa työn vaativuus ja pellitettävien savupiippujen määrä.

Listasimme esimerkkejä Urakkamaailman kautta toteutuneista piipun pellitykseen liittyvistä töistä. Kaikki hinnat ovat oikeita, toteutuneita töitä. Ne antavat hyvin suuntaa remonttisi kustannuksiin, mutta tarkan arvion saat vain pyytämällä useita tarjouksia.

Savupiipun pellitys ehkäisee rapautumista ja vesivuotoja

Savupiipun juuripellityksessä peltivyö laskeutuu kattoa vasten ja nousee piipun kylkeä kappaleen matkaa jättäen muuratun yläosan näkyviin. Juuripellin pitäisi nousta vähintään 30 senttimetrin korkeuteen, jotta se suojaisi riittävästi piipun ja katon liitosta. Joissakin kohteissa ulkonäköseikat voivat puoltaa pelkän juuripellin asennuttamista, mutta teknisesti piipun pellittäminen ylös saakka on turvallisempi ratkaisu. Juuripelti–pystypelti-yhdistelmä suojaa parhaiten sekä liitoskohtaa että piipun koko ulkokuorta. Piipunhattu kruunaa kokonaisuuden.

Pellityksen tehtävä on suojata piippua, ei pitää sitä koossa

Piipunhattu on edullisin ja tehokkain tapa pitää hormit käyttökunnossa. Sopiva piipunhattu estää veden, lumen ja roskien pääsyn hormiin muttei häiritse esimerkiksi nuohousta. Kun hormi pysyy kuivempana, tulisijakin vetää yleensä paremmin ja palaminen on puhtaampaa.

Jos hatuttoman savupiipun hormi on yhä hyväkuntoinen, hankinta pidentää merkittävästi hormin käyttöikää. Jos hormi on ollut vuosikymmeniä suojaamaton, piipunhatun asentaminen kannattaa yleensä silloinkin. Mitä heikompaan kuntoon hormi pääsee, sitä työläämpää ja kalliimpaa sen kunnostaminen on. Rapautunut hormi on myös tulipaloriski.

Pellitys on tarkkaa työtä

Mikäli kattoremontti on ajankohtainen, savupiipun pellitys kannattaa tehdä samassa yhteydessä. Katso tästä peltikattoremonttien hintojatiilikattoremonttien hintoja ja huopakattoremonttien hintoja.

Laadukas pellitystyö edellyttää joka tapauksessa vanhan vesikatteen osittaista purkamista piipun ympäriltä, jotta sade- ja sulamisvedet saadaan ohjattua pois liitoskohdasta. Kattoremontin yhteydessä myös aluskate on mahdollista nostaa piippua vasten juuren tiivistämiseksi. Suojaamaton piippu kannattaa kuitenkin pellittää muista remonteista riippumatta, tai mikäli vanha pellitys on tullut käyttöikänsä päähän. Uudiskohteessa savupiipun pellitys on hyvä sisällyttää muihin kattotöihin.

Vanhassa kohteessa pellitysurakka alkaa savupiipun ja ympäröivän katon kuntokartoituksella. Jos muurattu savupiippu on ollut vuosikymmeniä säiden armoilla, pelkkä pellitys ei useinkaan ole riittävä toimenpide. Pellityksen tehtävä on suojata piippua, ei pitää sitä koossa. Huonokuntoinen savupiippu on syytä kunnostaa tai muurata uudelleen ennen pellitystä. Muutoin piippu saattaa pahimmassa tapauksessa sortua joko pellitettäessä tai hormiin pian sen jälkeen.

Onnistunut pellitys edellyttää tarkkaa mittaustyötä. Savupiipun suojakuori ei saa olla liian väljä eikä liian tiukka, jolloin kosteutta voi tiivistyä piipun ja pellin väliin. Uudemmissa kohteissa savupiiput ovat usein standardimittaisia, jolloin valmistajilta saattaa löytyä valmispeltejä, mutta vanhemmissa taloissa pellit tehdään mittatilaustyönä.

Kilpailuta remonttisi

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Hyvä pellitys istuu kokonaisuuteen myös tyyliltään. Kun pellit on hankittu ja savupiipun mahdolliset kunnostustyöt tehty, päästään itse pellitykseen. Ensimmäiseksi vesikate tiivistetään savupiipun juureen. Kun läpivienti on tiivis ja juuripellit paikoillaan, asennusvuorossa ovat yleensä pystypellit sekä piipunhattu.

Omakotitalon nelikulmaisen savupiipun pellityshinnat alkavat tyypillisesti noin 500–600 eurosta. Vaativammat työt, kuten pyöreät savupiiput tai kruunupiiput, ovat luonnollisesti hintavampia. Pellityksen kokonaishintaan vaikuttavat muun muassa savupiipun koko ja muoto, työhön kuluva aika, mahdolliset kunnostustyöt sekä valittu peltimateriaali. Kodin tai mökin savupiipun kunnossapitoon tai kunnostukseen liittyvät remontit ovat työn osalta kotitalousvähennyksen piirissä.

Piipun pellitys itse?

Piipun pellitys vaatii tarkkuutta ja osaamista, joten työt on syytä jättää aina ammattilaisen hoidettavaksi. Työ suoritetaan lisäksi katolla, jolloin työturvallisuus tulee ottaa huomioon. Ammattilaisilta löytyy asianmukaiset työturvallisuusvälineet, sekä osaaminen niiden käyttöön.

Löydä luotettava tekijä

Pyydä tarjouksia remonttiisi

Urakkamaailman kautta sidottuja remontteja sitoo aina Urakkamaailman remonttiturva.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi